• Futbalový turnaj žiakov a žiačok o pohár SFZ

          • 21. a 22.4.2023 sa na základnej škole Komenského 113 v Lipanoch konali okresné futbalové turnaje  žiakov  a žiačok o pohár SFZ. Chlapci aj dievčatá našej školy odohrali výborné turnaje a obidve naše družstvá obsadili zhodne 3. miesto. Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ďalšie úspechy v nasledujúcich turnajoch a v reprezentovaní školy.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Exkurzia do Viedne

          • Počas ôsmeho ročníka nám pani učiteľka Schumacher párkrát rozprávala o Viedni a spomenula nám aj to, že by nás tam chcela vziať na výlet. Od začiatku sme si mysleli, že to nebude možné a reálne, lebo stále boli vo svete opatrenia spojené s koronavírusom.  Ale ako sa hovorí, nádej zomiera posledná.

            Tesne po vianočných prázdninách v škole zasvietilo svetielko nádeje, že by sa niečo mohlo zrealizovať. Pani učiteľka nám oznámila ceny rôznych atrakcií a ubytovaní, ktoré boli v centre Viedne. Keď bolo všetko vyriešené a dohodnuté, doťukli sme už len pár detailov. Dozvedeli sme sa presný dátum exkurzie a ostalo nám už len čakať a tešiť sa. Nastal čas, na ktorý sme sa veľmi tešili. V nedeľu ráno sme už o pol šiestej stáli a čakali pani učiteľky na vlakovej stanici, aby sme mohli nastúpiť do vlaku. Bola to dlhá, náročná a únavná cesta s dvomi prestupmi. Keď sme vystúpili vo Viedni na stanici, tešili sme sa, ale nevedeli sme zohnať lístky na metro, lebo bola nedeľa. Našťastie sa nám ich zohnať podarilo, a my sme mohli vojsť do metra a užívať si prvú cestu. Keď sme vošli do hotelovej izby, unavení z cesty sme sa vybalili a išli sme na svätú omšu do Katedrály svätého Štefana. Následne sme sa vrátili do hotela na večeru. Čerstvo upečený koláč bol vynikajúci. Po večeri sme sa ešte vybrali na nočnú prechádzku po Viedni. V pondelok to bolo o čosi pestrejšie. Ráno sme sa naraňajkovali a cez deň sme navštívili Haus des Meeres, čo znamená Dom Mora. Taktiež sme si boli pozrieť zvonku zámok Schönbrunn. Najedli sme sa a poobede sme boli nakupovať na ulici Kärtnerstraße. Večer sme sa išli zabaviť do zábavného parku Prater. Po celom dni sme boli unavení, navečerali sme sa a rozprávali sme sa na izbách o svojich zážitkoch. Ráno sme vstali so smutným pocitom, lebo sme vedeli, že nastáva deň odchodu, ale aj s úžasnými zážitkami a spomienkami.

            Nedá sa slovami ani číslami opísať ako krásne a príjemne tam bolo. Za krásny výlet s nádhernými spomienkami vďačíme pani učiteľke Schumacher a pani učiteľke Cicoňovej. Nikdy im to nezabudneme. Ďakujeme!

          • Tešíme sa na prvákov

          • Dňa 3. apríla 2023 sa konal zápis do prvého ročníka. Deti predviedli svoju šikovnosť a vedomosti. Mali sme pre nich pripravené rôzne úlohy, kde nám ukázali, že už poznajú geometrické tvary, farby, dokonca aj niektoré písmená. Vedia sa už podpísať, či určiť počet predmetov.

            Všetci odišli  aj s malou odmenou a pamätným listom, ktorý im bude pripomínať ich veľký deň. Všetci sa už veľmi tešia, kedy prídu opäť. No tentokrát to bude s aktovkou a plní elánu plniť si svoje školské povinnosti.

             

            Mgr. Alena Čizová

          • Medzinárodný deň detskej knihy

          • Dňa 2. apríla 2023 bol v kalendári Medzinárodný deň detskej knihy. My sme si ho so žiakmi 1., 2., a 4. ročníka pripomenuli návštevou obecnej knižnice. Knižnica sa nachádza v priestoroch kaštieľa. S jeho históriou nás oboznámila aj pani knihovníčka Mgr. Katarína Skurková, ktorá nám priestory kaštieľa aj ukázala. Keď sme prešli priestormi kaštieľa a samotnej knižnice, žiaci si mohli prezrieť zaujímavé knihy uložené na presne určenom mieste. Počas našej návštevy si mohli založiť knižné preukazy a hneď si aj knihu vypožičať. V závere našej návštevy nám ukážku jednej zo zaujímavých kníh prečítala Kvetka, žiačka štvrtého ročníka.

            Pani knihovníčke ďakujeme za príjemne strávené chvíle a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

            Mgr. Alena Čizová a Mgr. Emília Radačovská

          • Biologická olympiáda

          • Súťaž pre školské kolo biologickej olympiády v kategórii C sa otvorila dňa 12.1.2023 online testom. V teoreticko – praktickej časti postúpili do okresného kola dvaja naši deviataci – Matej Kaperák, ktorý skončil na 1.miesteJozef Šuhaj, ktorý obsadil 2.miesto.

            Okresné kolo sa konalo prezenčne dňa 14.2.2023 v Lipanoch, odkiaľ si Diplom úspešného riešiteľa odniesol Matej Kaperák.

            Súťažilo sa aj v kategórií D, a to dňa 24.3.2023 online testom. Prvé miesto obsadila žiačka 7.A tiedy – Michaela Osifová a na 2. mieste skončil žiak 7.B triedy – Radoslav Majerníček.

            Obidvaja žiaci postúpili do okresného kola, kde získali Diplom úspešného riešiteľa. Okresné kolo sa konalo v Lipanoch, taktiež prezenčne, dňa 20.4.2023.

            Všetkým úprimná vďaka za snahu ukázať vedomosti, za reprezentáciu našej školy a za šírenie jej dobrého mena.

            Uč. Mgr. Slavomíra Palková

          • Geografická olympiáda

          • V piatok 31. marca sa výhercovia školského kola Geografickej olympiády zúčastnili okresného kola, ktoré organizovala ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch.

            Naša škola mala zastúpenie vo všetkých troch kategóriách: Alexandra Jaššová (5.A), Jakub Menšík (5.A), Jakub Mišenko (5.B), Oliver Haborák (6.A), Dávid Goliaš (7.B), Jozef Lafférs (7.B),), Matúš Kalina (8.A), Dominik Genčúr (8.B), Jozef Šuhaj (9.A).

            Žiaci si overili svoje vedomosti a zručnosti v teoretickej, monotematickej aj praktickej časti a nazbierali množstvo nových skúseností. V kat. G (5. roč.) sme získali aj cenné 3. miesto (pri rovnosti bodov s 2. miestom), ktoré si vybojoval Jakub Mišenko.

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Anna Kreitlerová

          • Beseda so spisovateľom Petrom Karpinským

          • V starobylom mestečku Spišská Nová Ves už niekoľko desaťročí žije slovenský spisovateľ Peter Karpinský - tvorca modernej slovenskej literatúry pre deti a mládež, autor  výborných a vtipných poviedok, komiksov, rozhlasových a divadelných scenárov...

             Do piatku 28.4.2023 sme  pred jeho meno dávali prívlastok "neznámy". Teraz je súčasťou aj našej školy, našej knižnice a našich žiakov.

            Piatková beseda sa nedala ani inač začať ako krátkou dramatizáciou rozprávky, ktorej scenár napísal práve náš hosť. O parádne prevedenie sa postarali – Danka Slaminková, Slávka Čízová, Grétka Genčúrová, Zuzka Filipová, Dominik Majerníček a Martin Matija. A veru neunikli ani pochvalným slovám scenáristu a dokonca z jeho úst vzišla “ponuka“ na účinkovanie v jeho divadelnej skupine. Nuž aj toto môže byť odrazovým mostíkom ich divadelnej kariéry.

            Pokračovali sme hudobným predelom skladieb v podaní  Júlie Rity Novysedlákovej, ktorá nás svojimi tónmi zaviedla na hrady a zámky, do príbehov, ktoré sa tam kdesi odvíjali.

            Spisovateľ nás svojím rozprávaním zaviedol do zákutí svojej tvorby. Žiaci sa zaujímali o jeho súkromný život. Túžili vedieť, ako je to s postavami v knihách – ktoré sú reálne, a ktoré čisto fiktívne. Pýtali sa na jeho prácu, záľuby...Naozaj otázkam nebolo konca–kraja.

            Nechýbala ani autogramiáda na podpisové karty, ktoré nám pripravil náš technik Peter Mišenko v spolupráci s p. učiteľkou Radačovskou.

            V závere stretnutia dostala slovo Katka Goliašová, ktorá sa prejavila ako profesionálna rečníčka a nášmu hosťovi poďakovala. Na čo nadviazal riaditeľ  školy a slova vďaky doplnil odovzdaním malého prezentu. K nemu sa pridali aj žiaci, ktorí ho potešili svojimi kresbami či sladkosťami. Dokonca Sibel Karakaya mu odovzdala jeho portrét, ktorý maľovala priamo počas besedy.

            Stretnutie s ním nás obohatilo o poznanie, že  taká kniha sa nepíše ľahko a rodí sa naozaj dlho. Dokonca nám kúsok z nových kníh aj prečítal.  Náš hosť si žiakov získal svojím kamarátskym prístupom a vyjadril vďačnosť, že mal možnosť spoznať opäť jednu skvelú školu a žiakov v takom malebnom prostredí na východe Slovenska. 

            V našej škole mu aj veľmi chutilo. Za čo patrí vďaka našim pani kuchárkam a za “kávičkové“ pohostenie ďakujeme pani ekonómke a pánovi zástupcovi.  

            Naozaj ďakujem za spoluprácu už spomínaným kolegom a žiakom, ďalej žiakom z I. stupňa a ich pani učiteľkám a  žiakom zo 7.A, 8.A a 9.A.

            A čo dodať  na záver? Sme nesmierne radi, že v našej knižnici sú ďalšie  knihy, ktorých autor je pre nás už “známy“.

             

            Mgr. Matijová Ľubica

          • OZNAM – Platby do ŠJ (máj, jún 2023)

          • Deti MŠ, ktoré neplnia povinné predprimárne vzdelávanieBEZ ZMENY.

            Deti MŠ, ktoré plnia povinné predprimárne vzdelávaniedesiata (0,40 €), obed (dotácia), olovrant (0,30 €), réžia (0,20 €) ... SPOLU: 0,90 € / deň + ZÁLOHA 10 €.

            Žiaci ZŠ, ktorých rodičia požiadali o dotáciuobed (dotácia), réžia (4 € / mesiac) + ZÁLOHA 10 €.

            K úhrade poplatkov budete vyzývaní prostredníctvom EDUPAGE / záložka Platby. Preto vás prosíme a žiadame, aby ste platby uhrádzali iba na základe pokynov v EDUPAGE.

            Poplatok za jednorazové nádoby je 0,30 €.

            Poplatky na režijné náklady boli schválené Všeobecným záväzným nariadením v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Šarišské Dravce č. 2/2023.

            Uhradený poplatok na réžiu sa nevracia.

            Zo zálohovej platby sa bude uhrádzať neodobratá alebo včas neodhlásená strava.

            Odhlásenie zo stravy je potrebné uskutočniť najneskôr deň vopred do 14:00 hod. prostredníctvom EDUPAGE / záložka Jedálny lístok.

            Žiak má nárok na dotáciu pri splnení nasledovných podmienok:

            1. účasť na výchovno-vzdelávacom procese

            2. odobratie obeda

            Ak sa žiak vôbec nezúčastní výchovno-vzdelávacieho procesu, nemá nárok na dotáciu.

            Ak zákonný zástupca neodhlási žiaka, resp. ak žiak obed neodoberie (napriek prihláseniu sa na obed v daný deň), je zákonný zástupca žiaka povinný uhradiť plnú výšku stravného (t. j. bez priznania dotácie).

            Žiaci ZŠ, ktorí sa doteraz v ŠJ nestravovali potrebujú odovzdať  vypísaný a podpísaný ZÁPISNÝ LÍSTOK, ktorý je k dispozícii na stiahnutie pod týmto oznamom alebo k vyzdvihnutiu na vrátnici školy.

            Zápisný lístok odovzdajte vedúcej ŠJ alebo triednym učiteľom najneskôr do 28.4.2023 (piatok).

            Na stiahnutie: Zapisny_listok_stravnika_ZS

          • Matematické úspechy

          • Tento rok zabodovali naši matematici na okresných kolách súťaží. Bezpochyby najväčšou hviezdou našej školy sa stal Jožo Knut z 8.A triedy, ktorý uspel v obidvoch súťažiach. Ale poďakovanie chcem vysloviť všetkým, ktorí sa nezľakli a súťažili za našu školu a minimálne získali skúsenosti a skúsia to o rok.

             

            Výsledky:

            PYTAGORIÁDA - Okresné kolo - Lipany

            v kategórii P8 - 2. miesto Jozef Knut 8.A

             

            MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA - Okresné kolo - Sabinov

            v kategórii MO6 - 3. miesto - Patrik Kelemeca 6.A (úspešný riešiteľ MO)

            v kategórii MO7 - 4. miesto - Michaela Osifová 7.A (úspešný riešiteľ MO)

            v kategórii MO8 - 4. miesto - Jozef Knut 8.A (úspešný riešiteľ MO)

             

            Mgr. Peter Krajčovič

            (Miša na fotke chýba, keď vyzdravie, doplníme :) )

          • Poďakovanie – Deň narcisov

          • Páčilo sa mi s akým nasadením a nadšením sa naši deviataci pustili do organizácie a následne aj realizácie pomoci onkologicky chorým pacientom na Deň narcisov.

            Oslovili žiakov v triedach, zamestnancov školy, známych či menej známych v obciach Šarišské Dravce a Oľšov.

            A tak si môžeme všetci navzájom  pogratulovať, že máme srdce na správnom mieste...

            Výnos zbierky (670 €) sme poukázali na účet Dňa narcisov.

             

            Mgr. Matijová Ľubica a žiaci 9.A – Patrik, Matej, Braňo, Martin, Kristián, Jožko, Dianka, Sibel, Bibka, Zuzka, Danielka a Elenka

          • Celoslovenská výtvarná súťaž – DÚHA 2022/2023

          • Žiaci našej základnej školy sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže DÚHA.

            Súťažiaci mali na výber dve témy:

            1. Králi a kráľovné (v histórií, v prírode i vo fantázii),
            2. Môj najkrajší sen.

            Zapojili sa títo žiaci:

            5. A – Noemi Fučíková, Alexandra, Jaššová, Lucie Pokorná, Magdaléna Sabolová, Tobias Saxa,

            5. B – Patrícia Kušnírová

            6. A – Oliver Haborák,

            6. B – Júlia Rita Novýsedláková,

            7. A – Miroslava Bujňáková

            7. B – Vanesa Hurajtová,

            8. A – Natália Kaščáková,

            9. A – Veronika Genčúrová, Elena Mačová,

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže bude v máji 2023. Žiakom, ktorí sa zapojili do celoslovenskej súťaže, prajeme veľa úspechov.

            Mgr. Anna Bujňáková

          • ŠKOLSKÉ KOLO SÚŤAŽE SLÁVIK SLOVENSKA 2023

          • „S piesňou na perách a láskou v srdci je život človeka o niečo bohatší...“

            V tomto duchu sa nieslo tohtoročné školské kolo Slávika Slovenska 2023, v ktorom sa stretli víťazi triednych kôl. Súťaž sa konala 13.4.2023 a zúčastnilo sa jej 13 žiakov zo 4. – 8. ročníka, ktorí ukázali svoj hudobný talent a lásku k spevu v dvoch ľudových piesňach.

            Víťazi jednotlivých kategórií sú:

            II.kategória:

            1.miesto – Salome Genčúrová (5.B)

            2.miesto -  Damián Mišenko (4.A)

            2.miesto – Jakub Haborák (6.A)

            3.miesto – Eliška Ceperková (5.B)

            III.kategória:

            1.miesto – Sofia Bujňáková (8.B)

            2.miesto – Alžbeta Brillová (8.A)

            3.miesto – Slávka Čízová (7.A)

             

            Pochvalné uznanie za účasť obdržali: Kvetoslava Cícoňová, Patrik Straka, Stanislava Saxová, Karina Hovancová, Maroš Haborák a Dávid Goliáš.

            Okrem príjemného hudobného dopoludnia si žiaci odniesli aj pekné vecné ceny, ktoré im urobili radosť.

            Víťazkam úprimne blahoželáme a držíme palce na okresnom kole, ktoré sa bude konať 12.5.2023 v Sabinove.

            uč. Mgr. Slavomíra Palková

          • NADÁCIA SVETIELKO NÁDEJE POĎAKOVALA TRETIAKOM

          • V mene detí, ktoré sa liečia na onkologickom oddelení, ich rodín a v mene nadácie SVETIELKO NÁDEJE, sme dostali milý ďakovný list za prejavenú pozornosť v podobe vyskladaného balíčka pre deti, ktoré sa tam aktuálne liečia. Vyzdvihli najmä to, že je pekné myslieť aj na tých, ktorí kráčajú ťažkým životným obdobím a dať im vedieť, že na nich myslíme v období, keď sú v nemocniciach zakázané nielen návštevy, ale aj program, ktorý by im spestril ich pobyt. Viac sa dozviete z listu.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Je známe, že Boh rád náhle pripomína, že každý dar je len provízia. A človek by nemal plávať proti prúdu, ak túži po tom, aby sa jeho dar stal skutočným.

             

            Recitátori, ktorí nás reprezentovali v Sabinove na okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín veru svoj dar recitovania odovzdali naplno.

            Toľko krásy a duchovného potešenia na jednom mieste by som priala každému zažiť!

            Žiaci z celého okresu prišli a odovzdali svoje dary. No nie hocijaké, lež recitátorské.

            Ulahodili každému uchu. Človek bol nútený zamyslieť sa,  prehodnotiť svoj život a to vďaka ich textom, ktoré hovorili o sklamaní, o ľuďoch, o zmysle života, o utrpení, o šťastí, o pravej pomoci, o priateľstve...

            Bola som vďačná za ich odvahu, za prekonanie strachu, za ich snahu urobiť niečo naviac nielen pre seba, ale najmä pre školu.

             

            Ďakujem vám Katka, Martin, Oliver, Magduška a Dalibor!

            Martin zaujal  textom o ČLOVEKU, ktorého túžime stretnúť každý deň. Oliver zas vyjadril svojou ukážkou  TÚŽBU PO OPRAVDIVEJ LÁSKE. Magduška vyzdvihla SÚRODENECKÉ VZŤAHY a Dalibor recitoval O OCHOTE POMÁHAŤ MAME.

            Snáď nebudem preháňať, keď poviem, že Katkin text O MOTÝĽOVI, KTORÝ MAL IBA JEDEN DEŇ ŽIVOTA a nevedel ako ho žiť...bol ten NAJ. Lebo vďaka nemu a jej dokonalému podaniu získala pre našu školu 1. miesto a okres Sabinov ide reprezentovať na krajské kolo do Prešova.

             

            Kiežby získané dary sa vždy takto premenili na radosť!

             

            Mgr. Matijová Ľubica a súťažiaci žiaci:

            Katarína Goliašová – 9.A

            Martin Matija – 9.A

            Oliver Haborák – 6.A

            Magdaléna Sabolová – 5.A

            Dalibor Dobrovič – 3.A

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že veľkonočné prázdniny sa v školskom roku 2022/2023 uskutočnia v termíne od 6. apríla (štvrtok) do 11. apríla (utorok) 2023. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 12. apríla (streda) 2023.

            Dňa 6. apríla 2023 (štvrtok) bude so súhlasom zriaďovateľa prerušená prevádzka MŠ z organizačných dôvodov. Dňa 11. apríla 2023 (utorok) bude MŠ v obmedzenej prevádzke pre deti, ktorých rodičia prejavili záujem o prevádzku MŠ v tento deň.

          • Obedy zadarmo (od 1. mája 2023)

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo obed,

            2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,

            2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni, 

            dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu. O dotáciu môže rodič požiadať elektronicky cez aplikáciu EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Vyhlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie – Žiadosť o dotáciu na stravu - NÁVRATKA , najneskôr v termíne do 5. apríla 2023. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni momentálne nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov na základe zápisného lístka stravníka, ktorý mu zašle (po aktualizácii) zariadenie školského stravovania dodatočne.

            Upozornenie: V prípade, ak nepožiadate o dotáciu na stravu v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            ___________________________________________

            Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

          • MEDUŠKA 2023

          • Dňa 22.3.2023 sa konala v priestoroch mestskej galérie v Lipanoch regionálna prehliadka v prednese  poézie a prózy detí predškolského veku MEDUŠKA. Našu materskú školu reprezentovala Zuzka Blaščáková s básničkou Jar od spisovateľky Márie Rázusovej – Martákovej.  Recitačnú atmosféru umocnil rozprávkový drak, ktorý spolu s deťmi hádal rozprávku z hlasovej nahrávky. Bolo to veľmi krásne a zaujímavé dopoludnie. 

                                                                                                                                  uč. Martina Haboráková

          • POD HVIEZDNOU OBLOHOU

          • Vesmír je pre nás všetkých veľkou záhadou. Veľa sme sa o ňom učili, veľa čítali, no vidieť všetko to čarovné zblízka je pre nás bežných ľudí zatiaľ nemožné.

            Naši žiaci z I. stupňa mali možnosť pozrieť sa na tajomstvá vesmíru dňa 23.3.2023 vo hvezdárni a planetáriu v Prešove. Spolu s dievčatkom Alžbetkou sa dozvedeli, prečo je nebo modré, prečo je vo vesmíre ticho, aké súhvezdia môžeme na nebi sledovať a tiež prečo mesiac nie je stále vidno na nočnej oblohe.

            O tom, že stať sa kozmonautom, nie je vôbec ľahké, nám ukázal chlapec Miloš so svojim kamarátom kozmonautom. Spolu nás previedli výcvikovým strediskom kozmonautov, na pomyselnej rakete sa preniesli na orbitálnu stanicu a zažili pritom veľa príhod.

             

            Z vesmíru sa naši žiaci preniesli do starovekého Egypta. V kine Torysa v Sabinove si pozreli animovaný film o troch múmiach, ktoré žili v podzemnom tajnom meste ukrytom pod starovekým Egyptom. Sériou nešťastných udalostí sa múmie dostali do dnešného Londýna a vydali sa na bláznivú a veselú cestu pri hľadaní starého prsteňa kráľovskej rodiny.

            Žiaci na tejto exkurzíí obohatili svoje vedomosti o vesmíre a zažili kopec zábavy.

            Mgr. Andrea Mačová

          • Súťaž - KARNEVAL NA ŠKOLE 6

          • Školský rok je v plnom prúde, a preto sa tretiaci spolu s pani učiteľkou rozhodli zapojiť do súťaže, ktorá prebiehala cez stránku "talent agent" KARNEVAL NA ŠKOLE 6. Jej cieľom bolo poslať fotografiu triedy z karnevalu, ktorý sa konal v škole, prezentovať sa ňou na verejnosti a môcť tak vyhrať rôzne vecné ceny. Do tejto súťaže sa zapojilo množstvo základných a materských škôl. Potešila nás nedávna pošta a umiestnenie sa na 4. MIESTE s počtom 312 905 bodov. Každý žiak z triedy bol odmenený USB kľúčom. Aj touto cestou Vám ĎAKUJEME za každý hlas, podporu a prezentovanie našej základnej školy.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 31.3.2023 (piatok) udeľuje v zmysle §150 ods.5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a so súhlasom zriaďovateľa  deťom MŠ a žiakom  riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Deň učiteľov).

            Z obedov budú deti a žiaci automaticky odhlásení.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • ​​​​​​​Vážení rodičia, milí budúci prváci!

            Srdečne Vás pozývame na zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2023/2024, ktorý sa uskutoční  v základnej škole dňa 3. apríla 2023 (pondelok) v čase od 12:00 do 16:30 v 1.A triede.

            Ponúkame aj možnosť vopred si rezervovať presný čas zápisu na tel. č.: 0907 940856 (Mgr. Alena Čizová – učiteľka poverená vykonaním zápisu).

            Zápis sa uskutoční za prítomnosti detí.

            Po dohode s vedením školy (t. č.: 0908 030931) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            V deň zápisu je potrebné doniesť vyplnenú prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami), rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Vyplnenú a odoslanú ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU vytlačte a podpísanú doneste v deň zápisu.

            Ak nemáte možnosť prihlášku vytlačiť, tak ju len vyplňte a odošlite. Zároveň nám túto skutočnosť oznámte na t.č.:  0908 030931.

            Rodičia, ktorých deti budú pokračovať v plnení  povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole, oznámia túto skutočnosť  v závere prihlášky prostredníctvom poznámky.

          • Futbalový turnaj žiakov 1. stupňa o putovný pohár riaditeľov škôl hornotoryského regiónu.

          • 17. 3. 2023 sa žiaci 1. stupňa našej školy zúčastnili futbalového turnaja o pohár riaditeľov škôl hornotoryského regiónu na ZŠ v Toryse.  Bol to prvý turnaj v rámci štyroch kôl turnajov, ktoré sa postupne uskutočnia v jednotlivých školách a to konkrétne v Toryse, Krivanoch, Brezovici a nás v Šarišských Dravciach. V prvom kole turnajov naši žiaci obsadili 2. miesto po skvelom  výkone v poslednom  zápase. Držte nám palce aj v ďalších kolách.

                                                                                                                                  Mgr. Ján Stajanča

          • Riaditeľské voľno (6. až 8. ročník)

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 22.3.2023 (streda) udeľuje so súhlasom zriaďovateľa  žiakom 6.A, 6.B, 7.A, 7.B, 8.A a 8.B riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Testovanie 9 - 2023).
            Z obedov budú žiaci uvedených tried automaticky odhlásení.

          • Lego výzva

          • Tretiaci využívajú vyučovanie aj na to, aby si trénovali priestorovú orientáciu, predstavivosť, matematické a technické myslenie, rozvíjali kreativitu, schopnosť riešiť problémy, učili sa byť trpezliví a vytrvalí. Zapojili sme sa do lego výzvy, v ktorej mali deti postupne zložiť stavby z lego kociek. Dostali kartičku s nákresmi stavieb a mali ich poskladať. Na kartičke bol pohľad z prednej časti, z bočnej časti lla zhora. Zaujímavosťou je, že deti skladali stavby počas hodín pracovného vyučovania. Stavbu by mal každý žiak postaviť úplne sám. Spočiatku sa to aj takmer každému darilo. Keďže obtiažnosť stavieb na kartičkách postupne narastala, niektoré deti ich mali problém zložiť bez pomoci iného. Práve vtedy mohli poprosiť spolužiaka, aby im pri stavaní pomohol. Hravou formou sme tak rozvíjali aj spoluprácu a komunikačné schopnosti detí. Diela žiakov sme odfotili a poslali do súťaže. Na oblátku nás potešili malou pozornosťou pre každého žiaka. Ako sa im darilo, môžete vidieť na fotografiách.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Školské kolo súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Pavol Országh Hviezdoslav  tvrdil:

              ,,Lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“

            Naša škola si 14.03.2023 pripomenula spomínaného velikána slovenskej literatúry a to vo forme recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN.

            Súťaže sa zúčastnilo 36 žiakov z 2.-9. ročníka. Všetkým ďakujeme za snahu vytvoriť šálku umeleckého prednesu.

            Víťazi jednotlivých kategórií sú:

            I. kategória

            Poézia

            1. Dalibor Dobrovič
            2. Katarína Gerší
            3. Kristína Skurková

            II. kategória

            Poézia

            1. Oliver Haborák
            2. Júlia Rita Novysedláková
            3. Alexandra Kravcová, Salome Genčúrová

            Próza

            1. Magdaléna Sabolová
            2. Alexandra Jaššová
            3. Alexandra Hajzušínová

            III. kategória

            Poézia

            1. Martin Matija

            Próza

            1. Katarína Goliašová
            2. Alžbeta Brillová
            3. Slávka Čízová

            Cenu sympatie v umeleckom prednese získali:

            Kvetoslava Cicoňová

            Michaele Osifová

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa odvahy a úspechov na okresnom kole, ktoré sa bude konať  30. marca 2023  v Sabinove.

            uč. Mgr. Matijová Ľubica

          • TRETIACI na návšteve obecnej knižnice

          • Deti majú ku knihám veľmi blízko každý deň, a preto sme sa rozhodli navštíviť so žiakmi tretieho ročníka Obecnú knižnicu v našej malebnej obci Šarišské Dravce pri príležitosti každoročnej aktivity "Marec - mesiac knihy" počas prvého marcového dňa. Pani knihovníčka, Mgr. Katarína Skurková, nás previedla nádhernými priestormi zrekonštruovaného kaštieľa, a to samotnou knižnicou; priestormi, kde sa organizujú a uskutočňujú kultúrno-vzdelávacie, informačné, spoločenské a športové aktivity a rovnako aj poznávacie i prezentačné aktivity smerujúce k uchovaniu kultúrneho dedičstva obce. V knižnici sme sa dozvedeli mnoho cenných informácií, prečítali a prelistovali sme si rôzne zaujímavé knihy a knižné novinky. Naučili sme sa, ako sa máme správne orientovať pri výbere kníh. Počas vychutnávania si čaju a pripraveného pohostenia pani knihovníčka žiakom vytvorila knižné preukazy a žiaci si ihneď vypožičali knihy. Nechýbala ani sladká odmena. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Rodičovské združenie

          • Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že vo štvrtok 16. marca 2023 popoludní (13:30 - 16:30) sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Miestnosť a časové rozpätie konzultačných hodín Vám oznámia triedni učitelia za jednotlivé triedy prostrednícvom správy na Edupage.

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jarné prázdniny sa v školskom roku 2022/2023 uskutočnia v termíne od 6. marca 2023 do 10. marca 2023.

            V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa obmedzená prevádzka materskej školy (iba pre deti, ktoré rodičia prihlásili)

            Vyučovanie žiakov v základnej škole a riadna prevádzka materskej školy budú obnovené 13. marca 2023.

          • Prednes v podaní prvákov

          • Knihy - rozprávky, príbehy, romány, básne - otvárajú nám myseľ, prebúdzajú v nás tvorivosť, učia nás premýšľať…

            Čitateľ knihu číta, recitátor ju odovzdáva ďalej, interpretuje, “rozvíja po novom”… Nestačí naučiť sa báseň naspamäť a pekne ju povedať. V tom nie je žiadna tvorivosť, je to len reprodukcia. Cieľom umeleckého snaženia je, aby bol každý originálom, neopakovateľným a nezabudnuteľným.

            A o to sa snažili naši šikovní prváci – recitátori, ktorí mali možnosť svoj talent prejaviť v triednej súťaži Mám básničku na jazýčku. Recitátori sa na ňu výborne pripravili. Niektorí zvládli aj boj s trémou, vyskúšali si prednes pred publikom ale hlavne sme sa  potešili krásou umeleckého slova.

            Mgr. Emília Radačovská

          • ŠKOLSKÁ VKLADNÁ KNIŽKA

          • V tomto školskom roku sa žiaci prvého stupňa zapojili do projektu Školská vkladná knižka. Cieľom je u žiakov podporiť a rozvíjať finančnú a čitateľskú gramotnosť i jazykové zručnosti.

             

            Počas prvého polroka žiaci pracovali na zadaných úlohách, za ktoré boli odmeňovaní dukátmi. Fiktívna mena sa zbierala do školskej vkladnej knižky. No a to, čo si každý zarobil, mohol minúť na školských trhoch.

            Touto cestou sa chceme poďakovať aj sponzorom a všetkým, ktorí pomáhali pri organizácií školských trhov.

            Veríme, že motivácia pokračovať v zbieraní dukátov je veľká. Veď na konci školského roka na žiakov čakajú ďalšie školské trhy.

             

                                                                                                          učiteľky I. stupňa

          • Valentínska diskotéka

          • Medzi žiakmi z krúžku pani učiteľky Matijovej sa už dlhšiu dobu šíril nápad uskutočniť po niekoľkoročnej prestávke Valentínsku diskotéku.

            Po Vianociach sme túto myšlienku ďalej rozvíjali, až sme sa rozhodli, že ju premeníme na skutočnosť. Boli sme plní nápadov a inšpirácií. Každý z nás prišiel s niečím novým. Najprv sme museli zariadiť občerstvenie. Bufet plný sladkých koláčov, osviežujúcich nápojov i horúcich hotdogov predstavoval pre nás všetkých veľkú výzvu. No potom prišli ďalšie a ešte náročnejšie výzvy. Bolo  potrebné zaobstarať hudbu, výzdobu, tombolu a ešte mnoho ďalších vecí. Na záver sme vytvorili program, ktorý obsahoval z každého rožka troška. Napriek tomu, že nás príprava vyšťavila ako zrelé pomaranče, veľmi sme sa tešili na to, čo bolo pred nami.

            Prišiel deň D. Každý z nás bol na miernych obavách, avšak radosť prerazila cez všetko. Na šiestej hodine sme vyzdobili telocvičnu a ošatili ju do jemnej bielej a iskrivo červenej farby. Dalo nám to zabrať, ale výsledok stál za to. Poobede sa začala najdôležitejšia časť príprav. Pripravili sme vstup, bufet, šatne a doladzovali aj tie najmenšie detaily. Všetci sme sa obliekli do valentínskych farieb. V strede telocvične majestátne trónila tombola, zlatý klinec večera. Ešte pred začiatkom sme všetci stáli pripravení na svojich miestach. Keď začali do telocvične prúdiť skupiny žiakov, spustila sa z reproduktorov hudba. Po príhovore sa začalo tancovať a veru okamžite sa všetci dali do tanca. Všetkých nás naplnila tá pravá valentínska atmosféra. Postupne sme si zatancovali aj tance Chivava, Macarena, Chocolate. Nezabudli sme ani na kráľovský - Belgický tanec a Jerusalemu. Netancovali len žiaci. Pridali sa k nám aj naši učitelia. Neodolateľná atmosféra priťahovala každého ako magnet.

            Samozrejme, nemohli sme zabudnúť ani na súťaže. Balónový tanec, múmie, stoličkový tanec… Na každú súťaž sa hlásili desiatky žiakov.

             Počas diskotéky sme vyhlásili  najkrajšie vyrobenú valentínku  na našej škole.

            Asi sa nenašiel nik, kto by neochutnal nejakú dobrotu z nášho bufetu. Mali sme naozaj bohatý výber, každý si tam našiel niečo sladké alebo slané, čo mu spestrilo večer.

            Bez povšimnutia neostali ani najlepší tanečníci večera. Bolo náročné vyhlásiť kráľa a kráľovnú parketu. Avšak nakonec sme sa rozhodli, aj keď to nebola malina.

            A prišiel vrchol večera…TOMBOLA! Cien bolo skutočne hojne. Poukážky na pizzu alebo do kaderníctva, veľký glóbus, hra scrabble, vedecká kalkulačka, plyšák, darčekové balíčky… Prispeli nám do nej rôzne firmy, učitelia, ale aj žiaci. Pred hlavnou výhrou, tortou, akoby zastal čas. Nakoniec si aj ona našla výherkyňu.

            Po tombole sa ešte tancovalo, ale postupne sa areál vyprázdňoval. Mohlo sa začať upratovanie! Dôkladne sme všetko vyzametali, výzdobu zložili dole, lavice a stoličky odniesli preč. Aj keď sme boli unavení, v mysliach sa nám vynáral uplynulý deň. Tešili sme sa, že sme mohli spraviť radosť iným a ponúkli im prežitie krásneho valentínského večera, na ktorý budeme bezpochyby ešte dlho spomínať.

            Katarína Goliašová 9.A

             

            Valentínska diskotéka - tombola - sponzori

            1. ZŠ s MŠ Šarišské Dravce
            2. Kvetinárstvo RP – Lipany
            3. Firma – Lime EM Krásna Lúka
            4. SOŠ Lipany
            5. Agro Torysa
            6. Pizza Torysa
            7. Belluria salone – Sabinov
            8. Pedikúra  - Jaššová Sabinov
            9. Obec Šarišské Dravce
            10. Obec Torysa
            11. Obec Poloma
            12. Obec Krásna Lúka
            13. Poľnovýroba Krásna Lúka
            14.  Domáce potreby, Lipany, Andraščík
            15. OZ Šenviž
            16. Papierníctvo Glóbus
            17. Firma Isover  
            18. Firma – HTSH Sabinov
            19. Firma - Kovstav s r.o. Lipany
            20. Firma - Jamibau Lipany
            21. Sontys Sontág
            22. Stolárstvo Žvanda Šarišské Dravce
            23. Jozef Žvanda  – Katolícka univerzita v Ružomberku
            24. Júlia Šuhajová – Šarišské Dravce
            25. Môj obchod – Poloma
            26. Fresh Šarišské Dravce, Angelovič Štefan
            27. Haboráková Andrea, učiteľka
            28. Matijová Ľubica, učiteľka
            29. Pavol Haborák, riaditeľ
            30. Ružena Novysedláková, učiteľka

            Žiaci :
             

            Zuzana Palgutová 7.A

            Kristián Saxa 9.A

            Slávka Čízová – 7.A

            Zuzana Filipová – 9.A

            Daniela Slaminková -9.A

            Elena Mačová – 9.A

            Alžbeta Brillová – 8.A

            Natália Kaščáková – 8.A

            Martin Matija – 9.A

            Lucia Kožárová – 9.A

            Tomáš Číz – 4.A

            Adam Troščák  - 8.A

            Braňo Mišenko – 9.A

            Ďakujeme za podporu a ochotu. Vážime si to.

             

             

          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 8. februára 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády v Základnej škole, Ul. 17. novembra, Sabinov. Našu školu reprezentovalo 7 žiakov: Oliver Haborák zo 6.A, siedmy ročník zastupovali žiaci Dávid Goliaš a Michaela Osifová, ôsmakov reprezentovali Stela Bednarčíková a Jozef Knut, súťaže sa zúčastnili aj Katarína Goliašová a Daniela Slaminková z 9.A.

            Žiaci si v jednotlivých kategóriách preverili svoje historické vedomosti z príslušného učiva, z vybraného monotematického celku a súčasťou testov boli aj otázky z regionálnej histórie.

            Žiak Oliver Haborák bol v tomto okresnom kole aj úspešný a získal 1. miesto v danej kategórii, za čo mu srdečne blahoželáme. Žiačky Katarína Goliašová a Daniela Slaminková z 9.A boli úspešné riešiteľky, avšak postupové miesto nezískali. Ďakujeme všetkým šikovným historikom, ktorí reprezentovali našu školu.

            Mgr. Andrea Haboráková

          • Medzinárodný deň detskej onkológie – Svetielko nádeje

          • Minulý týždeň si žiaci 3.A triedy pripomenuli milou aktivitou Svetový deň chorých. 15. február je Medzinárodným dňom detskej rakoviny, ktorý je venovaný deťom s onkologickými ochoreniami na celom svete. Aj to bol dôvod, prečo sa rozhodli tretiaci spolu s pani učiteľkou pomôcť deťom, svojim rovesníkom, potešiť ich malou pozornosťou a aspoň trochu zabudnúť na ich ťažkosti. V spolupráci s občianskym združením Svetielko nádeje, ktoré zabezpečuje starostlivosť o deti s onkologickými ochoreniami, bola kontaktovaná Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, s cieľom informovať sa, ako môžu aj tretiaci prispieť deťom trpiacim rakovinou. Žiaci poslali svojim kamarátom pekné listy, kresby, pexesá, knihy na čítanie, omaľovanky, nálepky, fixky, farbičky, sviečky, spoločenské hry, hračky, detský ruženec a dievčatá zas vyrobili náramky a škrabošky. Okrem iného dostali deti v Banskej Bystrici spoločný list s fotografiou celej triedy. Rodičom tretiakov i samotným žiakom patrí veľké ďakujem za spoluprácu a ozaj veľkú štedrosť a hlavne za preukázanú lásku a dobrosrdečnosť v srdiečkach tretiakov.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • KARNEVAL PRVÝ STUPEŇ

          • Po dlhej dobe sme sa konečne mohli spoločne veselo a farebne rozlúčiť s fašiangovým obdobím, ktoré sa čoskoro končí, a to karnevalom pre žiakov prvého stupňa ZŠ s MŠ Šarišské Dravce. Žiaci sa premenili na krásne masky a každý jeden z nich si odniesol aj malú odmenu. Panie učiteľky z prvého stupňa s pani družinárkou sa postarali o nádhernú výzdobu, veselé piesne, hry a bohatý program. Rodičom ďakujeme za pomoc pri príprave masiek a pani kuchárkam za výborne fašiangové pohostenie.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Koncert

          • Krásny umelecký zážitok zažili žiaci a učitelia našej školy dňa 14.12.2022 vďaka Základnej umeleckej škole z Lipian, ktorá nám prostredníctvom hudby spríjemnila predvianočný čas svojím Vianočným koncertom.

            Vystúpili na ňom aj naši žiaci s pripravenými vianočnými koledami. Veľké umelecké telesá ako Folklórny súbor, Akordeónový orchester, Tanečný súbor či Hra na elektrické gitary zanechali na tele „husiu kožu“ a pripravili nás na prežitie najkrajšieho sviatku roka – Čas Vianoc.

          • Prednáška - 7.a 8.roč

          • „Na adolescenciu si spomeniete ako na obdobie s najintenzívnejšími emóciami a najskutočnejšími zážitkami. Tínedžer sa vrhá s každou bunkou v tele na to, čo robí, už len preto, že je to prvýkrát.“ (Stephen Littleword)

            V utorok 7.2.2023 sa naši žiaci 7. a 8.ročníkov zúčastnili prednášky s pani lektorkou Ing. Zuzanou Šutá, ktorá prijala naše pozvanie, aby žiakom priblížila zaujímavé témy týkajúce sa ich vývinu, dospievania, fyzických, ale aj duševných zmien.

            „Dospievam alebo život plný zmien...“ bola téma prednášky venovaná samostatne dievčatám a samostatne chlapcom 7.ročníka. Obsahom bola puberta – psychické a fyzické zmeny, sociálne dozrievanie, vzťahy a vhodná životospráva. Po prezentácii nastala diskusia, v ktorej mali žiaci možnosť pýtať sa na to, čo ich zaujalo.

            „Žena ako symbol života“ – prednáška venovaná dievčatám 8.ročníka. Obsahom bolo reprodukčné zdravie, vzťah ku svojej ženskosti, gynekologické prevencia a zdravý životný štýl s dopadom na fertilitu.

            „Cesta k MUŽnosti“ – prednáška venovaná chlapcom 8.ročníka. V tomto bloku sa pozornosť venovala: 1. bio – psycho – sociálnym aspektom dospievania v období adolescencie, 2.základom reprodukčného zdravia – spermiogram a rizikové faktory vedúce ku sterilite, 3.prevencii rakoviny semenníkov – technika samovyšetrenia, 4. zdravému a zodpovednému sexuálnemu správaniu – ochrana.

            Diskusia s pani lektorkou sa žiakom veľmi páčila a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

            „Dva veľké problémy dospievania sú: nájsť si miesto v spoločnosti a zároveň nájsť sám seba.“ (Bruno Bettelheim)

                                                                                                                   Uč. Mgr. Slavomíra Palková

             

             

          • Žiaci 1. stupňa tvoria  na krúžku UMELECKEJ TVORIVOSTI

          • ​​​​​​​Aj žiaci 1. stupňa našej ZŠ s MŠ si počas krúžkovej činnosti užívajú príjemné chvíle a rozvíjajú svoje zručnosti s pomocou p. učiteľky tvorením a vytváraním škrabošiek a masiek, zdobením chodieb školy. Po dlhej dobe sme sa  pripravovali na karneval, zabávali sme sa pri vyrábaní šašov a klaunov, fotorámu na karneval či pri tvorení pani Zimy, pričom sme vytvorili úsmevné spoločné dielka. V rámci krúžku sa zo žiakov stávajú „ilustrátori“ i „spisovatelia“. Pozývame Vás nakuknúť do našej tvorivej ríše.     PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Okresné kolo Šaliansky Maťko

          • Súťaž Šaliansky Maťko je  recitačná súťaž v prednese slovenskej povesti.  Každý žiak súťaží s jednou  povesťou naučenou naspamäť.

            Okresné kolo tejto súťaže sa uskutočnilo 25.1.2023 v Lipanoch.

            Našu školu v 1. kategórii reprezentovala Katarína Kozmová z 3.A, 2. kategóriu zastupovala Magdaléna Sabolová  z 5. A  a v 3. kategórii súťažil Dávid Goliaš zo 7. B.

            Všetci traja úspešne reprezentovali našu školu, za čo im patrí veľká vďaka.

            Mgr. Ľubica Matijová

          • Uvítanie detí do života

          • Obecný úrad Šarišské Dravce pozval našu MŠ na akcie Uvítanie detí do života a na stretnutie s jubilujúcimi dôchodcami, ktoré sa konali dňa 31.1.2023 a 1.2.2023. Pani učiteľky nacvičili s dievčatami ľudové pásmo piesní a hier. Mladšie dievčatá zaspievali uspávanky a zarecitovali básničky. Takto sme spoločne spríjemnili chvíle rodičom, ich detičkám a seniorom.

            Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Mgr. Petra Hovančíková

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce 20

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka materskej školy

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov, čestné vyhlásenie o bezúhonnosti (k dispozícii na stiahnutie v prílohe)

            Iné súvisiace informácie: nástup od 20.2.2023 (zastupovanie počas PN), 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 837,50 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 13.2.2023 do 12:00, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

            V Šarišských Dravciach, 7.2.2023

            RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            Príloha: CESTNE_VYHLASENIE

          • Lyžiarsky výcvikový kurz žiakov 8. ročníka

          • Ski park Vyšné Ružbachy, penzión San André a žiaci 8. ročníka našej školy na lyžiarskom výcvikovom  kurze, ktorý sa konal v termíne 16. – 20. 1. 2023.

            Privítalo nás daždivé počasie a podmienky na výučbu neboli príliš dobré. Všetko sa nám postupne zlepšovalo a dážď nahradilo sneženie v priebehu ďalších dní.  Žiaci sa učili základy lyžovania, zdokonaľovali sa a učili sa nové veci a trendy v lyžovaní. Pobyt sme si spestrili prechádzkou, plávaním  a prednáškou o prvej pomoci. Príjemný pobyt bol ešte umocnený majiteľom  penziónu, ktorý bol veľmi ústretový a milý. Veríme, že žiaci si lyžiarsky výcvik užili a už teraz sa tešíme na ďalších žiakov o rok.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 19.1.2023 sa v Sabinove uskutočnilo obvodové kolo olympiády v anglickom jazyku. Súťaž pozostávala z niekoľkých disciplín z oblasti gramatiky, slovnej zásoby nevynímajúc čítanie a posluch s porozumením, listening, picture story a role plays. Cieľom súťaže bolo porovnať získané vedomosti a zručnosti z predmetu anglický jazyk. Súťaže sa zúčastnili žiaci základných škôl a osemročných gymnázií z blízkeho okolia. Našu školu reprezentovali naše dve najlepšie žiačky a to Bibiána Janičová z 9.A, ktorá skončila na krásnom 2. mieste a Michaela Osifová zo 7.A, ktorá bola úspešnou riešiteľkou. Ďakujeme našim žiačkam za príjemnú atmosféru a pekne strávený deň a prajeme im veľa úspechov a elánu v ich ďalšej práci.

            Mgr. Martina Ignácová

          • Koledníci Dobrej noviny

          • Dobrá novina je vianočná kolednícka akcia eRka – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí. V rámci koledovania prebieha verejná zbierka určená na podporu humanitárnych a rozvojových projektov v afrických krajinách. Aj žiaci našej školy sa pravidelne zapájajú do koledovania Dobrej noviny. Bolo to tak aj tento rok. Už počas adventného obdobia sa pripravovali na koledovanie, kde si osvojili svoje úlohy, ktoré im boli pridelené (sv. Jozef, P. Mária, králi, pastieri, anjeli). Ďakujeme našim obetavým žiakom a ich starostlivým rodičom, ktorí im s láskou pripravovali kostýmy a rekvizity. Želáme im, aby radosť z Narodenia Ježiša Krista, ktorú prinášali do našich rodín ostala v ich srdciach počas celého roka.

                                                                                                                     

            Mgr. Anna Bujňáková

          • „Lobby bar“ v škole

          • Nikto zo žiakov 8. a 9. ročníka ani len netušil, že v pondelok 19.12.2022 si budú môcť v škole profesionálne namiešať osviežujúci nápoj podľa vlastných predstáv. Podarilo sa to vďaka pani učiteľke a študentkám zo Súkromnej SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť z Prešova, ktoré nás navštívili. Výchovná poradkyňa Ing. M. Šofranko Minaričová predstavila ich školu, oboznámila žiakov s odbormi, podmienkami prijatia na štúdium, možnosťami duálneho vzdelávania a praxe v zahraničí.

            Študentky zo školy predviedli našim žiakom spôsob miešania nealkoholických nápojov z rôznych ingediencií, držanie a nosenie viacerých tanierov naraz. Žiaci si potom mohli namiešať vlatné nápoje a samozrejme ich aj  ochutnať.

            Niektorí žiaci si vyskúšali nosenie tanierov a išlo im to veľmi dobre. Bolo vidieť, že si to všetci užívali, a preto sme sa zhodli na tom, že ich medzi nami veľmi radi opäť privítame. Pani výchovná poradkyňa nám sľúbila predvedenie prípravy jedál netradičnými spôsobmi.

             

            Mgr. Andrea Mačová

          • Geografická olympiáda

          • Tak ako po iné roky, aj tento rok sa naša škola zapojila do geografickej olympiády. Nadšenci geografie si prišli na svoje 23.11.2022, keď sa uskutočnilo školské kolo. Súťaže sa zúčastnilo 19 žiakov v troch kategóriách podľa ročníkov. Do okresného kola postupujú prví traja úspešní riešitelia z každej kategórie. Svoje vedomosti budú ďalej prezentovať v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 31.3.2023.

            Súťažiacim blahoželáme a postupujúcim žiakom prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            Postupujúci žiaci:

            kat. G: 

            • Jakub Mišenko (5.B)
            • Alexandra Jaššová (5.A)
            • Jakub Menšík (5.A)

            kat. F:

            • Dávid Goliaš (7.B)
            • Jozef Lafférs (7.B)
            • Oliver Haborák (6.A)

            kat. E:

            • Jozef Šuhaj (9.A)
            • Dominik Genčúr (8.B)
            • Matúš Kalina (8.A)

            Mgr. Anna Kreitlerová

          • My, deti dneška o časoch vojny

          • Slovenské národné múzeum - Múzeum holokaustu v Seredi, Združenie Ester a Izraelské veľvyslanectvo na Slovensku vyhlásili celoslovenskú výtvarnú súťaž na tému My, deti dneška o časoch vojny s cieľom zvýšiť povedomie mladej generácie o holokauste. Aj naša škola bude mať na tejto súťaži svojho zástupcu. Je ním žiačka 8.A Natália Kaščáková, ktorá sa do súťaže prihlásila s kresbou tušom a uhlíkom. Jej dielo bude vystavené pod názvom „Tmavobiela tma“. 

            Natálii ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov.

            Mgr. Anna Kreitlerová

          • Vesmír u nás v škole

          • Hodiny štvrtáckej prírodovedy sa niesli v znamení vesmíru a slnečnej sústavy. Žiaci skúmali nielen základné údaje danej témy, ale často krát sa zahĺbili do tajných zákutí nášho vesmíru. Za domácu úlohu mali zostaviť model slnečnej sústavy. Veľká vďaka patrí aj rodičom, ktorí pri výrobe jednotlivých modelov pomáhali. Modely vesmíru sú naozaj originálne a prepracované do detailov. Pri ich prezentovaní si žiaci upevnili vedomosti, ktoré sa počas jednotlivých hodín dozvedeli. Odviedli skutočne skvelú prácu.

            Mgr. Alena Čizová

          • OZNAM

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že na základe Všeobecne záväzných nariadení obce Šarišské Dravce dochádza s účinnosťou od 1.1.2023 k zmene výšky príspevkov zákonného zástupcu v školských zariadeniach (ŠJ, MŠ, ŠKD). Konkrétne výšky príspevku v príslušnom školskom zariadení si môžete pozrieť v prílohách oznamu.
            K úhrade konkrétneho príspevku budete vyzvaní prostredníctvom aplikácii EDUPAGE.

            Prílohy:

            VZN_6_2022 - ŠJ
            VZN_2_2022 - MŠ, CVČ, ŠKD

          • Koledovanie

          • Rozdávať radosť, zachovávať tradície a viesť k tomu deti a mládež je krásna a ušľachtilá vec...

            A rozdávať radostnú zvesť o narodení Ježiška je milé všetkým ľuďom dobrej vôle.

            Sme naplnení radosťou z toho, že sme vďaka tomuto posolstvu vyčarili úsmev a slzu šťastia. Zaniesli sme radostnú zvesť aj do škôl či obecných úradov z okolitých obcí a nevynechali sme ani stacionáre v Polome a v Šarišských Dravciach.

            Boli sme svedkami toho, ako radosť z dávania rastie.

             uč. Matijová Ľubica

          • Hovorí sa, že kniha ťa nikdy nezradí iba poradí či povzbudí.

          • V tomto duchu sa nieslo stretnutie so slovenskou povesťou  v piatok 16.12.2022  v školskej knižnici.  Vybraní žiaci z 2. až 7. ročníka predviedli svoje recitačné a čitateľské schopnosti .

             

            V jednotlivých kategóriách sa umiestnili títo žiaci:

            1. kategória:
            1. Katarína Kozmová
            2. Natália Jurová
            3. Lívia Gerší
            1. kategória:
            1. Magdaléna Sabolová
            2. Alexandra Jaššová
            3. Eliška Ceperková, Barbora Stoláriková
            1. kategória:
            1. Dávid Goliáš
            2. Slávka Čízová
            3. Oliver Haborák

             

            Najlepší recitátori nás budú reprezentovať na okresnom kole, kde budú súťažiť s jednou slovenskou povesťou naučenou naspamäť.

             

            Celé podujatie sa podarilo a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie so slovenskou povesťou.

             

            uč. Matijová Ľubica

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2022/2023 uskutočnia v termíne od 23. decembra 2022 do 8. januára 2023. V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa zároveň prerušená prevádzka materskej školy. Vyučovanie žiakov v základnej škole a prevádzka materskej školy budú obnovené 9. januára 2023.

            Organizácia vyučovania v ZŠ vo štvrtok (22.12.): 1. až 4. ročník - do 11:10, 5. a 6. ročník - do 11:40, 7. až 9. ročník - do 12:00, ŠKD mimo prevádzky.

          • EXKURZIA V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

          • V novembri sa žiaci I. stupňa zúčastnili divadelného predstavenia v Spišskej Novej Vsi pod názvom Perinbaba. Preniesli sme sa do zimnej rozprávky, v ktorej láska a dobro porazia zlobu a chamtivosť.

            Po predstavení naša cesta viedla krátkou vychádzkou po meste do múzea Spiša.

            Ako prvú sme si prezreli zaujímavú výstavu pod názvom Kamufláž, ktorá nám ukázala dômyselné spôsoby, rozmanité možnosti a príčiny maskovania zvierat. Zároveň nám predstavili prírodu ako nevyčerpateľnú studnicu nápadov a riešení pre každodenný súčasný život človeka.

            Následne nás pracovníčky múzea oboznámili so šikovnosťou našich predkov a previedli výstavou krojovaných bábik. Na záver aj naši žiaci predviedli svoje zručnosti v remeselných technikách.

                        Veríme, že exkurzia bola obohacujúca. Množstvo nových informácií sme mohli spracovávať už počas cesty domov. Veľmi sme si to užili a už sa tešíme na ďalšiu exkurziu.

             

            učiteľky I. stupňa, Mária Kohanová

          • KEĎ SA LÁSKA ZABALÍ

          • KEĎ SA LÁSKA ZABALÍ

            Milá babka, milý dedko,

            v krabičke od nás nájdeš všetko.

            Niečo sladké, slané, teplé i voňavé,

            od detí zo Šarišských Draviec zaslané.

            Nech Vás všetkých poteší i zahreje,

            buďte plní lásky, šťastia, nádeje.

            Veríme, že balíčky potešili

            a úsmev na tvárach vyčarili.

            Potešia a pri srdci zahrejú,

            smútok a prázdnotu zaženú.

            Pripravili sme ich s láskou a citom,

            žiaci, rodičia i učitelia boli pri tom.

             

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli a zapojili sa do kampane „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.

            Mgr. Emília Radačovská, Mgr. Alena Čizová, Janka Piskurová

          • VIANOČNÉ KOŠICE A HODINA LITERATÚRY NA DOSKÁCH ŠTÁTNEHO DIVADLA

          • Keď odbilo v sobotu 10.12.2022 pol tretej, všetci sme už  sedeli v autobuse a netrpezlivo čakali, kedy sa motor v autobuse naštartuje. Privítali nás pani učiteľka Matijová a pani učiteľka Cicoňová.

            Keď sme konečne vyrazili , všetci sme sa naladili na hudobnú nôtu. Popri rýchlych ľudových pesničkách sa to ani inak nedalo. Samozrejme nechýbalo ani pár vianočných piesní. Všetci v autobuse žiarili šťastím. Košice nás privítali s otvorenou náručou. Najskôr sme navštívili nákupné centrum  Aupark, kde sme sa rozutekali každý iným smerom. Niektorí si zašli na dobrú kávu alebo na chutné jedlo, iní si prezerali výklady preplnené vianočným tovarom  a ďalší sa prehrabávali medzi oblečením. Každý z nás si našiel to svoje. Neskôr sme sa presunuli do historickej časti Košíc, kde sme mohli vidieť Dóm sv. Alžbety či Urbanovu vežu. Naše kroky potom viedli do samotného centra mesta na vianočné trhy. Všade žiarili svetielka, ulice rozvoniavali vianočným punčom a horúcimi langošmi. Stánky boli plné rôznych vecí - od vianočných ozdôb po ručne vyrobené šperky. Vianočné Košice boli jednoducho skvostné!

            Pol hodinu pred devätnástou sme sa všetci stretli pred štátnym divadlom, ktoré predstavovalo hlavnú zástavku dnešného dňa. Len čo sme vošli dovnútra, očarilo nás svojou nádherou. A to sme ešte nevedeli, čo nás čaká, keď sa v divadle zdvihne opona. Keď sme sa pohodlne usadili do hľadiska a začal sa dlho očakávaný balet Rómeo a Júlia od Williama Shakespeara, preniesli sme sa do sveta dvoch znepriatelených rodín – Capulettyovcov a Montecchyovcov. Práve medzi nimi sa spoznajú dvaja mladí ľudia - Rómeo a Júlia. Zamilujú sa do seba na prvý pohľad a sľúbia si večnú lásku napriek sporu medzi ich  rodinami. Smutný príbeh tragickej lásky dojal aj nás. Z divadla sme odchádzali rozčarovaní no zároveň dojatí...

            Aj cestu domov sme si užili. Spievali sme a smiali sa na veselých zážitkoch.

            Ešte dlho budeme na túto exkurziu spomínať a ešte veľa ráz zablúdime myšlienkami späť k smutnému príbehu lásky, kde sa podarilo zmieriť rodiny až smrťou zamilovaného páru Rómea a Júlie.

            Katarína Goliašová (žiačka 9.A)

          • Chrípkové prázdniny - 1. STUPEŇ

          • Riaditeľ školy oznamuje rodičom a žiakom, že so súhlasom zriaďovateľa a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove bude dňa 16.12.2022 (piatok) PRERUŠENÉ VYUČOVANIE PRE ŽIAKOV 1. STUPŇA ZŠ (1. až 4. ročník) z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov a učiteľov. Nástup do školy je v pondelok 19.12.2022.

          • ... A ZNOVA SA PRIBLÍŽILI KRÁSNE VIANOCE, NAŠA RADOSŤ RASTIE ...

          • Tieto sviatky sú spojené s rozmanitými ľudovými zvykmi a tradíciami. V takmer každej rodine máme dnes už vlastné tradície a rituály...

            Nuž aj my v škole chceme mať niečo z toho tradičného, a preto zdobíme chodby, triedy, pečieme medovníky a oblátky, spievame koledy...

            Naozaj naša radosť je úprimná.

             ( žiaci z krúžku Kultúrne všeličo)

          • PROJEKT VIANOČNÁ POŠTA 2022

          • Aj tento školský rok sa žiaci tretieho ročníka zapojili do projektu VIANOČNÁ POŠTA a napísali list JEŽIŠKOVI s detskými želaniami. Spoločne s listami deti poslali Ježiškovi aj kresby. Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky. Projekt Vianočnej pošty je obľúbený najmä u detí, pretože predznamenáva príchod Vianoc, najkrajšieho obdobia v roku. Slovenská pošta organizuje tento unikátny projekt už 24-ty krát a jeho hlavným cieľom je motivovať detí k písaniu listov, podporovať v nich fantáziu a kreativitu a, samozrejme, prinášať im radosť. Ani tento rok naša vianočná korešpondencia neostala bez odozvy. JEZIŠKO nám odpísal na naše listy s prekvapením. Naším malým pisateľom to prinieslo radosť a neopakovateľnú atmosféru Vianoc.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • V očakávaní Vianoc

          • Každoročne si celý kresťanský svet pripomína slávnosť narodenia Pána Ježiša. Mnoho symbolov zdobí tieto sviatky. Neodmysliteľný je napr. vianočný stromček, Betlehem a pod. Aj žiaci našej školy už myslia na Vianoce a rozhodli sa svojimi peknými symbolmi skrášliť interiér školy. Na hodinách výtvarnej výchovy vyzdobili okná a pripravili ikebany. Najprv to boli hodiny príprav – vystrihovanie, vyrezávanie, lepenie, výroba vianočných ikebán, až z toho vznikli obrazy Vianoc. Z výsledku svojho snaženia sú všetci spokojní a nadšení. Najviac sa však tešia na príchod a narodenie malého Ježiška.

            Mgr. Anna Bujňáková

          • Vitaj, vitaj, Mikuláš!

          • 6. december je pre všetky deti veľmi známy a dlho očakávaný deň. Po tom, čo si ráno nájdu na oknách vo vyčistených topánkach balíky od tajuplného Mikuláša, sa každoročne môžu tešiť na to, aké prekvapenie ich čaká v škole.

            Triedy  prvého stupňa našej základnej školy sa premenili na tvorivé dielne, v ktorých žiaci vyrábali vianočné ozdoby. Do zdobenia zapájali vlastnú fantáziu a nápady a výsledkom boli krásne dekorácie, ktorými sme spoločne vyzdobili vianočný stromček.

            No a potom ... sa triedami ozývali básničky a piesne pre Mikuláša:

             

            Vitaj, vitaj Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?

            Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký?

            Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali.

            Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru.

            Tak ako sme sľúbili, všetci sme sa ľúbili.

            Rýchlo, rýchlo rozbaľ  vrece, nikto z nás už čakať nechce.“

             

            Deti sa Mikuláša dočkali a veľmi sa tešili darčekom a milým slovám, ktoré im Mikuláš venoval. Poslušných pochválil a nezbedníkov povzbudil, aby sa do budúceho roka polepšili.    Sľúbil nám, že nás navštívi aj o rok.

             

            Mgr. Andrea Mačová

          • Vážení rodičia, učitelia, milí žiaci!

          • Hovorí sa, že kniha človeka nikdy nezradí! Samozrejme povznáša myseľ, oslobodzuje ducha, pomáha spoznávať dejiny národa.....

            V tomto duchu sa bude niesť stretnutie

            so slovenskou povesťou  v piatok 16.12.2022 v školskej knižnici. 

            Vybraní žiaci z 2. až 7. ročníka budú môcť predviesť svoje recitačné a čitateľské schopnosti .

            Najlepší pôjdu na okresné kolo, kde budú súťažiť s jednou slovenskou povesťou naučenou naspamäť v rozsahu najviac 6 minút .

             Tešíme sa na spoločné objavovanie !

            uč. Matijová Ľubica

          • Prišiel k nám Mikuláš

          • Je ochrancom detí a chudobných. Pomáhal kde bolo treba.
            Už stovky rokov 6. decembra prichádza svätý Mikuláš, aby 
            obdaroval všetky deti na celom svete. Je zvykom nechať vyčistenú
             čižmičku v okne a čakať,či v nej bude balíček sladkostí alebo drevená palička :) 
            Mikulášsky sprievod neobišiel ani našu Materskú školu. Všetky
             deti sa zhromaždili vo včielkovej triede a netrpezlivo čakali. Potom už nastal 
            ten radostný čas, Mikuláš prišiel s 2 anjelikmi. Usadil sa a pozorne 
            sledoval veľmi pekné pásmo piesní a básničiek detí z MŠ. Anjelikovia rozdali
             ako odmenu deťom sladké maškrty.
            Ukázal sa aj čert, ktorý ale žiadne neposlušné deti v našej škôlke nenašiel.

            Ďakujeme ti milý Mikuláš a tešíme sa na
            stretnutie s tebou opäť o rok.

            Mgr. Soňa Sabolová

          • DETSKÝ ČIN ROKA

          • Aj tento rok sa žiaci 3. ročníka našej ZŠ s MŠ zapojili do nádherného projektu 22. ročníka DETSKÝ ČIN ROKA, ktorý prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky, pani Zuzany Čaputovej, a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Projekt motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé. V priebehu hodín čítania sme pracovali s pedagogickým materiálom a cez skutočné príbehy detí sme sa učili pochopiť, čo je dobré, ako pomôcť, ako podporiť iných, ako ochrániť ľudí i prírodu, aká je hodnota ľudského života, zdravie a choroba, pomoc rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých, ochrana prírody, zodpovednosť, spolupráca, nezištnosť, spolupatričnosť. Čítali sme listy nominovaných skutkov v týchto kategóriách:

            • Záchrana života
            • Pomoc v rodine
            • Pomoc rovesníkom
            • Pomoc ľuďom
            • Pomoc prírode
            • Dobrý nápad
            • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin
            • Dobrý čin na nete

            Z tretiakov sa chvíľu stala detská porota a žiaci podporili svojím hlasom skutok, ktorý v danej kategórii považovali za najcennejší. Svoje hlasovanie zaznamenali na hlasovací lístok a ich hlasy som zaslala Občianskemu združeniu Detský čin roka.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

          • KÚZELNÁ FYZIKA

          • Dočkali sme sa. Aj našu školu navštívil kúzelník a nie taký hocijaký...

            Dňa 18.11.2022 nás so svojou KÚZELNOU FYZIKOU navštívil Mgr. Michal Figura. Cieľom programu bolo deťom ukázať, že aj fyzika vie byť zábavná, užitočná a kúzelná. Žiakom prvého stupňa bola fyzika predstavená prostredníctvom kúziel – pokusov. Žiaci druhého stupňa sa už s fyzikou stretli, preto im boli pokusy odprezentované odbornejšie. Pokusy sa týkali tém ako skupenstvá látok, pohyb telesa, magnetizmus... Mohli si tak z fyziky čo to zopakovať a ujasniť. Verím, že ich pokusy zaujali, že sa presvedčili o tom, že fyzika je na každom kroku a vie byť aj zábavná.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie pokračovanie KÚZELNEJ FYZIKY.

             

            Mgr. Bernardína Cicoňová

          • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY

          • Milí rodičia a žiaci,

            dovoľujeme si Vás touto cestou osloviť o zapojenie do celoslovenského vianočného projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.

            Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich.

            Zbierka funguje na dobrovoľníckej báze. Doporučený počet sú 4 krabičky (2 ženské, 2 mužské) na 1 triedu. Žiaci nemusia vytvárať celé krabičky. Stačí, ak prinesú niečo zo zoznamu a takto spoločne vytvoria jednu kvalitne vyskladanú krabičku. Krabička musí byť otvárateľná, obalená vianočným baliacim papierom, zvlášť vrch a spodok krabice.

            Krabice by mali obsahovať z každého trošku:

            • niečo sladké (keksíky, perníčky, cukríky, DIA keksy, ovocné detské taštičky, piškóty...)
            • niečo slané (tyčinky, krekry, praclíky...)
            • niečo teplé (čaj, horúca čokoláda, káva...)
            • niečo mäkké (rukavice, ponožky, šál...)
            • niečo voňavé (sprchový gel, krém, telové mlieko...)
            • niečo na zábavu (krížovka, knižka...)
            • niečo zo srdca (pohľadnica, obrázok, anjelik...).

            Vaše darčeky odovzdajte pani učiteľke Radačovskej, Čizovej alebo pani asistentke Piskurovej od 28. 11. 2022 do 1. 12. 2022 vždy ráno.

            Vážení rodičia, ďakujeme, že máte srdce na správnom mieste a hľadáte možnosti zapojiť sa do projektu.

             

            A ešte väčšia vďaka za to, že k láske k seniorom vediete a učíte aj vaše deti.

             

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 24.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku.  Súťaže sa zúčastnili deviati naši najlepší žiaci, ktorým angličtina prirástla k srdcu. Súťažilo sa v dvoch kategóriách.

            Výsledková listina:

            Kategória: 1 A

            1. miesto: Osifová Michaela

            2. miesto: Adamková Lenka

            3. miesto: Radoslav Majerniček

            Kategória: 1 B

            1. miesto: Janičová Bibiána

            2. miesto: Slaminková Daniela

            3. miesto: Matija Martin

            Ďakujeme našim žiakom za príjemnú atmosféru a prajeme im veľa úspechov a elánu v ich ďalšej práci.

            Mgr. Martina Ignácová

          • Rodičovské združenie

          • Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že v utorok 29. novembra 2022 popoludní sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy RZ sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Miestnosť a časové rozpätie konzultačných hodín Vám oznámia triedni učitelia za jednotlivé triedy prostrednícvom správy na Edupage.

          • Biela pastelka

          • Vážení rodičia, milí žiaci, ďakujeme , že sa stávate súčasťou rodiny Bielej pastelky.

            Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002, takže už 21 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam Slovenska.

            Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky alebo svojou dobrovoľnou pomocou robíte veľkú vec – pomáhate niekomu zmeniť život k lepšiemu. Aj vďaka vášmu príspevku môžu pracovníci únie pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím zlepšiť a skvalitniť ich život.

            Aj na našej škole sme sa zapojili do tejto zbierky.

            Začala sa v októbri a zbierku ukončíme 30. 11. 2022.

            Zberné pokladničky sú umiestnené na chodbe materskej škôlky, v I. aj  II. pavilóne ZŠ dole  na chodbe.

            Žiaci ešte stále môžu    do nich počas tohto obdobia  vhadzovať ľubovoľné príspevky.

            Ďakujeme, že vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!

             

             

          • Deň materských škôl na Slovensku

          • Aj materské školy na Slovensku oslavujú svoj deň. Ten bol určený na 4. november, pretože tento deň je významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku.

            4. novembra 1829 bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická.

            Tento deň sme oslávili aj my v našej materskej škole. Od skorého rána mali deti v triedach pripravené rôzne tvorivé aktivity a hry. Otvorené dvere do materskej školy mali aj rodičia, ktorí sa mohli prísť pohrať so svojimi deťmi. Súčasťou tohto dňa bola aj vychádzka všetkých detí, kde sme si spoločne zaspievali Hymnu materských škôl, ktorou sme potešili okoloidúcich občanov.Takáto veselá a zábavná atmosféra sa niesla aj v popoludňajších hodinách.Deti prežívali radosť počas celého Dňa materských škôl, čo prispelo k tvrdeniu, že kolektív detí, rovesníkov a predškolské zariadenia sú dôležitou súčasťou zdravého rozvoja osobnosti dieťaťa.

             

            Mgr. Michaela Girašková

          • Jesenné tvorenie pre starých rodičov

          • Dňa 27.10.2022 sme si do našej materskej školy pozvali mamky a ockov, aby spolu so svojimi deťmi vytvorili darček pre starkých. Pani učiteľky pripravili rodičom a deťom potrebný materiál a predlohy, a tak  sa všetci pustili do tvorenia. 
                   V úvode tvorivých dielničiek, deti privítali rodičov básničkou a pesničkou. Keď už boli darčeky hotové, deti si vypili teplý čaj a rodičia kávu a ponúkli sa rôznymi dobrotami. 
            Akcia sa veľmi vydarila, všetci boli spokojní a už teraz sa tešíme na spoločné popoludnie s rodičmi. 


            Mgr. Petra Hovančíková

          • ÚCTA K STARŠÍM

          • O tom, že smiech, dobrá nálada a zábava sú pre každý vek, sme sa presvedčili na stretnutí so seniormi v nedeľu 23.10.2022. Všetkého bolo tak akurát – hudby,  spevu, tanca, zábavných scénok..., ktorými našich starých rodičov potešili chlapci a dievčatá našej školy. No aktívni boli aj seniori a zapojili sa do klobúkového tanca, strúhania jabĺk či  jedenia placiek.

            Nuž opäť sme sa presvedčili, že takéto stretnutia sú obohacujúce pre všetkých – mladých i starších....lebo vieme, že radosť , dobrý pocit a dobrá nálada dávaním rastie.

             

            uč. Matijová Ľubica

          • Novembrová spomienka na našich blízkych

          • Pravidelná každoročná návšteva miestneho cintorína sa stáva už školskou tradíciou aj pre deti z našej základnej školy. Počas prvého novembrového týždňa bola pre druhákov tretiakov ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vyhradená jedna vyučovacia hodina a žiaci zašli so svojimi triednymi učiteľkami na toto tiché miesto. Pár dní pred tým si v škole osvojili teoretické poznatky a spomínali na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nimi. Rovnako aj teraz. Žiaci priniesli na cintorín jednu z kytíc živých kvetov, ktorú si vyrobili na tvorivo-kreatívnom krúžku z prírodného materiálu, zapálili sviečky, spoločne sa pomodlili a týmto spôsobom si uctili pamiatku zosnulých. Plamienky kahancov zablikotali aj na hroboch významných rodákov obce, ktorí tu odpočívajú.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • JESENNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jesenné prázdniny sa v školskom roku 2022/2023 uskutočnia v termíne 28. a 31. októbra (piatok a pondelok) 2022. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 2. novembra (streda) 2022.
            Prevádzka materskej školy bude 28.októbra (piatok) v obmedzenom režime (pre deti, ktoré rodičia prihlásili) a 31. októbra (pondelok) prerušená. Prevádzka po prerušení pokračuje 2. novembra (streda) 2022.

          • Turistická vychádzka

          • Dňa 14.10.2022 sa za slnečného počasia, vybrali deti z MŠ na jesennú turistickú vychádzku do blízkej prírody. Trieda "Žabky" a "Lienky" si zvolili trasu na "Mištrovec", kde sa kochali krásou jesennej prírody. Predškoláci sa vybrali do lesoparku "Kerta", kde si okrem pozorovania jesennej prírody, nazbierali krásne farebné listy a gaštany. Tak ako už zvykom býva, počas krátkej prestávky sa deti posilnili dobrotami z ruksaku a pokračovali v turistike. Všetkým sa vychádzka veľmi páčila a už teraz sa tešíme na ďalšiu. 


            Mgr. Petra Hovančíková

          • Šarkaniáda

          • V stredu 12.10.2022 sa žiaci prvého stupňa opäť spojili na spoločnej akcii pod názvom Šarkaniáda. Žiaci si okrem dobrej nálady priniesli nádherných šarkanov rôznych tvarov, farieb a veľkostí. Vládlo príjemné slnečné počasie, ktoré zdvojnásobilo dobrú náladu. Oblohou sa vznášali motýle, jednorožce, lienky, lietadlá.... Radosť v očiach detí prezrádzala, že Šarkaniáda patrí medzi obľúbené akcie.

            Učiteľky 1.-4.

          • DIVADIELKO GAŠPARKO

          • 7.októbra zavítalo do našej materskej školy divadielko Gašparko s rozprávkou Červená Čiapočka. Deti s nadšením sledovali predstavenie plné vtipných situácii. Nechýbali ani krásne pesničky, ktoré vtiahli publikum ešte viac do deja. Na záver si mohli deti obzrieť bábky-marionety z blízka, čo obohatilo ich poznanie a uspokojilo ich zvedavosť.

            Tešíme sa na ďalšiu rozprávku.

            uč. Martina Haboráková

          • Exkurzia 3A, 4A

          • Dňa 26.09.2022 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka pod vedením vdp. Michala Paľovčíka, farára farnosti Šarišské Dravce, a triednych učiteliek, PaedDr. Márie Kalinovej, PhD. a Mgr. Aleny Čízovej zúčastnili exkurzie a navštívili malebnú obec Vyšný Slavkov. Tá sa vďaka vdp. Donátovi Čarnogurskému, farárovi farnosti Vyšný Slavkov, začala svätou omšou a pokračovala jeho prednáškou so zameraním na históriu cirkvi pútavou a pre deti veľmi zaujímavou formou. Po prednáške sme navštívili obecné múzeum, v ktorom sme sa naozaj veľmi veľa naučili a videli. Program bol skutočne pestrý. Nechýbalo vysvetlenie hlaholiky a ukážky hlaholských textov, ale i autentický umelecký prednes hymnickej básne Proglas, najstaršej a najinšpiratívnejšej slovanskej básne a zároveň Predslovu k prekladu evanjelia do staroslovienčiny od Konštantína Filozofa. Ďakujeme za nádherne strávený čas a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity.


            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Plenárne a triedne zasadnutia rodičovského združenia

          • Vážení rodičia!

            Srdečne Vás pozývame na plenárne zasadnutie rodičovského združenia, ktoré sa uskutoční v stredu 28.9.2022 o 16:00 v 2.pavilóne ZŠ. Po jeho skončení budú nasledovať triedne aktívy v jednotlivých triedach.

            Ďakujeme za Vašu účasť

          • Aj vďaka vám dokáže malá pastelka veľké veci!

          • Vážení rodičia, milí žiaci a študenti,

            ďakujeme , že sa stávate súčasťou rodiny Bielej pastelky.

             

            Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002, takže už 21 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam Slovenska. Ambasádorkou zbierky je obľúbená moderátorka Adela Vinczeová. K nej sa už v minulom roku pridal obľúbený influencer Fero Joke.

             

            Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky alebo svojou dobrovoľnou pomocou robíte veľkú vec – pomáhate niekomu zmeniť život k lepšiemu. Aj vďaka vášmu príspevku môžu pracovníci únie pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím zlepšiť a skvalitniť ich život.

            Ako bude zbierka prebiehať na našej škole?

            1. 30.09.2022 poverení žiaci prejdú s pokladničkou po triedach.  Vtedy budú môcť všetci žiaci prispieť ľubovoľným príspevkom.
            2. Zberné pokladničky budú však umiestnené v I. aj  II. pavilóne dole  na chodbe až do konca novembra a  žiaci môžu do nich počas tohto obdobia tiež vhadzovať ľubovoľné príspevky.
            3. Po skončení zbierky výnos pokladníc poukážeme na Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

            Ďakujeme, že vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!

             

            uč.  Matijová Ľubica

          • Školská knižnica pre vás...

          • Knihy sú skvelé. Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, parádne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života.

            A to je len hŕstka dôvodovprečo začať čítať knihy.

            A keďže my vieme, že mnohí z vás knihy obľubujete a sú vašou každodennou súčasťou, tak aj tento školský rok vám s láskou otvárame dvere školskej knižnice.

            Radi vás privítame vo štvrtok popoludní

            od 13.30 – do 15. 00 hod.

            Neváhajte a príďte do školskej knižnice, kde už na vás čakajú knižní  hrdinovia ...

             

            uč. Ľubica Matijová

          • Účelové cvičenie

          • Dňa 16. 9. 2022 sa na našej škole konalo účelové cvičenie. Okrem poučenia a vydania pokynov k ÚC si žiaci prvého aj druhého stupňa nacvičili evakuáciu a ako v pokoji opustiť školu v prípade mimoriadnej situácie.

            Okrem toho ich čakali rôzne stanovištia, kde im o svojej práci  porozprávali ornitológ, včelár, DHZ zo Šarišských Draviec, mestská polícia,  študentka vysokej školy o civilnej ochrane a riešení mimoriadnych situácií, naučili sa niečo o poskytovaní prvej pomoci. Pre žiakov druhého stupňa bola pripravená prednáška o šikane a jej dôsledkoch od preventistky z OR PZ v Prešove.

            Myslím, že účelové cvičenie splnilo svoj účel. Žiaci sa niečo nové naučili a videli a už teraz sa tešíme na ďalšie.

             Mgr. Ján Stajanča

          • OCHRANA ČLOVEKA A PRÍRODY

          • V piatok 16.9.2022 sa uskutoční výchova zameraná na ochranu zdravia, spoločnosti, prírody, výchova k bezpečnému správaniu sa pri práci a pri mimopracovných činnostiach - Ochrana človeka a prírody (OČAP).

            Vyučovanie začína v riadnom čase (o 7:40) a končí nasledovne:

            - prvý, druhý, tretí a štvrtý ročník o 11:10,

            - piaty a šiesty ročník  o 11:40,

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník o 11:55.

            Podrobnejšie pokyny zašlú triedni učitelia prostredníctvom EDUPAGE.

          • Otvorenie školského roka 2022/2023

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje žiakom a zákonným zástupcom, že otvorenie školského roka sa uskutoční 5. septembra 2022 (pondelok) o 7:40 hod. na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia sa otvorenie školského roka uskutoční na hlavnej chodbe 2. pavilónu.

            Harmonogram:

            • 7:40 – otvorenie školského roka
            • 8:10 – triednické hodiny (oboznámenie sa s vnútorným režimom školy)
            • 9:15 – svätá omša v kostole
            • 10:05 – ukončenie a rozchod žiakov

            V pondelok 5. septembra 2022 začína aj prevádzka Materskej školy.

            Stravovanie žiakov v Školskej jedálni a prevádzka Školského klubu detí začne od 6. septembra 2022 (utorok).

            Informácie a pokyny:

            Žiaci si od prvého dňa donesú prezuvky.

            Rodič predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti pri nástupe dieťaťa/žiaka do MŠ/ZŠ a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú). 

            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakové, bude umiestnené do izolačnej miestnosti a bezodkladne budeme kontaktovať rodiča. Následne je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti môžete zasielať elektronicky cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE  v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť alebo písomne (na stiahnutie TU: Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti alebo k dipozícii na vrátnici školy).

            Poznámka: Rodičia novoprijatých žiakov si môžu rodičovské konto aktivovať na stránke školy pomocou mailovej adresy, ktorú uviedli v prihláške do školy.

          • Prevzatie samotestov

          • Oznamujeme rodičom, ktorí v júnovom zisťovaní prejavili záujem o antigénové samotesty, že si ich môžu vyzdvihnúť v pracovných dňoch od 30.8. do 2.9.2022 (utorok, streda a piatok) v čase od 7:00 do 15:00 na vrátnici školy.

          • Vážení rodičia!

          • Srdečne Vás pozývame na naše prvé stretnutie v novom školskom roku 2022/2023, ktoré sa uskutoční dňa 30.08.2022 o 16,00 hod., v jedálni ZŠ. Našim cieľom je  Vás oboznámiť s najdôležitejšími informáciami ohľadom prevádzky materskej školy, aby sme spoločne zvládli začiatok školského roka.

            S úctou pedagogický kolektív MŠ.

            Tešíme sa na stretnutie!

          • Rozdelenie žiakov 5. ročníka do tried

          • 5.A

            1. Bujňáková Karina
            2. Filip Jakub
            3. Fučíková Noemi
            4. Genčúr Damián
            5. Genčúr Martin
            6. Habľák Filip
            7. Hanzelová Michaela
            8. Hovanec Matúš
            9. Hudák Sebastián
            10. Jaššová Alexandra
            11. Kačmárová Soňa
            12. Klembara Gabriel
            13. Klembara Matúš
            14. Koľ Juraj
            15. Kravcová Alexandra
            16. Krenická Karin
            17. Menšík Jakub
            18. Pokorná Lucie
            19. Sabolová Magdaléna
            20. SaxaTobias
            21. Straka Patrik
            22. Varholik Branislav

            5.B

            1. Bujňaček Kristián
            2. Ceperková Eliška
            3. Genčúrová Lucia
            4. Genčúrová Salome
            5. Hajzušínová Alexandra
            6. Hovancová Nikoleta
            7. Hovanec Maximilián
            8. Kandráčová Liana
            9. Knap Nikolas
            10. Knap Šimon
            11. Kušnírová Patrícia
            12. Mišenko Jakub
            13. Mišenko Ján
            14. Miženko Leo
            15. Molnár Kristián
            16. Novotný Samuel
            17. Sekerák Štefan
            18. Sontág Martin
            19. Stoláriková Barbora
            20. Šuhajová Diana
            21. Zontág Erik
            22. Žvanda Matúš

            Prípadné zmeny z vážnych dôvodov akceptujeme do 26.8.2022.

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce 20

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka materskej školy

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov, čestné vyhlásenie o bezúhonnosti (k dispozícii na stiahnutie v prílohe informácie zverejnenej na stránke školy)

            Iné súvisiace informácie: nástup od 1.9.2022 na dobu určitú do 31.8.2023, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 761,00 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 22.8.2022, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

            RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            V Šarišských Dravciach, 15.8.2022

            Príloha: CESTNE_VYHLASENIE_15a.pdf

          • ROZLÚČKA S PREDŠKOLÁKMI

          • „Dovidenia škôlka milá, veľa si nás naučila...“

            Koniec roka je za dverami a s ním prišiel aj čas rozlúčky. Čas, kedy sme si zaspomínali na krásne strávené chvíle plné zábavy, radosti, ale aj usilovnej práce v našej materskej škole. Naše „usilovné včeličky“ dňa 28. júna vyleteli z úľa. Svojím krásnym programom sa poďakovali nie len pani učiteľkám, ale aj rodičom, ktorí im boli oporou počas celého obdobia stráveného v škôlke. Naším budúcim prvákom prajeme veľa chuti do učenia a trpezlivosti pri získavaní nových poznatkov a vedomostí. A Vám milí rodičia ďakujeme za spoluprácu a podporu počas toho pekného obdobia stráveného s Vašimi deťmi a tiež veľa radosti z usilovnej práce detí.

            Mgr. Mária Ištoňová

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce 20

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka druhého stupňa základnej školy

            Aprobácie: geografia – občianska náuka – slovenský jazyk a literatúra

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov, čestné vyhlásenie o bezúhonnosti (k dispozícii na stiahnutie v prílohe)

            Iné súvisiace informácie: nástup od 1.9.2022 na dobu určitú do 31.8.2023, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 942,50 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 22.7.2022, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

            Príloha: CESTNE_VYHLASENIE_15a.pdf

            RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            V Šarišských Dravciach, 13.7.2022

          • NOC V MŠ

          • Krásne obdobie v materskej škole sme ukončili „prázdninami v škôlke“. Že ako to vyzeralo? Bol to večer plný zábavy. Po hrách sme si vychutnali večeru na dekách na školskom ihrisku. Počasie bolo výborné a tak sme sa mohli ešte zahrať na čerstvom vzduchu. A keďže sme mali ešte plno sily a energie, spoločne sme si zatancovali. Rýchla sprcha, večerná hygiena a šup do postele. No ani po pár rozprávkach sme nevedeli zaspať. A tak sme sa len smiali a smiali až sme po čase zaspali.

            Ráno nás už čakali chutné raňajky a aj naše mamky. Zbohom naši prváci. Prajeme Vám krásne prázdniny.

            Mgr. Mária Ištoňová

          • NÁVŠTEVA PRVÁKOV

          • V jedno pekné júnové dopoludnie sme sa rozhodli navštíviť našich prvákov. Spolu s pani učiteľkou nás privítali s úsmevom, dobrou náladou a s množstvom zábavných aktivít. Konečne sme si mohli vyskúšať to, na čo sa už celý rok pripravujeme. A to naozajstnú hodinu matematiky a slovenského jazyka. Neúspechu pri riešení zložitých úloh sme sa nemuseli báť lebo naši kamaráti prváci, nám so všetkým radi pomohli. Krátku prestávku sme využili na oboznamovanie sa s prostredím základnej školy, na ktoré sa už veľmi tešíme. Pani učiteľke ďakujeme za krásny zážitok a našim kamarátom za pekne strávený deň s nimi.

            Mgr. Andrea Mačová, Mgr. Mária Ištoňová

          • Zber SABI viečok a tetrapakov

          • V zbere SABI viečok a tetrapakov  bola naša  škola úspešná aj tento  školský rok.

            V zbere viečok sme  s vyzbieraným množstvom 30,6 kg obsadili  10 priečku  a v zbere

            tetrapakov  sme s vyzbieraným množstvom 182,4 kg  skončili na 6.mieste zo 60. škôl.

            Do zberu sa zapojili žiaci materskej školy aj základnej školy.

            Celkovo sa zapojilo  14 žiakov materskej školy a 25 žiakov základnej školy.

            Prvé miesto v zbere tetrapakov získal žiak materskej školy a prvé miesto v zbere hliníkových viečok získala žiačka 2.stupňa základnej školy .Všetci  zapojených  žiakov čaká odmena .

            Vyhodnotenie súťaže  a odovzdanie cien na našej škole bude do 30.6.2022

            p.uč. Mária Čekanová

          • ŠKOLSKÝ VÝLET

          •      Dňa 6.6.2022 sa prváci a druháci našej školy vybrali na školský výlet poznávať krásy slovenských veľhôr a objavovať tajomstvá života na hrade.

            Najskôr naša cesta viedla do Tatier. V Tatranskom múzeu sme sa zoznámili so zvieratami, ktoré  v Tatrách žijú. Kamarát svišť nám porozprával príbeh o zaujímavostiach svojho života.

            Ďalej sme pokračovali  na hrad Stará Ľubovňa. Tam sme „Vstúpili do rozprávky“  a oboznámili sme sa s osudmi obyvateľov hradu, ktorí tam žili v minulosti. Vďaka šikovnosti a vytrvalosti sa nám podarilo zvládnuť všetky úlohy a nazbierať kráľovské pečate na jednotlivých stanovištiach.

            Veľký zážitok mali žiaci aj z prehliadky dravých vtákov na hradnom dvore. Nie je bežné, aby nám tesne ponad hlavy preletel orol skalný, sokol myšiar, či výr skalný...

            A tým sa naša cesta skončila. Žiaci sa štastne vrátili domov príjemne unavení a plní nových zážitkov.

            Mgr. A. Mačová

          • Organizácia vyučovania od 27.6.2022 do 30.6.2022

          • 27.06.2022 (pondelok)

            Ochrana človeka a prírody podľa pokynov triednych učiteľov

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            28.06.2022 (utorok)

            Odovzdávanie učebníc, triednické práce

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            29.06.2022 (streda)

            Triednické práce, hry, súťaže, turnaje, vychádzky

            - prvý stupeň - Farmársky deň (Krásna Lúka) - podľa pokynov triednych učiteľov

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            30.06.2022 (štvrtok)

            7:40 - Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

            (rozlúčka s deviatakmi, zhodnotenie práce triednymi učiteľmi, odovzdávanie vysvedčení)

            9:15 - Slávnostná svätá omša

            10:05 - ukončenie vyučovania

          • Motýlia záhrada - deň plný zážitkov

          • Včera sme so žiakmi našej školy zažili krásu a silu prírody na vlastnej koži. Nadišla chvíľa, na ktorú sme sa veľmi tešili – Vypustenie motýľov do prírody.

            Cieľom motýlej záhrady bolo ukázať žiakom fascinujúci svet prírody zblízka. Na vlastné oči uvideli úžasnú premenu, ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše. Pozorovali sme tvorbu hodvábnych pavučiniek, kŕmenie a rast húseníc. Po zakuklení sme ich nechali odpočívať, aby zložitý biologický proces vo vnútri kukly prebehol bez chyby. Samotný proces liahnutia už bol rýchly a niektorí z nás mali to šťastie vidieť to v priamom prenose – bol to neopísateľný zážitok.

            To, že im bolo u nás dobre svedčil aj fakt, že sa im odletieť vôbec nechcelo.

            Mgr. Slavomíra Palková