• OZNAM

          • Vyhlásiť sa zo stravy v mesiaci jún je možné len do 21.06.2019

            Od 24.06.2019 do 28.06.2019 sa zo stravy nevyhlasuje.

          • Sadili sme aj stromčeky.

          • Do galérie Sadili sme aj stromčeky. boli pridané fotografie.

            Mesiac apríl je mesiac lesov. V tomto zmysle a v rámci spolupráce s Klubom turistov v Krásnej Lúke , sa žiaci našej školy zúčastnili 11.apríla 2019 vysádzania stromčekov . Je našou úlohou viesť žiakov k ochrane životného prostredia a ukázať im príklad ako zveľaďovať  prírodu.  Od nich závisí budúcnosť našej planéty. Ďakujeme všetkým zúčastneným.

          • Slávik Slovenska 2019 - Okresné kolo

          •    Dňa 10.05.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili na okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 2019. Okresné kolo organizovala ZUŠ Sabinov.

            Súťaž prebiehala v troch kategóriách. V prvej kategórii, našu školu reprezentovala žiačka Barbora Stolaríková z triedy I.A. V druhej kategórii sa žiak Branislav Mišenko z 5.A  umiestnil na II. mieste. A v tretej kategórií sa žiačka Katarína Sekeráková z 9.A umiestnila na III. mieste.

            Víťazom blahoželáme.

          • Motýlia záhrada

          • Do galérie Motýle boli pridané fotografie.

            V priebehu minulých týždňov sme so žiakmi -  metódou zážitkového učenia na hodinách biológie mohli pozorovať  naživo a ukázať žiakom fascinujúci svet prírody zblízka. Cieľom experimentu bolo, aby žiaci na vlastné oči videli úžasnú premenu , ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše. Sledovali sme vývoj motýľa  Babôčka Bodliaková (Vanessa Cardui) od húsenice, cez kuklu až po vyliahnutie na prekrásneho motýľa, pričom sme pozorovali ako motýle ovoniavajú a pijú nektár  pomocou dvoch tykadiel , ochlpených nožičiek a stočeného cuciaka. ..Zistili sme, že motýle milujú kúsky čerstvo narezaných pomarančov, alebo jabĺk. Pri tomto procese vývinu sme museli dodržiavať  presné postupy (kŕmenie lárv a kukiel, teplotu... ). Úžasným zážitkom bolo vypustenie motýľov do voľnej prírody. Vedeli ste, že Bábočka Bodliaková obvykle žije vo voľnej prírode 2 až 5 týždňov ? Motýle sme videli poletovať v našej školskej záhrade ešte niekoľko dní.

          • Deň Zeme sa vydaril

          • Do galérie EKO deň boli pridané fotografie.

            Dňa 22. apríla oslavuje naša planéta  „ Deň Zeme.“ V tomto školskom roku sme si ho pripomenuli rôznymi aktivitami  skôr -  (17. apríla 2019 – streda ). Na tento deň boli pripravené rôzne eko - aktivity,  do ktorých sa zapojili všetci žiaci, ale aj zamestnanci školy. Počas prvej a druhej vyučovacej hodiny pre žiakov prvého stupňa bolo pripravené projektové vyučovanie, v rámci ktorého žiaci vytvárali výrobky na ekologickú tému, kreslili po chodníku, zahrali si ekohry a nakoniec sa vybrali na vychádzku do prírody.

            Na druhom stupni prebehlo na prvej a druhej hodine  vyučovanie vo vopred určených učebniach a plánu   nasledovne:

            • piataci  prezentovali svoje práce -  prezentácie na vopred určené témy,
            • šiestaci  tvorili plagáty na ekologickú tému,
            • žiaci siedmeho a  ôsmeho ročníka si vypočuli prednášky  na témy : „Včelárstvo a význam včiel“ ,  pod vedením  nášho regionálneho včelára  - pána Jozefa Novysedláka z Krásnej Lúky a Ing.  Juraja Dobroviča, (nášho dlhodobého spolupracovníka)  „O ochrane prírody  a poľovníctve“, ktorým   veľmi pekne ďakujeme za spestrenie podujatia,
            • deviatakom boli premietnuté dokumentárne filmy na ekologické témy.

            Po prvých dvoch vyučovacích hodinách sme  sa  všetci vybrali do terénu, kde sme zveľaďovali  areál  našej školy a okolie.

             Hlavnými aktivitami  boli  :

            •  upratovanie na určených úsekoch  (v spolupráci s OCÚ aj v obci Šarišské Dravce)
            •  obnovenie  školskej skalky,
            • obnovenie atletickej dráhy

            Z diaľky nás pozorovali deti z MŠ, ktorí sa pohybovými  aktivitami na novom školskom ihrisku, aktivitami v prírode a pozorovaním pracovných návykov  starších spolužiakov , zapojili tiež svojim spôsobom  do dňa Zeme. A prialo nám aj počasie.

                            Všetkým zúčastneným za vydarenú akciu ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Ako to skutočne bolo, presvedčte sa sami : (fotogaléria)

          • Viacboj všestrannosti

          • Do galérie Viacboj všestrannosti boli pridané fotografie.

            Dňa 15.05.2019 sme v telocvični základnej školy zorganizovali školské kolo Viacboja všestrannosti detí predškolského veku. Súťažilo sa v štyroch družstvách, deti zvládli beh na 20 metrov, skok do diaľky z miesta a hádzanie lopty do diaľky. Víťazi v každom družstve nás reprezentovali na okresných pretekoch, ktoré sa uskutočnili 30.05.2019 v Lipanoch v športovej hale. Pretekoch sa zúčastnili: Tibor Goláš, Ela Kašová, Josef Fučík, Natália Jurová. Tiborko Goliáš, vo svojom družstve, sa umiestnil na treťom mieste a získal bronzovú medailu. Na pretekoch sa zúčastnilo 16 materských škôl.

            Blahoželáme Tiborko!

          • MDD - MŠ

          • Do galérie MDD boli pridané fotografie.

            V piatok 31.05.2019 sme v našej materskej škole oslavovali MDD. Už od rána sme  pripravovali pre deti oslavu ich veľkého sviatku, a to vytvorením množstva aktivít v škôlke. Deti spolu s učiteľkami maľovali rôznymi maliarskymi nástrojmi, tancovali a cvičili na hudbu, hádzali loptu do otvorov makety šaša. No to najdôležitejšie ich ešte len čakalo – „hľadanie pokladu.“ Obuli si pevnú obuv, zobrali ruksaky na plecia, obliekli pršiplášte a podľa indícií sa s pani učiteľkami vybrali hľadať poklad. V túžbe ho nájsť im  nezabránil ani jarný dážď. A čo myslíte, našli ten poklad? Ale áno. Truhlicu s pokladom našli v parku „Kerta.“ Otvorili ju, a ešte dlho premýšľali nad tým, ako je možné, že pre každého škôlkara tam „poklad“ bol.

          • Krajské kolo vo florbale žiakov ZŠ

          • 15. 5. 2019 sme sa po zaslúženom víťazstve v okresnom kole vo florbale, zúčastnili turnaja a reprezentovali sabinovský okres v krajskom kole v Prešove. Výhra so ZŠ J. Švermu Humenné 3:0, so ZŠ za vodou  Stará Ľubovňa 5:0, so ZŠ Študentská Snina 2:1, so ZŠ Pod Vinbargom Bardejov 5:0 a nakoniec až prehra vo finále so ZŠ Vagonárska Poprad 1:6 Aj tak super a konečné 2. miesto. Chalani super, skvelé odvedená práca a hra. Gratulujeme...

                                                                                                          Mgr. Ján Stajanča

          • Exkurzia - Múzeum vedy Prešov

          • Dňa 23. 5. 2019 sa žiaci 5.A zúčastnili exkurzie v Múzeu vedy v Prešove. Išlo o interaktívnu expozíciu s názvom Koleso - a predsa sa točí, kde si žiaci mohli nielen pozrieť, ale aj vyskúšať rôzne hračky a hlavolamy. Deti sa hravou formou oboznamovali s matematicko-fyzikálnymi zákonami. Odporúčame aj na súkromnú návštevu rodičov s deťmi. 

          • KRAJSKÉ KOLO HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 2.5.2019 sa uskutočnilo KRAJSKÉ KOLO recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu a  SABINOVSKÝ OKRES  reprezentovala výborná recitátorka Katarína Goliášová z 5.A , ktorá svoje vystúpenie pred publikom a porotou v DJZ v Prešove výborne zvládla.

             Sme na ňu hrdí a ďakujeme !

            uč. Matijová Ľubica

          • Slávik Slovenska 2019

          • Dňa 10.05.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili na okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 2019. Okresné kolo organizovala ZUŠ Sabinov.

            Súťaž prebiehala v troch kategóriách. V prvej kategórii, našu školu reprezentovala žiačka Barbora Stolaríková z triedy I.A. V druhej kategórii sa žiak Branislav Mišenko z 5.A  umiestnil na II. mieste. A v tretej kategórií sa žiačka Katarína Sekeráková z 9.A umiestnila na III. mieste.

            Víťazom blahoželáme.

          • SABINOVSKÝ AUTORSKÝ A RECITÁTORSKÝ MÁJ

          • Do galérie SABINOVSKÝ AUTORSKÝ A RECITÁTORSKÝ MÁJ boli pridané fotografie.

            Už tradične sa naša škola zúčastňuje okresného kola tejto súťaže. Organizátorom je MKS - Sabinov. Počas rozborového seminára odborná porota hodnotí vlastnú tvorbu začínajúcich autorov. Názory a rady odborníkov si vypočula aj naša nádejná autorka Katarína Goliášová.

            Ďalšou hodnotenou kategóriou bol  prednes poézie a prózy. Svoje recitačné schopnosti predviedli – Lívia Kasiňáková zo 6. A, Katarína Goliášová, ktorá bola vo svojej kategórii ocenená v zlatom pásme a Bernadeta Drabiščáková, ktorá v kategórii  – próza tiež bola ocenená v zlatom pásme.

            Všetkým trom žiačkam ďakujeme a víťazkám blahoželáme!

            uč. Matijová Ľubica

          • KRAJSKÉ KOLO V RÉTORIKE

          • Do galérie KRAJSKÉ KOLO V RÉTORIKE boli pridané fotografie.

            Byť dobrým rétorom, to si vyžaduje bystrý um, správne vyjadrovanie, pohotovosť pri komponovaní textov, výbornú artikuláciu, odvahu...To všetko a ešte viac museli predviesť Ľubomír Genčúr z 9.A a Jakub Nendza zo 7. B, ktorí 9. 5. 2019 v DJZ v Prešove reprezentovali našu školu na krajskej súťaží v rétorike. Súťaž bola dvojkolová. Súťažiaci najprv vystúpili s doma pripravenou úvahou na zvolenú tému. Druhé kolo už bolo náročnejšie. Žiaci si vylosovali tému a v časovom intervale 20 minút si pripravili rétorický prejav, ktorý následne aj pred porotou a publikom prezentovali. Konkurencia bola veľká a naši žiaci boli výborní, pretože obidvaja sa umiestnili na peknom 3. mieste.

            Srdečne im blahoželáme a ďakujeme.

            uč. Matijová Ľubica

          • MINIFUTBAL ŽIAKOV A ŽIAČOK ZŠ - MCDONALD´S CUP

          • Do galérie MINIFUTBAL ŽIAKOV A ŽIAČOK ZŠ - MCDONALD´S CUP boli pridané fotografie.

            MINIFUTBAL ŽIAKOV A ŽIAČOK ZŠ - MCDONALD´S CUP (turnaj žiakov I. Stupňa)

             

            1. ZŠ s MŠ Brezovica 60, Brezovica

            2. ZŠ Hviezdoslavova 1, Lipany

            3. Cirk. ZŠ sv. Demetera Ražňany 235, Ražňany

            4. ZŠ Komenského 113, Lipany

            5. Cirk. ZŠ sv. J. Krstiteľa, 9. mája 7, Sabinov

            6. ZŠ s MŠ Školská 459/12, Pečovská Nová Ves

            7. ZŠ s MŠ Šarišské Dravce 20, Šariš. Dravce

            8. ZŠ 17. novembra 31, Sabinov

             

            Mgr. Ján Stajanča

                                                                                                         

          • Malý futbal žiakov a žiačok ZŠ – Futbal Cup

          • Do galérie Malý futbal žiakov a žiačok ZŠ – Futbal Cup boli pridané fotografie.

            7. 5. 2019 a 10. 5. 2019 sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili na turnajoch v malom futbale. Ako prvý svoj turnaj odohrali naši chlapci. Najprv v skupine postupne zdolali žiakov zo ZŠ 17. novembra 5:0, ZŠ Pečovská Nová Ves 6:1, remizovali so ZŠ Komenského 113 Lipany 4:4 a v poslednom zápase v skupine zdolali ZŠ Hviezdoslavova Lipany 9:0 a tým si zabezpečili účasť vo finále, kde nakoniec prehrali so žiakmi zo ZŠ Jarovnice 1:5. Dievčatá svoj turnaj odohrali o tri dni neskôr a obsadili na ňom 3. miesto po jednej výhre a dvoch prehrách. Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy gratulujeme k dosiahnutých úspechom.

            Mgr. Ján Stajanča 

          • ENGLISHSTAR

          • Do galérie ENGLISHSTAR boli pridané fotografie.

                                      ENGLISHSTAR medzinárodná súťaž v anglickom jazyku

                     Dňa 10. mája 2019 sa na našej škole konal prvý ročník medzinárodnej súťaže „Englishstar“. Je to súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl, ktorej poslaním je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných skúšok a testov. Testy boli náročné, ale všetci sa do vypracovania pustili s veľkou chuťou. Každý súťažiaci bude odmenený diplomom a najúspešnejší riešitelia dostanú vecné ceny.

            Dúfame, že s výsledkami budú žiaci i učitelia spokojní a získané skúsenosti im pomôžu skvalitniť úroveň cudzojazyčnej gramotnosti.

            Mgr. Martina Ignácová

          • Koleso – a predsa sa točí

          • Do galérie Koleso – a predsa sa točí boli pridané fotografie.

            Dňa 26. 4. 2019 boli žiaci 8.A a 8.B triedy na exkurzii zvanej Koleso – a predsa sa točí  v Prešove, na Hlavnej ulici č. 69 .Výstava bola interaktívna , žiaci si nielen obzerali exponáty, ale mohli si aj vyskúšať rôzne vedecké hračky fungujúce na základe fyzikálnych javov, autíčka na diaľkové ovládanie, rôzne magnety, svetelné efekty, hlavolamy, a iné..... Výstava sa nám veľmi páčila, odporúčame aj rodinám s deťmi, aj cez víkendy, do konca júna.

          • Zápis do materskej školy

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že zápis detí do materskej školy k nasledujúcemu školskému roku 2019/2020 sa uskutoční

            22.05.2019

            v čase od 13,00 hod. do 16,00 hod. v budove materskej školy

            Deti sa prijímajú na základe žiadosti, ktorej súčasťou je aj potvrdenie od lekára o zdravotnom stave dieťaťa a údaj o povinnom očkovaní. Žiadosť si môžete vyzdvihnúť v materskej škole alebo stiahnuť TU

             

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

            • osobne
            • písomne poštou
            • e-mail (msdravce@centrum.sk)
          • Okresné kolo vo florbale žiakov a žiačok ZŠ

          • Do galérie Okresné kolo vo florbale žiakov a žiačok ZŠ boli pridané fotografie.

            Dni 10. 4. 2019 a 12. 4. 2019 boli dňami, keď najprv žiaci a potom žiačky reprezentovali našu školu v okresnom kole vo florbale. Chlapci sa na turnaji v ktorom bolo až 13 škôl postupne dostali až  do finále. Najprv v základnej skupine zdolali žiakov zo ZŠ Krivany 4 : 0, potom remizovali so ZŠ Brezovica  2:2 a s lepším skóre postúpili do semifinále, kde zdolali žiakov z CZŠ Sabinov 4:1. Finále prinieslo výborný zápas so žiakmi z domácej ZŠ Hviezdoslavova a s najväčším favoritom na víťazstvo. Naši chlapci však podali excelentný bojovný a oduševnený výkon s podporou nášho brankára a vyhrali sme 3 : 1 Tým sme si vybojovali účasť v krajskom kole. Po úspechu chlapcov čakal turnaj aj dievčatá, ktoré sa po dvoch víťazstvách v skupine dostali do finále, v ktorom sa stretli taktiež s domácimi žiačkami. Tentokrát to vo finále smolne nevyšlo, keďže domácim sa podarili vyrovnať sekundu pred koncom na 1 : 1. V predĺžení gól nepadol aj napriek našej prevahe a na rad prišli samostatné nájazdy, v ktorých boli úspešnejšie domáce. Po prehre 1 : 2 pn, sme na turnaji obsadili 2.miesto. Chlapcom aj dievčatám ďakujeme a chlapcom držíme palce v krajskom kole.

            Mgr. Ján Stajanča

          • MALÝ FUTBAL MLADŠÍCH ŽIAKOV ZŠ - ŠKOLSKÝ POHÁR SLOVENSKEJ SPORITEĽNE

          • Vybraní žiaci 5. – 7. ročníka sa 15. 4. 2019 zúčastnili futbalového turnaja, ktorý sa konal na ZŠ Komenského 113 v Lipanoch. 11 družstiev bolo vyžrebovaných do 3 skupín. Víťazi jednotlivých skupín potom hrali medzi sebou o konečné 1. – 3. miesto. Naši mladší žiaci si v skupine B postupne zmerali sily so žiakmi zo ZŠ Jarovnice a remizovali 3:3, 17. novembra Sabinov zdolali 3:2 a v rozhodujúcom a vyrovnanom zápase o postup medzi tri najlepšie tíme sme prehrali so žiakmi z CZŠ Sabinov 0 : 1.  Nakoniec sme v skupine obsadili 2. miesto a nepostúpili sme. Hanbu si však neurobili a nazberali skúsenosti do ďalších rokov.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

          • Do galérie Zápis do 1. ročníka ZŠ boli pridané fotografie.

            Dňa 4.4.2019 sa v priestoroch našej školy uskutočnil zápis do prvého ročníka pre školský rok 2019/2020. Tejto milej udalosti sa zúčastnili naši predškoláci v sprievode svojich rodičov. Budúci prváčikovia riešili rôzne úlohy. Po úspešnom zvládnutí všetkých úloh boli odmenení pamätným listom a darčekmi. Tešíme sa na nich pri slávnostnom otvorení nového školského roka.

            Mgr. Alena Čizová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do galérie Hviezdoslavov Kubín boli pridané fotografie.

            „Knihy sú skvelé. Nielenže vám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú vaše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, parádne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. A to je hŕstka dôvodov, prečo začať čítať knihy. Škoda, že tak málo ľudí ich berie pravidelne do ruky. ..“

            Tieto slová určite neplatia o našich úspešných recitátoroch:

            Kataríne Goliášovej, Kataríne Hovančíkovej, Natálii Osifovej, Lívii Kasiňákovej a Ľubomírovi Genčúrovi, ktorí sa cez svoju lásku ku knihám prebojovali na okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa konalo 26.3.2019 v Sabinove.
            A predstavte si, že Lívia sa umiestnila so svojou prózou na 3. mieste a našou najväčšou hviezdou sa stala Katka Goliášová, ktorá svojím prednesom porotu očarila natoľko, že získala 1. miesto a postúpila až do krajského kola, ktoré sa bude konať v Prešove v Divadle Jonáša Záborského.

            Srdečne blahoželáme!

            uč. Matijová

          • Ako zvládnuť Testovanie 9

          • Na deviatakov čoskoro čakajú  zatiaľ najdôležitejšie skúšky v živote - Testovanie 9 a prijímacie skúšky.  Niektorí  sa už niekoľko mesiacov zodpovedne pripravujú, iní možno ešte váhajú. Čas sa však zastaviť nedá, a tak s prípravou netreba zbytočne čakať.  Žiakom i rodičom ponúkame niekoľko rád, ako skúšky  zvládnuť čo najlepšie. Všetky tieto informácie sa dajú  využiť pri  prijímacích skúškach, Testovaní 9, ale aj v bežnej  príprave do školy.

             

            1. Stanovte si jasný a reálny cieľ

            Je úplne samozrejmé, že mladí ľudia sú ovplyvňovaní všetkým, čo na nich pôsobí. Počnúc médiami a končiac priateľmi i rodinou. Niekedy sa im však napodobňovanie iných tak vymkne z rúk, že prestávajú byť sami sebou. Najšťastnejší sú tí ľudia, pre ktorých je ich práca poslaním. Štatistiky hovoria, že 80% ľudí nemá rado svoju prácu. Potom sa ale nemôžeme čudovať, že je na svete toľko nešťastných ľudí. Najväčšiu časť svojho života strávime v práci. Vyberajme si kariéru, ktorá nás zaujíma.  Je dôležité, aby sa rodičia s deťmi čo najčastejšie rozprávali o budúcom povolaní, o tom, čo dieťa baví, čo mu robí radosť a čo ho vnútorne napĺňa. Keď sa dieťa do budúcej školy teší, s radosťou sa aj učí. Ak nemá stanovený cieľ, ktorý by ho tešil, nemá chuť do učenia. Rozumný a dosiahnuteľný cieľ je naozaj veľmi dôležitý. Niekedy pod vplyvom iných ľudí  deti majú na očiach ružové okuliare. I keď vedia, že ich prospech nezodpovedá vybranému študijnému odboru, pod vplyvom rôznych okolností (rodina, kamaráti, hodnoty v spoločnosti) chcú študovať niečo, čo vôbec nekorešponduje s ich osobnosťou. Pomôžme takýmto deťom nájsť reálny pohľad na svet. Predídeme tak u nich zbytočným sklamaniam nielen na strednej škole, ale aj v ďalšom živote.

             

            2. Príprava musí byť systematická

            Ak chcete, aby vaše dieťa na skúškach uspelo, musí sa učiť systematicky a učenie musí byť súčasťou jeho denného režimu. Pri učení je to ako v športe. Kto chce dosiahnuť úspech, musí pravidelne trénovať, respektíve učiť sa. Úspech v škole často závisí ďaleko viac od domácej prípravy než na tom, aké šikovné  sa deti  narodili. Deviataci sú už  väčšinou natoľko vyspelí, že si uvedomujú dôležitosť svojich rozhodnutí, takže po správnom usmernení vo väčšine prípadov dokážu pochopiť vážnosť situácie a pravidelne sa učeniu venujú. Títo žiaci potom problémy na skúškach nemajú. Dieťa dosahuje v tomto smere najlepšie výsledky vtedy, keď pôsobenie  oboch rodičov a učiteľov je jednotnéAj v prípade, ak je dieťa z rozvedenej rodiny, pôsobenie oboch rodičov musí byť jednotné.  To znamená, že rodičia majú ten istý názor, ktorý zároveň korešponduje aj s názorom učiteľa. To je tá najlepšia motivácia! Všetkým predsa ide o rovnakú vec  – aby dieťa uspelo.Vytrvalosť a systematickosť v príprave na skúšky dáva žiakovi obrovskú šancu uspieť. Čím skôr si vytvorí z učenia zvyk, tým lepšie pre neho. V budúcnosti na strednej či vysokej škole ocení skutočnosť, že sa už na základnej škole naučil učiť.

             

            3. Dieťa musí byť samo sebou

            Vysvetlite svojmu dieťaťu, že v období pred testovaním a skúškami je na prvom mieste učenie. Budujte v ňom také hodnoty, aby si jasne uvedomovalo, čo je preň dôležité. Kamaráti a zábava síce tiež patria k životu, ale v rozdujúcich chvíľach pred skúškami sa učenie musí dostať na prvé miesto. V tomto veku si deti vedia veľmi dobre uvedomiť, ktoré kroky smerujú k úspechu v učení. Je dobré, keď sú pevné vo svojich presvedčeniach a vedia odolávať nástrahám, ktoré ich odpútavajú od učenia. Je dobré upozorňovať na prípadné problémy, ktoré môžu nastať po nedodržaní krokov potrebných pri príprave na skúšky.

             

            4. Dieťa sa nemá spoliehať sa na iných

            Upozorňujte dieťa, že v príprave sa nemá spoliehať na iných. Je nezodpovedné, keď si pripravuje únikové cestičky a spolieha sa, že od niekoho niečo odpíše, urobí si ťaháky, neučí sa doma, lebo sa spolieha len na školu, učiteľa, spolužiakov a podobne.

             

            5. Buďte optimisticky naladení

            Nech sa deje čokoľvek, povedzme deťom, aby sa snažili zachovať dobrú náladu, nádej a optimizmus. Veď po horších dňoch prichádzajú vždy tie lepšie. Učme ich radovať sa z doterajších úspechov, zo všetkých dobrých vecí, ktoré doteraz zažili a z ľudí, ktorí pri nich stoja a držia im palce. Keď dieťa vidí jednotný postoj rodičov, ktorí mu držia palce, je to pre neho jedno z najväčších povzbudení.

             

            6. Naučte deti striedať oddych a zábavu

            Rozprávajme sa s mladými ľuďmi o tom, že denný režim má v akomkoľvek veku svoje opodstatnenie. Naučme ich ako striedať jednotlivé činnosti, ako relaxovať, koľko hodín spať, ako sa správne stravovať, prípadne meditovať, kedy športovať a učiť sa. Dobre naplánovaný čas na jednotlivé činnosti je veľkou zárukou úspechu.

             

            7. Naučte deti odbúravať stres

            Systematická príprava, podrobné vlastné vypracovávania poznámok, precvičovanie podobných testov, aké bývajú na skúškach a na Testovaní 9, kvalitná strava, dostatočný spánok, v prípade potreby pár hodín doučovania navyše, to všetko sú atribúty, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu odbúrať stres. Takmer každá stredná škola má na svojej webovej stránke ukážky testov na prijímacie skúšky. Všetky testy na monitor z minulých rokov sa nachádzajú na stránke www.nucem.sk. V kníhkupectvách dostať kúpiť veľké množstvo rôznych zbierok, učebníc, testov aj s odpoveďami, takže rodič môže dieťa sám kontrolovať.

             

             

            AKO ZVLÁDNUŤ STRES POČAS TESTOVANIA

            • Upokoj sa – dýchaj pomaly a zhlboka.
            • Otázky v teste čítaj veľmi pozorne a sústredene (na to žiaci často zabúdajú).
            • Prečítaj si ukážky úlohy aj všetky možnosti riešenia úloh.
            • Rieš vždy len jednu úlohu.
            • Otázky čítaj úplne pokojne, podčiarkni si, čo je v nich najdôležitejšie.
            • Zakrúžkuj si otázky, ktoré vieš zodpovedať ako prvé.
            • Zváž, koľko času ti zaberie zodpovedanie každej otázky.
            • Pripočítaj k tomu čas, ktorý potrebuješ na kontrolu celého testu.
            • Zbytočne sa nestresuj a neporovnávaj s ostatnými .


             

            PODMIENKY NA UČENIE

            1 ) Snaž sa učiť vždy na tom istom mieste. Izba, v ktorej sa učíš by mala byť svetlá. Pred učením si ju nezabudni vyvetrať. Teplota v miestnosti by nemala presiahnuť 18 až 20 stupňov Celsia.
            Nebudeš ospalý, ale svieži a tvoj mozog bude mať dostatok kyslíka.


            2 ) Na učenie je najlepšie ticho. Na mobil si daj tichý režim, vypni televíziu aj počítač. Ak potrebuješ zvukovú kulisu, môžeš si dať pri učení tichú hudbu.

             

            3 ) Učenie v posteli nie je príliš vhodné, pretože je v nej riziko, že zaspíš. Ak si zvyknutý sa učiť v posteli, mysli na pracovné prestávky, ktoré ale nevyplníš spánkom ale vstaneš a niečo urobíš.
            Napriek tomu skús sa niekedy učiť za stolom a porovnaj si, kde si sa naučil viac.

             

            4 ) Snaž sa mať okolo seba poriadok a všetky dôležité veci na dosah, aby si nemusel strácať čas zbytočným hľadaním. Upratanie stola nezaberie veľa času a naozaj pomôže.

             

            Zdroj: camip.sk/nucem.sk

            Autor článku Jaroslava Koníčková 

             

          • Zápis detí do 1. ročníka

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ v Šarišských Dravciach oznamuje rodičom,
            že zápis do 1.ročníka na školský rok 2019/2020 sa uskutoční
            dňa 4. apríla 2019  v čase od 12:30 hod. do 16:30 hod. v priestoroch školy.
            Je potrebné doniesť občiansky preukaz rodiča, rodný list dieťaťa a poplatok 15 € za predpisové zošity.

            Tešíme sa na stretnutie a vzájomnú spoluprácu.

          • Slovensko „21“ – Grécko „21“

          • Do galérie Slovensko „21“ – Grécko „21“ boli pridané fotografie.

            V piatok 22. 3. 2019 sme sa so žiakmi športových krúžkov boli pozrieť na priateľský futbalový zápas v Žiline medzi reprezentáciou Slovenska do 21 rokov a ich rovesníkov z Grécka. Zápas bol bohatý na góly, takže sa bolo na čo pozerať a po gólovej prestrelke sa z víťazstva 4:3 tešili reprezentanti Slovenska, keď rozhodujúci gól padol v 88. minúte zápasu.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Oznam o rodičovskom združení

          • Dňa 28.3.2019 (štvrtok) sa uskutočnia triedne aktívy RZ formou individuálnych konzultácií v čase od 13:30 hod. do 16:00 hod. Vaša účasť je žiaduca.

            RZ triedy 7.B sa uskutoční v náhradnom termíne.

          • Okresné kolo v basketbale žiačok

          • Do galérie Okresné kolo v basketbale žiačok boli pridané fotografie.

            15. 3. 2019 sa konal na ZŠ 17. novembra turnaj v okresnom kole v basketbale žiačok.
            Po prehre so žiačkami z domácej školy 13:8, v ktorom sa nám vôbec nedarilo,
            sme v ďalšom zápase porazili žiačky zo ZŠ Krivany 36:18 a na turnaji sme obsadili celkovo 3. miesto.
            Dievčatám za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme.

            Mgr. Ján Stajanča

          • 5 proti 5

          • Kto by nepoznal súťažno – zábavnú reláciu 5 proti 5?

            A keďže aj nám je táto relácia veľmi sympatická, tak sme neváhali a s našimi piatakmi sme si vyskúšali, aké to je byť moderátorom , súťažiacim či divákom práve v tejto relácii.

            Samozrejme predchádzala tomu príprava miestnosti, techniky, otázok, odpovedí a nezabudli sme ani na odmeny ako pre víťazný, ale aj menej úspešný tím. Súťažou nás sprevádzal nádejný moderátor Martin Matija a proti sebe sa postavili v jednom tíme chlapci (Matej, Jožko, Patrik, Branislav, Kristián) a v druhom dievčatá ( Katka, Diana, Elena, Daniela, Veronika). Súboj bol vyrovnaný, ale predsa šťastena priala viac chlapčenskému tímu. Všetci sme strávili jednu príjemnú a zábavnú hodinu. A už teraz sa tešíme na ďalšie takéto veselé stretnutia.

             Ďakujeme všetkým , ktorí sa podieľali na realizácii súťaže.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2019

          • Pavol Országh Hviezdoslav  tvrdil:
             „... lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“ 

                Naša škola si 07.03.2019  pripomenula spomínaného velikána slovenskej literatúry a to vo forme recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. 
            Súťaže sa zúčastnilo 34 detí z 2. – 9. ročníka. Všetkým ďakujeme za snahu vytvoriť šálku umeleckého prednesu.

            Víťazi jednotlivých kategórií sú:
            I. kategória 
            Poézia
            1. Katarína Hovančíková
            2. Dominika Šuhajová
            3. Patrik Kelemeca
            II. kategória 
            Poézia
            1. Katarína Goliášová
            2. Martin Matija
            3. Tatiana Genčúrová
            Próza - Lívia Kasiňáková

            III. kategória
            Poézia
            1. Ľubomír Genčúr
            2. Gabriela Kundrátová
            3. Jakub Nendza, Lucia Sekeráková    
            Próza  
            1. Natália Osifová
            2. Lívia Hovancová

                Víťazom blahoželáme a prajeme veľa odvahy a úspechov na okresnom kole,
            ktoré sa bude konať  26. marca 2019  v Sabinove.

            uč. Matijová
             

          • Spolupráca škôl Šarišské Dravce, Poloma, Krásna Lúka a Oľšov

          •          Myšlienka spolupráce hore uvedených škôl nie je pre našu školu nová. Okrem výmeny pedagogických zručností a skúsenosti nadobudli stretnutia aj ďalšiu podobu, a to zorganizovanie športového podujatia pre žiakov – turnaj vo vybíjanej. Niektorí žiaci si vyskúšali svoju zručnosť pri pozorovaní mikroskopom a zaujímavých pokusoch.

                     Veríme, že aktívna spolupráca bude naďalej a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie.

            kolektív učiteľov

          • Florbal SK liga – krajské kolo Prešov

          • Do galérie Florbal SK liga – krajské kolo Prešov boli pridané fotografie.

            V dňoch od 12. – 15. 2. 2019 sa v Prešove na Baštovej ulici v ŠH uskutočnilo krajské kolo vo florbale chlapcov a dievčat ZŠ. Našu školu v tomto krajskom kole reprezentovali chlapci aj dievčatá, keď obidve naše družstvá postúpili medzi 16 najlepších družstiev Prešovského kraja. Najprv hrali svoj zápas naše dievčatá a ich súperkami boli dievčatá zo ZŠ Sečovská Polianka. Dievčatá ďalej nepostúpili a po prehre 2 : 8 sa s turnajom rozlúčili. Väčšiu radosť nám urobili naši chlapci, ktorí sa po výhrach v osemfinále so SSŠ ESS Solivarská Prešov 10 : 5, v štvrťfinále so ZŠ M. Nešpora Prešov 5 : 4 pn a v semifinále so ZŠ Belá nad Cirochou 9:4 prebojovali do finále turnaja. Finálový zápas im však nevyšiel, prejavili sa väčšie skúsenosti súpera a prehrali so žiakmi zo ZŠ Hviezdoslavova Lipany 2 : 16 a nakoniec obsadili krásne 2. miesto.  Aj napriek tomu podávali počas celého turnaja vynikajúci výkon za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz pre 7. ročník

          • Do galérie Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz pre 7. ročník boli pridané fotografie.

            V dňoch 4. - 8. februára žiaci  7. ročníka našej školy absolvovali základný lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz v lyžiarskom stredisku Ski Drienica, pod vedením učiteľov Jána Stajanču a Pavla Haboráka.  Počasie bolo výborné a niektorí žiaci sa naučili základy lyžovania, tí lepší sa ešte zlepšili a budú sa  môcť ešte zlepšovať individuálne, prípadne o rok, keď budú účastníkmi ďalšieho kurzu. 

            Mgr. Ján Stajanča

          • Valentínska diskotéka

          • Valentínska diskotéka je úspešne za nami. Z nášho pohľadu sa vydarila. Bola aj zábava, o ktorú sa postaral DJ Kiťo. Nechýbali súťaže, tombola, valentínska pošta... Vyhlásili sme aj kráľa a kráľovnú tanečného parketu. A v bufete nechýbalo chutné občerstvenie vo forme hot dogu či chutných koláčikov, ktoré upiekli naši šikovní žiaci – S. Bujňáková, Ľ. Genčúr, E. Hovančíková, M. Haborák, J. Nendza, Ž. Kormošová, K. Goliášová, J. Šuhaj.

            A v neposlednom rade ďakujeme aj všetkým rodičom a sponzorom ( p. Bujňák, Nendza,Šuhaj,Hižnaj, Matija, Haborák,  Smetana, Genčúr, Hovančíková, Goliáš, Pistráková - Sabinov, SOŠ – Lipany, Kandráčová – KL),  ktorí ochotne prispeli  vecnými darčekmi do tomboly, vrcholom ktorej bola valentínska torta od p. Martiny Genčúrovej z Polomy.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli spomínanú akciu zorganizovať.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie zábavné stretnutia!

            (UČITEĽKY A ŽIACI Z UMELECKÉHO KRÚŽKU A Z KRÚŽKU KULTÚRNE VŠELIČO)

          • Škôlkarský karneval

          • Do galérie Škôlkarský karneval boli pridané fotografie.

            Dňa 12. februára bolo v našej školskej jedálni veľmi veselo. Hemžilo sa to tu rôznymi rozprávkovými postavičkami, zvieratkami, princeznami, rytiermi a mohli ste tu nájsť čokoľvek od výmyslu sveta. Program škôlkarského karnevalu bol plný smiechu a radosti. Nechýbali súťaže, tance a obdarovanie všetkých karnevalových masiek. Dúfame, že si to budeme môcť zopakovať aj na ďalší školský rok! :)

          • Jarné prázdniny

          • V dňoch od 18. do 22. februára 2019 (pondelok až piatok) budú jarné prázdniny. V tomto termíne bude prerušená aj prevádzka materskej školy z dôvodu nedostatočného záujmu o prevádzku v čase jarných prázdnin.
            Vyučovanie v škole a prevádzka materskej školy začína opäť 25. februára 2019 (pondelok).

          • Valentínska diskotéka

          • Pozývame všetkých, zadaných aj nezadaných, na VALENTÍNSKU DISKOTÉKU, ktorá sa uskutoční 15. 2. 2019 v školskej telocvični. Všetko sa to začne o 16:00 a skončí o 20:00. Súčasťou diskotéky bude aj VALENTÍNSKA POŠTA, T O M B O L A, sladké občerstvenie a HOT-DOGy. ....Kto nepríde, už teraz môže ľutovať.

          • KARNEVAL

          • Dňa 14. 2. 2019 (štvrtok) sa na našej škole uskutoční karneval pre žiakov 1. až 4. ročníka v telocvični školy. Vyučovanie v tento deň bude pre daných žiakov ukončené 4. vyučovacou hodinou, t. j. 11:15 hod. ŠKD bude v tento deň v riadnej prevádzke.

          • OZNAM

          • Dňa 1. februára 2019 (piatok) budú polročné prázdniny.
            Vyučovanie po prázdninách začína 4. februára 2019 (pondelok).

          • MATERSKÁ ŠKOLA

          •   Oznamujeme rodičom detí navštevujúcich materskú školu, že dňa 1.2.2019 (piatok) bude prevádzka materskej školy prerušená z dôvodu nedostatočného záujmu o prevádzku v čase polročných prázdnin.

            Za pochopenie ďakujeme.

          • SÁNKOVAČKA

          • Do galérie SÁNKOVAČKA boli pridané fotografie.

            „ Na sánkach sa vozíme, kým pokrýva sniežik briežky. A keď bude po zime, vytiahneme kolobežky“.

            Tohto roku nám počasie prialo. Krásny deň, dobrá nálada a super rýchle boby. Dňa 21.1.2019 (utorok) sme sa vybrali na „Pánsky vrch“ trošku sa posánkovať. Nebolo to vôbec jednoduché, lebo naše boby boli rýchle ako blesk  a tak sme sa museli najprv naučiť ozajstne šoférovať. Ešteže máme naše mamky, ktoré nám prišli pomôcť. Dokonca nás svojou prítomnosťou potešili aj naše kamarátky Katka a Janka. Už teraz sa tešíme opäť o rok na peknú zimnú sánkovačku.

          • FUTBALOVÝ TURNAJ

          • Do galérie FUTBALOVÝ TURNAJ boli pridané fotografie.

            Plno radosti, zábavy, smiechu a hlavne pohybu. To všetko sme zažili v jeden pekný deň 14.11.2018, kedy nám pani učiteľky materskej školy – VČIELKY a pani učiteľka Mgr. Milka Radačovská pripravili veselý program. Materská škola v spolupráci s 1. ročníkom zorganizovala školskú akciu s názvom „ Futbalový turnaj “. Na pomoc sme si zavolali aj futbalistu z našej obce Juraja Hovančíka, ktorý nám pripravil pre deti zábavnú rozcvičku, ukázal kúzla s loptou a priniesol nám aj sladkú odmenu J Chlapci si po rozcvičke zahrali napínavý futbal a dievčatá ako inak, obidva družstva smelo povzbudzovali. Tento deň bol plný športu, veselých zážitkov a hlavne nových kamarátstiev

          • OZNAM

          • Oznamujeme rodičom žiakov, že dňa 21.12.2018 (piatok)  sa vyučovanie na prvom stupni  končí o 11:15 hod. a na druhom stupni o 11:30. hod.  z organizačných dôvodov. V prevádzke nebude ani  ŠKD .

            Vyučovanie po prázdninách  sa začína 8.1.2019 (utorok).

          • Vianočná besiedka

          • Do galérie Vianočná besiedka boli pridané fotografie.

            Dňa 14. 12. 2018 si deti našej Materskej školy pripravili darčeky pod vianočný stromček v podobe básní, piesní, tancov a scénok. Rozlúčili sa tak so starým rokom vianočnou besiedkou. Svoje vystúpenie venovali mamičkám, oteckom a všetkým, ktorí sa prišli v predvianočnom čase potešiť a na chvíľu si oddýchnuť od predvianočného zhonu.

               Po vystúpení si deti pochutnali na výbornom občerstvení, o ktoré sa postarali mamičky. Ďakujeme im za ochotu a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

          • Vianočný koncert

          • Vianočné tradície sme si v tomto čarovnom predvianočnom období pripomenuli
            prekrásnym programom 20.12.2018 (štvrtok). Sviatočnú zvesť pokoja a lásky k nám
            do školy priniesli žiaci a učitelia zo ZUŠ v Lipanoch. Ďakujeme všetkým učiteľom
            a žiakom za prekrásnu vianočnú atmosféru a do nového roka 2019 prajeme im a ich
            rodinám veľa zdravia, úspechov a radosti z dobre vykonávanej práce.


            Z vďakou a úctou kolektív ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

          • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz žiakov 8. ročníka

          • Lyžiarske stredisko Ski Lopušná dolina a Hotel Lopušná dolina sa v termíne od 14. – 18. 1. 2019  stali prechodným domovom pre učiteľov a žiakov 8. ročníka našej školy v rámci lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu. Pod vedením učiteľov (Stajanča a Kožár) sa zdokonaľovali vo svojich lyžiarskych schopnostiach a zručnostiach. Prostredie strediska, hotel, personál hotela, strava, okolitá príroda, super počasie, to všetko ešte znásobilo výborné pocity z celého kurzu. Nechýbal večerný zábavný program, túra, večerné lyžovanie, spoločná guľovačka spojená so stavaním snehového medveďa. Celkovo bol LVVK vynikajúci a myslím, že ani drobné nepríjemnosti v posledný deň, nemohli pokaziť všetko to dobré, čo bolo počas celého LVVK. S radosťou sa tam o rok vrátime zas.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Šalianky Maťko

          • Do galérie Šalianky Maťko boli pridané fotografie.

            Hovorí sa, že kniha ťa nikdy nezradí iba poradí či povzbudí.
            Samozrejme povznáša myseľ a oslobodzuje ducha.

            V tomto duchu sa nieslo stretnutie so slovenskou povesťou v piatok
            14.12.2018 v školskej knižnici.
            Vybraní žiaci z 2. až 7. ročníka predviedli svoje
            recitačné a čitateľské schopnosti .
            V jednotlivých kategóriách sa umiestnili títo žiaci:

            I. kategória:
            1. Dávid Goliáš
            2. Lenka Adamková
            3. Jakub Haborák
            Cena sympatie : Kristína Ignácová

            II. kategória:
            1. Katarína Goliášová
            2. Martin Matija
            3. Pavol Haborák
            Cena sympatie : Katarína Hovančíková

            III. kategória:
            1. Jakub Nendza
            2. Lívia Kasiňáková
            3. Nina Barnová
            Cena sympatie : Alexander Pistrák

            Najlepší recitátori pôjdu na okresné kolo, kde budú súťažiť s jednou
            slovenskou povesťou naučenou naspamäť.
            Celé podujatie sa podarilo a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie so
            slovenskou povesťou.

          • Leonardium

          • Do galérie Leonardium boli pridané fotografie.

            Dňa 13. 12. 2018 boli žiaci 8.A a 8.B triedy na exkurzii venovanej Leonardovi da Vinci v Prešove, na Hlavnej ulici č. 69 .Výstava bola interaktívna , žiaci si nielen obzerali exponáty ,ale mohli si aj vyskúšať Leonardove vynálezy , upraviť obrazy ako komixy , upraviť Monu Lízu  podľa svojej fantázie, vyskúšať zrkadlové písmo ,obliecť sa ako Leonardo, urobiť kvíz ,obkresliť obrázky, vymaľovať obrázky , skladať hlavolamy..... Výstava sa nám veľmi páčila, odporúčame aj rodinám s deťmi, aj cez víkendy, do 20. 1. 2019.

          • Pytagoriáda - výsledky školského kola

          • Výsledky v jednotlivých kategóriách:

            P3

            1. Mišenko Timi

            2. Goliáš Dávid

            3. Bujňák Radko

            P4

            1. Haborák Pavol

            2. Hovančíková Katarína

            3. Hurtuk Tobias

            P5

            1. Matija Martin

            2. Goliášová Katarína

            3. Slaminková Daniela

            P6

            1. Hovanec Tibor

            2. Kačmár Damián

            3. Mišenko Šimon

            P7 

            1. Kaščák Kristián

            2. Kušnírová Petra

            3. Bednarčíková Diana

            P8

            1. Baňasová Adela

            2. Štieber Damián

            3. Adamko Šimon

             

            Súťažiacim ďakujem za účasť. Víťazom gratulujem k postupu do vyššieho kola súťaže, ktoré sa uskutoční v Lipanoch.

            Mgr. Peter Krajčovič

          • Mikuláš 2018

          • Všetci máme na pamäti, ako sme boli v čase detstva v deň sv. Mikuláša plní očakávania, radosti a túžby a tešili sa, čo nám tento rok Mikuláš prinesie za sladkosti. Dňa 6.12.2018 aj nás v škole potešila vzácna návšteva – Svätý Mikuláš. Podujatie nám svojím vystúpením o Snehulienke  obohatili herci z „Divadla na doske“ z Prešova. Hercom veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Do galérie Mikuláš boli pridané fotografie.

            Vitaj, vitaj Mikuláš,
            čo v batohu pre nás máš?
            Cukríky i čokoládky
            a či dáky perník sladký?
            Tak ako sme sľúbili,
            všetci sme sa ľúbili.
            Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece,
            nikto z nás už čakať nechce.
            Prišiel si k nám trochu skôr,
            zavítal si na náš dvor.
            Všetci sme ti spievali,
            na odmenu čakali.

          • FLORBAL SK LIGA

          • Do galérie FLORBAL SK LIGA boli pridané fotografie.

            V školskom roku 2018/2019 sa žiaci a žiačky našej školy zapojili do florbalovej súťaže podporovanej nadáciou TV JOJ. Po vyžrebovaní a zaradení jednotlivých škôl do skupín sa odohrali dva chlapčenské a dva dievčenské turnaje na ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch. Žiaci aj žiačky mali v skupine za súperov žiakov zo škôl ZŠ s MŠ Pečovská Nová Ves, ZŠ Široké a ZŠ Hviezdoslavova Lipany. Naši chlapci po dvoch turnajoch nakoniec obsadili v skupine   2. miesto za favoritom skupiny ZŠ Hviezdoslavova, ktorých však kvalitne potrápili a obidva zápasy síce prehrali, ale veľmi tesne. Väčšiu radosť nám urobili naše dievčatá, ktoré svoju skupinu vyhrali bez jedinej prehry a so skvelým skóre 17:1 vyhrali svoju skupinu a už teraz sa tešia na svoje súperky v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v jari. Držíme im palce.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Obvodná súťaž v basketbale žiačok ZŠ

          • Do galérie Obvodná súťaž v basketbale žiačok ZŠ boli pridané fotografie.

            Ani tento rok naše dievčatá nechýbajú v basketbalovej súťaži. Úspešne vkročili do obvodného kvalifikačného turnaja o postup na okresné kolo. Našimi súperkami sú žiačky zo ZŠ Krivany a ZŠ s MŠ Pečovská Nová Ves. Odohrajú sa celkovo tri turnaje a družstvá na 1. a 2. mieste postúpia do okresného kola. Prvý turnaj sa uskutočnil na ZŠ Krivany a po výhrach nad ZŠ Krivany 29:12 a 24:6 na ZŠ s MŠ Pečovská Nová Ves úspešne vykročili za postupom na okresné kolo.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Do galérie Olympiáda v anglickom jazyku boli pridané fotografie.

            Dňa 29.11.2018 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Súťaž pozostávala z niekoľkých disciplín z oblasti gramatiky, slovnej zásoby nevynímajúc čítanie a posluch s porozumením, picture story a role plays. Cieľom súťaže bolo porovnať získané vedomosti a zručnosti z predmetu Anglický jazyk. O prvenstvo v dvoch kategóriách súťažilo celkom 9 našich najlepších žiakov zo 6 až 9 ročníka.
            Výsledková listina: 

            kat.1A: 1. miesto – Nina Barnová 7A                       kat.1B: 1.miesto – Laura Hovancová 8A
                        2. miesto -  Radoslava Kušnírová 7B                         2.miesto –  Martin Genčúr 9A
                        3. miesto -  Miroslava Kasiňáková 7B                       3. miesto – Marek Palgut 9A

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú atmosféru a prajeme im veľa úspechov v ich ďalšej práci.

          • OZNAM

          • Dňa 29.11.2018 (štvrtok) sa uskutočnia triedne aktívy RZ
            formou individuálnych konzultácií v čase od 13:30 do 16:00.

          • Dopoludnie s hviezdou zo Superstar...

          • Do galérie Dopoludnie s hviezdou zo Superstar... boli pridané fotografie.

            Dňa 16.11.2018 navštívili našu školu obľúbený spevák z druhej série súťaže Superstar - Martin Krausz a profesionálna cvičiteľka zumby, aby našich žiakov potešili výchovným koncertom.

            Postarali  sa o skvelý  program tohto vydareného predpoludnia. Všetci žiaci našej školy, počnúc najmenšími až po našich deviatakov, si mali možnosť vypočuť finalistu speváckej súťaže naživo, zasúťažiť si a výborne sa zabaviť.

            Martin Krausz svojím hlasom opäť dokázal, že spieva predovšetkým srdcom a  publikum si získal svojou bezprostrednosťou a prirodzenosťou.

            Výchovný koncert sa vo svojej záverečnej časti niesol v znamení dobrej hudby i tanca. Na rad prišla zumba aj s ozajstnou odborníčkou, ktorá svoje umenie v pohybe našim deťom a mládeži nechcela iba predviesť, ale do víru dynamickej tanečnej hudby strhla aj niekoľko odvážnych dievčat, chlapcov a pedagógov.

            Koncert bývalého superstaristu a jeho hosťa dopadol na výbornú. My všetci, ktorí sme boli prítomní na tomto milom podujati, sme sa veľmi dobre zabavili a do svojich tried sme odchádzali v dobrej nálade a s úsmevom na tvári.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • OZNAM O RODIČOVSKOM ZDRUŽENÍ !

          • Srdečne Vás pozývame na plenárne rodičovské združenie,
            ktoré sa uskutoční
            3.10.2018 (streda) o 16:00 hodine na chodbe 2. pavilónu.
            Po ňom budú pokračovať triedne aktívy.

          • Chutné všeličo

          • Do galérie Chutné všeličo boli pridané fotografie.

            Chutné všeličo

            Chceme sa poďakovať všetkým žiakom a ich rodičom, ktorí sa zapojili do DŇA - CHUTNÉ VŠELIČO a poskytli na ochutnávku niečo zo svojej kuchyne!

            Bol to  opäť jeden výnimočný deň, kedy sme mohli zažiť niečo nové, ochutnať niečo chutné a dozvedieť sa niečo o zdravej výžive...

          • TURISTICKÁ VYCHÁDZKA

          • Do galérie TURISTICKÁ VYCHÁDZKA boli pridané fotografie.

            Krásne počasie, vôňa babieho leta a šuchor lístia sú príjemnými spoločníkmi. A preto sme sa spoločne dňa 10.10.2018 vybrali obdivovať krásy prírody prostredníctvom turistickej vychádzky. Tohto roku sme si naplánovali cestu na blízky kopec s názvom „ Mištrovec“. Pokochali sme sa rozmanitými farbami listov, teplým slniečkom a v neposlednom rade nádhernými výhľadmi na našu dedinu Šarišské Dravce. Pozorovali sme významné budovy v našej obci a tiež sa nám naskytol pekný pohľad na rozmiestnenie susedných obcí v našom regióne – Krásna Lúka, Poloma a Torysa. Po náročnom výstupe sme si na vrchu kopca dopriali malé, ale zato sladké občerstvenie, ktoré nám do batoha pripravili naši obetaví rodičia. Za to im veľmi pekne ďakujeme. Už teraz sa tešíme na chuť jesene opäť o rok.

          • Deň zdravej výživy

          • Vážení rodičia, milí učitelia a žiaci!

            Zdravá výživa - často opakované slovo. Málokto by vedel povedať, čo presne pod tým rozumie. A väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví - či chorobe. Telesnom i duševnom. Zdravá strava neznamená len kvalitné "palivo" pre svaly. Zdravá strava znamená aj výživu pre mozog. Správnu funkciu mozgu môžete ovplyvniť - stravou. V dobrom i zlom.

            Aj z vyššie uvedených dôvodov  sme sa  vo štvrtok 15.11.2018 rozhodli zorganizovať

             ochutnávku jedál vyrobených z ovocia, zeleniny, mlieka ...

            Naše pozvanie na tento deň prijali aj študenti zo SOŠ pod Kalváriou, ktorí svoje kulinárske zručnosti predvedú žiakom a zároveň ich pedagógovia poinformujú žiakov o princípoch zdravého stravovania.

            Chceme sa poďakovať všetkým žiakom a ich rodičom, ktorí sa zapoja do DŇA - CHUTNÉ VŠELIČO a poskytnú na ochutnávku niečo zo svojej kuchyne!

            Sme vďační MILK AGRU a PEKÁRNI zo Sabinova za ich podporu a darovanie mliečnych ako aj múčnych výrobkov!

            /ŽIACI A UČITEĽKY Z KRÚŽKU – KULTÚRNE VŠELIČO A Z KRÚŽKU UMELECKÉHO SLOVA/

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE - OCHRANA ČLOVEKA A PRÍRODY

          • Dňa 21.9.2018  sa uskutočnilo na škole cvičenie OČAP.

            Po nácviku evakuácie prebehlo vyučovanie na jednotlivých stanovišťiach za prítomnosti zdravotníkov -  záchranárov, hasičov, policajtov, lesníkov a včelárov.  Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi statickými a dynamickými ukážkami spestrili priebeh cvičenia.

            Stanovište č. 1 Zdravotná príprava:  Mgr. Kľocová Lenka + záchranári

            Stanovište č. 2 Doprava a bezpečnosť na cestách: Mgr. Krajčovič Peter + policajti

            Stanovište č.3 a 4 Pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana:  Mgr. Bujňáková Anna, Mgr. Ignácová Martina, Ing. Čekanová Mária + lesníci, včelári

            Stanovište č. 5  Civilná ochrana - riešenie mimoriadnych udalostí a úloh počas vyhlásenej mimoriadnej situácie : Mgr. Pistrák Roman + hasiči

             

            Učiteľom ďakujeme za dôslednú prípravu a žiakom za vzorné správanie a ochotu získať nové poznatky, vedomosti.

            Do galérie OČAP boli pridané fotografie.

          • Jesenné čarovanie

          • Do galérie Jesenné čarovanie boli pridané fotografie.

            Jeseň -  obdobie plné inšpirácie. Obdobie, kedy dozrievajú mnohé lesné plody, či ovocie. Triedy a chodby našej škôlky hrajú farbami jesene - farbami listov a plodov. Dňa 24.10.2018 popoludní, sme sa rozhodli toto obdobie umocniť tvorivou dielňou: „Jesenné čarovanie.“ Naše pozvanie prijali rodičia detí, ktorí ukázali skutočnú kreativitu. Z plodov jesene, ktoré detičky s nadšením nazbierali, vytvorili rôzne výtvory a strávili spolu príjemné popoludnie. Na očiach detí nechýbala radosť a spokojnosť.

          • Oznam o udelení riaditeľského voľna a o jesenných prázdninách

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 29.10.2018 (pondelok) udeľuje žiakom ZŠ riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            Dňa 30.10.2018 (utorok) je štátny sviatok.

            Od 31.10.2018 (streda) do 02.11.2018 (piatok) majú žiaci jesenné prázdniny.

            V tieto dni nebude prevádzka ŠKD.

            Žiaci ZŠ, ktorí sa stravujú v ŠJ, budú dňa 29.10.2018 automaticky odhlásení z obedu vedúcou ŠJ.

            Vyučovanie po prázdninách začína 05.11.2018 (pondelok).

          • Na hroby tíško

          • Na hroby tíško

            lístie padá,

            z oblohy tichý

            dáždik padá.

            Mieša sa s našimi

            slzami...

            Milovaní, tak smutno je nám

            za vami...

            „Stále ste v našich srdiečkach...“

            Do galérie Na hroby tíško boli pridané fotografie.

          • Biela pastelka

          • V piatok  21. septembra naša škola zorganizovala verejnú finančnú zbierku  Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska  - Biela pastelka.

            Vďaka dobrovoľnému príspevku žiakov ZŠ s MŠ, občanov Šarišských  Draviec a Oľšova sa táto fiktívna biela čiara premenila na pomocnú ruku podanú pri snahe naučiť sa samostatne a najmä bezpečne chodiť  s bielou palicou, variť, postarať sa  o domácnosť, pracovať s počítačom a mnoho iných činností, z ktorých každá je malým víťazstvom.  Víťazstvom,  ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím pomôže viesť plnohodnotný život.

            Poďakovanie patrí každému, kto pochopil, že celý život je síce v našich rukách, ale občas potrebujeme nielen cítiť pomocnú ruku iných, ale ju aj podať.

            Pedagógovia a žiaci ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

          • Naši starkí

          • Pečenie koláčikov, ich balenie, šitie vankúšikov, zadováženie medíkov či čajov....To všetko a ešte viac predchádzalo piatkovej návšteve seniorov v Oľšove.

            Prekvapenie, radosť, smiech, slzy šťastia, dobrý pocit......a ešte viac prišlo, len čo sme vošli do dvora a starkí zazreli známe usmievavé tváre detí.

            Azda nepovieme nič nové, keď povieme, že je dobré byť človekom a len jednoducho byť  s niekým, kto nikoho nemá.

            Tu naša misia určite nekončí. Lebo je krásne prinášať radosť!

            (žiaci a učiteľky z krúžku Kultúrne všeličo a krúžku Umeleckého slova)

          • Účelové cvičenie

          • piatok 21.9.2018 sa uskutoční účelové cvičenie pre žiakov. Je potrebné vhodné oblečenie a obuv na pohyb a pobyt v prírode.

                                                                                                                                                              Raditeľstvo ZŠ s MŠ

          • Deň jablka

          • Ľudová múdrosť hovorí: Každý deň  jablko, od lekára ďaleko …

             Túto jeseň sme si v našej škole pripomenuli DEŇ JABLKA, známy tiež ako Deň pôvodných odrôd jabĺk.

             Deti sa aktívne zapojili do rozhovoru o jabĺčku, ako o výbornom a veľmi zdravom ovocí. Na úvod sme sa pochválili svojimi krásnymi jabĺčkami, ktoré sme potom odvážili a vybrali najväčšie a najťažšie. Samozrejme nám nechýbala ani ochutnávka rôznych odrôd jabĺk. Plní sily  sme sa pustili do maľovania a vystrihovania týchto guľatých malých zázrakov.

                        A tak nám ešte aj dnes celá naša škola vonia jablkom.

            učiteľky I. stupňa

            Do galérie Deň jablka boli pridané fotografie.

          • Biela pastelka

          • Vážení učitelia, milí žiaci!

            Zbierku Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska od roku 2002.

            Jej hlavným cieľom je pomôcť ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím viesť plnohodnotný život, v ktorom môžu študovať, pracovať, športovať, mať rodinu a priateľov.

            Ich situácia nie je jednoduchá, pretože v ceste im stojí množstvo bariér – psychická záťaž, náročný prístup k informáciám, problém zamestnať sa alebo neprístupnosť prostredia.

            V piatok 21. septembra  2018 dobrovoľným  príspevkom  pomôžme nevidiacim posunúť ich bližšie k víťazstvám  nad neľahkou životnou situáciou.

            Ďakujeme  vám za  príspevok .

          • OZNAM

          • S radosťou oznamujeme všetkým žiakom a rodičom ZŠ s MŠ v Šarišských Dravciach,  že  dňa 3.9. 2018 (pondelok)  začína školské vyučovanie v školskom roku 2018/2019 sv. omšou o 7:45 hodine  v kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Šarišských Dravciach. Po sv. omši  sa žiaci v sprievode  učiteľov presunú do priestorov základnej školy na slávnostné otvorenie školského roka.

             

             

          • OZNAM

          • Oznamujeme stravníkom, že záväzne prihlásiť sa na stravu je možné dňa 3.9.2018 u triednych učiteľov na základe prihlášky na stravovanie. Prevádzka pre stravníkov na stravovanie v ŠJ začína 4.9.2018 (utorok).

            Prevádzka v ŠKD začína 4.9.2018 (utorok). 
            Zápisný lístok žiaka na školský rok 2018/2019 si môžete vyzdvihnúť v ŠKD od 3.9.2018.

            Prihláška:

          • Zoznam pomôcok pre 1. stupeň

          • Zoznam pomôcok a potrieb do 1. ročníka

            Prezuvky

            - so svetlou podrážkou, najlepšie s uzavretou pätou

             Hygienické potreby

            - menší uterák s uškom na zavesenie, tekuté mydlo 1 ks, 1ks toaletný papier, hygienické vreckovky vyťahovacie 2ks (vrecúško netreba)

            Vrecúško na TEV

            - tepláková súprava,  tričko s krátkym rukávom, tenisky alebo cvičky so svetlou, nešmykľavou podrážkou,  ponožky

             VYV

            Pomôcky uložené v škatuli od topánok,(v kufríku)

            - vodové farby, temperové farby (odporúčam KOH - I - NOOR), pohár na vodu (nie sklenený), 2 ks guľatých štetcov (tenší a hrubší, napr. č. 12 a 8), mastný pastel (voskovky), nožnice s guľatým hrotom, handrička, staršie tričko, košeľa alebo plášť na prezlečenie, lepidlo disperzné (napr.herkules) a lepidlo tyčinkové, plastelína, farebný papier, obrus na lavicu menších rozmerov

            výkresy A4 30 ks

            výkresy A3 20 ks 

            Peračník

            2 ks ceruza mäkká (č. 2), farbičky – 12 ks, strúhadlo, gumu, nožnice (nie špicaté), farebné perá neskôr (zel., červ, čierna)

            Neskôr /2 ks atramentové pero (najlepšie zn. TORNADO alebo pero na bombičky), malá bavlnená handrička, /, môže byť aj gumovacie pilot

             

            Pre potešenie

            - fixky, pravítko, náčrtník alebo zošit na kreslenie pre voľné chvíľky

            - desiatu baliť do malej uzatváracej dózičky

            - čaj /voda do nerozbitnej fľaše

              Zošity :  - Zošit 511 s pomocnou linkou (3ks)                               

            - Zošit 511   (5 ks) 

            - Zošit 512   (3ks)                                                                 

            - Zošit 513   (2 ks)                                 

            - Zošit 420   (1 ks)

            - Zošit 520 (1ks)

            - slovníček 624

            - Notový zošit

            - obaly na knihy a zošity

             

            VŠETKY POMÔCKY PROSÍM OZNAČIŤ MENOM!


            Triedna učiteľka: Mgr. Emília Radačovská

            Zoznam pomôcok a potrieb do 2. ročníka

            Prezuvky

            - so svetlou podrážkou, najlepšie s uzavretou pätou

             Hygienické potreby

            - menší uterák s uškom na zavesenie, tekuté mydlo 1 ks, 1ks toaletný papier, hygienické vreckovky vyťahovacie 2ks (vrecúško netreba)

            Vrecúško na TEV

            - tepláková súprava,  tričko s krátkym rukávom, tenisky alebo cvičky so svetlou, nešmykľavou podrážkou,  ponožky

             VYV

            Pomôcky uložené v škatuli od topánok,(v kufríku)

            - vodové farby, temperové farby (odporúčam KOH - I – NOOR), paleta, čierny tuš,  pohár na vodu (nie sklenený), 3 ks štetcov (tenší a hrubší, napr. č. 12 plochý, 8, 6), mastný pastel (voskovky), nožnice s guľatým hrotom, handrička, staršie tričko, košeľa alebo plášť na prezlečenie, lepidlo disperzné (napr.herkules) a lepidlo tyčinkové, plastelína, farebný papier, obrus na lavicu menších rozmerov

            výkresy A4 30 ks

            výkresy A3 20 ks 

            Peračník

            2 ks ceruza mäkká (č. 2), farbičky – 12 ks, strúhadlo, gumu, nožnice (nie špicaté), farebné perá (2-3 ks), 2 ks atramentové pero (gumovacie), pravítko

            Pre potešenie

            - fixky, pravítko, náčrtník alebo zošit na kreslenie pre voľné chvíľky

            - desiatu baliť do malej uzatváracej dózičky

            - čaj /voda do nerozbitnej fľaše

              Zošity :  - Zošit 512 (10 ks)                             

            - Zošit 513 ( 6 ks)

            - Zošit 520 (1 ks)                                                                                              

            - Zošit 420   (1 ks)

            - slovníček 624

            Notový zošit

             

            VŠETKY POMÔCKY PROSÍM OZNAČIŤ MENOM!

            Použite aj funkčné pomôcky z minulého šk. roka.


            Triedna učiteľka: Mgr. Emília Radačovská

             

             

             

             

            Zoznam pomôcok a potrieb do 3. ročníka

            Prezuvky

            - so svetlou podrážkou, najlepšie s uzavretou pätou

             Hygienické potreby

            - menší uterák s uškom na zavesenie, tekuté mydlo 1 ks, hygienické vreckovky vyťahovacie 2ks (vrecúško netreba)

            Vrecúško na TEV

            - tepláková súprava,  tričko s krátkym rukávom, tenisky alebo cvičky so svetlou, nešmykľavou podrážkou,  ponožky

             VYV

            Pomôcky uložené v škatuli od topánok,(v kufríku)

            - vodové farby, temperové farby (odporúčam KOH - I - NOOR), paleta, čierny tuš, pohár na vodu (nie sklenený), 3 ks štetcov (tenší a hrubší, napr. č. 12 plochý, 8, 6), mastný pastel (voskovky), nožnice s guľatým hrotom, handrička, staršie tričko, košeľa alebo plášť na prezlečenie, lepidlo disperzné (napr.herkules) a lepidlo tyčinkové, plastelína, farebný papier, obrus na lavicu menších rozmerov

            výkresy A4 30 ks

            výkresy A3 20 ks 

            Peračník

            2 ks ceruza mäkká (č. 2), farbičky – 12 ks, strúhadlo, gumu, nožnice (nie špicaté), farebné perá (2-3 ks), 2 ks atramentové pero (gumovacie), pravítko

            Pre potešenie

            - fixky, pravítko, náčrtník alebo zošit na kreslenie pre voľné chvíľky

            - desiatu baliť do malej uzatváracej dózičky

            - čaj /voda do nerozbitnej fľaše

              Zošity :                               

            - Zošit 523 ( 8 ks)

            - Zošit 520 (1 ks)                                                                                              

            - Zošit 420   (1 ks)

            - slovníček 624

            Notový zošit

             

            VŠETKY POMÔCKY PROSÍM OZNAČIŤ MENOM!

            Použite aj funkčné pomôcky z minulého šk. roka.


            Triedna učiteľka: Mgr. Martina Marková

             

            Zoznam pomôcok a potrieb do 4. ročníka

            Prezuvky

            - so svetlou podrážkou, najlepšie s uzavretou pätou

             Hygienické potreby

            - menší uterák s uškom na zavesenie, tekuté mydlo 1 ks,1 ks toaletný papier,  hygienické vreckovky vyťahovacie 2ks (vrecúško netreba)

            Vrecúško na TEV

            - tepláková súprava,  tričko s krátkym rukávom, tenisky alebo cvičky so svetlou, nešmykľavou podrážkou,  ponožky

             VYV

            Pomôcky uložené v škatuli od topánok,(v kufríku)

            - vodové farby, temperové farby (odporúčam KOH - I - NOOR), paleta, čierny tuš, pohár na vodu (nie sklenený), 3 ks štetcov (tenší a hrubší, napr. č. 12 plochý, 8, 6), mastný pastel (voskovky), nožnice s guľatým hrotom, handrička, staršie tričko, košeľa alebo plášť na prezlečenie, lepidlo disperzné (napr.herkules) a lepidlo tyčinkové, plastelína, farebný papier, obrus na lavicu menších rozmerov

            výkresy A4 30 ks

            výkresy A3 20 ks 

             

            Peračník

            2 ks ceruza mäkká (č. 2), farbičky – 12 ks, strúhadlo, gumu, nožnice (nie špicaté), farebné perá (2-3 ks), 2 ks atramentové pero (gumovacie), pravítko

            Pre potešenie

            - fixky, pravítko, náčrtník alebo zošit na kreslenie pre voľné chvíľky

            - desiatu baliť do malej uzatváracej dózičky

            - čaj /voda do nerozbitnej fľaše

              Zošity :                               

            - Zošit 523 ( 8 ks) – iba prvý polrok, potom zošit 524

            - Zošit 520 (1 ks)                                                                                              

            - Zošit 420   (1 ks)

            - slovníček 624

            Notový zošit

             

            VŠETKY POMÔCKY PROSÍM OZNAČIŤ MENOM!

            Použite aj funkčné pomôcky z minulého šk. roka.


            Triedna učiteľka: Mgr. Tatiana Kožárová

          • Organizácia vyučovania od 27.6.2018 do 29.6.2018

          • 27.6.2018 (STREDA):

            7:45 – 11:45
            odovzdávanie učebníc, triednické práce (1. stupeň do 11:15)

            ŠKD v prevádzke

            28.6.2018 (ŠTVRTOK):

            7:45 – 11:45
            triednické práce, hry a súťaže (1. stupeň do 11:15)

            ŠKD v prevádzke

            29.6.2018  (PIATOK):

            7:45 – 9:00
            slávnostné ukončenie školského roka

            odovzdávanie vysvedčení

            9:15 – 10:15
            slávnostná svätá omša

            10:30
            obed

            ŠKD bez prevádzky

          • Šach a dáma

          • Ako každý rok sa dňa 27. júna 2018 uskutočnil tradičný školský turnaj v šachu a v dáme. Zúčastnilo sa ho 13 šachistov a 8 dámistov.  Všachu dominoval bez jedinej prehry mladý talentovaný ešte len tretiak Jakub Bučko. V dáme prvenstvo z minulého roka obhájil budúci deviatak Dominik Mišenčík.

            Výsledky: 

            Šach

            1. Jakub Bučko - 3.A

            2. Samuel Novýsedlák - 5.A

            3. Šimon Mišenko - 5.A

            Dáma

            1. Dominik Mišenčík - 8.A

            2. Mário Sekerák - 5.A

            3. Matej Hovanec - 5.A

            Všetkým víťazom gratulujeme.

            Mgr. Peter Krajčovič & Mgr. Roman Pistrák

          • Cyklošportový krúžok

          • Do galérie Cyklošportový krúžok boli pridané fotografie.

            Po ročnej prestávke sa opäť v tomto školskom roku rozbehol cyklošportový krúžok. V zimnom období sa žiaci mohli venovať obľúbeným športom v telocvični. Na jar, hneď ako nám počasie dovolilo, vysadli sme na bicykle a začali spoznávať okolie nášho krásneho regiónu. Okolie Šarišských Draviec je veľmi vhodné na MTB cyklistiku, keďže je tu krásna príroda s lesnými a poľnými cestičkami, ktorými  sa dá dostať skoro do každej dediny v jej okolí. Začínali sme zľahka výletmi za dedinu, napr. k altánku pod čerešňou, poľnými cestičkami popod dedinu Poloma smerom k Čiernej hore alebo smerom na Krásnu Lúku - Hájnik, či cez Polomu do Brezovice. Postupným naberaním síl sme si trúfli aj na dlhšie trasy, a to Šarišské Dravce - Krásna Lúka - Vislanka - Bajerovce - Krásna Lúka - Šarišské Dravce alebo ďalšia pekná trasa bola Šarišské Dravce - Poloma - Brezovica - Tichý Potok - Blažov a rýchla cesta späť do Šarišských Draviec, keďže nás "naháňala" búrka, ale my sme boli rýchlejší :-D. Z týchto výletov máme kopec zážitkov a hlavne pekný pobyt na čerstvom vzduchu v krásnej prírode, ktorú si treba vážiť a chrániť.  

            PaedDr. Slavomír Kožár

          • Krajské kolo v atletike

          • Do galérie Krajské kolo v atletike boli pridané fotografie.

            13. 6. 2018 sa dvaja naši žiaci, ktorí boli víťazi okresného kolo v atletike ako jednotlivci vo svojich disciplínach, zúčastnili krajského kola v atletike na ZŠ Šmeralova Prešov. Patrik Guľaša v disciplíne beh na 1000 m obsadil 6. miesto medzi 30 pretekármi a Tomáš Sontág     14. miesto v behu na 300 m v konkurencii 28 žiakov. Veľmi pekne našim chalanom ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Ján Stajanča

          • OZNAM

          • Vyhlásiť sa zo stravy v mesiaci jún je možné len do 21.6.2018

            Od 22.6.2018 do 29.6.2018 sa zo stravy nevyhlasuje
            (v prípade nemoci priniesť obedár)

          • Plavecký výchovno-výcvikový kurz

          • Do galérie Plavecký výchovno-výcvikový kurz boli pridané fotografie.

            Dni od 4. 6. 2018 o 8. 6. 2018 patrili žiakom 5. a 6. ročníka našej školy, ktorí sa zúčastnili plaveckého výchovno-výcvikového kurzu na krytej plavárni na Drienici. Žiaci 6. ročníka už druhýkrát, keďže PVVK absolvovali aj minulý šk. rok. Tým pádom mali možnosť zdokonaliť sa a naučiť sa niečo nové od skúsených inštruktorov. Žiaci 5. ročníka mali PVVK prvýkrát, ale boli medzi nimi aj takí, ktorí plávať vedeli, takže sa tiež zdokonaľovali a neplavci sa učili tento týždeň plávať od úplných začiatkov. Atmosféra a prostredie bolo vynikajúce a ciele stanovené pred PVVK boli splnené. Záver PVVK bol spestrený pretekmi a súťažou a najlepší boli odmenení. Veľké „ďakujem“ patrí našim trom inštruktorkám, ktoré nám s PVVK veľmi pomohli.

            Mgr. Ján Stajanča

          • MDD

          • Vyčarovali sme radosť a úsmev na tvárach našich detí.

             

             Na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách sa MDD slávi od roku 1952, a to 1. júna. V tento deň sa usporadúvajú pre deti rôzne hry a súťaže, výlety, programy a pod., skrátka všetko pre radosť detí.

            Takúto radosť urobili aj učitelia našej školy spolu s vedením a za pomoci Rodičovskej rady pri ZŠ s MŠ.  Pre deti sme pripravili športovo – kultúrne dopoludnie.

            Ako to všetko prebiehalo ?

            Stanovište č.1

              Veselá cesta – disciplíny : 

            1. Človeče nezlosť sa
            2. Rebríky
            3. Škôlka
            4. Hop loptička hop
            5. Kolky

             

            Stanovište č. 2

            Prekážková dráha – disciplíny :

            Štafetové a športové súťaže

            Stanovište č. 3

            Ukáž, čo vieš – disciplíny :

            1. Skok vo vreci
            2. Hod loptičkou do koša
            3. Sila v rukách – preťahovanie lanom
            4. Lentilková súťaž

             

            Stanovište č. 4

            Hlava  alebo nohy - disciplíny

            (Kto nemá v hlave...)

            Športovo – logické súťaže

            Stanovište č. 5

             Vilomeniny - disciplíny :

            1. Snehuliak

            2. Hot  loptičkou – opačnou rukou

            3. Beh cez prekážky s loptičkou na lyžičke

            4. Hľadanie stratených vecí

             Stanovište č. 6

            Na kolesách – hravo a zdravo - disciplíny :

            Prekážková dráha :

            1.Na korčuliach

            2. Na bicykloch

            3. Na kolobežkách

            Stanovište č. 7  

            Tanečno – hudobné

            Medzi nami sme privítali aj Sokoliarov „MAJSTRA VAGANA“ zo Starej Ľubovne,  ktorí nám spestrili celý program a vyvolali nadšenie u detí. Všetci súťažiaci boli odmenení a  najusilovnejším bol odovzdaný aj diplom.  Prialo nám aj počasie.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o ďalšiu skvelú akciu na našej škole.

            Prajeme si, aby radosť zo Dňa detí a zo svojho detstva mohli prežívať deti celého sveta.

          • Rétorika

          • „MALA AUREA IN LECTIS ARGENTEIS, QUI LOQUITUR VERBUM IN TEMPORE SUO !“
            „(Sťa) na strieborných misách zlaté jablká (sú) slová, povedané v pravý čas!
            Ako zlaté jablká so striebornými ozdobami je vhodne prednesené slovo!“
            (SZ, Pris 25,11)

                          Priateľstvo, šťastie, chudoba, moderná doba, viera, ľudia, globalizácia, príroda, puberta, šport  – to sú témy, nad ktorými sa žiaci –Peter Kundrát,  Marián Bujňák,  Alexandra  Vančišínová spolu s inými rétormi z prešovského kraja  zamýšľali počas rétorickej súťaže 11. 05. 2018 v DJZ v Prešove.  Naozaj nám ponúkli  “zlaté jablká“ svojich myšlienok.

            Najzlatší prejav zo všetkých súťažiacich mala Alexandra Vančišínová, ktorú porota posunula na

            1. miesto a tým získala postup na celoslovenskú súťaž do Zvolena, ktorá sa uskutoční 6.6.2018.

             Ani Marián  a Peter za ostatnými nezaostávali , aj oni boli porotou pochválení a vyzdvihnutí  za svoj prejav a originálnosť. Obidvaja získali 3. miesto 

            Som im vďačná za túto „misu zlatých jabĺk - misu slov“, ktorú ponúkli aj iným a veru, že bola chutná!!!!

            uč. Matijová Ľubica

          • SARM

          • Dňa 16.5.2018 sa v MsKS v Sabinove konala súťaž pod názvom SARM. Súťaže sa zúčastnili 3 žiačky našej školy z toho 2 boli ocenené.

            V 2. kategórii v prednese poézie bola ocenená Katarína Goliášová (žiačka 4.A). V 4. kategórii v prednese prózy bola ocenená žiačka z 9.B Alexandra Vančišínová.

            Zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu našej školy a oceneným srdečne blahoželáme.

                                                                       Mgr. Martina Marková

          • Okresné kolo v atletike

          • 24. 5. 2018 sme sa so žiakmi zúčastnili okresného kola v atletike. Našu školu reprezentovalo 5 chlapcov. Ako družstvo sme po sčítaní bodov za výsledky v jednotlivých disciplínach skončili na 6. mieste. Chlapci sa zapojili do skoro všetkých disciplín a to beh na 1000m, štafeta 4x60m, beh na 60m, beh na 300m, skok do diaľky, vrh guľou a hod kriketovou loptičkou. Skok do výšky sme vynechali. Potešili nás však individuálne výkony jednotlivcov, ktorý vyhrali svoje disciplíny a budú našu školu reprezentovať na krajskom kole v Prešove. Beh na 1000 m vyhral Patrik Guľaša a beh na 300 m Tomáš Sontág. Ani ostatní chalani nám hanbu neurobili a Martin Angelovič, Marián Bujňák, Kristián Capko tiež našu školu vzorne reprezentovali. Našim chlapcom ďakujeme držíme palce na krajskom kole.

                                                                                                          Mgr. Ján Stajanča

          • Deň matiek

          • Do galérie Deň matiek boli pridané fotografie.

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok sme si Deň matiek pripomenuli v nedeľu 13. mája. Aj keď nejedno dieťa občas pozabudne na zázračné slovíčka, ktoré by mali mame patriť aj každý deň, o to viac úprimnejšie boli ich vyznania lásky práve v tomto čase. Deti spievali, tancovali, recitovali aj hrali, snažili sa zo všetkých síl, aby rozdali radosť a dobrú náladu. Na krásne vystúpenie svojho dieťaťa mohla byť každá mama patrične hrdá. Tešíme sa, že mamičky odchádzali domov nielen s drobným darčekom, ale aj hrejivým pocitom v srdci a novou energiou pre svoje nádherné poslanie. Byť mamou je najkrajšie povolanie v živote každej ženy. Povolanie, ktoré nikdy nekončí a robí sa s láskou a veľkou obetou.

            Ďakujeme žiakom a   rovnako pani učiteľkám za krásny umelecký zážitok. Všetkým mamám prajeme, aby dostávali toľko lásky, koľko rozdávajú.

          • EXKURZIA DO STEEL PARKU V KOŠICIACH

          • Do galérie EXKURZIA DO STEEL PARKU V KOŠICIACH boli pridané fotografie.

            Dňa  14. 5. 2018 sa žiaci 7.A  a 7.B triedy zúčastnili  exkurzie  do Steel Parku  v Košiciach.

            Steel Park je  vlastne zábavné  technické centrum  , kde žiaci  videli asi 50 interaktívnych exponátov demonštrujúcich príbeh ocele, mohli vidieť a vyskúšať exponáty z oblasti fyziky, optiky, magnetizmu, hutníctva , biomatriky, strojárenstva, separácie odpadu a iných.

            Žiakov zaujali aj vedecké hračky, hlavolamy, robot, autíčka na diaľkové  ovládanie.

            Po návšteve Steel Parku  sme stihli ešte nákupy v Auparku.

            Žiaci boli disciplinovaní a v Steel Parku si vyslúžili pochvalu za slušné správanie.

            Spokojnosť s exkurziou bola na oboch stranách.

          • Krajské kolo - FLORBAL – žiačky ZŠ, Prešov 11.5.2018

          • Vyžrebovanie

            Skupina „A“  telocvičňa SŠ Ľ. Podjavorinskej Prešov

            1. ZŠ s MŠ Fintice
            2. ZŠ Vrbov
            3. CZŠ s MŠ sv.Petra a Pavla Belá n/C
            4. ZŠ Komenského Bardejov
            5. ZŠ Lúčna Vranov n/T
            6. Gymnázium sv.Assiského Levoča

                   Žrebovanie do dvoch trojčlenných skupín prebehne pred turnajom.

            Skupina „B“  telocvičňa ZŠ Sibírska Prešov

            1. ZŠ s MŠ Vagonárska Poprad
            2. ZŠ s MŠ Bukovce
            3. ZŠ Levočská Stará Ľubovňa
            4. ZŠ s MŠ Koškovce
            5. ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

             

            Naše dievčatá si na turnaji  hanbu neurobili, hoci obsadili v B skupine posledné miesto. Svoje zohralo aj to, že deň predtým tie isté dievčatá reprezentovali našu školu na okresnom kole vo futbale. Nabrali skúseností a nadviazali nové kamarátstva, ale čo je tiež dôležité, zašportovali si s najlepšími s Prešovského kraja. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            Mgr. Ján Stajanča

          • EKO deň

          • Aj v tomto duchu bol v našej škole realizovaný „ Deň Zeme“ -  30. apríla 2018 (pondelok). V tento deň boli pripravené rôzne eko - aktivity,  do ktorých sa zapojili všetci žiaci, ale aj zamestnanci školy. Počas prvej a druhej vyučovacej hodiny bolo pripravené pre žiakov  prvého stupňa  projektové vyučovanie, v rámci ktorého žiaci vytvárali výrobky na ekologickú tému, kreslili po chodníku, zahrali si ekohry a nakoniec sa vybrali na vychádzku do prírody.

            Na druhom stupni prebehlo na prvej a druhej hodine  vyučovanie vo vopred určených učebniach a plánu   nasledovne:

            • piataci  prezentovali svoje práce -  prezentácie na vopred určené témy – Typy krajín na Zemi,
            • šiestaci  tvorili plagáty na ekologickú tému a vysádzali aj stromčeky v areály školy,  za účasti  pána  Ing. Juraja Dobroviča – zamestnanca lesnej správy v Sabinove, ktorý ochotne prijal naše pozvanie a za čo mu aj všetci ďakujeme,
            • siedmaci vytvárali výrobky z plastov, vrchnákov, zapojil sa do recyklácie,
            • žiaci ôsmeho ročníka si vypočuli prednášku na tému  „Včelárstvo a význam včiel“ ,  pod vedením  nášho regionálneho včelára  - pána Ing. Daniela Kaščáka, ktorému  tiež veľmi pekne ďakujeme za spestrenie podujatia,
            • deviatakom boli premietnuté dokumentárne filmy na ekologické témy

            Po prvých dvoch vyučovacích hodinách sme  sa  všetci vybrali do terénu, kde sme zveľaďovali  areál  našej školy a okolie.

             Hlavnými aktivitami po zadelení stanovíšť boli  :

            • upratovanie na určených úsekoch (aj v lokalite na pahorku za kaštieľom,  nazývaným „Kerta,“,
            • deviatačky  sa pustili do obnovenia  školskej skalky,
            • založili sme aj školské arborétum,
            • deviataci – chlapci sa dokonca vybrali do lesa ( spolu s lesníkom ) ku  altánku „ Pod čerešňu, “ do lokality tzv. „Kostolná“ vyčistiť studničku, upratať  okolie  a vysadiť stromčeky. 

            Z diaľky nás pozorovali aj deti z MŠ, ktorí sa pohybovými aktivitami v prírode a pozorovaním pracovných návykov  starších spolužiakov , zapojili tiež svojim spôsobom  do dňa Zeme. A prialo nám aj počasie.

                            Všetkým zúčastneným za vydarenú akciu ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Ako to skutočne bolo, presvedčte sa sami : (foto)

          • Školské kolo Slávik Slovenska 2018

          • Dňa 3.5.2018 sa na našej škole uskutočnila spevácka súťaž žiakov prvého a druhého stupňa – školské kolo „Slávik Slovenska.“

            Krásnym spevom ľudových piesní prezentovali svoj talent a vzťah ku spevu. Ale ako to už v súťaži býva, zvíťaziť môžu len traja a preto aj v našej súťaži sa umiestnili v troch kategóriách  títo žiaci:

            I. Kategória:

            1. miesto – Katarína Hovančíková (3.A)

            2. miesto –  Antónia Piskurová (2.A)

            3. miesto – Viktória Bilická (3.A)

             

            II. Kategória:

            1. miesto – Štefan Bujňák (5.A)

            2. miesto –  Branislav Mišenko (4.A)

            3. miesto –  Katarína Goliášová (4.A)

             

            III. Kategória:

            1.mieso – Peter Kundrát (9.B)

            2.miesto – Katarína Berdisová (8.A)

            3. Gabriela Kundrátová (7.A)

             

            Víťazi troch kategórii boli odmenení vecnými cenami. Blahoželáme.

            Do galérie Slávik boli pridané fotografie.

          • Chemická olympiáda

          • Na okresnom kole chemickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo koncom marca  na ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch, nás úspešne reprezentovali  žiaci 9.ročníka:

            Adam Gvušč a Kristián Capko.

            Obaja skončili ako úspešní riešitelia . Kristián skončil na 6.  a Adam na 10.mieste, zo 14 žiakov. Vedomosti nadobudnuté počas prípravy na chemickú olympiádu určite využijú pri štúdiu na strednej škole. Za reprezentáciu školy im ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

          • Rodičovské združenie

          • Dňa 3. mája 2018 (štvrtok) sa uskutočnia triedne rodičovské združenia individuálnou formou v čase od 13:30 do 16:15. Vaša účasť je žiaduca.

          • Zápis do materskej školy

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že zápis detí do materskej školy k nasledujúcemu školskému roku 2018/2019 sa uskutoční

            17.05.2018

            v čase od 13,00 hod. do 16,00 hod. v budove materskej školy


            Deti sa prijímajú na základe žiadosti, ktorej súčasťou je aj potvrdenie od lekára o zdravotnom stave dieťaťa a údaj o povinnom očkovaní. Žiadosť si môžete vyzdvihnúť v materskej škole alebo stiahnuť TU.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

            • osobne
            • písomne poštou
            • e-mail (msdravce@centrum.sk)
          • Zápis do 1. ročníka

          • Do galérie Zápis do 1. ročníka boli pridané fotografie.

            Dňa 11.4.2018 sa na našej škole uskutočnil zápis do 1. ročníka. Tak ako každoročne, aj tento rok bolo pre nedočkavých predškolákov pripravených niekoľko zaujímavých úloh. Šikovní predškoláci ich zvládli bez zaváhania. Smelo ukázali svoju šikovnosť a odvahu. Za splnené úlohy ich čakalo milé prekvapenie.

            Už dnes sa na nových prvákov tešíme a želáme im veľa síl do ďalších úloh.

            Učiteľky I. stupňa

          • Okresné kolo vo florbale žiakov a žiačok ZŠ.

          • Do galérie Okresné kolo vo florbale žiakov a žiačok ZŠ. boli pridané fotografie.

            V dňoch 17. a 19. 4. 2018 sa na ZŠ Hviezdoslavova konali okresné kolá vo florbale žiakov a žiačok ZŠ. Chlapci svoj turnaj odohrali v utorok 17. 4. 2018 a pri účasti 11 družstiev si neurobili hanbu. Po veľmi smolnom zápase, kde svoju úlohu kvalitne zohrala aj rozhodkyňa, sme prehrali s najväčším favoritom zo ZŠ Hviezdoslavova 1:2 a to gólom 5 sekúnd pred koncom. Tým pádom sme nepostúpili medzi tri najlepšie družstvá a naše účinkovanie na turnaji sa skončilo. Všetko si však vynahradili naše dievčatá v štvrtok 19. 4. 2018, ktoré vyhrali suverénne celý turnaj a ako víťazky okresného kola budú v máji náš okres reprezentovať na krajskom kole. Našich chlapcom aj dievčatám ďakujeme a dievčatám držíme palce v krajskom kole.

             Mgr. Ján Stajanča