• ENGLISHSTAR medzinárodná súťaž v anglickom jazyku

          • V mesiaci máj sa na našej škole uskutočnila medzinárodná súťaž v anglickom jazyku „Englishstar“.

            Zúčastnilo sa jej 11 žiakov našej školy z druhého stupňa. Je to súťaž v anglickom jazyku, ktorej poslaním je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných skúšok a testov. Žiaci vypracovávali testy, ktoré obsahovali náročné úlohy z gramatiky, slovnej zásoby a čitateľskej gramotnosti z anglického jazyka. Najúspešnejšími riešiteľmi boli:  Martin Matija 8.A  – 99 %

            Daniela Slaminková 8.A – 98 %

            Michaela Osifová  6.A a Bibiána Janičová 8.A s rovnakým počtom 96 %.

            Každý zo súťažiacich bol odmenený diplomom so zlatou medailou, vecnou cenou a taktiež získali zľavu 30 % na nákup tovaru značky FUSAKLE, pričom túto zľavu môžu využiť aj ostatní naši žiaci a to prostredníctvom nášho kódu: NJOY-7033.

            Aj ostatní súťažiaci dosiahli skvelé výsledky, k čomu im srdečne blahoželáme!

            Dúfame, že získané skúsenosti pomôžu našim žiakom skvalitniť úroveň cudzojazyčnej gramotnosti.

            Mgr. Martina Ignácová

          • Druháci pozorujú podmienky klíčenia semien

          • Rastliny žijú všade, kde je vzduch, svetlo, voda a pôda. Rastliny nám poskytujú potravu a množstvo iných vecí, ktoré sú dôležité pre náš život. Najdôležitejšie sú pre nás preto, lebo nám poskytujú kyslík. Bez nich si nevieme svoj život ani predstaviť. K prvouke patria aj zaujímavé pokusy. Dievčatá a chlapci z II.A triedy uskutočnili pokus klíčenie semien. Deti sa najskôr dozvedeli potrebné informácie o podmienkach klíčenia a postupe pri realizovaní pokusu. Následne urobil svoj pokus každý žiak. Najviac ich však zaujal pokus s pestovaním fazule. Zo semienka fazuľky sa im podarilo vypestovať rastlinku, ktorú neskôr mohli zasadiť do kvetináča. Každý deň pozorovali zmeny, ktoré prebiehali pri pokuse, a tak mohli svoje teoretické poznatky uplatniť pri svojich praktických činnostiach. Na svoj pokus potrebovali len navlhčenú vatu, ktorú vložili do misky. Fazuľa bola stále vo vlhkom prostredí. Deti postupne zisťovali, čo sa s ňou deje. Zistenia si zapisovali. Postupom času začala fazuľa klíčiť a deti si ju presadili do kvetináča. Polievali ju a starali sa o ňu. Napokon zistili, že pri klíčení semeno potrebuje vzduch, vodu a teplo. Keď fazuľa vyklíčila, objavil sa malý koreň, ktorý rastie do zeme. Neskôr sa objavil výhonok s lístkami. Listy sa ťahali za svetlom a nad zemou začali rásť. Pokus sa im vydaril. Už teraz sa tešia na nové pokusy. Druháci tak pokusom zistili a overili si podmienky klíčenia semien. Sú to voda, svetlo, teplo, vzduch. V triede deťom nevyklíčili všetky semená, a to je dôkazom toho, že vyklíčiť môže len to semeno, ktoré je zdravé, zrelé a nie je poškodené.
             

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Vyhodnotenie súťaže MAKSÍK

          • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka Základnej školy v Šarišských Dravciach sa zúčastnili celoslovenskej matematickej súťaže MAKSÍK, ktorú organizuje spoločnosť TALENTÍDA v Bratislave. Pasovali sa s logickými úlohami v piatich súťažných kolách od októbra 2021 do mája 2022. Svoje vedomosti si mohli vyskúšať a porovnať s ostatnými vrstovníkmi v ich veku na celom Slovensku. Všetci „MAKSIKÁČI“ boli odmenení diplomami MÚDRY MAKSÍK. Najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Katarínka Kozmová z 2.A, ktorá získala diplom NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK  a vecné ceny.

             

            Vyhodnotenie:

            Priezvisko / Meno / Trieda / Celoslovenské umiestnenie

            MAKSÍK 2

            • KOZMOVÁ Katarína 2.A 1.-338.
            • RABÍK Patrik 2.A 3806.-3849.

            MAKSÍK 3

            • MIŠENKO Damián 3.A 1731.-1879.
            • CICOŇOVÁ Kvetoslava 3.A 2047.-2130.
            • GOLIÁŠOVÁ Michaela 3.A 2714.-2770.
            • KELEMECA Sebastián 3.A 2047.-2130.

            MAKSÍK 4

            • KRAVCOVÁ Alexandra 4.A 1433.-1477.

            Týmto ďakujeme za spoluprácu počas celej súťaže aj rodičom, ktorí podporovali svoje dieťa v riešení zaujímavých úloh a vo vytrvalosti celý rok súťažiť.

                                                                                        PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • MALÝ REMESELNÍK

          • Jedno známe slovenské príslovie hovorí, že remeslo má zlaté dno. O tom, či je to naozaj tak, sme sa boli presvedčiť v materskej škole kpt. Nálepku v Lipanoch. Dňa 8.6.2022 sme sa zúčastnili krásnej akcie s názvom “Malý remeselník” Mali sme možnosť pozorovať a poznávať liečivé byliny, prostredníctvom divadielka, sme sa dozvedeli, ako vzniká chlebík. Najviac nás bavilo vytváranie vlastného návrhu na tričko cez detský stroj na farby. Vyskúšali sme si prácu s detskou vŕtačkou a tak sme si dozdobili výrobok našou kresbou. Radosť nám tiež urobila sviečka, ktorú sme si vyrobili z včelích medzistienok. Spoznali sme nových kamarátov a zažili spoločne krásny deň. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa opäť o rok.

             Mgr. Mária Ištoňová

          • Literárno – vzdelávacia exkurzia do Banskej Štiavnice

          • Boli sme plní očakávania, či sa zmiernia  pandemické opatrenia a my budeme môcť vyraziť na dobrodružnú cestu do Banskej Štiavnice.

            Naozaj prišiel deň, kedy sme  s pani učiteľkou Matijovou rozhodli po dohode s rodičmi, že exkurzia sa uskutoční. Začali sa prípravy. Bolo potrebné zohnať sponzorov, objednať autobus, ubytovanie, stravu, dohodnúť a naplánovať presný čas návštevy Banky lásky či Banského múzea... To všetko išlo ako po masle. Všetci sme sa veľmi tešili a nevedeli sme sa dočkať ...V piatok ráno sme vyrazili a s malými prestávkami sme do Banskej Belej do Vily Bela, kde sme boli ubytovaní,  dorazili v čase obeda.

            Pochutnali sme si na obede a o 15.00 hodine nás už  čakali otvorené dvere Banky lásky, rodného domu Maríny Pišlovej. Už keď sme vstúpili dnu, celý príbeh nenaplnenej lásky dvoch mladých zamilovaných ľudí nás úplne pohltil. Andrej Sládkovič, chudobný študent, napísal najdlhšiu báseň sveta pre svoju milovanú Marínu. A tým to všetko začalo...Celý ich príbeh lásky, ktorý sme mohli sledovať, keď sme sa premiestňovali z izby do izby, sa pred nami odkrýval ako na filmovom plátne. Napätie sa dalo krájať a naša zvedavosť nemala hraníc , chceli sme vedieť celý príbeh ich lásky až do konca... Na konci prehliadky sa v jednej miestnosti nachádzal dokonca láskomer, na  ktorom sme si mohli zmerať lásku ... Tiež je tam trezor, v ktorom sa uschováva to najcennejšie – láska. Trezor lásky je vytvorený z veršov Maríny. Zaujal nás aj rukopis Andreja Sládkoviča a jeho najdlhšej ľúbostnej básne sveta...

            Veľmi neochotne sme opúšťali tento  romantický dom, kde sme zažili veľa emotívnych chvíľ. No zároveň sme sa tešili na prechádzku po Banskej Štiavnici.

            Večera, večerná opekačka, zábava, hry, tanec, smiech ...to všetko a ešte viac sme zažívali počas príjemného večera pri ohni...

            V sobotu ráno po bohatých raňajkách sme sa opäť presunuli do Banskej Štiavnice. Tam sme navštívili Banské múzeum, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých historických aj geologických informácií o vtedajšej ťažbe. Je to  najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku. Ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia.

            Síce zlato ani striebro sme nenašli, no odnášali sme si z tejto bane veľa informácií a zážitkov.

            Naša cesta pokračovala smerom k Čertovskej kolibe, kde je asi najrýchlejšia obsluha na svete. Chutný obed, džús, kávička a...nasadať. Cestu  autobusom  nám spríjemňovala hudba a samozrejme ani my sme sa nedali zahanbiť a častokrát náš spev prekonal aj spevákov...

            Pred školu sme dorazili v predpokladanom čase, rozlúčili sme sa a zamávali sme šoférovi, ktorý bol pre nás počas týchto dvoch dní úžasným sprievodcom , ale aj príjemným spoločníkom.

            Ďakujeme pani učiteľke, ale aj pani asistentke  za ochotu a chuť sprostredkovať nám tieto nezabudnuteľné chvíle...Ďakujeme aj tým, ktorí nám svojou ochotou prispieť finančne, pomohli k realizácii tejto exkurzie.

            Každý z nás si z tejto exkurzie vzal domov niečo cenné, čo si ešte nadlho uchová vo svojom srdci.

            A čo dodať na záver? Bolo to proste úžasné...

            (kolektív žiakov 8.A )

          • DEŇ DETÍ

          • Už je to raz tak, že cesta k pokladu, nikdy nie je jednoduchá. A inak to nebolo ani v našej materskej škole. Dňa 1.6.2022 sme oslavovali sviatok všetkých detí. V tento deň sme si dali za cieľ zdolať cestu k pokladu. Tá však bola  náročná, no hlavne zábavná. Hľadači pokladu museli počas cesty splniť niekoľko úloh. Za každú vyriešenú a splnenú úlohu, získali kartičku, ktorá bola malou vstupenkou k odhaleniu tajomnej cesty. Našími pomocníkmi boli farebné stuhy, ktoré nám ukazovali ten správny smer. Nakoniec sa všetko dobre skončilo, poklad sme našli a z krásneho dňa si odniesli pekné zážitky.

            Mgr. Mária Ištoňová

          • MATEMATIKA JE ZÁBAVA

          • Počuli ste už, že matematika je zábavná. Mnoho naších starších kamarátov, by s nami možno nesúhlasilo. Ale my v našej materskej škole vieme, že je to tak. V rámci vzdelávacích aktivít využívame  Hejného metódu výučby matematiky pre predškolský vek. Hravou formou využitím rôznych prostredí, vďaka tejto metóde sa učíme samostatne uvažovať, kriticky myslieť, analyzovať problémové situácie a hľadať riešenia. Príklady na sčítanie? Vďaka krokovaciemu pásu pre nás žiadny problém.  

             Mgr. Mária Ištoňová

          • CESTA ZA ZÁBAVOU

          • Deň plný smiechu, zábavy, pohybu a dobrodružstva sme si vychutnali posledný májový deň, kedy sme sa vybrali spoločne na výlet do „Slniečkova“ . Cesta autobusom bola pre nás veľkým zážitkom. Vďaka nej sme si mohli v rámci výučby Hejného metódy vyskúšať prostredie „Autobus“ tak naozaj.  Po príchode do „Slniečkova“ všetkým deťom žiarili očká lebo nás tam čakalo plno radosti, nové prekážky, ale aj zaujímavé legové skladačky či náučný kútik o ľudskom tele. Veríme, že sa tam raz vrátime a nové zážitky si odnesieme.

             Mgr. Mária Ištoňová

          • MEDUŠKA 2022

          • Meduška. Pod tým slovom si možno každý z nás predstaví krásnu knihu od spisovateľky Eleny Čepčekovej. V našej materskej škole všetci už dobre vieme, že tento názov „Meduška“, patrí prehliadke v prednese poézie a prózy detí predškolského veku. Dňa 11.3.2022 sa v našej triede v rámci školského kola v prednese všetky „Včielky“ rozozvučali a z ich úst zneli krásne veršíky. Za snahu a usilovnosť si ako darček odniesli zdravý medík, ktorý veríme, že vyliečil nie jednu chorobu.

            Dňa 19.5.2022sa regionálnej súťaže v prednese poézie a prózy zúčastnilo veľa šikovných detí. Recitačná prehliadka sa konala v mestskej galérií v Lipanoch. Na úvod sa deti prostredníctvom krásnej dramatizácie o Špinke a Špinkovi oboznámili s tým, aké je dôležité udržiavať čistotu a poriadok v lese. S malými, ale odvážnymi recitátormi sme strávili krásne dopoludnie. Našu materskú školu reprezentovala Kiarka Filipová, ktorá predniesla krásnu báseň s názvom „Choroba“. Za odvážny a krásny prednes bola odmenenápeknou knihou „Danka a Janka“, diplomom a tiež dobrotkami. Už teraz sa tešíme opäť o rok na bohatý kultúrny program v ďalšom ročníku tejto prehliadky.

             Mgr. Mária Ištoňová

          • ZDRAVÁ SLADKOSŤ

          • Vedeli ste, že aj sladkosti môžu byť zdravé? Chceli by ste vedieť, kto ich vyrába? No predsa naše včielky. Na to, aké boli celý mesiac usilovné sme sa dňa 27.5.2022 boli pozrieť u nášho kamaráta uja včelára. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o tom, kde bývajú včielky, čím sa živia, čo sa stane s úľom ak stratí kráľovnú a mnoho ďalších zaujímavých vecí. Ujo Braňo nám ukázal okienka, do ktorých včielky nosia med. Najväčším zážitkom pre nás bolo samotné stáčanie medu, ktoré sme si aj my mohli vyskúšať. Samozrejme, že nemohla chýbať ochutnávka. Ujov med bol naozaj vynikajúci a sladší ako tá najsladšia sladkosť. V závere návštevy nás čakalo krásne prekvapenie od uja včelára. Ten nás odmenil sladkým medom, ktorý sme si odniesli domov. Ujovi Braňovi ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšiu sladkú návštevu.

            Mgr. Mária Ištoňová

             

          • Okresné preteky vo viacboji všestrannosti detí predškolského veku

          • Dňa 18.05.2022 sa v športovej hale pri futbalovom štadióne v Lipanoch konal 21.ročník okresných  pretekov vo viacboji všestrannosti detí predškolského veku. Preteky organizovala Materská škola kpt. Nálepku 7 v spolupráci TJ Mladosť a ŠK Odeva Lipany. Štvorčlenné družstvá súťažili v troch disciplínach – rýchlostný beh na 20 m, skok do diaľky z miesta, hod loptou z miesta.

            Našu materskú školu reprezentovali tieto deti:

            Zuzana Blaščáková - v kategórii mladšie dievčatá

            Zuzana Haboráková - v kategórii staršie dievčatá (z dôvodu choroby nahradila Ninu Kolačkovskú)

            Ondrej Knut - v kategórii mladší chlapci  (z dôvodu choroby nahradil Miroslava Hurajta)

            Matúš Filip - v kategórii starší chlapci  (z dôvodu choroby nahradil Tomáša Skurku).

            Naši športovci si z pretekov okrem medaily za účasť odniesli aj mnoho športových zážitkov.

          • MC DONALD'S CUP a Malý futbal mladších žiakov a žiačok

          • 27. – 29. 4. 2022 boli dni keď sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili futbalových turnajov v rámci okresných kôl vo futbale.

            27. 4. 2022 MC Donald's cup žiakov 3. a 4. ročníka – 4. miesto

            28. 4. 2022 Malý futbal mladších žiakov – 2. miesto

            29. 4. 2022 Malý futbal mladších žiačok – 3. miesto

            Žiaci dosiahli pekné úspechy, za ktoré im ďakujeme  a prajeme im v budúcnosti ďalšie úspechy.

             Mgr. Ján Stajanča

          • Škôlkarská olympiáda

          • Dňa 9.5.2022 sa v materskej škole konala pod vedením zástupkyne Irenky Slaminkovej „Škôlkarská olympiáda“. Olympiáda bola predprípravou na 21.ročník okresných pretekov vo viacboji všestrannosti detí predškolského veku. Deti boli rozdelené do štyroch družstiev a zasúťažili si v týchto disciplínach : skok z miesta do diaľky, hod loptou z miesta, rýchlostný beh na 20 metrov. Všetky výkony sme poctivo zaznamenávali do tabuliek. Deti, ktoré získali najväčší počet bodov, reprezentovali našu materskú školu na viacboji všestrannosti v Lipanoch. 

            Bolo skvelé vidieť šťastné očká detí a ich nadšenie pre súťaženie. Deťom bude túto akciu pripomínať medaila.

            Mgr. Petra Hovančíková

          • Okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2022

          • Organizátorom okresného kola celoštátnej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022 bola ZUŠ v Lipanoch.

            Súťaže sa zúčastnili naši šikovní žiaci dňa 10. 5. 2022.

            Súťažilo sa v 3.kategóriach:

            V 1.kategórii súťažila žiačka 3.A – Kvetoslava Cícoňová. Získala Čestné uznanie.

            V 2.kategórii súťažil žiak 6.A – Maroš Haborák. Diplom si odniesol za účasť.

            V 3.kategórii súťažila a zvíťazila žiačka 7.B – Sofia Bujňáková.

            V silnej konkurencii sa umiestnila na úžasnom 1.mieste a okrem diplomu si odniesla skvelý zážitok, spontánne slzy šťastia a postup do krajského kola.

            Oceneným zo srdca ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy a víťazke Sofii Bujňákovej želáme úspešné pokračovanie v súťaži

          • DEŇ ZEME na I. stupni

          • Dňa 22. apríla 2022 sme oslavovali DEŇ ZEME, keďže naša planéta mala sviatok. Čo jej môžeme my ľudia darovať? Najviac ju potešíme tým, že sa budeme o ňu starať a chrániť si ju. Ako na to? To všetko sme si vysvetlili projektovým vyučovaním prostredníctvom rôznych aktivít, kde sa žiaci zábavne učili, ako chrániť našu planétu napríklad tým, že budeme šetriť elektrickou energiou, triediť odpad, šetriť vodou, na nákupy si vezmeme so sebou vlastnú tašku, budeme menej jazdiť autom, viac sa bicyklovať a prechádzať sa, ale aj neplytvať jedlom. Mali by sme si pamätať, že máme svoj jediný domov chrániť nielen pre seba, ale aj pre budúce generácie, a to nielen v tento deň. Žiaci Základnej školy v Šarišských Dravciach sú vedení k tomu, aby chránili životné prostredie a vážili si našu planétu ZEM. Vďaka rôznym aktivitám si aj v tento deň opäť pripomenuli, aká je naša ZEM krásna a prečo by sme si ju mali vážiť.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Poďakovanie...

          • Páčilo sa mi s akým nasadením a nadšením sa naši deviataci pustili do organizácie a následne aj realizácie pomoci onkologicky chorým pacientom na Deň narcisov.

            Oslovili žiakov v triedach, zamestnancov školy, známych či menej známych v obciach Šarišské Dravce a Oľšov.

            A tak si môžeme všetci navzájom  pogratulovať, že opäť sme sa ukázali v tom najlepšom svetle...

            Ukázali sme, že máme srdce na správnom mieste.

            Výnos zbierky sme poukázali na účet Dňa narcisov.

             

            uč. Matijová Ľubica

          • Zápis do MŠ 2022/2023

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce v súlade s § 59 a 59a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2022/2023 sa budú prijímať dňa 12. mája 2022 (štvrtok) v čase od 12:00 do 15:00 hod.

            Po dohode s vedením materskej školy (t. č.: 0911 348 727) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť nasledovne:

            1. vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ ŽIADOSŤ ,následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu,
            2. vytlačiť a vypísať Ziadost_do_MS ,následne ju podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu.

            Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou do materskej školy predkladá aj lekárske potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní Lekarske_potvrdenie_o_zdravotnom_stave_dietata.

            Tlačivá sú zároveň k dispozícii aj na vyzdvihnutie v materskej škole.

            Prednostne sa prijímajú (podľa miesta trvalého bydliska):

            1. deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, teda deti, ktoré do 31.8.2022 (vrátane) dosiahnu 5 rokov veku,

            2. deti od troch rokov veku,

            3. deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita a podmienky MŠ.

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka.

            V prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vydá rozhodnutie o prijatí / neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 30. júna 2022.

          • PRIHLÁŠKA do 5. ročníka ZŠ (2022/2023)

          • Prihlásiť žiaka / žiačku do piateho ročníka našej školy je možné nasledovne:

            Vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU, následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doručiť do školy osobne alebo poštou na adresu školy alebo vhodením do poštovej schránky školy (vchodové dvere 2. pavilónu).

            V prípade akýchkoľvek problémov s vyplnením, odoslaním alebo tlačou prihlášky nás bezodkladne kontaktujte na t.č.:  0908 030931 a problém individuálne vyriešime.

            Pozn.: Žiakov štvrtého ročníka našej ZŠ nie je potrebné prihlasovať.

          • Deň narcisov

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Na Slovensku je veľa zbierok, ktoré každý rok pomôžu ľuďom v ťažkej životnej situácii. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka na Deň narcisov tá najvzácnejšia. Pripnite si aj vy tento kvietok na podporu onkologicky chorých pacientov.

            Deň narcisov je 28. apríla. Liga proti rakovine v tomto čase už tradične organizuje verejnoprospešnú zbierku na pomoc pacientom s týmto ochorením, koná sa už 26.krát.

             Dobrovoľníkov, ktorým môžete prispieť, stretnete vo štvrtok 28. apríla  aj v našej škole, či v obci Šarišské Dravce a Oľšove.

             

            ĎAKUJEME VÁM,ŽE NEZABÚDATE BYŤ  ĽUĎMI!

          • Medzinárodný deň florbalu – Všetci s florbalkami do školy

          • Slovenský zväz florbalu vyzval všetkých učiteľov, žiakov a priaznivcov tejto hry, aby 12. 4. 2022,  v deň, ktorý je medzinárodným dňom florbalu, aby si deti priniesli do škôl florbalové hokejky a loptičky.

            Tak sme sa v tento deň rozhodli zorganizovať florbalový turnaj pre žiakov 1. – 4. ročníka.

            Žiaci si s chuťou zahrali, zašportovali a hlavne sa zabavili počas celého dopoludnia. Odmenou pre nich boli medaily, odznaky a hlavne dobrý pocit a veselá nálada.

          • Okresné kolo vo florbale starších žiakov a žiačok.

          • Po dlhšej prestávke sme sa so žiakmi a žiačkami našej školy zúčastnili okresného kola vo florbale na ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch. V štvrtok 7.4.2022 žiaci a 8.4.2022 žiačky. Turnaja žiakov sa zúčastnilo 11 družstiev základných škôl, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Víťazi skupín postupovali do záverečných zápasov o konečné 1. – 3. miesto. Naši chlapci nakoniec nepostúpili zo skupiny medzi tri najlepšie tímy, keďže smolne prehrali so žiakmi zo ZŠ Brezovica 1:2. Viac sa darilo našim žiačkam a v konkurencii siedmych škôl obsadili pekné 3. miesto. Všetkým žiakom a žiačkam ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                  Mgr. Ján Stajanča

          • Voľby do RŠ, triedne aktívy RZ

          • Oznamujeme, že v zmysle Výzvy na voľby členov Rady školy pri ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vyhlásenej starostom obce Šarišské Dravce Mgr. Markom Angelovičom, sa  21. apríla 2022 (štvrtok) o 16:00 pri dodržaní hygienických opatrení uskutočnia voľby zástupcov rodičov za ZŠ do rady školy v ZŠ s MŠ Šarišské Dravce. Podľa štatútu môže kandidovať do rady školy hociktorý rodič, ktorý nie je zamestnancom školy a doručí podpísaný súhlas na zaradenie na kandidátsku listinu do 21.4.2022 (štvrtok) do 15:30 riaditeľovi školy. Tlačivo je k dispozícii v prílohe alebo na vrátnici školy.

            Po skončení volieb prebehnú triedne aktívy rodičovského združenia (podľa pokynov triednych učiteľov).

            Zároveň bude umožnené rodičom, ktorí do 10.1.2022 prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými samotestami, vyzdvihnúť si ďalších 5 kusov (dodané od RUŠS Prešov).

            Príloha: Suhlas_s_kandidaturou_ZS.docx

          • Veľkonočné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že veľkonočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v termíne od 14. apríla (štvrtok) do 19. apríla (utorok) 2022. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 20. apríla (streda) 2022.

            Dňa 14. apríla 2022 (štvrtok) bude z rozhodnutia zriaďovateľa prerušená prevádzka MŠ z organizačných dôvodov. Dňa 19. apríla 2022 (utorok) bude MŠ v prevádzke pre deti, ktorých rodičia prejavili záujem o prevádzku MŠ v tento deň.

          • DRUHÁCI - MALÍ BÁBKOHERCI

          • Aj hodina čítania môže byť veľmi zábavná a pútavá, o čom nás presvedčili aj druháci na hodine čítania pri Rozprávke o maľovanom vajíčku. Rozprávku sme s druhákmi čítali ešte teraz pred Veľkou nocou a zaujala nás natoľko, že sme sa rozhodli na jej motívy zinscenovať bábkové divadielko. Šikovní druháci si doma vyrobili bábky na paličkách. Kulisou bola jarná krajina, k tomu jedna lavica a mohlo sa hrať. Rozprávočka sa usadila v našom improvizovanom divadielku v triede a raz-dva sa z druhákov, ktorí väčšinou textíky čítajú sediac v lavici, sa razom stali zruční bábkoherci. Deťom sa ich predstavenie veľmi páčilo. Hodina nám veľmi rýchlo ubehla a nik sa ani chvíľu nenudil, veď rozprávočka poteší vždy. Rodičom ďakujem za spoluprácu pri domácej príprave a druhákom ďakujeme za ich vynaloženú snahu a odvahu.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

            ​​​​​​​

          • Deň vody

          • "Vode  bola  daná  čarovná moc  byť  miazgou života na Zemi."
            Leonardo da Vinci

             Dňa 22.marca  sme si na škole pripomenuli  Svetový deň vody.
            Voda je základnou podmienkou všetkého života. Dnes sú ale vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám na spotrebu vody. V roku 1992 valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody.

            Témou Svetového dňa vody 2021 bolo  podľa OSN  oceňovanie vody.

            „Hodnota vody je oveľa väčšia ako jej cena – voda má obrovskú a komplexnú hodnotu pre naše domácnosti, potraviny, kultúru, zdravie, vzdelanie, ekonomiku a integritu nášho prírodného prostredia. Ak prehliadneme niektorú z týchto hodnôt, riskujeme nesprávne riadenie tohto obmedzeného, ​​nenahraditeľného zdroja. “

             Pri príležitosti dňa vody sme na našej škole realizovali aktivity venované vode a jej významu pre náš život. Chodby 1.pavolónu zdobia práce -projekty  našich žiakov na tému voda . Aj rozhlasové vysielanie a občerstvenie pohárom pitnej vody počas veľkej prestávky  boli realizované za účelom pripomenutia si dňa vody.

             Chráňme a vážme si vodu, aby sa o niekoľko rokov nestala takým vzácnym artiklom, že sa kvôli nej povedú vojny alebo sa pre veľkú väčšinu ľudí stane ťažko dostupnou komoditou.

            p.uč. Čekanová, Palková

          • OK Hviezdoslavov Kubín

          • „Kto vie, nech to ukáže!“

            Aj tak by sme mohli charakterizovať  súťaže, ktoré sa každý školský rok konajú z rôznych predmetov.

            Jednou takouto súťažou je aj recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín. Našu školu na okresnom kole 30.3.2022 úspešne reprezentovali: Alexandra Kravcová, Júlia Rita Novysedláková, Katarína Hovančíková a Katarína Goliašová. Naozaj ukázali, že to vedia!

            Všetky boli úspešné recitátorky a Katke Goliašovej sa dokonca podarilo získať pekné 2. miesto.

             Srdečne  blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA 

          • Vážení rodičia, milí budúci prváci!

            Srdečne Vás pozývame na zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2022/2023,
            ktorý sa uskutoční v základnej škole dňa 7. apríla 2022 (štvrtok) v čase od 12:30 do 16:30 
            v 1.A triede.

            Ponúkame aj možnosť vopred si rezervovať presný čas zápisu na tel. č.: 0908 053367
            (Mgr. Emília Radačovská – učiteľka poverená vykonaním zápisu).

            Zápis sa uskutoční za prítomnosti detí.

            Po dohode s vedením školy (t. č.: 0908 030931) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            V deň zápisu je potrebné doniesť vyplnenú prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi
            (zákonnými zástupcami), rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Vyplnenú a odoslanú ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU vytlačte a podpísanú doneste v deň zápisu.

            Ak nemáte možnosť prihlášku vytlačiť, tak ju len vyplňte a odošlite.
            Zároveň nám túto skutočnosť oznámte na t.č.:  0908 030931.

            Rodičia, ktorých deti budú pokračovať v plnení  povinného predprimárneho vzdelávania
            v materskej škole
            , oznámia túto skutočnosť  v závere prihlášky prostredníctvom poznámky.

            Prosíme o dodržiavanie aktuálnych hygienických opatrení, teda prekrytie
            horných dýchacích ciest respirátorom FFP2.

          • Súťaž 5 proti 5

          • Zrejme každý z nás by si chcel  vyskúšať, aké to je súťažiť v známej televíznej súťaži 5 proti 5. Žiaci 5. A a 5.B  triedy  mali 24. 3. 2022 jedinečnú šancu vyskúšať si to.  Súťažili proti sebe päťčlenné tímy. Atmosféra bola výborná a napínavá do poslednej chvíle. Nakoniec zvíťazili žiaci z 5.B  triedy. Odovzdali sme im krásne ceny a odniesli si so sebou aj úžasný pocit z výhry.

            ( Žiaci z krúžku KULTÚRNE VŠELIČO)

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 25.3.2022 (piatok) udeľuje so súhlasom zriaďovateľa  žiakom  riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Deň učiteľov).

            Zároveň bude v tento deň so súhlasom zriaďovateľa mimoriadne prerušená prevádzka MŠ a ŠKD z organizačných dôvodov (Deň učiteľov).

          • Lyžiarsky výcvik

          • Konečne.... Asi tak nejako reagovali žiaci 8. a 9. ročníka, keď sa dozvedeli, že naša škola po dvoch rokoch organizuje a pripravuje lyžiarsky výcvik s pobytom. Výber strediska, príprava, poučenie, otestovanie žiakov v prvý deň a môže sa začať.

            Žiakom sa na 5 dní stal prechodným domovom Resort Levočská dolina a ich lyžiarske stredisko. Čakalo nás skvelé privítanie, ústretovosť a ochota ľudí v stredisku. Keď sa k tomu ešte pripojilo výborné ubytovanie, strava a počasie, nebolo pochýb, že nás čaká päť super dní učenia sa lyžovať, zdokonaľovania a makania, ale aj oddychu a zábavy. Okrem lyžovania si žiaci v poobedňajších a večerných hodinách spríjemňovali chvíle kúpaním v bazéne, bowlingom, prechádzkou.

            Veríme, že po dvojročnej prestávke lyžiarsky výcvik stál za to. Snáď o rok to čaká ďalších.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Školské kolo súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Pavol Országh Hviezdoslav  tvrdil:

              ,,Lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“

             

            Naša škola si 09.03.2022 pripomenula spomínaného velikána slovenskej literatúry a to vo forme recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN.

            Súťaže sa zúčastnilo 19 detí z 2. – 9. ročníka. Všetkým ďakujeme za snahu vytvoriť šálku umeleckého prednesu.

             

            Víťazi jednotlivých kategórií sú:

            1.kategória

                  Poézia

            1. Alexandra  Kravcová
            2. Kvetoslava Cicoňová
            3. Kristína Skurková

             

            2. kategória

                   Poézia

            1. Júlia Rita Novysedláková
            2. Michaela Osifová
            3. Jakub Haborák

             

                   Próza

            1. Katarína Hovančíková
            2. Slávka Čízová

             

            3. kategória

                  Próza

            1. Katarína Goliašová
            2. Lívia Kasiňáková

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa odvahy a úspechov na okresnom kole, ktoré sa bude konať  30. marca 2022  v Sabinove.

          • ROZPRÁVKOVÝ KARNEVAL

          •      Dňa 28.2.2022 sa trieda 1.A premenila na rozprávkovu krajinu. Namiesto prvákov prišli do školy rôzne rozprávkové postavičky. Princezné, víly, obri, ale aj dinosaurus, veverička, motýlik, baletka, vedec, spevácka hviezda a myška Minnie boli zvedavé, čo ich v tento deň v škole čaká.

            Prostredníctvom hádaniek, zaujímavých hier a aktivít si precvičili svoje zručnosti a vedomosti. O zábavu sa postarala Pipi Dlhá Pančucha, ktorá pre rozprávkových hrdinov pripravila karnevalovú diskotéku. Nechýbali ani súťaže, v ktorých všetci predviedli svoju šikovnosť.

            Každá rozprávková postavička si odniesla odmenu za splnenú úlohu a odvahu. Strávili sme spolu pekné chvíle...Takmer ako v rozprávke.

          • MALÍ ZÁCHRANÁRI

          • ...Vraj to nie je náhoda, keď sa stane nehoda. Úraz, krádež, požiar vari? Už sa náhlia záchranári...

            Touto krátkou básničkou sme privítali našu návštevu, uja záchranára Jakuba Hovančíka zo záchrannej služby. Veľakrát sme možno počuli o tom, že aj dieťa dokáže zachrániť život človeka. Ale, aby vedelo, čo má v tak zložitej situácii urobiť, malo by sa s postupom oboznámiť. A to bolo cieľom tejto návštevy. Dozvedeli sme sa kedy a na aké číslo máme volať v prípade núdze. Vyskúšali sme si, ako dať správne človeka do stabilizovanej polohy. Najdôležitejšou časťou však bola masáž srdca, kde si to deti mohli vyskúšať priamo na svojich bábikách a medvedíkoch. Masážou srdca a dýchaním z úst do úst sme bábikám a medvedíkom zachránili život. Bola to síce iba hra, no veľmi poučná. Ujo Kubko nás za našu snahu a úsilie odmenil krásnou omaľovánkou a striekačkami. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu z radu záchranárov. Budú to hasiči, alebo policajti? Uvidíme... ... Aj takouto formou môžeme spoločne do detských srdiečok vštepiť elementárne základy zodpovedného prístupu k životu a zdraviu a empatie k chorým.

            Mgr. Mária Ištoňová

          • HURÁ KARNEVAL

          • Fašiangy sú obdobím radosti,veselosti, plné zábav a hudby. Pre deti sme pripravili veselý týždeň fašiangových aktivít. Formou prezentácie a rozhovoru si deti osvojili fašiangové zvyky, vyrábali papierové masky, pripravovali výzdobu, spievali, recitovali, tancovali a veľmi sa tešili na tento očakávaný deň. V kúzelný deň 16.februára 2022, sa naša MŠ premenila na pestrofarebnú miestnosť plnú rozprávkových postavičiek. Všetci sa radovali, boli šťastní a veselí, veď bol to predsa fašiangový karneval. O zábavu sa nám postarala naša kúzelnícka dvojica – Mário a Mária, ktorí svojimi čarami okúzlili nejedny detské očká. Svoje brušká sme zas potešili sladkou dobrotou, ktorú sme si samy pripravili. Množstvo súťaží nám prinieslo nie len zábavu, ale aj pohyb a víťazov. Za krásne a milé masky, si každý odniesol malé prekvapenie. Naším mamkám, ockom a ba aj sesterniciam ďakujeme za prípravu krásnych masiek. Už teraz sa tešíme na zábavu opäť o rok.

            Mgr. Mária Ištoňová

          • ŠKOLSKÝ SEMAFOR – aktualizácia od 28.2.2022

          • Z dôvodu úpravy karanténnych opatrení a zavedenia individuálnej izolácie pozitívneho na ochorenie COVID-19 v školách na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č. 26/2022, zrušenia režimu OTP a úpravy režimu prekrytia horných dýchacích ciest v školách a školských zariadeniach Vás informujeme, že dňa 25. 2. 2022 bol aktualizovaný manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR, ktorým sa riadia školy, školské zariadenia a ich prevádzka. Jeho celé znenie si môžete prečítať TU: Skolsky_semafor_od_28.02.2022.pdf

            Dôležité zmeny:

            1. Zrušuje sa povinnosť nosenia rúšok v triedach, naďalej platí nosenie rúšok v  spoločných priestoroch.
            2. Zrušuje sa režim OTP. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je povolený po predložení ,,Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti návštevníka". Rodičia žiakov ZŠ a detí v MŠ ho môžu podať prostredníctvom aplikácie EDUPAGE. Pre iné osoby sprevádzajúce deti do alebo z MŠ je k dispozícii na stiahnutie TU: Vyhlasenie_navstevnika_od_28.2.2022.docx, preukazujú sa ním na vyzvanie povereného zamestnanca.
            3. V prípade, že žiak alebo pedagogický zamestnanec bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 v škole, nejde do karantény, pokiaľ sa u neho neprejavujú klinické  príznaky ochorenia. Takéto  osoby  musia  mať  prekryté  horné  dýchacie   cesty respirátorom FFP2 nasledujúcich 10 dní v škole. Žiaci v škole môžu nahradiť respirátor rúškom (avšak dôrazne odporúčame respirátor FFP2). V prípade výskytu klinických príznakov rodič žiaka alebo zamestnanec telefonicky alebo emailom kontaktuje všeobecného lekára.
            4. Žiak alebo zamestnanec, ktorý bol mimo školy v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19 2 dni pred potvrdením pozitivity tejto osoby alebo objavením prvých klinických príznakov a nemá výnimku z karantény, nastupuje do 5- dňovej karantény a nenavštevuje školu ani školské zariadenie. Po izolácii dôsledne dodržiava nosenie respirátora po dobu 5 dní.
            5. Osoby, ktoré sú zaočkované, prekonané a neprejavujú klinické príznaky ochorenia COVID-19, nejdú do karantény po úzkom kontakte s osobou pozitívnou mimo školy. Tieto osoby sú povinné  mať 7 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.
            6. Riaditeľ, po informovaní zriaďovateľa, môže prerušiť vyučovanie v triede alebo viacerých triedach, v ktorých sa vyskytne viacero osôb pozitívnych na COVID-19.
            7. Potvrdenie o chorobe od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom, pokiaľ lekár nevie  potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

              Zasielanie Vyhlásenia o bezpríznakovosti, Oznámenia o výnimke z karantény a domáce samotestovanie (a následne zaslanie Oznámenia o použití samotestu) ostáva aj naďalej v platnosti.
          • Jarné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že jarné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v termíne od 21. februára (pondelok) do 25. februára (piatok) 2022. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 28. februára (pondelok) 2022.

          • Preberanie testov na domáce testovanie - 2/2022

          • Oznamujeme rodičom, ktorí do 10.1.2022 prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými samotestami, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v pracovných dňoch od 15.2. do 17.2. (utorok až štvrtok) v čase od 8:00 do 16:30 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

          • Svätý Valentín a valentínska pošta

          • 14. februára je sviatok všetkých zamilovaných, a tak nám dovoľte ponúknuť vám pár informácií práve o sv. Valentínovi.

            Sv. Valentín pochádzal z mesta Terni na juhu dnešného talianskeho regiónu Umbria. V roku 197 sa v rodnom meste stal biskupom. Neskôr pôsobil v cisárskom Ríme, kde sa počas jeho života vystriedalo na tróne viacero vladárov. Skutky, vďaka ktorým si naňho všetci zamilovaní na začiatku februára spomínajú, sa spájajú s vládou cisára Claudia II.

            Claudius bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry. Tu možno hľadať pôvod sviatku zamilovaných, ktorý všetci zaľúbenci oslavujú na deň Valentínovej smrti - 14. februára.

            Jeho konanie sa donieslo cisárovi, ktorý dal rebelujúceho kňaza uväzniť. Vo väzení liečil chorých kresťanov. 14. februára 269 kat mečom ukončil jeho život. Pred svojou popravou stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika, do ktorej sa podľa legendy dokonca zamiloval. Jej otca, Asteria, uzdravenie dcéry presvedčilo o moci Ježiša Krista a s celou svojou rodinou sa mu dal pokrstiť. V súvislosti so sudcovou dcérou sa traduje, že pred svojou smrťou poslal dievčaťu lístok s podpisom  - Od Tvojho Valentína.

            Takto vraj vznikla aj prvá tzv. valentínka, ktorú si od toho času dávajú zamilovaní ľudia s vyznaním lásky.

             Aj nás motivoval sv.Valentín, a preto sme sa rozhodli na našej škole zorganizovať  akciu s názvom „Valentínska pošta“. Každý sa môže zapojiť tým, že vytvorí valentínsky odkaz (valentínku) v podobe pohľadnice, kresby alebo básničky komu chce a vhodí ju do škatule, ktorá je umiestnená v prvom pavilóne. Vaša pošta bude včas doručená práve na sviatok sv. Valentína. Stačí napísať na zadnú stranu valentínky meno a triedu, komu chcete valentínku doručiť.

            Najkrajšia valentínka bude odmenená malou pozornosťou!

            ...prežiarme naše dni láskou...

          • Polročné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že polročné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v termíne 4. februára (piatok) 2022. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 7. februára (pondelok) 2022.

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka materskej školy

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady
            o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov

            Iné súvisiace informácie: nástup od 1.2.2022 na dobu určitú (zastupovanie počas PN), 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 738,50 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 25.1.2022, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

            V Šarišských Dravciach, 20.1.2022,  RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

          • Preberanie testov na domáce testovanie - 1/2022

          • Oznamujeme rodičom, ktorí do 10.1.2022 prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými samotestami, že prvých 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v pracovných dňoch od 17.1. do 19.1. (pondelok až streda) v čase od 8:00 do 16:30 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

          • Vyučovanie po zimných prázdninách

          • Po zimných prázdninách bude v termíne od 10. januára 2022 pokračovať prezenčné vyučovanie pre všetky deti materskej školy a všetkých žiakov základnej školy. V prevádzke bude aj školský klub detí a školská jedáleň.

            Pred nástupom do školy je potrebné podať Vyhlásenie o bezpríznakovosti cez Edupage (nedeľa / pondelok ráno).

            Škola sa bude opäť riadiť Školským semaforom platným pred prázdninami. Škola sa plošne zatvárať nebude. V prípade pozitivity žiaka/zamestnanca príslušnú triedu uzatvorí riaditeľ školy. Pokiaľ bude na škole značná časť tried v karanténe či vysoký počet nakazených osôb, regionálny hygienik môže rozhodnúť o zatvorení celej školy.

            Na škole budú, podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, povinné rúška pre žiakov i zamestnancov školy. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v materskej škole.

            Aby sme zabezpečili v škole bezpečné prostredie, odporúčame žiakov pred nástupom do školy a následne dvakrát do týždňa pretestovať domácim antigénovým samotestom. Svoj záujem o ďalšie samotesty máte možnosť prejaviť už od stredy 5.1. prostredníctvom rodičovského konta Edupage. Taktiež nezabúdajte zasielať Oznámenie o použití samotestu.

            Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva plne očkované a prekonané osoby.  Preto Vás prosíme, ak je Vaše dieťa plne zaočkované alebo prekonalo ochorenie Covid 19 (nie viac ako 6 mesiacov), aby ste nás o tejto skutočnosti informovali cez Edupage (v rovnakom module ako podávate Vyhlásenie alebo Oznámenie).

            Aktuálny rozvrh hodín je zverejnený na Edupage.

          • Informácia o voľných pracovných miestach

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o dvoch voľných pracovných miestach pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka druhého stupňa základnej školy

            Aprobácie: biológia – geografia, slovenský jazyk a literatúra – anglický jazyk

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, súhlas so spracovaním osobných údajov, doklady o vzdelaní

            Iné súvisiace informácie: predpokladaný nástup od 1.2.2022, zastupovanie počas MD, resp. doba určitá do 31.8.2022, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 915 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 31.12.2021, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

             

            V Šarišských Dravciach, 17.12.2021, RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

          • VITAJ MIKULÁŠ!

          • Tak ako to už býva každý rok, aj k nám dňa 6.12.2021 zavítal Mikuláš. Spolu s ním do našej materskej školy prišiel pokoj, radosť a aj očakávanie, čo sa v tom jeho veľkom vreci skrýva.  No nebol však sám. Mal dvoch pomocníkov – anjelika a čertíka. A keďže sme si chceli odmenu zaslúžiť, potešili sme našu milú návštevu nie len peknými básničkami, ale aj tančekom. No nechýbali ani pekné pesničky pre nášho Mikuláška. Odvahou a krásnym spevom ho potešila Ninka Kolačkovská, v sprievode pani zástupkyne Irenky Slaminkovej, hrou na akordeóne. Ďakujeme Mikuláš za milú návštevu a tešíme sa o rok zas!

                                                                                                                                 Mgr. Mária Ištoňová

          • Nezabudol na nás

          • Deň svätého Mikuláša bol aj tento rok v našej škole niečím výnimočný. Vyučovanie neprebiehalo ako v bežný deň. Dopoludnie žiaci strávili rôznymi zaujímavými aktivitami, ktoré pre nich mali pripravené ich triedni  učitelia.

            Aj v tomto neľahkom období a popri rôznych obmedzeniach zavítal medzi nás Mikuláš. Žiaci prvého stupňa mali preňho pripravené básničky a pesničky. Mikuláš so svojimi pomocníkmi -  anjelom a čertom - potešili deti nielen svojou návštevou, ale taktiež sladkou nádielkou. Nezabudli ani na šibalov a  čert im podaroval po kocke uhlia. 

          • MIMORIADNE PRERUŠENIE VYUČOVANIA

          • V nadväznosti na Rozhodnutie ministra školstva č. 2021/21911:2-A1810 z 8. decembra 2021 Vás informujeme, že:

            1. S účinnosťou od 13. decembra 2021 (pondelok) do 17.decembra 2021 (piatok) bude na našej škole mimoriadne prerušené prezenčné vyučovanie pre žiakov na druhom stupni základnej školy. V uvedenom termíne bude pre nich prebiehať dištančné vyučovanie podľa upraveného rozvrhu hodín zverejneného v Edupage.
              Z obedov budú deti automaticky odhlásené, netreba volať vedúcej jedálne.
            2. V termíne od 13. decembra 2021 (pondelok) do 17.decembra 2021 (piatok) bude pre žiakov prvého stupňa prebiehať prezenčné vyučovanie podľa aktuálneho rozvrhu hodín.
            3. Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v termíne od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022.

              V prípade zmeny Vás budeme informovať.
          • Preberanie testov na domáce testovanie (4. časť)

          • Oznamujeme rodičom, ktorí prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými testami, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v pracovných dňoch od 7.12. do 10.12. (utorok až piatok) v čase od 8:00 do 16:30 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

          • ŠKOLSKÝ SEMAFOR - aktualizácia

          • V nadväznosti na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 na Slovensku a zmenami opatrení Vás informujeme, že dňa 26. 11. 2021 bol aktualizovaný manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR, ktorým sa riadia školy, školské zariadenia a ich prevádzka. Jeho celé znenie si môžete prečítať TU: Skolsky_semafor_od_29.11..pdf

            Najdôležitejšie zmeny:

            1. Z dôvodu nepremiešavania sa tried bude od zajtra čiastočne upravený rozvrh hodín (nájdete ho v EDUPAGE)
            2. Od zajtra bude upravený harmonogram stravovania v školskej jedálni (žiakom ho oznámia triedni učitelia v škole)
            3. Od zajtra nebude prebiehať krúžková činnosť a mimoškolské aktivity
            4. Zrušila sa výnimka z nosenia rúšok počas vyučovacej hodiny, teda nosenie rúška je opäť povinné aj počas vyučovacej hodiny
            5. Riaditeľ musí prerušiť prezenčné vyučovanie v triedach, v ktorých sa vyskytol pozitívny prípad aj na základe AG samotestu
            6. Rodičia, ktorí prejavili záujem o AG samotesty majú od zajtra povinnosť hlásiť ich použitie prostredníctvom EDUPAGE
            7. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa
            8. Ak sa žiak nezúčastní vzdelávania z akýchkoľvek dôvodov, napr. aj z obavy z ochorenia, v škole počas obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania aktuálne platným uznesením vlády Slovenskej republiky, považuje sa to za ospravedlnenú neprítomnosť

            PROSÍME rodičov, aby zvážili nutnosť umiestnenia svojich detí v ŠKD po ukončení vyučovania z organizačných a bezpečnostných dôvodov !!!

          • PROJEKT VIANOČNÁ POŠTA

          • Slovenská pošta organizuje už od roku 1999 projekt Vianočná pošta. Je to naozaj výnimočný projekt, ktorý umožňuje napísať Ježiškovi list so želaniami alebo mu zaslať kresbu. Pomaly začínajú ubúdať dni v adventnom kalendári a deti sa už väčšinou nevedia dočkať toho veľkého dňa, keď príde Ježiško a daruje im nejaké krásne darčeky. Aj naši druháci postupne zapĺňajú okienka dobrých skutkov v svojom adventnom kalendári. Napísali list Ježiškovi a nakreslili mu pekné obrázky. Práve v tom spočíva myšlienka samotnej vianočnej pošty - úprimne vyslovené priania adresované Ježiškovi, kde deti napíšu začiatkom decembra list. Písanie listov Ježiškovi je pekná tradícia, pri ktorej sme sa spoločne porozprávali o tom, za čo Ježiškovi ďakujeme. List alebo kresbu sme vložili do obálky a poslali  na adresu 99 999 JEŽIŠKO.

                                                                                                    PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • VYHODNOTENIE - BIELA PASTELKA, SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU JESENNÚ VÝZDOBU, LÁSKYPLNÉ MIKULÁŠSKE BALÍČKY

          • 1. BIELA PASTELKA

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            ďakujeme , že ste sa stali aj tento rok súčasťou rodiny Bielej pastelky.

            Zbierku sme ukončili a výnos pokladníc / 178,07 €/ sme poukázali na Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

            Ďakujeme, že vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!

             

            2. SÚŤAŽ O NAJKRAJŠIU JESENNÚ VÝZDOBU...

            Ďakujeme všetkým, ktorí v tejto súťaží hlasovali za našu školu. Z 90 prihlásených škôl sa naša škola umiestnila na 9. mieste. ... znova sa potvrdilo, že v jednote je sila...

            A všetkých nás tak môže tešiť, že sme urobili niečo navyše pre našu školu...

             

            3. LÁSKYPLNÉ MIKULÁŠSKE BALÍČKY

            ... je úžasné vidieť, ako radosť dávaním rastie...

            Ďakujeme, že máte srdce na správnom mieste a našli ste možnosť, ako sa zapojiť aj do tohto projektu.

            Mikulášskymi balíčkami sme potešili seniorov po celom Slovensku a samozrejme, že sme nezabudli ani na našich starkých v Úsmeve.

            / Za spoluprácu a realizáciu týchto projektov ďakujem mojim kolegom, rodičom a samozrejme žiakom./

            Uč. Matijová

          • S ekológiou sme si sadli

          • Všetko má svoj začiatok....
            ...a problém s odpadkami sa začína skôr, ako pri naplnení našej odpadovej nádoby...


            Vedeli ste, že: ohryzok z jablka sa rozkladá len niekoľko týždňov, papierová vreckovka 3 mesiace, žuvačka 5 rokov, plechovka 20 - 100 rokov, pet fľaše 100-1000 rokov a sklo 4000 rokov?
            Je to tak! Aj žiakom našej školy záleží na budúcnosti jedinej planéty, na ktorej je život, a práve preto, sme sa rozhodli zapojiť do projektu S ekológiou sme si sadli, pod záštitou 365.banky. Zber a triedenie odpadov je to najmenej, čo by sme mali pre našu Zem urobiť. Spoločne so žiakmi sme zorganizovali zber odpadkov v okolí školy a následne ich triedenie. Len správny vytriedený odpad na jednotlivé zložky možno recyklovať – teda vrátiť späť do obehu a dať mu druhú šancu. Aj malým pričinením v rámci svojich možností, dokážeme spolu veľké veci. Veríme, že triedenie je nákazlivé a práve preto priložme všetci ruky k dielu.

            Bližšie informácie na: S ekológiou sme si v 365.bank sadli. Teraz hľadáme aj tvoju školu

            Našu spoločnú prácu si môžete pozrieť v krátkej reportáži.

            Uč. Mgr. Anna Sedláková, Mgr. Emília Radačovská a Mgr. Alena Čizová

          • Druhácke projekty

          • DELENIE HLÁSOK

            Vlastné praktické námety vyučovacích hodín, pracovných listov s využitím informačno-komunikačných technológií vo vzdelávacej oblasti Jazyk a komunikácia sme spoločne s druhákmi  realizovali v predmete Slovenský jazyk a literatúra, v  tematickom celku Rozdelenie hlások. Vyučovacie hodiny sme rozpracovali a prispôsobili prierezovým témam, medzipredmetovým vzťahom, kľúčovým kompetenciám so zreteľom na učebné osnovy a štandardy tak, aby splnili vyučovacie ciele. Keďže v práci uplatňujeme princíp prepojenia teórie s praxou, ponúkame výstupné projekty DELENIE HLÁSOK žiakov druhákov.

            V KRAJINE GEOMETRICKÝCH TVAROV 

            Geometrické poznatky sú nepochybne veľmi dôležité pre každého človeka. Pri ich nadobúdaní v školskom prostredí môžeme začleniť do vyučovania rôzne úlohy a aktivity, ktoré žiakov zaujmú najmä hravou formou. V príspevku uvádzame projekty druhákov zameraných na rozlišovanie, pomenovanie geometrických útvarov, kde sme uplatnili nadobudnuté vedomosti v praktických aktivitách: „Môj vysnívaný dom“, „Železnica“, „Zima“, „Zvieratká v prírode“.

                                                                                                        PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • LÁSKYPLNÉ MIKULÁŠSKE BALÍČKY

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

             

            Tento rok je možnosť zapojiť sa do celoslovenskej výzvy:

            Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok.

            Tentokrát platí pre školy zjednodušená verzia -
            namiesto škatúľ by sme radi vyzbierali

            LÁSKYPLNÉ MIKULÁŠSKE BALÍČKY.

             

            Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci vás aj ich.

             

            ČÍM NAPLNIŤ BALÍČEK?

            V každom balíčku by malo byť niečo sladké, niečo na zahriatie a niečo od srdca.

             

            Napríklad:

            NIEČO SLADKÉ:  keksíky, perníčky, šalviové cukríky, hroznový cukor, DIA keksy, DIA čokoláda, piškóty, plnený croissant, ovocné detské taštičky, detská výživa,  džús, maslové keksy, venčeky, džem, mäkké sušené ovocie..

            NIEČO NA ZAHRIATIE: mäkučké ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, veselé ponožky,  malý mäkký uteráčik…

            NIEČO OD SRDCA: kresbičky od vašich detí, ručné výrobky, prázdne pohľadnice s nalepenou známkou, drobnú vianočnú dekoráciu, , malý vankúšik, malý plyšový macko do ruky, náramok na ruku, ruženec, pekná šálka, veselý pohár so slamkou, hrebienok, fotka v rámiku…

            ČO NEDAŤ DO BALÍČKOV:
            - Používanú kozmetiku, drogériu alebo viditeľne nosené oblečenie.
            - Otvorené potraviny alebo potraviny po záručnej dobe.
            - Čerstvé ovocie a čerstvé potraviny .
            - Trvanlivé potraviny vhodné na tepelnú úpravu .

            - Príliš veľké veci, ktoré zaberú veľkú časť balíčka.

            - Špecifický kus oblečenia (tepláky, sveter, pyžamo- ťažko trafiť veľkosť, keď neviete, kto balíček dostane).
            - Sviečky, zapaľovače, čistiace prostriedky.
            - Lieky a alkohol.
            - Šumivé rozpustné tablety do vody a rôzne vitamínové doplnky (nepoznáte zdravotný stav náhodného príjemcu, mohli by si ich pomýliť s cukríkmi).
            - Nebezpečné predmety (napr. ostré nožničky, pilníky, vreckový nožík atď.).
            - Zbytočnosti, ktoré vám doma zavadzajú (napr. rôzne staré sošky, staré dekorácie, staré knihy atď.).
            - Peniaze alebo iné hodnotné veci.

            • Bližšie informácie na: https://www.kolkolasky.sk/skoly/


              Vážení rodičia, ďakujeme, že máte srdce na správnom mieste a hľadáte možnosti zapojiť sa do nášho projektu.

             

            A ešte väčšia vďaka za to, že k láske k seniorom vediete a učíte aj vaše deti.

             

             Svoje LÁSKYPLNÉ MIKULÁŠSKE BALÍČKY

            môžu deti prinášať do školy od 29. 11. 2021 do 2. 12. 2021 . Odovzdať ich môžu vždy ráno pani učiteľke Matijovej, Sedlákovej (2. stupeň) a pani učiteľke Radačovskej (1. stupeň).

             

            JE ÚŽASNÉ VIDIEŤ, AKO RADOSŤ DÁVANÍM RASTIE.

             

          • ... novembrové chryzantémy...

          • Svet pôjde ďalej
            svojím divým krokom,
            lež jeden potok
            svojím tichým tokom,
            sťa Boží prorok
            povie láske : „ Vylej
            tie duše do jazera
            v aleji pokoja,
            nech slnko na ne svieti
            a Boh láskavo sa pozerá…“

            Stále..., ale zvlášť v tomto novembrovom čase  si spomíname na našu zosnulú kolegynku Janku a maličké neviniatka našich kolegyniek..

             

            Vybrali sme sa spolu na cintorín, položili venček, zapálili plamienok  a pomodlili sa modlitbu na hroboch tých, ktorí sú nám blízki ...

          • Október – mesiac úcty k starším

          •  „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.

            Človek je krásny podľa múdrosti,

            čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov,

            podľa slov, keď ponára sa v rozhovore do rokov, keď aj on bol malý.

            Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

                 Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starým ľuďom.

                 Úcta k starším ľuďom by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna, nenásilná a nepretržitá po celý rok.

                 Žiaci 1.A triedy si svojich starých rodičov uctili tak, že pre nich vyrobili malý darček vo forme kvietka a pozdravu s krátkou básničkou, ktorá vyjadruje, ako si svojich starých rodičov vážia a majú ich radi.

            Ľúbim ja svoju babičku,

                                     urobil som jej malú kytičku.

                                     Kytičku z lásky chcem jej dať

                                     a na líčka ju pobozkať.

                                    Ľúbim aj svojho deduška,

                                    aj jemu patrí božtek na líčka.

                                    Ďakujem Vám za všetko, moji milí,

                                    prajem si, aby ste ešte dlho žili.

                                                                                                                                

                                                                                                                                               tr. učiteľka Mgr. A. Mačová

          • Vesmír očami 4. A

          • Štvrtácke hodiny prírodovedy sa niesli v znamení vesmíru a slnečnej sústavy. Keďže momentálna situácia pandemického obdobia nám neumožňuje navštíviť planetárium, tak sme si v 4.A vytvorili vlastné. Tému vesmír sme osviežili aj nádhernými domácimi projektami slnečnej sústavy, za čo patrí vďaka aj rodičom, ktorí pri realizácii pomáhali. Žiaci si tak pri prezentovaní upevnili vedomosti o vesmíre a slnečnej sústave. Odviedli skutočne skvelú prácu.

          • Preberanie testov na domáce testovanie (3. časť)

          • Oznamujeme rodičom, ktorí prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými testami, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v pracovných dňoch od 5.11. do 9.11. (piatok, pondelok, utorok) v čase od 8:00 do 16:30 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

          • Jesenné prázdniny sú za rohom

          • O pár hodín nás čakajú prvé prázdniny v tomto školskom roku. S prázdninami prichádzajú aj sviatky plné nostalgie – Spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaná Dušičky.

            Aké sviatky oslavujú ľudia rôznych kultúr vo svete v tomto čase?

            Slovensko – Sviatok všetkých svätých

            Na Slovensku oslavujeme 1. novembra kresťanský sviatok s názvom Sviatok všetkých svätých. Je spojený s chodením na cintorín a spomínaním na najbližších zosnulých. Na cintorínoch zapaľujeme sviečky, modlíme sa a prinášame živé či umelé kvety ako symbol úcty a lásky k blízkym zosnulým. Typickým kvetom je chryzantéma.

            Mexiko – Deň mŕtvych (Dia de los Muertos)

            Deň mŕtvych sa v Mexiku oslavuje medzi 31. októbrom a 2. novembrom. Počas tohto sviatku si Mexičania spomínajú na svojich zosnulých blízkych a prejavujú im úctu. Nejde o pochmúrnu príležitosť, práve naopak. Slávnosti Dňa mŕtvych sú farebným festivalom, ktorý oslavuje posmrtný život tých, ktorí opustili svet ľudí.

            Amerika – Halloween

            Halloween je pohanský sviatok, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov. Do Spojených štátov Halloween priniesli írski a škótski prisťahovalci v 1. polovici 19. storočia. Oslavuje sa 31. októbra. Tento sviatok je typický tým, že deti chodia z domu do domu v strašidelných maskách, majú oblečené zaujímavé kostýmy, recitujú básne a dostávajú rôzne sladkosti – trick and treat. Symbolom Halloweenu je vyrezávaná tekvica – Jack o´ Lantern.

             

            Žiačky novinárskeho krúžku

             

          • OZNAM - Jesenné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že jesenné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v termíne 28. a 29. októbra (štvrtok a piatok) 2021. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 2. novembra (utorok) 2021.

          • Jeseň u nás...

          • Jeseň je čarovné obdobie plné farieb a  dozrievajúcich plodov.

            Toto kúzelné obdobie je snáď najkrajším z celého roka. Stromy hrajú farbami ako pestrofarebné kvety. Ulice sú plné opadaného lístia, ktoré vytvára farebné koberce. Jeseň je veľmi zaujímavé ročné obdobie so svojskou atmosférou a postačí, ak sa na ňu pozrieme zblízka a zistíme, že je to naozaj tak.

            Ja som veľmi rada, že sme si kúsok tejto atmosféry priniesli aj  do našej školy. Ďakujem  všetkým, ktorí  prispeli svojou kreativitou a svoje jesenné dekorácie  alebo plody zo svojej záhrady či blízkeho okolia  priniesli   a vystavili v priestoroch veľkej  chodby.

            Zvlášť ma teší tvorivosť žiakov 7.A triedy, ktorí svoj dynamický opis na hodine SJL doplnili aj  zhotovenými  jesennými dekoráciami.

            Všetkých nás tak môže tešiť, že JESEŇ PANI BOHATÁ navštívila aj našu školu.

            uč. Ľubica Matijová

          • Preberanie testov na domáce testovanie (2. časť)

          • Oznamujeme rodičom, ktorí v stanovenom termíne (do 26.8.2021) prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými testami, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v dňoch 30.9. (štvrtok) od 13:00 do 17:00, 1.10 (piatok) od 8:00 do 16:30 a 4.10 (pondelok) od 8:00 do 17:00 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

            Zároveň Vás prosíme, aby Ste pri preberaní testov využili svoje právo a navrhli kandidáta resp. kandidátov pre voľby členov rady školy za rodičov ZŠ. Prispejte tým k zlepšeniu fungovania školy, komunikácie a spolupráce medzi školou a rodičmi.

          • Aj vďaka vám dokáže malá pastelka veľké veci!

          • Vážení rodičia, milí žiaci a študenti,

            ďakujeme , že sa stávate súčasťou rodiny Bielej pastelky.

             

            Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002, takže už 20 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam Slovenska. Ambasádorkou zbierky je obľúbená moderátorka Adela Vinczeová.

            Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky alebo svojou dobrovoľnou pomocou robíte veľkú vec – pomáhate niekomu zmeniť život k lepšiemu. Aj vďaka vášmu príspevku môžu pracovníci únie pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím zlepšiť a skvalitniť ich život.

            Ako bude zbierka prebiehať na našej škole?

            1. 30.09.2021 poverení žiaci prejdú s pokladničkou po triedach.  Vtedy budú môcť všetci žiaci prispieť ľubovoľným príspevkom.
            2. Zberné pokladničky budú však umiestnené v I. aj  II. pavilóne dole  na chodbe až do konca novembra a  žiaci môžu do nich počas tohto obdobia tiež vhadzovať ľubovoľné príspevky.
            3. Po skončení zbierky výnos pokladníc poukážeme na Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

            Ďakujeme, že vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!

             

            uč.  Matijová Ľubica

          • Školská knižnica pre vás...

          • Knihy sú skvelé. Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, parádne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života.

            A to je len hŕstka dôvodovprečo začať čítať knihy.

            A keďže my vieme, že mnohí z vás knihy obľubujete a sú vašou každodennou súčasťou, tak aj tento školský rok vám s láskou otvárame dvere školskej knižnice.

            Radi vás privítame v utorok od 12.15 – 13.00 hod. a od 13.30 – 14.30 hod.

            Neváhajte a príďte do školskej knižnice, kde už na vás čakajú knižní  hrdinovia ...

             

            uč. Ľubica Matijová

          • Kandidáti do rady školy za rodičov

          • Z dôvodu skončenia funkčného obdobia Rady školy pri ZŠ s MŠ Šarišské Dravce je potrebné zostaviť zoznam kandidátov pre voľby členov rady školy za rodičov ZŠ a MŠ. Podľa štatútu môže kandidovať do rady školy hociktorý rodič, ktorý nie je zamestnancom školy a doručí podpísaný súhlas na zaradenie na kandidátsku listinu do pondelka 27.9.2021 do 13:00 riaditeľovi školy alebo zástupcom pre ZŠ a MŠ. Tlačivo je k dispozícii v prílohe alebo na vrátnici školy.

            O ďalšom postupe ohľadom volieb Vás budeme informovať podľa epidemiologických opatrení.

            Prílohy: 
            Suhlas_s_kandidaturou_MS
            Suhlas_s_kandidaturou_ZS

          • Preberanie antigénových testov na domáce testovanie

          • Oznamujeme rodičom, ktorí v stanovenom termíne (do 26.8.2021) prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými testami, že si ich môžu vyzdvihnúť v pracovných dňoch od 14.9.2021 do 17.9.2021 (utorok, štvrtok, piatok) v čase od 8:00 do 16:00 hod. na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

            Z dôvodu vysokého záujmu nám ministerstvo doručilo iba po 5 ks testovacích sád namiesto avizovaných 25 ks.

            Prevzatie samotestov potvrdí rodič svojim podpisom, ktorým sa zaväzuje, že samotesty budú využité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka.

            Za použitie samotestov je zodpovedný rodič, vykonanie samotestu potvrdí škole – ideálne prostredníctvom edupage /žiadosti,vyhlásenia - domáci AG samotest výsledok/. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.

            V prílohe je sprievodca samotestovaním, návod na použitie dostane každý v balíčku s testami a preberací protokol dostanete pri prevzatí balíčka.

            Príloha: Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce so súhlasom zriaďovateľa udeľuje žiakom piateho až deviateho ročníka ZŠ riaditeľské voľno na deň 14. 9. 2021 (utorok) z dôvodu nepremávania školských spojov pri príležitosti návštevy Svätého Otca Františka na Slovensku. Žiaci sú na tento deň automaticky odhlásení z obedov.

            Vyučovanie pre žiakov prvého až štvrtého ročníka, prevádzka ŠKDmaterskej školy bude prebiehať v riadnom režime.

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje žiakom a zákonným zástupcom, že otvorenie školského roka sa uskutoční 2. septembra 2021 (štvrtok) o 7:45 hod. na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia sa otvorenie školského roka uskutoční v triedach prostredníctvom školského rozhlasu.

            Harmonogram:

            od 7:45 do 8:05- otvorenie školského roka

            od 8:05 do 8:15 – presun žiakov do tried

            - žiaci prvého ročníka v doprovode triednej učiteľky a rodičov, vchodové dvere 2. pavilónu

            - žiaci druhého až piateho ročníka v doprovode triednych učiteľov, vchodové dvere 2. pavilónu

            - žiaci šiesteho až deviateho ročníka v doprovode triednych učiteľov, vchodové dvere 1. pavilónu

            od 8:15 do 10:00 –triednické hodiny (oboznámenie sa s vnútorným režimom školy)

            Informácie a pokyny:

            - žiaci si od prvého dňa donesú prezuvky

            - pred nástupom do školy zákonný zástupca žiaka vyplnení Vyhlásenie o bezpríznakovosti elektronicky cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie – bude dostupné od 1.9.2021 alebo písomne (na stiahnutie TU: Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti alebo k dipozícii na vrátnici školy)

            - rodičia žiakov 1. ročníka vyplnenia pri vstupe do budovy Vyhlasenie_navstevnika_o_bezpriznakovosti

            - všetci žiaci školy absolvujú ranný filter (meranie teploty)

            - všetci žiaci školy a rodičia žiakov 1. ročníka musia mať rúško všade vo  vnútorných priestoroch školy, dodržiavajú odstup a pri vstupe do budovy si dezinfikujú ruky (v zmysle pravidla R-O-R: rúško-odstup-ruky)

            - pri každom prerušení dochádzky na 3 a viac dni (vrátane víkendov a sviatkov) predkladá zákonný zástupca nové Vyhlásenie o bezpríznakovosti

            - stravovanie žiakov v školskej jedálni a prevádzka Školského klubu detí (ŠKD) začne od 3. septembra 2021 (piatok)

            Za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení žiaka v škole zodpovedá jeho zákonný zástupca (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk). Každý žiak musí mať dve rúška a papierové vreckovky.

          • Rozdelenie žiakov 5. ročníka do tried

          • 5. A

            1. Adamková Lenka
            2. Bujňák Dominik
            3. Čekan Peter
            4. Genčúr Timotej
            5. Haborák Jakub
            6. Haborák Oliver
            7. Hovančíková Natália
            8. Hovanec Sebastián
            9. Ignácová Kristína
            10. Kelemeca Patrik
            11. Kukučka Benjamin
            12. Menšík Oliver
            13. Nendzová Lenka
            14. Saxová Stanislava
            15. Troščák Matej
            16. Vašáková Klaudia
            17. Vysocká Ivana

            5. B

            1. Angelovičová Kristína
            2. Bujňačková Paulína
            3. Bujňák Dávid
            4. Bujňák Peter
            5. Filipová Bianka
            6. Hižnaj Eliáš
            7. Hovancová Karina
            8. Hovancová Laura
            9. Hovanec Juraj
            10. Hricová Karolína
            11. Ištoňa Juraj
            12. Ištoňa Samuel
            13. Kačmár René
            14. Kaperák Gregor
            15. Kasiňák Tomáš
            16. Kľoc Kristián
            17. Lojová Klára
            18. Mačová Eliška
            19. Novysedlák Emil
            20. Novysedláková Júlia Rita

            Prípadné zmeny z vážnych dôvodov akceptujeme do 26.8.2021

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka materskej školy

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z.
            o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov

            Iné súvisiace informácie: nástup od 2.9.2021 na dobu určitú do 31.8.2022, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 738,50 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 23.8.2021 do 14:00, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

            V Šarišských Dravciach, 17.8.2021

            RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

          • Informácia k poskytovaniu dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v školskom roku 2021/2022

          • Od 1.9.2021 budú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • končí sa plošné poskytovanie dotácií na stravu ZŠ a v poslednom ročníku MŠ ("OBEDY ZADARMO")
            • dopĺňa sa nová skupina detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie a to deti, ktoré žijú v domácnosti , ktorej členovia si neuplatnili alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.

            Na základe uvedeného dochádza ku zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách   na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v MŠ alebo ZŠ je najmenej 50% detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi

            v zmysle §4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotne núdzi alebo ktorej príjem je  najviac vo výške životného minima

            v zmysle §4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách  na dieťa, ktoré navštevuje  posledný ročník MŠ alebo Základnú školu a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti.

            Jedná sa o rodiča, alebo fyzickú osobu, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti  rozhodnutím súdu, je

            1. poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku
            2. poberateľa výsluhového dôchodku, ak dovŕšil vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, alebo invalidného výsluhového dôchodku
            3. poberateľ peňažného príspevku na opatrovanie
            4. vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie

            Neuplatnenie si nároku na daňový bonus rodič preukazuje čestným vyhlásením, že ani jeden člen domácnosti si daňový bonus neuplatnil. Ak by si zákonný zástupca dieťaťa uplatnil v čase poskytovania dotácie daňový bonus, je povinný informovať o tejto skutočnosti zriaďovateľa školy.

            Čestné vyhlásenie na stiahnutie TU.

            Na základe uvedeného  žiadame  zákonných zástupcov, ktorí spĺňajú podmienky v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, aby v  termíne do 5. augusta 2021 doručili na Obecný úrad v Šarišských Dravciach podpísané čestné vyhlásenie a tak mohli byť ich deti zaradené do Zoznamu detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu od 1.9.2021.

            Ak je rodina v hmotnej núdzi a poberá dávku v hmotnej núdzi, alebo ak je na hranici životného minima v zmysle § 4 ods.3 písm. b) zákona o dotáciách je potrebné túto skutočnosť preukázať rozhodnutím z ÚPSVaR a oznámiť to Obecnému úradu v Šarišských  Dravciach do 5. augusta 2021, aby bolo dieťa zaradené do Zoznamu detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu od 1.9.2021.

          • Organizácia vyučovania od 25.6.2021 do 30.6.2021

          • 25.6.2021 (Piatok)

            Odovzdávanie učebníc, triednické práce

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            28.6.2021 (Pondelok)

            Účelové cvičenie podľa pokynov triednych učiteľov

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            29.6.2021 (Utorok)

            Triednické práce, hry, súťaže, turnaje, vychádzky

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            30.6.2021(Streda)​​​​​​​

            7:45     - Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

            - Rozlúčka s deviatakmi

            - Zhodnotenie práce triednymi učiteľmi, odovzdávanie vysvedčení

            10:00   - Ukončenie vyučovania

            ŠKD bude  30. 6. v prevádzke do 12:00

          • ŠKD - Rúška

          • Žiaci  nášho ŠĶD si v týchto dňoch prevencie pred COVID-19 vyrobili vlastnoručne rúška, vymaľované fixkami na textil.

          • Plánovaná organizácia vyučovania od 3.5.2021

          • 1. PONDELOK (3.5.2021)

            a)  3. a 4. ročník – dištančné vyučovanie

            b)  1., 2., 5., 6., 7., a 8. ročník – prezenčné vyučovanie

            c)  9. ročník – prijímacie skúšky na stredné školy

            2. OD UTORKA (4.5.2021)prezenčné vyučovanie pre všetky ročníky

            3. Upravený rozvrh hodín bude zverejnený na EDUPAGE

            Na základe Návratu do škôl 2021 s účinnosťou od 3. 5. 2021 vydaného  MŠVVaŠ a Vyhlášky č. 197 ÚVZ SR už nie je  podmienkou účasti žiaka (dieťaťa) na prezenčnom vyučovaní negatívny test žiaka a zákonného zástupcu.

            Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka (dieťaťa) predkladá čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti: (na stiahnutie: Vyhlasenie_ZZ_dietata-ziaka_o_bezinfekcnosti.docx alebo na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie).

          • Zápis do MŠ 2021/2022

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce v súlade s § 3 vyhlášky MŠVVaŠ SR č.306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky č.308/2009 Z. z. oznamuje, že žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2021/2022 sa budú prijímať od 3.5.2021 do 14.5.2021.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť nasledovne:

            1. vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ ŽIADOSŤ (+ vložiť naskenované / odfotené lekárske potvrdenie)
            2. vytlačiť a vypísať Ziadost_do_MS_2021.docx, následne ju poslať poštou na adresu školy, alebo vhodiť do poštovej schránky školy (vchodové dvere pavilónu)

            Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou do materskej školy predkladá aj lekárske potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní Lekarske_potvrdenie_o_zdravotnom_stave_dietata_2021.docx

            Prednostne sa prijímajú deti:

            1. pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, teda deti, ktoré do 31.8.2021 (vrátane) dosiahnu 5 rokov veku,
            2. deti od troch rokov veku,
            3. deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita a podmienky MŠ.

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka.

            V prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vydá rozhodnutie o prijatí / neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 15. júna 2021.

          • Interview s Milly (novinársky krúžok)

          • Je doba, aká je. My, žiaci novinárskeho krúžku, sme nestihli pripraviť tento školský rok očakávaný školský časopis. Veríme, že sa situácia zmení a nový školský rok prinesie nové možnosti a výzvy.

            Prinášame Vám, našim čitateľom, interview s Milly. Kto je Milly?

            Milly môžete poznať z YouTube, kde natáča videá Na výsluch, StressQuiz alebo ako redaktorku časopisu Nový Čas pre ženy, v ktorom robí rozhovory so známymi ľuďmi. Oslovili sme Milly s cieľom dozvedieť sa zaujímavé informácie o jej živote či práci. Pripravili sme pár otázok, na ktoré nám takto zaujímavo odpovedala.

            Ako vznikol nápad s videami Na výsluch a StressQiuz?

            Chuť točiť videá na Youtube som mala dlhšie, no nikdy som sa k tomu nevedela dokopať. Keďže moja práca v médiách zahŕňa stretávanie sa so známymi ľuďmi, rozhodla som sa pre videá, ktoré budú mať zábavnú formu. Jeden večer som si vyrobila “plácačky” s nápisom Áno/Nie a na druhý deň som už točila svoj prvý rozhovor s Adelou. Aby sa známi mohli v rozhovoroch opakovať po čase k šou Na výsluchu pribudol aj Stressquiz, kde pre zmenu praskajú balóny s otázkami.

            Akú strednú a vysokú školu si študovala?  

            Vyštudovala som Gymnázium na Alejovovej 1 v Košiciach a mám vysokoškolský titul Mgr. z Paneurópskej VŠ v Bratislave, odbor masmediálna komunikácia.

            Prečo si si vybrala práve tieto školy?    

            Na strednú som vždy chcela ísť na herecké konzervatórium, no školu otvárali každé dva roky a akurát to na mňa nevyšlo. Nakoniec som preto šla na rovnakú ako moja sestra. Až neskôr som zistila, že to je matematické gymko a ja som z matiky bola teda dosť dutá. :D. A vysoká škola už bola jasná. Vždy som chcela pracovať v médiách, a tak bola voľba jasná. 

             

            Máš nejaký zážitok zo školy, na ktorý nikdy nezabudneš?

            Joooj, mám ich veľa. Ja som stále veľmi veľa rozprávala a vyrušovala, tak ma jeden učiteľ posielal počas hodiny kontrolovať, či sú dobre zatvorené dvere v telocvični. :D Okrem toho som raz dostala z písomky 6, ako dobre počujete 6. Pretože som si na teste naschvál vymenila skupiny, pretože mali ľahšie otázky. :D

             

            Ako si sa dostala k moderovaniu relácie Party Weekend a Celebrity Hot News?                           Ešte počas strednej som odvážne išla na konkurz do regiónalnej TV v Košiciach. Na pozíciu moderátorky ma najprv nevybrali, keďže som mala len 18 rokov, no po týždni sa mi ozvali, že by ma chceli do šubizovej relácie Party Weekend. Po  mojom príchode do BA som pracovala najprv v Teleráne v TV Markíza a neskôr som moderovala vlastnú šou Celebrity Hot News o zahraničnom šoubiznise pre Nový Čas.

             

            Ako si začínala vo svojej práci?

            Prvú prácu v Teleráne som dostala vďaka mojej vysokoškolskej  profesorke, ktorá ma v prvom ročniku oslovila, že do Telerána zháňajú redaktorky, či to nevýskúšam. Iš la som a zapadla som im. Ranné vstávanie o 4 ráno, plus vysoká škola však boli zaberák, a tak som to po čase zamenila za rádio a neskôr za print. V najčítanejšom ženskom týždenníku Nový Čas pre ženy sa venujem rozhovorom s celebritami a dohadzujem s nimi aj fotenia na titulky a pripravujem im styling a oblečenie. Vždy ma bavil šoubiznis, domáci aj ten zahraničný a vlastne, len som si išla za svojim. 

             

            Čo Ťa na nej baví najviac?  

            Najviac ma baví tá rôznorodosť. Každá osobnosť je iná, ku každej musím pristupovať inak. To má svoje čaro. Bavia ma aj mediálne večierky, kde si s ľuďmi viem pokecať aj mimo kamier. 

             

            Máš alebo si mala nejaký vzor, ktorý Ťa inšpiruje či už v tvojej práci alebo v živote?

            Za mňa je naj moderátorka Adela Vinczeová, pretože je vtipná a pohotová. Ja milujem situačný humor a ona ho ma skvelý. Z ľudí mimo médií ma inšpiruje môj manžel. Obdivujem napríklad, že si vždy zachová chladnú hlavu a nič pre neho nie je dostatočne veľký problém, aby sa ním trápil. Ja veci veľmi analyzujem.

             

            S kým by si chcela najviac spraviť rozhovor či už zo Slovenska alebo zahraničia?

            Slovenské som si splnila asi všetky, zahraničné boli zážitok s Jamesom Bluntom, Davidom Hasselhoffom, Frankie Grande – brat Ariany Grande... Zahraničných snov mám veľa, no najväčší je TheWeeknd (aj keď viem, že nedáva rozhovory) a od detstva som milovala BritneySpears, tak ju asi musím spomenúť. :D

             

            Ak by si nebola redaktorka, čím by si bola?

            Tak to naozaj netuším, lebo minule som si púšťala kazety, kde som mala asi 5 rokov a moderovala som akože televízne noviny :D Ja som si inú možnosť ani nepripúšťala. Ale viem si predstaviť aj prácu hovorkyne v nejakej firme.

             

            Čo by si poradila začínajúcim novinárom/redaktorom? 

            Túto otázku som často kládla v rozhovoroch aj ja a teraz sa ma to pýta niekto iný. To je milé. :) No, hlavne si treba veriť a ísť si za svojim cieľom. Je veľa médií, ktoré hľadajú redaktorov, takže určite to nie je nedosiahnuteľné povolanie. Ak to naozaj chcete, som si istá, že sa vám to podarí. Ja som vždy robila moju prácu s láskou a empatiou. Mnoho známych sa stalo mojimi priateľmi a vedia, že mi môžu veriť a že prácu redaktorky robím čisto. Nikdy by som nezverejnila niečo bez ich súhlasu s vidinou sa presláviť. Sú to ľudia ako my, ktorí majú city. Nikto nechce o sebe čítať negatívne veci. Ja tiež nie, a preto by som tvrdý bulvár nikdy nevedela a nemohla robiť. 

             

            Natália Osifová, 9.A

          • Informácia o voľných pracovných miestach

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o dvoch voľných pracovných miestach pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka prvého stupňa základnej školy                   

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, súhlas so spracovaním osobných údajov, doklady o vzdelaní

            Iné súvisiace informácie: predpokladaný nástup od 3.5.2021, zastupovanie počas PN, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 915 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 29.4.2021 do 15:00, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

                                                                                                                       RNDr. Pavol Haborák

                                                                                                              riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            V Šarišských Dravciach, 27.4.2021

          • OBNOVENIE PREZENČNÉHO VYUČOVANIA od 26.4.2021

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce na základe Rozhodnutia Ministerstva školstva SR z 12.4.2021, rozhodnutia zriaďovateľa a pri dôslednom dodržiavaní protiepidemiologických opatrení v zmysle Covid školského semafóru a Covid automatu oznamuje, že

            1. plánuje obnoviť prezenčné vyučovanie pre žiakov piateho, šiesteho a siedmeho ročníka od pondelka 26.4.2021 s podmienkou negatívneho testu žiaka a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania),
            2. plánuje obnoviť prezenčné vyučovanie pre žiakov prvého a druhého ročníka od pondelka 26.4.2021 s podmienkou negatívneho testu aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania),
            3. plánuje obnoviť prevádzku Školského klubu detí pre žiakov prvého a druhého ročníka.

            Pri nástupe do školy žiaci absolvujú ranný filter, musia dodržiavať zvýšené protiepidemiologické opatrenia ( ruky, odstup, respirátor ) a pri vstupe do budovy odovzdajú Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste nie staršie ako 7 dní, ktorého prílohou sú kópie negatívnych testov na COVID-19 (ak tak neurobili prostredníctvom rodičovského účtu na stránke EDUPAGE).

            (na stiahnutie: 
            Zakonny_zastupca_Cestne_vyhlasenie_(2.stupen).docx
            Zakonny_zastupca_Cestne_vyhlasenie_(1.stupen).docx
            alebo k dispozícii v testovacej miestnosti obce Šarišské Dravce alebo k dispozícii na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie)

            Všetci žiaci 1., 2., 5., 6. a 7. ročníka budú zároveň prihlásení na obed v školskej jedálni. Rodičia, ktorých deti nenastúpia na prezenčné vyučovanie alebo nemajú záujem o stravovanie v školskej jedálni, odhlásia svoje deti štandardným spôsobom (telefonicky: 0915 595176, mailom: sardravce.sj@gmail.com, správou cez Edupage: Agáta Mišenková).

            Vyučovať sa bude podľa rozvrhu hodín, ktorý  je zverejnený na EDUPAGE.

            Možnosť na testovanie:

            1. V piatok 23. apríla 2021 (kloktacie testy) – len pre prihlásených žiakov

            2. V sobotu 24. apríla 2021 (antigénové testy) v čase od 8:00 hod do 16:00 hod v priestoroch kultúrneho domu obce Šarišské Dravce. V rámci testovania bude obedňajšia prestávka a to v čase od 12:00 do 13:00 hod. Posledný odber bude o 15.30 hod. Pred testovaním je potrebné preukázať sa občianskym preukazom, deti do 15 rokov sa preukážu preukazom poistenca.

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka alebo žiak neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Bez vyhlásenia o bezinfekčnosti a negatívnom teste nebude možné zúčastniť sa vyučovania.

            Informacie_pre_dotknute_osoby_o_dobrovolnom_suhlase.docx

          • ORGANIZÁCIA VYUČOVANIA OD 21.4.2021

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce z dôvodu potvrdeného pozitívneho prípadu ochorenia COVID – 19 na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove a rozhodnutia zriaďovateľa oznamuje nasledovné:

            1. prerušuje prezenčné vyučovanie pre žiakov 1. a 2. ročníka od 21.4. do 23.4.2021
              (dištančné vyučovanie podľa rozvrhu zaslaného triednou resp. poverenou učiteľkou)
            2. prerušuje prezenčné vyučovanie pre žiakov 3. a 4. ročníka od 21.4. do 3.5.2021
              (dištančné vyučovanie podľa rozvrhu zaslaného triednou resp. poverenou učiteľkou)
            3. prerušuje prevádzku Školského klubu detí od 21.4. do 23.4.2021
            4. obnovuje prezenčné vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka od 21.4.2021
            5. pokračuje v dištančnom vyučovaní pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka od 21.4. do 23.4.2021

            V rámci 14-dňovej izolácie žiakov 3. a 4. ročníka vyzývame na dodržiavanie domácej izolácie, minimalizovanie osobných kontaktov, dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení (ruky – odstup – rúško) a sledovanie zdravotného stavu. V prípade jeho zmeny kontaktujte svojho detského lekára.

            Prípadné pozitívne prípady je potrebné ohlásiť riaditeľovi školy z dôvodu organizácie školy na ďalšie obdobie. 

            Všetci žiaci 1. stupňa sú na uvedené obdobia automaticky odhlásení z obedov.

            Ďalšie aktuálne informácie budú priebežne zverejňované na webovej stránke školy.

          • OZNAM - RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce so súhlasom zriaďovateľa oznamuje rodičom (zákonným zástupcom) a žiakom, že z dôvodu pozitívneho prípadu pedagogického zamestnanca na ochorenie Covid-19 udeľuje na zajtra 20.4.2021 (utorok) riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy na prezenčnom vyučovaní. Žiaci 5. až 7. ročníka pokračujú v dištančnom vzdelávaní. O organizácii školy na ďalšie dni budeme informovať zajtra po konzultácií s RÚVZ Prešov.

          • Organizácia vyučovania od 19.4.2021

          • 1. Upravený rozvrh hodín je zverejnený na EDUPAGE

            2. Prezenčné vyučovanie (1. stupeň + 8. a 9. ročník) - vyučovanie od 7:40 do 12:55

            3. Dištančné vyučovanie (5., 6. a 7. ročník) nasledovne:

            08:30 – 09:15 ... 1. hodina

            09:25 – 10:10 ... 2. hodina

            10:25 – 11:10 ... 3. hodina

            11:20 – 12:05 ... 4. hodina

            12:10 – 12:55 ... 5. hodina

            Pri dištančnom vyučovaní je v kompetencii vyučujúceho príslušného predmetu určiť si hodiny vyučované online a hodiny, počas ktorých bude prebiehať samostatná práca žiakov.

          • OBNOVENIE PREZENČNÉHO VYUČOVANIA pre žiakov 8. a 9. ročníka od 19.4.2021

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce na základe Rozhodnutia Ministerstva školstva SR z 12.4.2021 a pri dôslednom dodržiavaní protiepidemiologických opatrení v zmysle Covid školského semafóru a Covid automatu oznamuje, že

            1. obnovuje prezenčné vyučovanie pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka od pondelka 19.4.2021 s podmienkou negatívneho testu žiaka a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania),
            2. pokračuje v dištančnom vzdelávaní pre žiakov piateho až siedmeho ročníka (rodičov a žiakov upozorňujeme na sledovanie školského portálu EDUPAGE, ostatných komunikačných kanálov a plnenie úloh zadaných učiteľmi).

            Pri nástupe do školy žiaci absolvujú ranný filter, musia dodržiavať zvýšené protiepidemiologické opatrenia ( ruky, odstup, rúško ) a pri vstupe do budovy odovzdajú Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste nie staršie ako 7 dní, ktorého prílohou sú kópie negatívnych testov na COVID-19 (ak tak neurobili prostredníctvom rodičovského účtu na stránke EDUPAGE).

            (na stiahnutie: Zakonny_zastupca_cestne_vyhlasenie_8a_(2.stupen).docx
             alebo k dispozícii v testovacej miestnosti obce Šarišské Dravce alebo k dispozícii na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie)

            Všetci žiaci 8. a 9. ročníka budú zároveň prihlásení na obed v školskej jedálni. Rodičia, ktorých deti nenastúpia na prezenčné vyučovanie alebo nemajú záujem o stravovanie v školskej jedálni, odhlásia svoje deti štandardným spôsobom (telefonicky: 0915 595176, mailom: sardravce.sj@gmail.com, správou cez Edupage: Agáta Mišenková).

            Od pondelka 19.4.2021 bude obnovené autobusové spojenie platné v čase školského vyučovania (informácia SAD Prešov).

            Vyučovať sa bude podľa rozvrhu hodín, ktorý bude zverejnený dodatočne.

            Možnosť na testovanie:

            1. V piatok 16. apríla 2021 (kloktacie testy) – len pre prihlásených žiakov

            2. V sobotu 17. apríla 2021 (antigénové testy) v čase od 8:00 hod do 16:00 hod v priestoroch kultúrneho domu obce Šarišské Dravce. V rámci testovania bude obedňajšia prestávka a to v čase od 12:00 do 13:00 hod. Posledný odber bude o 15.30 hod. Harmonogram testovania vzhľadom na obmedzený počet testov nebude, preto Vám odporúčame nenechávať testovanie na večerné hodiny. Pred testovaním je potrebné preukázať sa občianskym preukazom, deti do 15 rokov sa preukážu preukazom poistenca.

             

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka alebo žiak neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Bez vyhlásenia o bezinfekčnosti a negatívnom teste nebude možné zúčastniť sa vyučovania.

            Informacie_pre_dotknute_osoby_o_dobrovolnom_suhlase.docx

          • Čitateľský oriešok 7

          • Ani súčasné podmienky nás neodradili, aby sme sa aj tohto roku zapojili do celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže Čitateľský oriešok. Obľúbená súťaž, ktorá u žiakov rozvíja čítanie s porozumením a fantáziu prináša nakladateľstvo RAABE. Tentokrát už išlo o 7. ročník súťaže a bol pre našu školu úspešný. Odborná porota vybrala finalistov, medzi ktorými sa objavili aj naši žiaci. Postupujúce práce sa teraz budú uchádzať o hlasy vo verejnom hlasovaní na facebookovom profile RAABE. Lajkovaním môžte podporiť mladých autorov kresieb. Práce s najväčším počtom lajkov získajú hodnotné ceny. Hlasovanie verejnosti bude prebiehať do 17. mája 2021 do 12:00 hod. Kresby z jednotlivých ročníkov nájdete medzi albumami.

            ...ešte raz...kliknite na odkaz a dajte LAJK na Facebooku...Ďakujeme.

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce

            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931

            Kategória zamestnanca: učiteľ/ka

            Podkategória zamestnanca: učiteľ/ka materskej školy
             

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. okvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady
            o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov

            Iné súvisiace informácie: nástup od 12.4.2021, zastupovanie počas PN, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 738,50€


            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 7.4.2021 do 14:00, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

                                                                                                                             RNDr. Pavol Haborák

                                                                                                                    riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            V Šarišských Dravciach, 1.4.2021

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY 2021

          • Oznamujeme žiakom ZŠ a ich rodičom, že veľkonočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia v termíne od 1. apríla 2021 (štvrtok) do 6. apríla 2021 (utorok).
            V týchto dňoch bude prerušené prezenčné aj dištančné vzdelávanie žiakov, zároveň bude prerušená aj prevádzka ŠKD.

            Vo vyučovaní budeme pokračovať od 7. apríla 2021 (streda) podľa doteraz platných podmienok a nariadení.

             

            Všetkým želáme požehnané Veľkonočné sviatky!

          • ZÁPIS do 1. ročníka

          • Vážení rodičia budúcich prvákov!

            Srdečne Vás pozývame na zápis žiakov do 1. ročníka, ktorý sa uskutoční v priestoroch školy v dňa 8. 4. 2021 (štvrtok) v čase od 13:00 do 17:00 v 1.A triede.

            Ponúkame aj možnosť vopred si rezervovať presný čas zápisu na tel. č.: 0908 053367 (Mgr. Emília Radačovská – učiteľka poverená vykonaním zápisu).

            Zápis sa uskutoční bez prítomnosti detí.

            Po dohode s vedením školy (tel. č.: 0908 030 931) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            V deň zápisu je potrebné doniesť rodný list dieťaťa, preukaz poistenca dieťaťa, občiansky preukaz rodiča a poplatok 20 € (na zaplatenie učebných pomôcok).

            Rodičia, ktorých deti nenavštevujú Materskú školu v Šarišských Dravciach, môžu pre plynulejší priebeh zápisu vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU (najneskôr jeden deň pred konaním zápisu) alebo si ZÁPISNÝ LÍSTOK vytlačiť, vypísať a doniesť v deň zápisu.

            Zápisu sa zúčastnia aj rodičia detí s minuloročným odkladom školskej dochádzky.

            Prosíme o dodržiavanie aktuálnych hygienických opatrení:

            • pri vstupe do školy sa preukážte potvrdením o negatívnom teste na Covid 19 nie starším ako 7 dní (alebo potvrdením o výnimke) a použite pripravenú dezinfekciu rúk,
            • do školy vstupujte s respirátorom FFP2 na tvári,
            • doneste si svoje pero,
            • dodržujte od ostatných dvojmetrový odstup,
            • v prípade príchodu viacerých rodičov naraz, prosíme, nezdržujte sa všetci v priestoroch školy, ale počkajte pred budovou.

            O prípadných zmenách vás budeme bezodkladne informovať.

          • VYUČOVANIE OD 8. MARCA 2021

          • Oznamujeme rodičom a žiakom, že od pondelka 8.3.2021 pokračuje prevádzka MŠ prednostne pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce a prezenčné vyučovanie pre žiakov 1. až 4. ročníka a prevádzka ŠKD prednostne pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, alebo pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

            V prípade potreby prezenčného vzdelávania aj iných žiakov je nutné to odkonzultovať s riaditeľom školy prostredníctvom triednych učiteliek.

            Naďalej platí podmienka negatívneho testu na Covid 19 zamestnancov a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania) nie staršieho ako 7 dní. Ten sa preukazuje Vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste, ktorého prílohou je kópia negatívneho testu na COVID-19 (alebo výnimky).

            (na stiahnutie: 
            Cestne_vyhlasenie_ZZ_nemozu_pracovat_z_domu_8.3.docx
            Cestne_vyhlasenie_bez_pristupu_k_distancnemu_vzdelavaniu_alebo_vynimka_riaditela_8.3.docx
            alebo k dispozícii v testovacej miestnosti obce Šarišské Dravce alebo k dispozícii na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie)

            Na základe vyhlášky ÚVZ č. 47 platí podmienka negatívneho testu (alebo výnimka) aj na vstup do školských priestorov.

            Ostatné podmienky platia tak ako od 8.2.2021.

            Bez čestného vyhlásenia nie je možné zúčastniť sa vyučovania.

            Možnosť na testovanie: V sobotu 6. marca 2021 v čase od 8:00 hod do 18:00 hod v priestoroch kultúrneho domu obce Šarišské Dravce. V rámci testovania bude obedňajšia  prestávka v čase od 12:00 do 13:00 Posledný odber bude o 17.30 hod. Harmonogram testovania vzhľadom na obmedzený počet testov nebude, preto Vám odporúčame nenechávať testovanie na večerné hodiny.

            Informacie_pre_dotknute_osoby_o_dobrovolnom_suhlase.docx

          • VYUČOVANIE OD 1. MARCA 2021

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že od pondelka 1.3.2021 pokračuje prevádzka MŠ, ŠKD, prezenčné vyučovanie pre žiakov 1. až 4. ročníka a dištančné vyučovanie pre žiakov 5. až 9. ročníka.

            Pre MŠ, ŠKD a 1. až 4. ročník platí podmienka negatívneho testu na Covid 19 zamestnancov a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania) nie staršieho ako 7 dní. Ten sa preukazuje Vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste, ktorého prílohou je kópia negatívneho testu na COVID-19 (alebo výnimky).

            (na stiahnutie: 
            Zakonny_zastupca_cestne_vyhlasenie_a_suhlas_so_spracovanim_udajov.docx
            alebo k dispozícii v testovacej miestnosti obce Šarišské Dravce alebo k dispozícii na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie)

            Na základe vyhlášky ÚVZ č. 47 platí podmienka negatívneho testu (alebo výnimka) aj na vstup do školských priestorov.

            Ostatné podmienky platia tak ako od 8.2.2021.

            Bez vyhlásenia o bezinfekčnosti a negatívnom teste nie je možné zúčastniť sa vyučovania.

            Možnosť na testovanie: V sobotu 27. februára 2021 v čase od 8:00 hod do 20:00 hod v priestoroch kultúrneho domu obce Šarišské Dravce. V rámci testovania budú prestávky a to v čase od 12:00 do 13:00 hod (obedňajšia prestávka) a v čase od 17:00-17:30 (prestávka na dezinfekciu). Harmonogram testovania vzhľadom na obmedzený počet testov nebude, preto Vám odporúčame nenechávať testovanie na večerné hodiny.

            Informacie_pre_dotknute_osoby_o_dobrovolnom_suhlase.docx

          • JARNÉ PRÁZDNINY 2021

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že jarné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia v termíne od 22. februára 2021 (pondelok) do 26. februára 2021 (piatok). V týchto dňoch bude prerušené prezenčné aj dištančné vzdelávanie žiakov, zároveň bude prerušená aj prevádzka ŠKD.
            Vo vyučovaní budeme pokračovať od 1. marca 2021 (pondelok).

            Materská škola (MŠ) pokračuje v prevádzke bez prerušenia pre deti rodičov, ktorí prejavili svoj záujem. Pripomíname, že pre deti navštevujúce MŠ počas jarných prázdnin platí podmienka negatívneho testu na Covid 19 aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania) nie staršieho ako 7 dní. Ten sa preukazuje Vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste, ktorého prílohou je kópia negatívneho testu na COVID-19 (alebo výnimky).

          • PREZENČNÉ VYUČOVANIE OD 15.2.2021

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce na základe usmernenia Ministerstva školstva k návratu žiakov do škôl od 8.2.2021 a vyhlášky ÚVZ č. 47 oznamuje zákonným zástupcom, že od pondelka 15.2.2021 pokračuje prevádzka MŠ, ŠKD a prezenčné vyučovanie pre žiakov 1. až 4. ročníka s podmienkou negatívneho testu na Covid 19 zamestnancov a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania) nie staršieho ako 7 dní. Ten sa preukazuje Vyhlásením zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste, ktorého prílohou je kópia negatívneho testu na COVID-19 (alebo výnimky).

            (na stiahnutie: 
            Zakonny_zastupca_cestne_vyhlasenie_a_suhlas_so_spracovanim_udajov_15.2.2021.docx
            alebo k dispozícii v testovacej miestnosti obce Šarišské Dravce alebo k dispozícii na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie)

            Rodičia, prípadne iný doprovod žiakov MŠ a ŠKD, sú povinní pri vstupe do budovy školy preukázať sa negatívnym testom, inak im nebude umožnený vstup do školských priestorov.

            Ostatné podmienky platia tak ako od 8.2.2021.

            Bez vyhlásenia o bezinfekčnosti a negatívnom teste nebude možné zúčastniť sa vyučovania.

            Možnosť na testovanie: V sobotu 13. februára 2021 v čase od 8:00 hod do 20:00 hod v priestoroch kultúrneho domu obce Šarišské Dravce. V rámci testovania budú prestávky a to v čase od 12:00 do 13:00 hod (obedňajšia prestávka) a v čase od 17:00-17:30 (prestávka na dezinfekciu). Harmonogram testovania vzhľadom na obmedzený počet testov nebude, preto Vám odporúčame nenechávať testovanie na večerné hodiny.

            Informacie_pre_dotknute_osoby_o_dobrovolnom_suhlase_15.2.2021.docx

          • ORGANIZÁCIA VYUČOVANIA OD 8.2.2021- aktualizované

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce na základe Rozhodnutia Ministerstva školstva SR z 5.2.2021, so súhlasom zriaďovateľa a pri dôslednom dodržiavaní protiepidemiologických opatrení v zmysle Covid školského semafóru a Covid automatu oznamuje, že

            1. obnovuje prezenčné vyučovanie pre žiakov prvého až štvrtého ročníka od pondelka 8.2.2021 s podmienkou negatívneho testu zamestnancov a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania),
            2. obnovuje prevádzku Materskej školy (MŠ), Školského klubu detí (ŠKD) a Školskej jedálne (ŠJ) od pondelka 8.2.2021 s podmienkou negatívneho testu zamestnancov a aspoň jedného zákonného zástupcu (alebo výnimky z uznesenia vlády SR alebo z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z testovania),
            3. pokračuje v dištančnom vzdelávaní pre žiakov piateho až deviateho ročníka do odvolania (rodičov a žiakov upozorňujeme na sledovanie školského portálu EDUPAGE, ostatných komunikačných kanálov a plnenie úloh zadaných učiteľmi).

            Pri nástupe do školy deti / žiaci absolvujú ranný filter, musia dodržiavať zvýšené protiepidemiologické opatrenia ( ruky, odstup, rúška ) a pri vstupe do budovy odovzdajú Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a negatívnom teste nie staršie ako 7 dníktorého prílohou je kópia negatívneho testu na COVID-19 (ak tak neurobili prostredníctvom rodičovského účtu na stránke EDUPAGE).

            (na stiahnutie: 
            Zakonny_zastupca_cestne_vyhlasenie_a_suhlas_so_spracovanim_udajov_8.2.2021.docx
             
            alebo k dispozícii v testovacej miestnosti obce Šarišské Dravce alebo k dispozícii na vrátnici školy alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie)

            ŠJ obnovuje svoju prevádzku iba pre žiakov a zamestnancov, ktorí sa zúčastňujú na prezenčnom vyučovaní Všetci žiaci budú zároveň prihlásení na obed v školskej jedálni. Rodičia, ktorých deti nenastúpia na prezenčné vyučovanie, odhlásia svoje deti štandardným spôsobom.

            ŠKD obnovuje svoju prevádzku, avšak prosíme rodičov, aby zvážili nutnosť umiestnenia svojich detí v ŠKD po ukončení vyučovania z organizačných a bezpečnostných dôvodov. Ďakujeme za pochopenie.

            Vyučovať sa bude podľa rovnakého rozvrhu hodín ako pred vianočnými prázdninami.

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka/dieťaťa neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak:

            1. škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu,
            2. zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať bez plnohodnotného dištančného vzdelávania podľa pokynov ministerstva školstva formou zadávania úloh cez Edupage, ako je obvyklé pri chorobe. Ak tak neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
            3. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 2, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,
            4. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Bez vyhlásenia o bezinfekčnosti a negatívnom teste nebude možné zúčastniť sa vyučovania.

            Informacie_pre_dotknute_osoby_o_dobrovolnom_suhlase_8.2.2021.docx

          • MŠ - Usilovné včielky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album .

            Aj keď sa v tomto období nemôžeme v našej materskej škole všetci stretnúť, neberie nám to úsmev z tvárí. Vďaka naším obetavým rodičom a šikovným detičkám sa snažíme spoločne zvládnuť túto neočakávanú situáciu, spríjemniť si dlhé chvíle doma a tak ďalej „rásť“. Mgr. Mária Ištoňová

          • OZNAM - obnovenie prevádzky ŠKD

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce na základe Rozhodnutia Ministerstva školstva SR z 5.1.2021 a na základe súhlasu zriaďovateľa zo 7.1.2021 oznamuje, že  od pondelka 18.1.2021 obnovuje prevádzku Školského klubu detí (ŠKD) v čase od 7:00 do 16:00 pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti a zároveň boli prihlásené prostredníctvom triednych učiteliek.

            Ostatné súčasti školy pokračujú v rovnakom režime ako minulý týždeň.

            Upozorňujeme zákonných zástupcov, aby v prípade zmeny ich situácie v zamestnaní a následnej potrebe umiestniť svoje dieťa v MŠ alebo ŠKD bezodkladne kontaktovali triedne učiteľky.

            Ďalšie informácie súvisiace s návratom detí do školy budeme priebežne aktualizovať.

          • OZNAM - Návrat detí a žiakov do školy

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Šarišské Dravce na základe Rozhodnutia Ministerstva školstva SR z 5.1.2021 a na základe súhlasu zriaďovateľa zo 7.1.2021 oznamuje, že

            1. od pondelka 11.1.2021 obnovuje prevádzku Materskej školy (MŠ) a Školskej jedálne (ŠJ) pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti (a boli prihlásené prostredníctvom triednych učiteliek),
            2. od pondelka 11.1.2021 pokračuje v dištančnom vzdelávaní pre žiakov prvého až deviateho ročníka do odvolania (rodičov a žiakov upozorňujeme na sledovanie školského portálu EDUPAGE, ostatných komunikačných kanálov a plnenie úloh zadaných učiteľmi).

            Žiaci piateho až deviateho ročníka pokračujú v dištančnom vzdelávaní podľa rozvrhu platného pred Vianocami, žiaci prvého až štvrtého ročníka dostanú rozvrh na dištančné vzdelávanie prostredníctvom triednych učiteliek.

            Upozorňujeme zákonných zástupcov, že v prípade zmeny ich situácie v zamestnaní a následnej potrebe umiestniť svoje dieťa v materskej škole bezodkladne kontaktujte materskú školu.

            Ďalšie informácie súvisiace s návratom detí do školy budeme priebežne aktualizovať.

          • VIANOCE

          • „Via­noce nie sú o ot­vo­rení na­šich da­rov, ale o ot­vo­rení na­šich sŕdc.“ – Ja­nice Ma­e­di­tere

          • Vianočné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 v základnej škole uskutočnia v termíne od 21. decembra 2020 (pondelok) do 8.januára 2021 (piatok). V tomto termíne bude zároveň na základe rozhodnutia zriaďovateľa prerušená prevádzka v materskej škole.

          • „Spoločná zodpovednosť“ - AKTUALIZOVANÉ

          • Na základe Usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k opatreniam v územných obvodoch okresov podieľajúcich sa na druhej vlne celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“ zo dňa 8. novembra 2020 Vám oznamujeme, že

            1. V prípade pozitívne testovanej osoby sa podľa § 1 vyhlášky č. 15 Úradu verejného zdravotníctva z 29. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 15“) nariaďuje tejto osobe aj osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti povinná 10-dňová izolácia. Ak dieťa, žiak, učiteľ alebo zákonný zástupca obdrží pozitívny výsledok antigénového testu (alebo ho obdrží osoba, s ktorou žije v spoločnej domácnosti), ostáva v povinnej 10-dňovej izolácii. V tomto prípade zamestnanec, žiak ani dieťa nenavštevujú školu prezenčne.
            2. Ak je dieťa alebo žiak v povinnej 10-dňovej izolácii z dôvodu svojho pozitívneho výsledku alebo pozitívneho výsledku testu člena jeho domácnosti, zákonný zástupca informuje lekára podľa § 1 ods. 2 písm. b) vyhlášky č. 15. Zákonný zástupca oznamuje škole povinnú izoláciu dieťaťa alebo žiaka a informuje, či sa žiak zúčastní dištančného vzdelávania. Ak sa žiak dištančného vzdelávania nezúčastňuje, škola ho eviduje ako neprítomného. Pri návrate do školy po ukončení 10-dňovej povinnej izolácie odovzdáva zákonný zástupca škole potvrdenie od lekára.
            3. V prípade negatívneho výsledku testu podľa § 1 ods. 2 písm. a) a § 2 ods. 2 písm. a) vyhlášky č. 20 Úradu verejného zdravotníctva zo dňa 6. novembra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 20“) je možné vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia až po tom, ako sa osoba preukáže potvrdením o negatívnom výsledku testu. Podľa § 1 ods. 3, 4 a 5 a § 2 ods. 3, 4 a 5 vyhlášky č. 20 je riaditeľ alebo ním poverený zamestnanec oprávnený požadovať od osoby vstupujúcej do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia preukázanie sa negatívnym výsledkom testu alebo iným dokladom preukazujúcim oprávnenie na vstup do priestorov, ktoré môže vo vybraných prípadoch nahradiť potvrdenie o výnimke podľa prílohy vyhlášky č. 20 alebo vyhlášky č. 16 Úradu verejného zdravotníctva zo dňa 30. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 16“) alebo čestné vyhlásenie podľa vyhlášky č. 20.
            4. V prípade, že sa osoba nevie preukázať negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o výnimke, v zmysle vyhlášky č. 20 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia.
            5. Zákonný zástupca, ktorý sa nevie preukázať negatívnym výsledkom testu, podľa vyhlášky č. 20 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tomto prípade odporúča, aby zákonný zástupca neumiestňoval dieťa do materskej školy na najbližších 10 kalendárnych dní. Pokiaľ ide o zákonného zástupcu žiaka základnej školy, ministerstvo odporúča zákonnému zástupcovi postupovať v zmysle bodu 5. Rozhodnutia ministra školstva z 28. augusta 2020, t. j. ospravedlniť žiaka z vyučovania na 5 za sebou nasledujúcich vyučovacích dní. Žiaci, ktorí už pri prvom kole testovania boli na 5 vyučovacích dní ospravedlnení (z dôvodu, že sa netestovali zákonní zástupcovi a zároveň splnili odporúčanie absolvovania 10 dňovej izolácie, sa môžu v zmysle epidemiologických pravidiel vrátiť do školy a materskej školy. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá zákonný zástupca vyhlásenie o bezinfekčnosti (na stiahnutie: Vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_o_bezinfekcnosti_(od_9.11.)_testovane_okresy 
              alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia).​​​​​​
            6. Dieťa v materskej škole a žiak prvého až štvrtého ročníka základnej školy bez obmedzenia veku , ktorý sa nezúčastnil testovania, majú podľa § 1 ods. 2 písm. g) a u) vyhlášky č. 20 povolený vstup do školy aj bez preukázania negatívneho výsledku testu. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá vyhlásenie o bezinfekčnosti (na stiahnutie: Vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_o_bezinfekcnosti_(od_9.11.)_testovane_okresy 
              alebo sa toto vyhlásenie za žiakov dá podať aj cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia).​​​​​​