• JESENNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jesenné prázdniny sa v školskom roku 2023/2024 uskutočnia v termíne 30. a 31. októbra (pondelok a utorok) 2023. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 2. novembra (švrtok) 2023.

            Prevádzka materskej školy bude 30. a 31. októbra (pondelok a utorok) 2023 so súhlasom zriaďovateľa prerušená (nedostatočný počet prihlásených detí). Prevádzka materskej školy po prerušení pokračuje 2. novembra (štvrtok) 2023.

          • Milión detí sa modlí ruženec 2023

          • Svätý Ján Pavol II. napísal o ruženci v apoštolskom liste Rosarium Virginis Mariae:

            „Ruženec je zo svojej podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je vlastne rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Zo svojej podstaty – ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.“

            Dňa 18. októbra 2023 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka ZŠ s MŠ Šarišské Dravce zapojili do peknej aktivity s hlbokou myšlienkou s názvom Milión detí sa modlí ruženec 2023.

            Žiaci si do školy priniesli aj ruženec a spoločne sme sa pripojili k deťom na celom svete, ktoré sa modlili ruženec za mier a jednotu vo svete. Iniciatívu organizovala Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Touto celosvetovou ružencovou kampaňou sme si chceli pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Práve prostredníctvom nej môžeme hlbšie pochopiť, aká mocná je modlitba posvätného ruženca, keď sa ho modlia predovšetkým deti, aby vyprosili pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete.

            Veríme, že „keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ O to ide aj v tejto kampani, o vieru v silu detskej a úprimnej modlitby.
             

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Dejepis inak

          • Žiaci 9.B triedy pod vedením Tomáša Pokorného si pripravili modernú interaktívnu hodinu dejepisu. Rôzne udalosti prvej svetovej vojny natáčané v teréne spracovali do jednotlivých predstavení. A dokonca v nich sami aj  ako herci vystupovali.

            Pripojili k tomu autentické zábery či fotografie, prípadne zvukové efekty a vytvorili skvelé video, ktoré potom prezentovali na hodine dejepisu.

            Bolo to poučné, vtipné, príjemné a zaujímavé.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie video o druhej svetovej vojne!

            Mgr. Roman Pistrák, dejepisár

            ...a režisérska hviezda  - Tomáš "Češko" Pokorný... 

            Link na Tomášovo video je tu: ....zdieľajte, lajkujte, dajte odber a Tomáš vyrobí ďalšie.

          • Deň zdravej výživy

          • „Jesť je nevyhnutnosť, ale jesť rozumne je umenie.“

            (François de la Rochefoucauld)

             

            Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Preto sme si v škole so žiakmi I. stupňa rôznymi aktivitami pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Pracovali sme na projektoch a plagátoch s touto tematikou.

            Základnou myšlienkou tohto dňa bolo pripomenúť si, že zdravá výživa predstavuje symbol pestrosti, oboznámiť sa s množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny, ochutnať jedlá a nápoje pripravené rôznymi spôsobmi. Preto žiaci priniesli ochutnať rôzne výživné jedlá. Spoločne sme pripravili pestrý zdravý stôl s lákavými dobrotami. A tak poučnú atmosféru  doplnila  ochutnávka. Mnohým deťom zachutilo to, čo predtým príliš neobľubovali. Zdôraznili sme aj potrebu pohybu a spánku.

            Veríme, že sme pripravenými aktivitami prispeli k zlepšeniu stravovacích návykov a zdravšiemu zdravotnému štýlu detí.

            Poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí pomohli s prípravou zdravého jedla či nápoja.

            Organizátori podujatia: Mgr. Emília Radačovská, Mgr. Alena Čizová, PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

            Autor: Mgr. Emília Radačovská

          • Šarkaniáda 1.stupeň

          • Šarkan letí, šarkan letí,
            za ním chlapci, za ním deti.
            A všetci sa hrnú von,
            vykrikujú, robia zhon!

            Mesiac október je tá pravá príležitosť užiť si pohľad na lietajúce rozprávkové i nerozprávkové bytosti v podobe draka - šarkana. Aj preto panie učiteľky prvého stupňa našej základnej školy spoločne so žiakmi zorganizovali „Šarkaniádu“ – jedno z najobľúbenejších podujatí jesene. Radosť v očiach žiakov dosvedčovala popularitu tohto tradičného jesenného podujatia. Deti predviedli obrovskú paletu rôznych šarkanov od výmyslu sveta: krehké princezničky, ale i naozajstní strašidelní draci. Našim cieľom bolo príjemne stráviť čas a odprezentovať svoje schopnosti a talent v prepojení so zábavou. Rodičom ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa opäť na budúci rok.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.