• Zber SABI viečok a tetrapakov

          • V zbere SABI viečok a tetrapakov  bola naša  škola úspešná aj tento  školský rok.

            V zbere viečok sme  s vyzbieraným množstvom 30,6 kg obsadili  10 priečku  a v zbere

            tetrapakov  sme s vyzbieraným množstvom 182,4 kg  skončili na 6.mieste zo 60. škôl.

            Do zberu sa zapojili žiaci materskej školy aj základnej školy.

            Celkovo sa zapojilo  14 žiakov materskej školy a 25 žiakov základnej školy.

            Prvé miesto v zbere tetrapakov získal žiak materskej školy a prvé miesto v zbere hliníkových viečok získala žiačka 2.stupňa základnej školy .Všetci  zapojených  žiakov čaká odmena .

            Vyhodnotenie súťaže  a odovzdanie cien na našej škole bude do 30.6.2022

            p.uč. Mária Čekanová

          • ŠKOLSKÝ VÝLET

          •      Dňa 6.6.2022 sa prváci a druháci našej školy vybrali na školský výlet poznávať krásy slovenských veľhôr a objavovať tajomstvá života na hrade.

            Najskôr naša cesta viedla do Tatier. V Tatranskom múzeu sme sa zoznámili so zvieratami, ktoré  v Tatrách žijú. Kamarát svišť nám porozprával príbeh o zaujímavostiach svojho života.

            Ďalej sme pokračovali  na hrad Stará Ľubovňa. Tam sme „Vstúpili do rozprávky“  a oboznámili sme sa s osudmi obyvateľov hradu, ktorí tam žili v minulosti. Vďaka šikovnosti a vytrvalosti sa nám podarilo zvládnuť všetky úlohy a nazbierať kráľovské pečate na jednotlivých stanovištiach.

            Veľký zážitok mali žiaci aj z prehliadky dravých vtákov na hradnom dvore. Nie je bežné, aby nám tesne ponad hlavy preletel orol skalný, sokol myšiar, či výr skalný...

            A tým sa naša cesta skončila. Žiaci sa štastne vrátili domov príjemne unavení a plní nových zážitkov.

            Mgr. A. Mačová

          • Organizácia vyučovania od 27.6.2022 do 30.6.2022

          • 27.06.2022 (pondelok)

            Ochrana človeka a prírody podľa pokynov triednych učiteľov

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            28.06.2022 (utorok)

            Odovzdávanie učebníc, triednické práce

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            29.06.2022 (streda)

            Triednické práce, hry, súťaže, turnaje, vychádzky

            - prvý stupeň - Farmársky deň (Krásna Lúka) - podľa pokynov triednych učiteľov

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            30.06.2022 (štvrtok)

            7:40 - Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

            (rozlúčka s deviatakmi, zhodnotenie práce triednymi učiteľmi, odovzdávanie vysvedčení)

            9:15 - Slávnostná svätá omša

            10:05 - ukončenie vyučovania

          • Motýlia záhrada - deň plný zážitkov

          • Včera sme so žiakmi našej školy zažili krásu a silu prírody na vlastnej koži. Nadišla chvíľa, na ktorú sme sa veľmi tešili – Vypustenie motýľov do prírody.

            Cieľom motýlej záhrady bolo ukázať žiakom fascinujúci svet prírody zblízka. Na vlastné oči uvideli úžasnú premenu, ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše. Pozorovali sme tvorbu hodvábnych pavučiniek, kŕmenie a rast húseníc. Po zakuklení sme ich nechali odpočívať, aby zložitý biologický proces vo vnútri kukly prebehol bez chyby. Samotný proces liahnutia už bol rýchly a niektorí z nás mali to šťastie vidieť to v priamom prenose – bol to neopísateľný zážitok.

            To, že im bolo u nás dobre svedčil aj fakt, že sa im odletieť vôbec nechcelo.

            Mgr. Slavomíra Palková

          • ENGLISHSTAR medzinárodná súťaž v anglickom jazyku

          • V mesiaci máj sa na našej škole uskutočnila medzinárodná súťaž v anglickom jazyku „Englishstar“.

            Zúčastnilo sa jej 11 žiakov našej školy z druhého stupňa. Je to súťaž v anglickom jazyku, ktorej poslaním je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných skúšok a testov. Žiaci vypracovávali testy, ktoré obsahovali náročné úlohy z gramatiky, slovnej zásoby a čitateľskej gramotnosti z anglického jazyka. Najúspešnejšími riešiteľmi boli:  Martin Matija 8.A  – 99 %

            Daniela Slaminková 8.A – 98 %

            Michaela Osifová  6.A a Bibiána Janičová 8.A s rovnakým počtom 96 %.

            Každý zo súťažiacich bol odmenený diplomom so zlatou medailou, vecnou cenou a taktiež získali zľavu 30 % na nákup tovaru značky FUSAKLE, pričom túto zľavu môžu využiť aj ostatní naši žiaci a to prostredníctvom nášho kódu: NJOY-7033.

            Aj ostatní súťažiaci dosiahli skvelé výsledky, k čomu im srdečne blahoželáme!

            Dúfame, že získané skúsenosti pomôžu našim žiakom skvalitniť úroveň cudzojazyčnej gramotnosti.

            Mgr. Martina Ignácová

          • Druháci pozorujú podmienky klíčenia semien

          • Rastliny žijú všade, kde je vzduch, svetlo, voda a pôda. Rastliny nám poskytujú potravu a množstvo iných vecí, ktoré sú dôležité pre náš život. Najdôležitejšie sú pre nás preto, lebo nám poskytujú kyslík. Bez nich si nevieme svoj život ani predstaviť. K prvouke patria aj zaujímavé pokusy. Dievčatá a chlapci z II.A triedy uskutočnili pokus klíčenie semien. Deti sa najskôr dozvedeli potrebné informácie o podmienkach klíčenia a postupe pri realizovaní pokusu. Následne urobil svoj pokus každý žiak. Najviac ich však zaujal pokus s pestovaním fazule. Zo semienka fazuľky sa im podarilo vypestovať rastlinku, ktorú neskôr mohli zasadiť do kvetináča. Každý deň pozorovali zmeny, ktoré prebiehali pri pokuse, a tak mohli svoje teoretické poznatky uplatniť pri svojich praktických činnostiach. Na svoj pokus potrebovali len navlhčenú vatu, ktorú vložili do misky. Fazuľa bola stále vo vlhkom prostredí. Deti postupne zisťovali, čo sa s ňou deje. Zistenia si zapisovali. Postupom času začala fazuľa klíčiť a deti si ju presadili do kvetináča. Polievali ju a starali sa o ňu. Napokon zistili, že pri klíčení semeno potrebuje vzduch, vodu a teplo. Keď fazuľa vyklíčila, objavil sa malý koreň, ktorý rastie do zeme. Neskôr sa objavil výhonok s lístkami. Listy sa ťahali za svetlom a nad zemou začali rásť. Pokus sa im vydaril. Už teraz sa tešia na nové pokusy. Druháci tak pokusom zistili a overili si podmienky klíčenia semien. Sú to voda, svetlo, teplo, vzduch. V triede deťom nevyklíčili všetky semená, a to je dôkazom toho, že vyklíčiť môže len to semeno, ktoré je zdravé, zrelé a nie je poškodené.
             

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Vyhodnotenie súťaže MAKSÍK

          • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka Základnej školy v Šarišských Dravciach sa zúčastnili celoslovenskej matematickej súťaže MAKSÍK, ktorú organizuje spoločnosť TALENTÍDA v Bratislave. Pasovali sa s logickými úlohami v piatich súťažných kolách od októbra 2021 do mája 2022. Svoje vedomosti si mohli vyskúšať a porovnať s ostatnými vrstovníkmi v ich veku na celom Slovensku. Všetci „MAKSIKÁČI“ boli odmenení diplomami MÚDRY MAKSÍK. Najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Katarínka Kozmová z 2.A, ktorá získala diplom NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK  a vecné ceny.

             

            Vyhodnotenie:

            Priezvisko / Meno / Trieda / Celoslovenské umiestnenie

            MAKSÍK 2

            • KOZMOVÁ Katarína 2.A 1.-338.
            • RABÍK Patrik 2.A 3806.-3849.

            MAKSÍK 3

            • MIŠENKO Damián 3.A 1731.-1879.
            • CICOŇOVÁ Kvetoslava 3.A 2047.-2130.
            • GOLIÁŠOVÁ Michaela 3.A 2714.-2770.
            • KELEMECA Sebastián 3.A 2047.-2130.

            MAKSÍK 4

            • KRAVCOVÁ Alexandra 4.A 1433.-1477.

            Týmto ďakujeme za spoluprácu počas celej súťaže aj rodičom, ktorí podporovali svoje dieťa v riešení zaujímavých úloh a vo vytrvalosti celý rok súťažiť.

                                                                                        PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • MALÝ REMESELNÍK

          • Jedno známe slovenské príslovie hovorí, že remeslo má zlaté dno. O tom, či je to naozaj tak, sme sa boli presvedčiť v materskej škole kpt. Nálepku v Lipanoch. Dňa 8.6.2022 sme sa zúčastnili krásnej akcie s názvom “Malý remeselník” Mali sme možnosť pozorovať a poznávať liečivé byliny, prostredníctvom divadielka, sme sa dozvedeli, ako vzniká chlebík. Najviac nás bavilo vytváranie vlastného návrhu na tričko cez detský stroj na farby. Vyskúšali sme si prácu s detskou vŕtačkou a tak sme si dozdobili výrobok našou kresbou. Radosť nám tiež urobila sviečka, ktorú sme si vyrobili z včelích medzistienok. Spoznali sme nových kamarátov a zažili spoločne krásny deň. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa opäť o rok.

             Mgr. Mária Ištoňová

          • Literárno – vzdelávacia exkurzia do Banskej Štiavnice

          • Boli sme plní očakávania, či sa zmiernia  pandemické opatrenia a my budeme môcť vyraziť na dobrodružnú cestu do Banskej Štiavnice.

            Naozaj prišiel deň, kedy sme  s pani učiteľkou Matijovou rozhodli po dohode s rodičmi, že exkurzia sa uskutoční. Začali sa prípravy. Bolo potrebné zohnať sponzorov, objednať autobus, ubytovanie, stravu, dohodnúť a naplánovať presný čas návštevy Banky lásky či Banského múzea... To všetko išlo ako po masle. Všetci sme sa veľmi tešili a nevedeli sme sa dočkať ...V piatok ráno sme vyrazili a s malými prestávkami sme do Banskej Belej do Vily Bela, kde sme boli ubytovaní,  dorazili v čase obeda.

            Pochutnali sme si na obede a o 15.00 hodine nás už  čakali otvorené dvere Banky lásky, rodného domu Maríny Pišlovej. Už keď sme vstúpili dnu, celý príbeh nenaplnenej lásky dvoch mladých zamilovaných ľudí nás úplne pohltil. Andrej Sládkovič, chudobný študent, napísal najdlhšiu báseň sveta pre svoju milovanú Marínu. A tým to všetko začalo...Celý ich príbeh lásky, ktorý sme mohli sledovať, keď sme sa premiestňovali z izby do izby, sa pred nami odkrýval ako na filmovom plátne. Napätie sa dalo krájať a naša zvedavosť nemala hraníc , chceli sme vedieť celý príbeh ich lásky až do konca... Na konci prehliadky sa v jednej miestnosti nachádzal dokonca láskomer, na  ktorom sme si mohli zmerať lásku ... Tiež je tam trezor, v ktorom sa uschováva to najcennejšie – láska. Trezor lásky je vytvorený z veršov Maríny. Zaujal nás aj rukopis Andreja Sládkoviča a jeho najdlhšej ľúbostnej básne sveta...

            Veľmi neochotne sme opúšťali tento  romantický dom, kde sme zažili veľa emotívnych chvíľ. No zároveň sme sa tešili na prechádzku po Banskej Štiavnici.

            Večera, večerná opekačka, zábava, hry, tanec, smiech ...to všetko a ešte viac sme zažívali počas príjemného večera pri ohni...

            V sobotu ráno po bohatých raňajkách sme sa opäť presunuli do Banskej Štiavnice. Tam sme navštívili Banské múzeum, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých historických aj geologických informácií o vtedajšej ťažbe. Je to  najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku. Ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia.

            Síce zlato ani striebro sme nenašli, no odnášali sme si z tejto bane veľa informácií a zážitkov.

            Naša cesta pokračovala smerom k Čertovskej kolibe, kde je asi najrýchlejšia obsluha na svete. Chutný obed, džús, kávička a...nasadať. Cestu  autobusom  nám spríjemňovala hudba a samozrejme ani my sme sa nedali zahanbiť a častokrát náš spev prekonal aj spevákov...

            Pred školu sme dorazili v predpokladanom čase, rozlúčili sme sa a zamávali sme šoférovi, ktorý bol pre nás počas týchto dvoch dní úžasným sprievodcom , ale aj príjemným spoločníkom.

            Ďakujeme pani učiteľke, ale aj pani asistentke  za ochotu a chuť sprostredkovať nám tieto nezabudnuteľné chvíle...Ďakujeme aj tým, ktorí nám svojou ochotou prispieť finančne, pomohli k realizácii tejto exkurzie.

            Každý z nás si z tejto exkurzie vzal domov niečo cenné, čo si ešte nadlho uchová vo svojom srdci.

            A čo dodať na záver? Bolo to proste úžasné...

            (kolektív žiakov 8.A )

          • DEŇ DETÍ

          • Už je to raz tak, že cesta k pokladu, nikdy nie je jednoduchá. A inak to nebolo ani v našej materskej škole. Dňa 1.6.2022 sme oslavovali sviatok všetkých detí. V tento deň sme si dali za cieľ zdolať cestu k pokladu. Tá však bola  náročná, no hlavne zábavná. Hľadači pokladu museli počas cesty splniť niekoľko úloh. Za každú vyriešenú a splnenú úlohu, získali kartičku, ktorá bola malou vstupenkou k odhaleniu tajomnej cesty. Našími pomocníkmi boli farebné stuhy, ktoré nám ukazovali ten správny smer. Nakoniec sa všetko dobre skončilo, poklad sme našli a z krásneho dňa si odniesli pekné zážitky.

            Mgr. Mária Ištoňová

          • MATEMATIKA JE ZÁBAVA

          • Počuli ste už, že matematika je zábavná. Mnoho naších starších kamarátov, by s nami možno nesúhlasilo. Ale my v našej materskej škole vieme, že je to tak. V rámci vzdelávacích aktivít využívame  Hejného metódu výučby matematiky pre predškolský vek. Hravou formou využitím rôznych prostredí, vďaka tejto metóde sa učíme samostatne uvažovať, kriticky myslieť, analyzovať problémové situácie a hľadať riešenia. Príklady na sčítanie? Vďaka krokovaciemu pásu pre nás žiadny problém.  

             Mgr. Mária Ištoňová

          • CESTA ZA ZÁBAVOU

          • Deň plný smiechu, zábavy, pohybu a dobrodružstva sme si vychutnali posledný májový deň, kedy sme sa vybrali spoločne na výlet do „Slniečkova“ . Cesta autobusom bola pre nás veľkým zážitkom. Vďaka nej sme si mohli v rámci výučby Hejného metódy vyskúšať prostredie „Autobus“ tak naozaj.  Po príchode do „Slniečkova“ všetkým deťom žiarili očká lebo nás tam čakalo plno radosti, nové prekážky, ale aj zaujímavé legové skladačky či náučný kútik o ľudskom tele. Veríme, že sa tam raz vrátime a nové zážitky si odnesieme.

             Mgr. Mária Ištoňová