• Rodičovské združenie

          • Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že 29. novembra 2023 (streda) v čase od 13:30 do 16:30 sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy RZ sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Miestnosť a prípadné termíny konzultačných hodín Vám oznámia triedni učitelia za jednotlivé triedy prostredníctvom správy na Edupage.

          • Súťaž žiakov 5 proti 5

          •       Poznáte zábavnú rodinnú súťaž s moderátorom Andrejom Bičanom, v ktorej súťažiaci hľadajú najčastejšie odpovede  na tie najjednoduchšie otázky? Verím, že áno. Nuž a predstavte si, že aj na našej škole túto súťaž už niekoľko rokov organizujeme, kde  napätie a radosť z tejto  hry zažívajú piataci  na vlastnej koži. Nuž a ani tento rok sme si to nemohli nechať ujsť!

            Poprosili sme triednu učiteľku tohtoročných piatakov, aby vybrala žiakov, ktorí by sa chceli zúčastniť tejto zábavnej  súťaže.

                 Ja a moji kamaráti z  krúžku Kultúrne všeličo  sme si to vzali na starosť a s pomocou pani učiteľky Matijovej sme zaobstarali všetky potrebné veci na súťaž a rozdelili si jednotlivé úlohy. Bolo potrebné zabezpečiť moderátorov, zapisovateľov, zvukárov, fotografku... Samozrejme najdôležitejšie bolo vymyslieť zaujímavé otázky. Nezabudli sme ani na zakúpenie cien a vytlačenie certifikátov. Mali sme pár stretnutí, na ktorých sme sa poctivo pripravovali, aby výsledok stál zato.

                 Súťaž prebiehala v našej školskej knižnici, kde súťažili proti sebe päťčlenné tímy  -  dievčat a  chlapcov. V každom tíme bol aj kapitán. Štartovacie kolo  bolo ,,1 proti 1“.  Spočívalo v tom, že k stolu postupne prichádzali členovia skupiny stojaci proti sebe v poradí od posledného po kapitána. Moderátori kládli jednotlivým súťažiacim otázky, na ktoré museli čo najrýchlejšie odpovedať. Ten rýchlejší hneď získal odmenu.

            Podobným spôsobom prebehlo ďalších päť kôl. Víťazmi sa stali chlapci, a tak postúpili do finále.  Vo finále chalani dokázali svoju bystrosť, nahrali dostatočný počet bodov a domov si odniesli svoju výhru. No naprázdno neodišli ani dievčatá.

                 Počas celej súťaže ostatní žiaci 5.A podporovali a povzbudzovali svojich spolužiakov. Celá súťaž dopadla najlepšie ako mohla. Bolo tam veľa dobrej nálady, smiechu, ale aj napätia a vzrušenia.  Dúfam, že sa to všetkým páčilo a dozvedeli sa niečo  nové alebo zaujímavé.

            Verím, že sa táto ,,tradícia“ súťaže 5 proti 5  bude opakovať čo najdlhšie,

             lebo je to úžasná vec!

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Matijová Ľubica, Sofia Bujňáková, Alžbeta Brillová, Katarína Hovančíková, Viktória Bilická, Natália Spodniková, Adam Troščák, Stela Bednarčíková, Lenka Slaminková, Petronela Čekanová, Denisa Genčúrová, Lívia Krenická

             

            Autorka príspevku: Alžbeta Brillová, žiačka 9.A

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          •  

            Vážení rodičia a milí žiaci!

             

            Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do celoslovenského projektu, vďaka ktorému môžeme priniesť veľa radosti a lásky neznámemu seniorovi. Vytvorme spoločne krabičky plné lásky a veďme deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci!

             

            Do zbierky sa môžu zapojiť celé triedy alebo jednotlivci. Môžete vytvoriť celú krabičku alebo prispieť iba malou drobnosťou. Všetky vytvorené krabičky, prípadne iba veci na doplnenie do krabičiek, prineste pani učiteľke Radačovskej a pani asistentke Hromjakovej.

             

            Ďakujeme.

             

          • Majstrovstvá žiakov a žiačok ZŠ a SŠ okresu Sabinov v zrýchlenom šachu

          • Šach je viac než len hra na šachovnici - je to svet plný strategie a nekonečných možností. S každým ťahom vzniká jedinečný príbeh a práve tam, na šesdesiatich štyroch poliach, sa stretávajú šachoví nadšenci, aby ukázali svoje majstrovstvo. V tejto hre, kde sa miešajú rozum, plánovanie a taktika, objavujú sa noví talentovaní hráči, ktorí prinášajú čerstvý dych do starého, no vždy aktuálneho sveta šachu.

            Na Gymnáziu v Lipanoch sa uskutočnili v piatok 3.11. druhé majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu. Naši bojovníci na 64 poliach aj teraz v plnej zbroji vybehli na súperov. Na najvyššie méty dosahoval aj tento rok Oliver Klembara z 9.A. Uskromnil sa 10. miestom v konkurencii 38 žiakov. Chrbát mu krylo ešte 9 našich šachistov a dve šachové dámy Stanka Saxová 7.A a Sofia Sontágová 3.A.

            Za pozvanie ďakujem Jozefovi Sobotovi z Gymnázia v Lipanoch, ktorému som trochu pomáhal s organizáciou aj ja.Celkovo sa turnaja zúčastnilo 61 šachistov a šachistiek z 9 škôl nášho regiónu. Najlepší si vybojovali postup do krajského kola.

            Výsledky turnaja si môžete pozrieť TU:

            chlapci

            dievčatá

            Mgr. Peter Krajčovič, šachový aktivista

          • Deň materských škôl na Slovensku

          •  

            Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.

             

            Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená  prvá detská opatrovňa na území Slovenska v Banskej Bystrici. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch. Povedala: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ony ani nevedia, že sa učia a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrajú.“

             

            Deň materských škôl sme sa rozhodli osláviť inak ako po minulé roky. Oslovili sme susednú MŠ z Polomy a tiež z Krásnej Lúky a spolu s duchovným otcom Michalom Paľovčíkom sme pripravili program pre deti. Deň materských škôl  sme oslavovali 3. novembra 2023 - piatok. Už od samého rána sa škôlkou niesol spev piesne – Hymna Dňa materských škôl. Po desiate sme sa presunuli do kostola svätej Kataríny Alexandrijskej v Šarišských Dravciach na detskú svätú omšu. Po skončení svätej omše nás už vo veľkej sále Obecného úradu v Šarišských Dravciach čakalo bábkové divadlo s rozprávkou „Tri prasiatka“. Poriadne sme sa nasmiali. Naša zábava ešte nekončila, pretože pani riaditeľka z Krásnej Lúky pre nás pripravila rôzne zábavné súťaže. Nakoniec sme si pochutnali na výborných koláčoch a zdravom ovocí. Do materskej školy sme sa vrátili s medailou „Deň  materských škôl“ a množstvom zážitkov.

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii tohto krásneho dňa.

             

            Organizátori podujatia: ZŠ s MŠ Šarišské Dravce - Irena Slaminková, ZŠ s MŠ Krásna Lúka - Mgr. Helena Kormošová, ZŠ s MŠ Poloma - Mgr. Miroslava Menšíková, duchovný otec Michal Paľovčík.

             

            Autorka príspevku: Martina Haboráková , učiteľka MŠ

          • OKTÓBER- MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          •           Október, jeden z jesenných mesiacov nám pripomína to, aby sme nezabudl i na starších občanov, na naše babky, dedkov, prababky či pradedkov. Aby sme ukázali to, ako ich máme radi a poďakovali im za všetko. 

            Pri tejto príležitosti si aj deti z MŠ – trieda Včielky, pozvali dňa 26.10.2023 svojich starých rodičov do MŠ na jesenné tvorenie, kde ich privítali básničkami a piesňami,  a potom im spolu s ich pomocou vyrobili srdiečka. Nechýbal ani teplý čaj a občerstvenie. Starí rodičia tak prežili spolu s vnúčatami krásne popoludnie. 

            Organizátorky podujatia: Mgr. Petra Hovančíková a Martina Haboráková

            Autorka príspevku:Mgr. Petra Hovančíková
             

          • Týždeň zdravej výživy: Farebné dni v 3.A a 4.A

          • Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú často zabúdame. Práve preto sme sa v týždni od 16.10. do 20.10.2023 zamerali na podporu zvýšenia spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, na zvýšenie konzumácie ovocia a zeleniny...

            Počas týchto dní sa žiaci aj pedagógovia obliekli do farby dňa. Teoreticky aj prakticky sa oboznámili so zdravými potravinami, ktoré sú nevyhnutné pre ich zdravý rast a vývin.

            • Pondelok 16.10. - „Biely deň“ - mlieko a mliečne výrobky...
            • Utorok 17.10. - „Žlto – oranžový deň“ - citróny, kukurica, žltá paprika, banány, jablká, pomaranče a mandarínky...
            • Streda 18.10. - „Červený deň“ - červené ovocie a zelenina...
            • Štvrtok 19.10. - „Zelený deň“ - zelená zelenina, šaláty a bylinky /liečivé rastliny, čaje.../
            • Piatok 20.10. - „Farebný deň“ – vyvážená strava v živote žiaka a jedálniček
               

            Žiaci sa rozprávali o vitamínoch v ovocí a zelenine, kreslili si obľúbené ovocie, sledovali pyramídu zdravej výživy a DVD: Cesta mlieka s kravičkou Eličkou. Vypĺňali pracovné listy o ovocí. Neostalo však len pri teórii.

            Hneď prvý deň sa odohral pri spoločnej chodbovej ochutnávke a pre nás to bol „Biely deň“ - mlieko a mliečne výrobky...

            Žiaci si každý deň vysvetľovali, ako je ukryté zdravie v našich desiatach. Rozoberali vitamíny obsiahnuté v jabĺčkach, aby si všetci pripomenuli vitamínovú bombu, ktorá rastie v našich záhradách. Žiaci si tiež nosili farebné desiaty tematicky podľa dňa, pozreli si DVD: Cesta mlieka a namaľovali ovocné zátišie. Porozprávali sme sa o zdravej zelenine, vymaľovali zátišie a misy so zeleninou. Odšťavovali ovocie a robili chutné 100 % šťavy.

            Veríme, že aj týmto týždňom sme napomohli k vytvoreniu pozitívneho nasmerovania na zdravú výživu. Rodičom ďakujeme za farebne pestré zdravé desiaty podľa farby dňa.

            Bol to krásny, farebný, poučný a úspešný týždeň, plný vitamínov a radosti z dobre vykonanej akcie.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.