• Šach pod draveckou vŕbou

          • (tradičný šachový turnaj detí z okolice, konkrétne jeho nultý ročník)

            Jednej peknej noci sa mi prisnilo, čo tak si zahrať šach vonku. Nápad by bol. Počasie som „zabezpečil“. Ešte pár šikovných pomocníkov by to chcelo.

            „Dejte mi lidi, Já to udělám“

            Paľo dovolil, Jano ukázal KDE, Peťo pokosil, dievčatá vyumývali, chlapci nanosili lavice a z nevyužitého priestoru za školou sa doslova v priebehu minút stal na 4 hodiny raj pre šachových nadšencov.

            Všade horúčava, ale my sme hrali pekne v chládku pod veselou vŕbou a dvoma slnečníkmi. Medzi hráčmi a ich trénermi sa celý čas prechádzalo a povzbudzovalo na šach nezvyčajne veľké publikum. Napočudovanie vôbec to nepôsobilo rušivo.

             

            Zopár faktov uprostred článku:

            V turnaji zabojovalo 64 žiakov zo základných aj stredných škôl. Okrem našich rytierov prišli aj Pešiaci zo Sabinova, Lipian, Krásnej Lúky, Brezovice, Orlova, Plavča, Plavnice, Starej aj Novej Ľubovne.

            Kto má rád výsledky, tak sú TU:

            Z našich opäť najvyššie skončil Oliver Klembara z 8.A na deviatom mieste.

            Celkovým víťazom sa stal Matej Čabák z družstva Šachová akadémia Pešiaci Sabinov a medzi dievčatami triumfovala Lucia Magdová z Gymnázia Lipany.

             

             

            Všetkým účastníkom sa u nás veľmi veľmi páčilo a že ešte nikdy nehrali turnaj takto vonku pod vŕbou.

            Okrem víťazov, ktorí dostali exkluzívne trofeje vytlačené na 3D tlačiarni, dostal každý účastník aj medailu. Všetci sľúbili, že sa určite vrátia... aj dvakrát do týždňa.

            Krásnu referenciu vytvoril Martin Čabák, vedúci družstva Šachová akadémia Pešiaci Sabinov, ktorý o nás zverejnil post na FB.

            A dokonca natočil aj video na youtube. Vrelá vďaka.

            V neposlednom rade nesmiem zabudnúť poďakovať môjmu kamarátovi, trénerovi, rozhodcovi a veľkému propagátorovi šachu, Jankovi Chovancovi.

            PS: Ďakujem šarmantným asistentkám Bianke, Deniske a všetkým šikovníkom. Keď som na niekoho zabudol, tak doďakujem neskôr.

            Mgr. Peter Krajčovič, šach

          • Medzinárodný deň detí

          • Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku (a v niektorých ďalších krajinách bývalého sovietskeho bloku) sa slávi od roku 1952.
            Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo bol ako MDD vybraný práve 1. jún. No tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.
            Prvý jún sa uchytil obzvlášť v komunistických krajinách, kvôli čomu vznikla mylná domnienka, že MDD bol komunistický vynález. Avšak Deň detí sa napríklad v USA oslavoval prvýkrát už v roku 1925, a to v San Franciscu.
            Aj na našej škole sme si ako každý rok pripomenuli tento deň  9.6.2023 a pripravili sme pre našich žiakov bohatý program  plný hier a súťaží, kde žiaci za jednotlivé disciplíny zbierali body, za ktoré si mohli nakúpiť odmeny v bufete. Veríme, že sa žiakom  tento deň páčil a že tradícia nezanikne a pripravíme si pre nich opäť niečo nové.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Plavecký výcvikový kurz 5. a 6. ročník

          • Plávanie je druh lokomócie a šport vo vodnom  prostredí. Prudký rozmach zaznamenáva plávanie detí, ktoré si pre svoj zdravotný a hydroterapeutický význam  získava stále viac priaznivcov.

            Aj naši žiaci 5. a 6. ročníka tento školský rok absolvovali plavecký výcvikový kurz v termínoch  29.5. – 2.6. a 12.6. – 16.6.2023 na plavárni v rekreačnom stredisku na Drienici. Naučili sa základy plaveckých štýlov prsia, kraul a motýlik, pričom žiaci, ktorí už plávať vedeli sa postupne ešte viac zdokonaľovali.  Veríme, že s pomocou našich inštruktorov sa plávať naučili a zdokonalili sa vo svojich schopnostiach plávať o čom svedčia aj ich výsledky počas záverečného dňa plaveckého výsledky, kde si svoje sily zmerali  v pretekoch a ukázali nám, čo sa za týždeň naučili.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Rozlúčka predškolákov

          • Dňa 28. júna 2023 sa v popoludňajších hodinách uskutočnila rozlúčková slávnosť predškolákov s materskou školou. Spoločne sme zaspomínali na krásne strávené chvíle v milovanej škôlke. Deti sa piesňami, básničkami a tancom poďakovali svojím rodičom, pani zástupkyni Irenke, pani učiteľkám Martinke, Peťke, Miške, Renátke a aj našej tete Alenke za pomoc a milé slová. Pani zástupkyňa Irenka v závere slávnosti „pasovala“ predškolákov za prvákov. Slávnosť bola ukončená ochutnávaním dobrôt, ktoré pripravili rodičia.

            Všetkým ďakujeme a našim prvákom prajeme, aby sa im vo veľkej škole darilo.

            uč. Martina Haboráková