• VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Organizácia vyučovania v ZŠ v piatok (22.12.):

            1. až 4. ročník - do 11:10 (podľa pokynov triednych učiteliek),

            5. a 6. ročník - do 11:30, (prvá až tretia hodina podľa rozvrhu, potom s triednou učiteľkou)

            7. až 9. ročník - do 11:50, (prvá až tretia hodina podľa rozvrhu, potom s triednou učiteľkou / triednym učiteľom)

            ŠKD mimo prevádzky.

            Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2023/2024 uskutočnia v termíne od 23. decembra 2023 do 7. januára 2024. V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa zároveň prerušená prevádzka materskej školy. Vyučovanie žiakov v základnej škole a prevádzka materskej školy budú obnovené 8. januára 2024.

             

          • DEŇ SVÄTÉHO MIKULÁŠA

          •  Každý rok 6.decembra si pripomíname sviatok sv. Mikuláša. Mikuláš sa narodil v starovekom gréckom meste Patara (dnes je to územie Turecka) niekedy v rozmedzí rokov 280 – 286. Rodičia boli bohatí, no zomreli, keď bol Mikuláš mladý. Chlapcovi však zanechali taký majetok, ktorý by mu na pohodlné živobytie vystačil do konca života.

            Napriek tomu sa Mikuláš rozhodol so svojím bohatstvom podeliť a začal ľuďom pomáhať. Rodina, do ktorej sa narodil, bola silno veriaca a on sám sa neskôr stal biskupom. Preto sa aj doteraz svätý Mikuláš zobrazuje s biskupskou myrtou na hlave, biskupskou barlou a s červeným rúchom.

            Na Slovensku sa už dávno udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i ,,čertovské" odmeny. Ale...prečo práve do topánok?

            Táto tradícia je spojená s legendou o troch dcérach. Mikuláš vraj hodil mešec s peniazmi do kupcovho domu cez okno a ten náhodou pristál na topánke. Odvtedy sú vyleštené čižmičky neoddeliteľnou súčasťou sviatku Svätého Mikuláša.

             

            Je zrejmé, že aj škola je nositeľkou tradícií, a preto nás teší, keď môžeme deťom ponúknuť niečo, čo sme prevzali od našich predkov. Nuž  a aj preto sme dodržali to známe: ,,Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa...“ A v stredu 6. decembra sa naša škola premenila na tvorivé dielne, kde sa  vyrábalo a tvorilo pod vedením  triednych učiteľov. Žiaci si tak vyzdobili triedy, ale aj priestory chodby. Tí najmenší mali vlastné kino a tí najstarší sa zas zabavili v telocvični školy či v tvorivej dielni pána technika.

            Samozrejme aj našu školu navštívil Mikuláš so svojím sprievodom a deti obdaril sladkými dobrotami. Deti z materskej škôlky a I. stupňa ho privítali spoločne na veľkej chodbe. Stretnutie bolo veselé a nechýbal ani spev, hudba, či veselé básničky. Mikuláš potešil v každej triede zvlášť aj ostatných žiakov druhého stupňa. Pre každého mal milé slovo či nejakú maškrtu.

            Tešilo nás, že celá škola  v tento mikulášsky deň  bola naplnená radosťou!

            Organizátori podujatia: učitelia a asistentky I. a II. stupňa, učiteľky MŠ, p. technik, p. Helena Bujňáková – Rodičovská rada

            Autorka príspevku: Mgr. Ľubica Matijová

          • Mesiac NOVEMBER plný pekných aktivít

          • SPOMIENKA NA NAŠICH BLÍZKYCH

            Každoročná návšteva miestneho cintorína sa stáva už školskou tradíciou aj pre deti z našej základnej školy. V prvý novembrový týždeň si spoločne tretiaci a štvrtáci našej školy vyhradili jednu vyučovaciu hodinu a spolu sme zašli  na toto tiché miesto. Pár dní pred tým sme si v škole osvojili teoretické poznatky a spomínali na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Plamienky kahancov zablikotali aj na hroboch významných rodákov obce, ktorí tu odpočívajú. Milým momentom bola úprimná detská modlitba a krásne spomienky žiakov pri hrobe nášho rodáka a veľkého ČLOVEKA vdp. Jožka Žvandu.

            DETSKÝ ČIN ROKA

            Aj tento rok sa žiaci 3. a 4. ročníka našej ZŠ s MŠ zapojili do nádherného projektu  DETSKÝ ČIN ROKA, ktorý sa už organizuje po 23.krát. Projekt motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách. Dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé. V priebehu hodín čítania sme pracovali s pedagogickým materiálom a cez skutočné príbehy detí sme sa učili pochopiť, čo je dobré, ako pomôcť, ako podporiť iných, ako ochrániť ľudí i prírodu, aká je hodnota ľudského života, naučili sme sa vážiť si zdravie, ako pomáhať v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, oboznámili sme sa s integráciou zdravých a zdravotne postihnutých ľudí. Ďalej sme hovorili o ochrane prírody, zodpovednosti, spolupráci, nezištnosti a  spolupatričnosti.

            Čítali sme listy nominovaných skutkov v týchto kategóriách:

            • Záchrana života
            • Pomoc v rodine
            • Pomoc rovesníkom
            • Pomoc ľuďom
            • Pomoc prírode
            • Dobrý nápad
            • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin
            • Dobrý čin na nete

            Z tretiakov a štvrtákov sa tak na chvíľu stala detská porota a žiaci podporili svojím hlasom skutok, ktorý v danej kategórii považovali za najcennejší. Svoje hlasovanie zaznamenali na hlasovací lístok a ich hlasy som zaslala Občianskemu združeniu Detský čin roka.

            ODKAZ DO NEBA

            Dňa 23.11.2023 sme si s deťmi, ktoré navštevujú Krúžok umeleckej tvorivosti užili večernú atmosféru žiariacich lampiónov, ktorými sme poslali do neba svoje odkazy a želania pre všetkých našich blízkych zosnulých. Naše obavy sa rozplynuli hneď, ako sme poslali prvý lampión. O nezabudnuteľný zážitok sa postarali aj naši žiaci.

            Úprimne ďakujem všetkým, ktorí ste sa zúčastnili tohto podujatia a verím, že “Odkaz do neba“ sa stane na našej škole tradíciou.

            Hovorí sa, že svetlo je nositeľom dobra a lásky. Tak nech nás dobro a láska sprevádzajú po celý rok až do budúceho stretnutia.

            POZNÁVANIE PLANÉT SO SLNEČNOU SÚSTAVOU

            Úlohou prírodovedného vzdelávania na I. stupni ZŠ je vzbudiť u žiakov záujem o prírodu, prírodné javy a naučiť ich ako prírodu spoznávať, pozorovať, skúmať a chrániť. Na hodinách prírodovedy vo 4. ročníku  žiakov zaujal tematický celok Pátrame po neživej prírode a prírodných javoch, kde sa stretli s veľmi zaujímavým učivom o vesmíre, slnečnej sústave, hviezdach a o skúmaní vesmíru. Svoje získané vedomosti z daného učiva využili  pri vypracovaní projektu  s názvom - Vesmír a slnečná sústava. Táto téma žiakov veľmi zaujala a k tomu nám pomohla aj pomôcka od nášho žiaka Daliborka Dobroviča. Žiaci si vyhľadávali aj nové informácie týkajúce sa témy, ktorú si zvolili, aby svojim spolužiakom mohli zaujímavo svoj projekt odprezentovať. Prezentáciou preukázali nielen svoje vedomosti, ale aj zručnosti, ktoré potrebovali na zhotovenie projektu.

            Veď sa pozrite, každý z projektov prepája viacero vyučovacích predmetov a vytvára tak lepšie predpoklady pre porozumenie preberanej témy. Na ukážku vám prikladáme niektoré projekty.

             

            Organizátorka podujatí a autorka príspevku:  PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Určite všetci dobre poznáme výrok: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“ Hovorí o tom, že s každým ďalším cudzím jazykom sa rozširujú naše obzory a pohľad na svet. 

            Na svete existuje viac než 7 000 jazykov. Toto číslo sa neustále vyvíja, jazyky sú v pohybe a my sa o nich učíme každý deň viac a viac.

            Aj na našej škole sú žiaci, ktorým cudzí jazyk prirástol k srdcu, a preto sme sa my učiteľky - angličtinárky rozhodli dňa 23.11.2023 zorganizovať vedomostnú súťaž – Olympiádu v anglickom jazyku.

            Súťaž pozostávala z niekoľkých disciplín z oblasti gramatiky, slovnej zásoby,nevynímajúc čítanie s porozumením, voľný rozhovor a prácu s obrázkom. Cieľom súťaže bolo porovnať získané vedomosti a zručnosti z predmetu anglický jazyk. O prvenstvo v dvoch kategóriách súťažili naši najlepší žiaci, ktorým angličtina prirástla k srdcu.

            Výsledná listina: 

            Kategória 1 A:

            1. miesto - Adamková Lenka 7.A                      

            2. miesto -  Angelovičová Kristína 7.B   

            3. miesto -  Hovancová Karina 7.B       

            Kategória 1 B: 

            1. miesto – Kandráčová Aneta 9.B

            2. miesto - Bednarčíková Stela 9.B

            3. miesto - Jurová Viktória 8.B  

              

            Svoje vedomosti budú naši najlepší angličtinári prezentovať aj na okresnom kole. Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú atmosféru a prajeme im veľa šťastia a úspechov v ich ďalšej práci.

            Organizátorky podujatia:  Mgr. Martina Ignácová, Mgr. Lenka Kľocová

            Autorka príspevku: Mgr. Martina Ignácová

                                                                                

          • Mikulášske dopoludnie

          • Mikulášske dopoludnie sa uskutoční dňa 6.12 2023 (streda) podľa pripraveného programu, ktorý bude predstavený prostredníctvom školského rozhlasu a pokynov triednych učiteľov. Organizácia vyučovania na tento deň bude nasledovná:

            - prvý stupeň  7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník  7:40 – 11:50

          • S ekológiou sme si sadli

          • „Po väčšinu histórie musel človek bojovať s prírodou, aby prežil; v tomto storočí si začína uvedomovať, že aby prežil, musí prírodu chrániť.“ (Jacques-YvesCousteau)

            Každý z nás produkuje odpad, avšak nie každý sa vie správať ekologicky. Nikto by sa nemal vyhovárať, že nevie, ako na to. Začať s triedením odpadu nikdy nie je neskoro...

            Triedenie odpadu je cesta, ako urobiť niečo pozitívne pre naše životné prostredie. Vďaka separovanému zberu odpad nekončí na skládkach, ale je recyklovaný a znova použitý na výrobu nových produktov. Triedením odpadov znížime jeho množstvo, zároveň šetríme prírodné suroviny a prispievame k čistejšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu.

            Žiaci našej školy svojou aktivitou prispeli tiež ku ochrane aspoň malého kúska Matky prírody. O čistotu našej školy a okolia sa pravidelne staráme a to upratovaním, hrabaním lístia, zberaním a separovaním odpadkov, zapájaním sa do zberu tetrapakov, hliníkových viečok, papiera... Stále máme čo zlepšovať, veď prírodu máme len jednu.

            Naša škola sa zapojila do projektu so spoločnosťou - 365.bank. Cieľom projektu je  motivovať žiakov základných škôl ku zbieru a separovaniu odpadu, najmä odpadu z plastov. Zapojené školy súťažia o ekologické lavičky vyrobené z recyklovaných plastov. Jedna lavička je vyrobená až z 50 kg recyklovaných plastov. Vyzbieraný odpad sme potom vyseparovali a natočili sme o tom aj zaujímavé video a nafotili zopár fotografií. Autorom videa je žiak 9.B Tomáš Pokorný, autorkou fotiek je žiačka 9.B Lenka Slaminková, video nahovorila Bianka Mišenčíkova.

            Uvedeným žiakom , ale aj všetkým , ktorí sa na akcii podieľali, ďakujeme za aktívnu  pomoc.

                                                    Organizátorky podujatia a autorky  článku : Ing.Mária Čekanová, Mgr.Slávka Palková