• Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • ,,Enjoy English!“

            A je to tu!  Výsledky z okresného kola olympiády v anglickom jazyku uzreli svetlo sveta. Naša radosť je obrovská, keďže obidvom našim žiačkam sa podarilo v okresnom kole v Sabinove obstáť v tejto súťaži skvele – obidve sa stali úspešnými riešiteľkami a ich umiestnenie je výborné.

            V mladšej kategórii 1.A našu školu reprezentovala Lenka Adamková zo 7. A triedy, ktorá sa umiestnila na peknom 4.mieste, no a v staršej kategórii 1.B obsadila 6. miesto Aneta Kandráčová z 9.B.

            Našim úspešným riešiteľkám srdečne blahoželáme, ďakujeme im za reprezentáciu školy a zároveň veríme, že ich nadšenie pre angličtinu pretrvá i naďalej v duchu „Enjoy English!“

            We´re looking forward to you next year.

             

            Organizátorka podujatia a autorka príspevku: Mgr. Martina Ignácová

          • Vianočné koledovanie – videozáznam

          • ...len aby sa nezabudlo na spevy a vinše našich koledníkov a pre zachovanie tradícií ponúkame jedno krátke ,,videjko“ zo záznamu nášho ,,kameramana" Petra Haboráka... 

          • Šaliansky Maťko – súťaž v prednese slovenskej povesti

          • Povesť je súčasťou  ľudovej kultúry, ktorá zahŕňa slovesné výtvory ús­tneho podania. Okrem povesti zahŕňa aj rozprávky, básne, piesne, príslovia, porekadlá, pranostiky, hádanky, báje a balady. Spomínané slovesné diela sa rozširovali tradíciou a mali kolektívny charakter. Spájali sa s ročnými obdobiami, prácou na poli, žatvou či kosbou a tiež s rodinným obradovým folklórom na svadbách či krstinách. Povesti sú osobitným druhom ľudovej rozprávky. Rozprávajú o živote hrdinov, o rozličných udalostiach vzťahujúcich sa na určitú osobu, miesto a čas.

            Súťaž Šaliansky Maťko má už 29. pokračovanie a aj ona dáva deťom priestor na rozvoj tvorivých schopností a prezentáciu slovenskej povesti.

            Dvadsať žiakov našej školy vo štvrtok 11.1.2024 ukázalo, že vedia prekonať svoj strach. Predviedli svoje recitačné schopnosti a ulahodili tak uchu všetkých zúčastnených. Predstavili nám povesti o hradoch a zámkoch, o šťastnej či menej šťastnej láske, no aj o významných osobnostiach našich dejín.

            Z troch kategórií máme troch postupujúcich na okresné kolo. Sú nimi – Aneta Mačová (3.A), Lenka Knutová (5.A) a Júlia Rita Novysedláková (7.B). Nuž veľa síl a odvahy pri reprezentovaní našej školy aj vo vyššom leveli tejto súťaže.

            Nech vám, milí žiaci, dlho vydrží radosť zo spoločného objavovania tajomstiev slovenských povestí!

            Organizátorky podujatia: Mgr. Ľubica Matijová, Mgr. Andrea Haboráková, Mgr. Andrea Mačová, Mgr. Barbara Bodnárová a PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

            Autorka príspevku: Mgr. Ľubica Matijová

          • Projekt - Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          •  

            Zabalený kúsok radosti

            Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok – humennesokolej.rimkat.sk

             

            Milí naši seniori,

            pripravili sme pre vás krabičky potešení.

            Našli ste v nich niečo sladké, slané, teplé i voňavé

            od žiakov zo Šarišských Draviec zaslané.

            Všetkých nás to teší a pri srdci zahreje,

            naplní nás láskou, šťastím a vánkom nádeje.

            Pri odovzdávaní váš úsmev prezradil potešenie

            a v našich srdciach iskierku nádeje.

            Nádej, že vás pri srdci zahriali,

            smútok a prázdnotu zahnali.

            Pripravili sme ich s láskou a citom,

            žiaci, rodičia i učitelia boli pri tom.

             

            Srdečné poďakovanie patrí všetkým, ktorí pomohli a zapojili sa do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, vďaka ktorému máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a priniesť veľa lásky a radosti.

            Ďakujeme!

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Emília Radačovská, Nicoleta Hromjaková, učiteľky a žiaci ZŠ s MŠ

            Autorka príspevku: Mgr. Emília Radačovská

          • DECEMBER PLNÝ TÚŽOB, PREKVAPENÍ A OBDAROVANIA

          • Vianočná pošta pre SENIOROV 2023

            Už siedmy rok organizuje nezisková organizácia Pohodovo celoslovenský projekt Vianočná pošta pre seniorov, ktorej cieľom je potešiť seniorov v domovoch sociálnych služieb a spríjemniť im vianočné sviatky. Tento rok sa do projektu zapojili aj žiaci 4.A triedy a pripravili vianočné pozdravy, výzdoby a darčeky, ktoré sme poslali starkým do Domova dôchodcov Lamač v Bratislave. Každému žiakovi bol pridelený jeden senior a kreativite sa medze nekládli. Deti vystrihovali, kreslili, tvorili a písali milé veršíky. Veríme, že sa nám podarilo vyčariť úsmev a spríjemniť vianočný čas nejednému starkému.  Sme veľmi radi, že sme mohli byť súčasťou  tejto krásnej myšlienky a veríme, že všetky naše listy, pozdravy, darčeky a pohľadnice priniesli veľa radosti a úsmevu. Tento rok sme dostali aj milú spätnú väzbu. S radosťou sa zapojíme aj na ďalší školský rok.

            Projektové vyučovanie  ,, Predvianočný čas“

            Ako vždy o takomto čase, všetci - malí i veľkí, sa pripravujeme na Vianoce a to nielen doma, ale aj v škole. Preto sme si so žiakmi štvrtého ročníka pripravili niektoré vyučovacie hodiny v znamení Vianoc.V rámci projektového vyučovania sa každá hodina niesla v duchu vianočných tradícií. Najskôr sme si so žiakmi na hodine slovenského jazyka prečítali článok o Vianociach, kde  mali žiaci k textu pripravené rôzne tvorivé úlohy a naučili sme sa pekné vianočné vinše. Nezabudli sme ani na našich rodičov a spoločne sme vyrábali v rámci krúžku Umeleckej tvorivosti krásne vianočné pozdravy a darčeky. Matematika sa zmenila na vianočný obchod, v ktorom si žiaci rozvíjali finančnú gramotnosť a vyberali darčeky pre svojich blízkych. O zvykoch v jednotlivých rodinách sme sa pri vianočnom punči rozprávali na hodine anglického jazyka, kde sa žiaci aj vzájomne obdarovali na triednej besiedke. Výtvarná výchova v 3.A a 4.A sa zmenila na tvorivú dielňu plnú nádherných snehových vločiek. Veď sa pozrite sami.

            Projekt VIANOČNÁ POŠTA 2023

            Každoročne sa naši žiaci zapájajú do projektu Vianočná pošta. Ani  tento školský rok sme tento projekt nevynechali a žiaci  štvrtého ročníka napísali list JEŽIŠKOVI s detskými želaniami. Deti spoločne s listami poslali Ježiškovi aj kresby.

             Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky.

            Spomínaný projekt je obľúbený najmä u detí, pretože predznamenáva príchod Vianoc, najkrajšieho obdobia v roku. Slovenská pošta organizuje tento unikátny projekt už dvadsaťpäť rokov a jeho hlavným cieľom je motivovať deti k písaniu listov, podporovať v nich fantáziu a kreativitu a samozrejme prinášať im radosť.

            Ani tento rok naša vianočná korešpondencia neostala bez odozvy. Ježiško nám odpísal na naše listy s prekvapením. Našim malým pisateľom to prinieslo radosť a neopakovateľnú atmosféru Vianoc.

            Organizátorka podujatí a autorka príspevku:  PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Šaliansky Maťko

          •                                                   Vážení rodičia, učitelia, milí žiaci!

             

            Hovorí sa, že kniha človeka nikdy nezradí! Samozrejme povznáša myseľ, oslobodzuje ducha, pomáha spoznávať dejiny národa.....

            V tomto duchu sa bude niesť stretnutie

            so slovenskou povesťou  vo štvrtok 11.1. 2024 v školskej knižnici. 

             

            Vybraní žiaci z 2. až 7. ročníka budú môcť predviesť svoje recitačné a čitateľské schopnosti .

             

            Najlepší pôjdu na okresné kolo, kde budú súťažiť s jednou slovenskou povesťou naučenou naspamäť.

             Tešíme sa na spoločné objavovanie !

             

              

             

             

             

          • ... A ZNOVA SA PRIBLÍŽILI KRÁSNE VIANOCE, NAŠA RADOSŤ RASTIE ...

          •  Sviatky Vianoc sú spojené s rozmanitými ľudovými zvykmi a tradíciami.

            V takmer každej rodine máme dnes už vlastné tradície a rituály...

            Nuž aj my v škole sme chceli mať niečo z toho tradičného, a preto sme  piekli medovníky a rozdávali  radostnú zvesť o narodení Ježiška, čo je milé všetkým ľuďom dobrej vôle. Naozaj sme boli naplnení radosťou z toho, že sme vďaka tomuto posolstvu vyčarili úsmev a slzu šťastia... Zaniesli sme radostnú zvesť aj do škôl či obecných úradov z okolitých obcí a nevynechali sme ani stacionáre v Polome a v Šarišských Dravciach...

            Boli sme svedkami toho, ako radosť z dávania rastie.

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Ľubica Matijová, žiaci z krúžku Kultúrne všeličo – v role koledníkov a Mgr. Lenka Kľocová

             

            Autorka príspevku: Mgr. Ľubica Matijová