• Zápis do MŠ 2024/2025

          • ​​​​​​

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce v súlade s § 59 a 59a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2024/2025 sa budú prijímať dňa 13. mája 2024 (pondelok) v čase od 12:30 do 16:00 hod. v triede ŽABKY (1.poschodie).

            Po dohode s vedením materskej školy (t. č.: 0911 348 727) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť nasledovne:

            1. vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ ŽIADOSŤ ,následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu,
            2. vytlačiť a vypísať Ziadost_do_MS, následne ju podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu.

            Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou do materskej školy predkladá aj lekárske potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní Lekarske_potvrdenie_o_zdravotnom_stave_dietata.

            Tlačivá sú zároveň k dispozícii aj na vyzdvihnutie v materskej škole.

             

            Prednostne sa prijímajú (podľa miesta trvalého bydliska):

            1. deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, teda deti, ktoré do 31.8.2024 dosiahnu 5 rokov veku,

            2. deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t.j. deti, ktoré dovŕšia 4 roky do 31.8.2024(podľa veku od najstaršieho po najmladšie),

            3. deti od troch rokov veku (podľa veku od najstaršieho po najmladšie),

            4. deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita a podmienky MŠ (podľa veku od najstaršieho po najmladšie).

             

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka.

            V prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vydá rozhodnutie o prijatí / neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 30. júna 2024.

          • Rodičovské združenie

          • Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že 6. mája 2024 (pondelok) v čase od 13:30 do 16:30 sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Miestnosť a prípadné termíny konzultačných hodín Vám oznámia triedni učitelia za jednotlivé triedy prostredníctvom správy na Edupage.

          • ,,Prečo je Vodovodná epická 2024“

          • Pri príležitosti svetového Dňa vody sa aj žiaci 4.A a 6.B  zapojili do výtvarnej súťaže ,,Prečo je Vodovodná epická 2024“,   určenej žiakom základných škôl vo východoslovenskom regióne.

            Úlohou detí pod vedením pedagógov bolo výtvarne spracovať svoj postoj k vode ako ideálnemu nápoju, ktorý je prospešný pre ich zdravý životný štýl. Ich úlohou bolo ďalej vyzdvihnúť vodu ako najcennejšiu tekutinu pre náš život, poukázať na jej  zdravotné benefity v porovnaní s inými nápojmi. Vo svojich prácach propagovali vodu ako výslovne trendy nápoj, ktorý je ,,top“ spomedzi všetkých ostatných tekutín v rámci pitného režimu.

            Naši žiaci to stvárnili v KOMIKSE, ktorý vyjadroval hodnotu vody pre náš život ich očami.

            Cieľom tejto súťaže bolo v deťoch prebudiť záujem a starostlivosť o vlastné zdravie, tiež podnietiť u nich environmentálne cítenie a pozitívny postoj k prírode.

            Organizátori podujatia: PaedDr. Mária Kalinová, PhD. a žiaci 4.A a 6.B triedy 

            Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Exkurzia do Viedne 2024

          • Už v 7. ročníku, keď sme sa po prvýkrát uvideli s pani učiteľkou Schumacherovou na hodine nemeckého jazyka, nám sľúbila, že nás v 9. ročníku zoberie na krátky výlet do Viedne. Slovo dalo slovo a spolu aj so žiakmi z Brezovice sme Viedeň navštívili.

            Cesta v nedeľu skoro ráno vlakom o 5:30 nebola ,,bohviečo“, ale určite stála zato. Do Viedne sme prišli poobede a hneď sme sa aj ubytovali v hoteli. Večer sme boli na svätej omši v Katedrále sv. Štefana a taktiež sme sa boli prejsť po večernej Viedni.

            V pondelok sme po raňajkách celý deň chodili po zaujímavých miestach ako Dom mora, zámok Schönbrunn a tiež sme sa prechádzali po jednej z hlavných ulíc Viedne -  Kärtnerstraße, kde boli rôzne obchody, v ktorých sme si mohli niečo kúpiť a najesť sa. Potom nasledovala ozajstná zábava! Navštívili sme zábavný park Prater, kde bolo množstvo kolotočov a mohli sme sa tam poriadne vyblázniť. Bolo to nezabudnuteľné!

            Nastal utorok ráno. Ani sme sa nenazdali a už sme sedeli vo vlaku smerom domov. Celý tento výlet zbehol neskutočne rýchlo, ale bol plný dobrej nálady, smiechu, tanca, nových priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov. A to hlavné je, že sme boli všetci spolu pokope a užili sme si to najviac, ako sa len dalo!

            Organizátorka podujatia: Mgr. Mária Schumacherová

            Autorka príspevku: Alžbeta Brillová, žiačka 9.A

          • Poďakovanie – Deň narcisov

          • Páčilo sa mi s akým nasadením a nadšením sa naši žiaci pustili do organizácie a následne aj realizácie pomoci onkologicky chorým pacientom na Deň narcisov.

            Oslovili žiakov v triedach - ZŠ a MŠ, zamestnancov školy, známych či menej známych v obciach Šarišské Dravce a Oľšov.

            A tak si môžeme všetci navzájom  pogratulovať, že máme srdce na správnom mieste...

            Výnos zbierky (812 €) sme poukázali na účet Dňa narcisov.

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Matijová Ľubica a dobrovoľníci z 9.A, 9.B a 7.A triedy.

             

             

             

             

          • Svet okolo nás

          • Ak sa stretnú ľudia „s rovnakou krvnou skupinou“, ktorí robia veci s vášňou, môže z tohho vzniknúť niečo výnimočné a hodnotné. Tak to bolo aj v prípade partie mladých ľudí, ktorí sú naplnení túžbou po cestovaní. Vytvorili úžasný kultúrno-vzdelávací projekt Svet okolo nás, vďaka ktorému žiakom základných a stredných škôl predstavujú rôzne zaujímavé kúty našej krásnej planéty, ktoré sami navštívili. Vďaka ich odbornej príprave a dôrazu na medzipredmetové vzťahy pomáhajú žiakom pochopiť geografické, biologické a geologické aspekty danej oblasti, ale aj charakteristiku domáceho obyvateľstva, jeho zvyky i bežný život.

            Tento školský rok si pre žiakov pripravili projekciu pod názvom Tanzánia - divoké srdce Afriky, vďaka ktorej sme sa aj my, aspoň na chvíľku, mohli preniesť do rozľahlej a nádhernej divočiny čierneho kontinentu.

            Plní očakávania sme sa v utorok 16.4. vydali s pani asistentkou Piskurovou a vybranými žiakmi šiesteho ročníka na cestu na miesto konania - do kina Torysa v Sabinove. A veru neľutujeme. Nádherná projekcia, ktorá ponúka vyvážené spojenie teoretických vedomostí a zábavných prvkov, očarila všetkých prítomných. Čerešničkou na torte bola diskusia s moderátormi, ktorí sa sami expedície do Tanzánie zúčastnili. Vedeli zodpovedať na všetky zvedavé otázky a pridali množstvo ďalších zaujímavých informácii a zážitkov.

            Ďakujeme celému tímu produkcie Svet okolo nás a prajeme im veľa úspechov na ďalších cestách a mnoho inšpirácií pri tvorbe nových programov.

            Tešíme sa nabudúce!

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Anna Kreitlerová

             

          • Zápis do 1. ročníka 2024

          • 4. apríl 2024 bol pre našu školu veľkým dňom budúcich prvákov, keďže sa v našej škole konal slávnostný zápis detí do 1. ročníka. Všetky deti prežívali dni pred zápisom s veľkým vzrušením, nevšedným očakávaním a s neobyčajnou hrdosťou. Všetkým rodičom a deťom blahoželáme k úspešnému zápisu detí do našej školy. Sme veľmi radi, že si rodičia vybrali našu školu - ZŠ s MŠ Šarišské Dravce - za školu ich detí.

            Vážení rodičia, ďakujeme vám za prejavenú dôveru, za uznanie, za slová chvály, ktoré na adresu našej školy zazneli. Veríme, že  rozhodnutie zapísať deti do našej školy, budete vždy pokladať za šťastný krok, ktorý ste pre svoje deti urobili. Pričiníme sa o to všetci.

            Pani učiteľke Mgr. Petre Hovančíkovej ďakujem za spoluprácu počas prípravy žiakov a za jej prítomnosť na zápise budúcich prvákov. V septembri sa už tešíme na našich nových prvákov.

            Organizátorky podujatia: PaedDr. Mária Kalinová, PhD., Mgr. Petra Hovančíková,
            Mgr. Andrea Mačová, Mgr. Alena Čízová, Mgr. Emília Radačovská

            Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

          • PRIHLÁŠKA do 5. ročníka ZŠ (2024/2025)

          •  

            Prihlásiť žiaka / žiačku do piateho ročníka našej školy je možné nasledovne:

            Vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU, následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doručiť do školy osobne alebo poštou na adresu školy alebo vhodením do poštovej schránky školy (vchodové dvere 2. pavilónu).

            V prípade akýchkoľvek problémov s vyplnením, odoslaním alebo tlačou prihlášky nás bezodkladne kontaktujte na t.č.:  0908 030931 a problém individuálne vyriešime.

            Pozn.: Žiakov štvrtého ročníka našej ZŠ nie je potrebné prihlasovať.

          • ŠKOLSKÉ KOLO SLÁVIKA SLOVENSKA 2024

          • „Zaspievaj si! Spev prináša šťastie a radosť. Keď spievame, sme v prítomnej chvíli, a tak žijeme život naplno.“(Citát zo skladby Daniel Sárkany - Tíme To Live)


            Na školskom kole Slávika nám šťastie a radosť zo spevu odprezentovali ,,zlatí speváci“ – víťazi triednych kôl. Zmerali si svoje spevácke sily zaspievaním dvoch ľudových piesní. Súťaže sa zúčastnilo 42 žiakov od 1.A po 9.B triedu, čo svedčí o tom, že naša škola má veľa talentov a lásku k spevu a prirodzený talent v sebe nezaprú. Škoda, že nemohli vyhrať všetci, lebo porota to mala tento rok naozaj veľmi ťažké.  

            Žiaci súťažili v 3 kategóriách. Víťazi jednotlivých kategórií sú:

            I. kategória:

            1. miesto – Zuzana Haboráková (2.A)

            2. miesto – Kiara Filipová (2.A)

            3. miesto – Zuzana Blaščáková (1.A)

            II. kategória:

            1. miesto – Salome Genčúrová (6.B)

            2. miesto – Karin Bujňáková (5.A)

            3. miesto – Patrícia Kušnírová (6.B)

            III. kategória:

            1. miesto – Sofia Bujňáková (9.B)

            2. miesto – Laura Hovancová (7.B)

            3. miesto – Jakub Haborák (7.A)

            Pochvalné uznanie a vecné ceny dostali všetci tí, ktorí sa neumiestnili na prvých troch miestach.

            Veľmi pekne ďakujem aj p. uč. Anne Bujňákovej a p. uč. Petrovi Krajčovičovi, ktorí prijali moje pozvanie do poroty a taktiež za pomoc pri výbere víťazov. Moja vďaka patrí aj akordeonistovi Adriánovi Nehilovi, ktorý žiakov hudobne doprevádzal. 

            Všetkým účinkujúcim patrí obrovské ĎAKUJEM a víťazkám úprimne blahoželáme k postupu do okresného kola, ktoré sa bude konať 14. mája 2024 na ZUŠ v Lipanoch.

            Organizátorka podujatia a autorka príspevku: Mgr. Slavomíra Palková

             

          • Deň narcisov

          • Vážení rodičia, milí žiaci! 

            Na Slovensku je veľa zbierok, ktoré každý rok pomôžu ľuďom v ťažkej životnej situácii. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka na Deň narcisov tá najvzácnejšia. Pripnite si aj vy tento kvietok na podporu onkologicky chorých pacientov.

            Deň narcisov je 18. apríla. Liga proti rakovine v tomto čase už tradične organizuje verejnoprospešnú zbierku na pomoc pacientom s týmto ochorením, koná sa už 28.krát.

             Dobrovoľníkov, ktorým môžete prispieť, stretnete vo štvrtok 18. apríla  aj v našej škole, či v obci

            Šarišské Dravce a Oľšove.

          • SLÁVIČEK 2024

          • Slávik – drobný vtáčik, svojim spevom teší všetky tvory na zemi. Aj my škôlkari radi spievame. Preto sme sa zapojili do regionálnej prehliadky v speve ľudových piesní detí predškolského veku s názvom „SLÁVIČEK“. Krásny spev ľudových piesní sa 10. apríla niesol sálou Mestskej galérie v Lipanoch. Texty ľudových piesní a ich melódie poskytli pohľad do minulosti a potešili dušu každého poslucháča. Naša predškoláčka Lea Švecová zaspievala pieseň „A kedi ja pasla kačata“. Každý ,,slávik“ získal odmenu za odvahu a krásny hlások. Lei za predvedený výkon a reprezentáciu materskej školy ďakujeme.       

            Autorka príspevku: uč. Martina Haboráková

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

          • Inakosť. Ako veľmi sa toto slovo v dnešnej dobe nenosí. Doba nám diktuje, ako „musíme“ vyzerať, obliekať sa, maľovať sa, správať sa. Neveríte? Tvrdíte, že to nie je pravda? Mýlite sa! Dnešný svet inakosť ťažko trestá, napríklad v škole medzi deťmi rôznou formou odsudzovania a výsmechu. A taká to je škoda. Prečo? Kebyže niet inakosti, dnešný svet nepozná vďačnosť, pokoru, sebakritiku, ohľaduplnosť a možno ani vieru.

            21. marca sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Dátum 21.3. je symbolický, keďže ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Majú tri namiesto dvoch. Práve pri tejto príležitosti prebieha na Slovensku "Ponožková výzva", do ktorej sme sa zapojili aj my žiaci ZŠ s MŠ Šarišské Dravce. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že všetci sme iní, no práve to robí svet pestrejším a lepším. Ľudia s Downovým syndrómom žijú medzi nami, sú jedni z nás a my svojím pochopením a svojou podporou im dávame šancu na plnohodnotný život. 

            ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapojili a vyjadrili tak svoje sympatie a podporu ľuďom s DS a rodičom za úžasnú spoluprácu. 

            Organizátori podujatia: PaedDr. Mária Kalinová, PhD. Mgr. Petra Hovančíková,
            Mgr. Renáta Majerničková, Mgr. Michaela Girašková, p.uč. Martina Haboráková, žiaci ZŠ s MŠ Šarišské Dravce, nepedagogickí zamestnanci.

             Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

          • Šachová liga ,,pážat"

          • Páža bol mladý šľachtic, ktorý slúžil ako osobný sluha panovníkovi alebo inému vysokopostavenému šľachticovi. Pážatá boli obvykle vo veku od 7 do 18 rokov a pochádzali z bohatých a vplyvných rodín. Pážatá boli obvykle chlapci, ale v niektorých prípadoch boli aj dievčatá.

            Páža mal viacero úloh. Pomáhal panovníkovi s obliekaním, jedením a cestovaním. Sprevádzal panovníka na oficiálnych podujatiach a slávnostiach. V čase vojny slúžil ako pánov osobný strážca. Páža sa zúčastňoval na výcviku v jazdectve, šerme a iných rytierskych disciplínach. Učil sa aj etiketu a správanie sa na dvore.

            A naše ,,šachové pážatá" sú presne o tom. Ešte to nie sú úplní rytieri na šachovom bojisku, ale neustále sa učia od lepších. Trénujú  a často si merajú sily medzi sebou.

            Spolu s trénerom nášho šachového oddielu pre mládež Jankom Chovancom sme zorganizovali trojicu nedeľných turnajov pre šachistov zo škôl nášho regiónu od ,,Ľubovne cez Dravce po Lipany". Medzi 30 súťažiacimi sme mali zastúpenie aj my. Reprezentovali nás ôsmi statoční žiaci našej školy.

            Oliver, Matúš a Gabriel Klembarovci, Patrik Kelemeca, Filip Habľák, Oliver Haborák a dve slečny Stanka Saxová a Sofia Sontágová obetovali tri voľné nedele a pobili sa na šachovniciach o titul.

            A neodišli vôbec naprázdno. Vo všetkých troch turnajoch presvedčivo zvíťazil Oliver Klembara a získal aj celkovú trofej za najlepšie ,,šachové páža" roka.

            V kategórii mladších dievčat vyhrala krásne celkové druhé miesto tretiačka Sofia Sontágová.

            Naprázdno neodišla ani  Stanka Saxová, ktorá obsadila tretie miesto v treťom turnaji a Patrik Kelemeca, ktorý získal druhé miesto takisto v treťom turnaji.

            Deťom aj rodičom sa liga veľmi páčila a určite sa jej zúčastníme aj na budúci rok.

            Šach-mat!

            Organizátor podujatia a autor príspevku: Mgr. Peter Krajčovič, šachový aktivista

          • Školské a okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavova báseň Počkaj, vtáčik...

            Počkaj, vtáčik, neuleť!
            Poletíme spolu hneď.

            Vrtíš hlávkou. Čudno ti,
            že chcem lietať ako ty?

            Ako ty mám krídla dve,
            ale kdesi schované.

            Počuduj sa, môj milý,
            trochu sa mi skrivili...

            ...vyjadruje, že umenie by malo byť ako ten vták - voľné a neoklieštené. Lebo aj krajina je slobodná len do tej miery, do akej miery dopraje slobodu umelcom.

            Celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých – Hviezdoslavov Kubín, tak ako to po celé roky robí, aj tento rok, v jubilejnom 70. ročníku  oslavuje slobodné umenie a ponúka mu priestor na realizáciu.

            Hviezdoslavov Kubín pôvodne vznikol pre potreby zdokonalenia výslovnosti v slovenskom jazyku, postupne sa však pretváral, prepájal sa s inými druhmi umenia a nadobúdal súčasnú podobu. Je vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. Vznikol v roku 1954, ročne jeho jednotlivými kolami prejdú tisíce recitátorov a za sedemdesiat rokov sa na ňom zúčastnili státisíce recitátorov. Medzi významné osobnosti patria Július Satinský, Milan Lasica, Ľubo Roman, Karol Horák, Soňa Behulová-Müllerová, Lucia Hurajová, Milan Ondrík, Jaroslava Čajková, Anka Rakovská, Maja Danadová, Slávka Daubnerová, Veronika Mészárosová a iní.

            Medzi úspešných recitátorov sa už nepochybne zaradilo aj 37 žiakov našej školy, ktorí s nadšením a veľmi presvedčivo podali svoje umelecké texty poézie a prózy na školskom kole.

            Najlepší z nich vo svojich ketagóriach – Dalibor Dobrovič zo 4.A, Salome Genčúrová zo 6.B, Alexandra Hajzušínová zo 6.B, Laura Hovancová zo 7.B a Michaela Osifová z 8.A sa umiestnili na prvých miestach, a tak získali postup na okresné kolo.

            Súťažiaci sa potešili vecným cenám, knihám či diplomom. Sami žiaci rozhodli o najsympatickejších recitátoroch a im sme udelili cenu a diplom sympatie. ,,Voľba  padla“ na Júliu Ritu Novysedlákovú a Dalibora Dobroviča.

             

            V Sabinove v silnej umeleckej konkurencii uspela a diplom druhej najlepšej recitátorky v okrese Sabinov vo svojej kategórii  pre našu školu získala Michaela Osifová.

            Kolegynkám učiteľkám  – Kalinovej, Radačovskej, Mačovej, Bodnárovej, Haborákovej, ako aj rodičom ďakujem za pomoc pri výbere textu a následnom nácviku recitácie a žiakom za chuť súťažiť a prezentovať umenie hovoreného slova.

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Ľubica Matijová

          • Všetkovedko

          •          Vedomostná súťaž Všetkovedko je vo finále. Žiaci mali šancu ukázať, čo všetko už o svete vedia, porovnať sa s ostatnými deťmi a získať pamiatku na svoj výkon v podobe diplomu a ceny.

            Celkovo súťažilo 32 076 detí. Na našej škole sa do súťaže zapojilo 9 žiakov. Najúspešnejší žiaci – titul Všetkovedko získali Vivien Knutová a Rafael Ján Kožár.

            Veríme, že v budúcom ročníku sa do súťaže zapoja opäť žiaci, ktorí budú chcieť predviesť svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením , logické myslenie a správny úsudok.

            Benefitom pre nich bude nielen hrdý titul, diplom a darček, ale aj skúsenosť s testovacím hárkom, ktorú neskôr uplatnia pri ďalšom štúdiu.

            Organizátori podujatia: Mgr. Emília Radačovská, žiaci, ktorí sa zapojili do súťaže (1. A, 2. A, 3.A)

            Autorka príspevku: Mgr. Emília Radačovská

             

          • Chemická olympiáda

          • „Teraz  žijeme vo svete, kde sa limonáda vyrába  z chemikálií a leštidlo na nábytok zo skutočných citrónov."            Aj tento výrok vystihuje dobu, v ktorej žijeme.

            Chemická olympiáda má na Slovensku bohatú históriu. Tento rok sa konal  už jej 60.ročník, do ktorého sa  zapojili aj žiaci  deviateho ročníka našej školy. Počas druhého februárového týždňa sa uskutočnilo školské kolo súťaže s týmito výsledkami:

            1.miesto: Adam Troščák  

            2.miesto : Svetlana Osifová

            3. miesto: Natália Kaščáková

            Všetci boli úspešnými riešiteľmi školského kola, ale do okresného kola postúpil iba Adam Troščák.

            Okresné kolo chemickej olympiády  sa uskutočnilo v polovici marca na Gymnáziu v Lipanoch. Súťaž pozostávala z teoretickej a praktickej časti.  Adam Troščák  bol úspešným   riešiteľom  okresného kola a skončil na peknom 4.mieste.

            Všetkým účastníkom blahoželáme k úspešnej  reprezentácii školy a prajeme veľa úspechov v štúdiu na strednej škole.

             

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Ing. Mária Čekanová

          • Úspech našich geografov na okresnom kole Geografickej olympiády

          • „Nadšenie je jedným z najsilnejších motorov úspechu. Keď niečo robíte, robte to celým srdcom a celou silou. Vtlačte do toho celú svoju osobnosť. Buďte aktívni, húževnatí, nadšení a verní - a svoj cieľ dosiahnete!“

            Takto krásne to povedal americký filozof a básnik  Ralph Waldo Emerson. A ja môžem len s radosťou skonštatovať, že naši deviati žiaci, ktorí 12. marca reprezentovali našu školu na okresnom kole 52. ročníka Geografickej olympiády to len potvrdili. Dali do svojich príprav všetko. Boli aktívni, húževnatí a s nadšením sa pripravovali na deň D, aby predviedli svoje vedomosti a zručnosti.  A veru sa nám to oplatilo!

            Žiaci bojovali v troch kategóriách podľa ročníkov, zmerali si svoje sily v teoretickej aj praktickej časti a nestratili sa ani v konkurencii vyše sedemdesiatich žiakov zo štrnástich škôl.

            Pre našu školu bolo toto okresné kolo mimoriadne úspešné. Domov sme si priniesli až dve „zlaté medaily“!

            Výborná Ninka Mišenčíková z 5.A obsadila prvé miesto v nepostupovej kategórii G (4.-5. ročník). Na krajskom kole nás tak z prvého miesta v kategórii F (6.-7. ročník) bude reprezentovať Jakub Mišenko zo 6.B.

            Ďakujem všetkým zúčastneným nadšencom pre geografiu, srdečne gratulujem víťazom a Jakubovi prajem veľa síl a nadšenia do ďalšej prípravy na krajské kolo. Držíme prsty!

            Autor príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Anna Kreitlerová

          • DÚHA - celoslovenská súťaž vo výtvarnej tvorbe

          • Žiaci našej školy sa zapojili do celoslovenskej súťaže - Dúha vo výtvarnej tvorbe. Hlavným cieľom súťaže bolo zvýšiť záujem žiakov o výtvarné umenie v jeho rôznorodosti. Do súťaže sme zaslali plošné práce spracované rôznymi výtvarnými technikami.

            Do celoslovenskej výtvarnej súťaže sa zapojili títo žiaci:

            • Alexandra Jaššová, 6.A
            • Lucie Pokorná, 6.A
            • Šimon Hovanec, 8.A
            • Zuzana Palgutová, 8.A
            • Žaneta Spodníková, 8.A
            • Vanesa Hurajtová, 8.B
            • Antónia Piskurová, 8.B
            • Natália Kaščáková, 9.A

            Žiakom, ktorí reprezentujú našu školu,  prajeme veľa úspechov pri vyhodnotení ich výtvarných prác.

            Organizátorka podujatia a autorka príspevku: Mgr. Anna Bujňáková

          • Štvrtáci dostali pozvanie do OBECNEJ KNIŽNICE

          • Naši žiaci majú ku knižkám veľmi blízko každý deň, a preto sme sa rozhodli opäť prijať pozvanie a navštíviť aj obecnú knižnicu, kde nás privítala pracovníčka  knižnice Mgr. Katarína Skurková.

            V mesiaci marec naši štvrtáci viac ako inokedy zavítali do knižnice. Spomedzi pestrej ponuky kníh, ktoré našim deťom ponúka obecná knižnica, si žiaci vybrali ozaj veľmi zaujímavé knihy.V knižnici nás už čakalo všetko pripravené. Najprv sme sa ocitli vo svete rozprávok. Po vypočutí úryvku z rozprávky žiaci hádali o akú rozprávku či príbeh sa jednalo. Svojej úlohy sa výborne zhostili a všetky ruky boli vždy hore. Žiaci  si ešte vypožičali nové knihy a rozlúčili sme sa s pocitom príjemne prežitého času s knihou. Pani knihovníčke ďakujeme za pozvanie a milé prijatie.

            Organizátori podujatia:PaedDr. Mária Kalinová, PhD. a žiaci 4.A ZŠ s MŠ.

            Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Deň ľudovej rozprávky

          • 15. marec 2024 bol v našej škole pre žiakov 1.stupňa v školskej knižnici Dňom ľudovej rozprávky. Dňom, ktorý bol venovaný rozprávkam Pavla Dobšinského, počas ktorého sme si okrem výročia narodenia Pavla Dobšinského, nášho známeho zberateľa rozprávok, pripomenuli aj to, koľko krásnych ľudových rozprávok vďaka nemu poznáme. Každé dieťa určite pozná aspoň jednu rozprávku a tiež vie, ako tá rozprávka skončí. Ale len málokto sa zamýšľa nad tým, ako  rozprávka mohla pokračovať a čo bolo ďalej... Tak na túto otázku sa snažili v tento deň odpovedať žiaci 1. stupňa spolu so svojimi pani učiteľkami. Najskôr si prečítali niektoré vybrané rozprávky a potom nechali pracovať svoju fantáziu...  Deti v každej skupine mali skvelé nápady, ktoré pri spoločnom hodnotení v skupinách prezentovali. Za svoju prácu a snahu počas dopoludnia bol každý žiak odmenený a odchádzal domov s diplomom, medailou a dobrým pocitom.

            Organizátori podujatia: PaedDr. Mária Kalinová, PhD. , Mgr. A. Mačová, Mgr. A. Čízová a  žiaci 1.stupňa.

            Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 5.4.2024 (piatok) udeľuje v zmysle §150 ods. 5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a so súhlasom zriaďovateľa  deťom MŠ a žiakom  riaditeľské voľno z organizačných a prevádzkových dôvodov (Deň učiteľov).

            Z obedov budú deti a žiaci automaticky odhlásení.

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že veľkonočné prázdniny sa v školskom roku 2023/2024 uskutočnia v termíne od 28. marca (štvrtok) do 2. apríla (utorok) 2024.
            V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa 
            zároveň prerušená prevádzka materskej školy z prevádzkových dôvodov.
            Vyučovanie žiakov v základnej škole a prevádzka materskej školy budú obnovené 3
            . apríla 2024.

          • Deň vody 2024

          • Dnes 22.marca si pripomíname svetový deň vody. Keďže je voda nevyhnutná pre život, pripomeňme si jej vzácnosť!
            Tu je zopár zaujímavosti o pitnej vode:

            • bez vody prežijeme len 3-4 dni
            • vypitím 8 pohárov čistej vody a zjedením 5 porcií surovej zeleniny alebo ovocia denne máme o svoj správny pitný režim postarané
            • keď žiak základnej školy po 45-minútovej náročnej vyučovacej hodine vypije cez prestávku pohár čistej vody, výrazne mu to zlepší metabolizmus, kým prifarbovaný a sladený nápoj ešte viac zaťaží jeho organizmus
            • naše telo pociťuje nedostatok vody väčšmi ako nedostatok vzduchu - pri 6 %-nom znížení prísunu kyslíka sa nám môže zakrútiť hlava, pri 5 %-nej dehydratácii hrozí nášmu organizmu prehriatie, kolaps krvného obehu a šok
            • strata vody z organizmu napríklad potením, hnačkou, znižuje telesnú a duševnú výkonnosť (únava, bolesti hlavy, kĺbov)
            • keď cítime smäd, pre telo je to už neskoro
            • keď sme smädní, sme vlastne dehydratovaní
            • treba piť pravidelne, často a v malých množstvách po celý deň
            • mlieko nie je nápoj
            • mlieko je potravina, netreba ho teda rátať do pitného režimu
            • dobrým indikátorom pre správne zavodnenie organizmu je farba moču, mal by byť svetlý až bezfarebný.

            „Chrániť, šetriť a vážiť si vodu naozaj treba, lebo bez nej sa veru žiť nedá.“

             Autorka príspevku: Mgr. Slavomíra Palková

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Vážení rodičia, milí budúci prváci!

            Srdečne Vás pozývame na zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2024/2025, ktorý sa uskutoční  v základnej škole dňa 4. apríla 2024 (štvrtok) v čase od 12:30 do 16:30 v 1.A triede.

            Ponúkame aj možnosť vopred si rezervovať presný čas zápisu na tel. č.: 0918 161144
            (PaedDr.Mária Kalinová, PhD. – učiteľka poverená vykonaním zápisu).

            Zápis sa uskutoční za prítomnosti detí.

            Po dohode s vedením školy (t. č.: 0908 030931) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            V deň zápisu je potrebné doniesť vyplnenú prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi
            (zákonnými zástupcami), rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Vyplnenú a odoslanú ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU vytlačte a podpísanú doneste v deň zápisu.

            Ak nemáte možnosť prihlášku vytlačiť, tak ju len vyplňte a odošlite.
            Zároveň nám túto skutočnosť oznámte na t.č.:  0908 030931.

            Rodičia, ktorých deti budú pokračovať v plnení  povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole, oznámia túto skutočnosť  v závere prihlášky prostredníctvom poznámky.

             

          • História – učiteľka života...

          • ...snáď najznámejší výrok rímskeho filozofa a štátnika Macra Tullia Cicera už počul nejeden z nás. Odhaliť kúsok dávnej minulosti a preveriť si svoje vedomosti z tejto vedy sa pokúsili žiaci základných škôl aj na okresnom kole.  Dejiskom olympiády už tradične boli priestory Základnej školy, Ul. 17. novembra 31 v Sabinove.

            Druhý februárový týždeň dejepisná olympiáda preverila vedomosti takmer päťdesiatich účastníkov tohto okresného kola. Zastúpenie na okresnom kole mali aj žiaci našej školy. Zo školského kola víťazne postúpili žiaci siedmeho ročníka Oliver Haborák a Kristián Kľoc, žiaci ôsmeho ročníka Michaela Osifová a Dávid Goliaš a rovnako aj naši najstarší Svetlana Osifová a Aneta Kandráčová.

            Naši „historici a bádatelia“ to veru nemali ľahké. Okrem úloh z príslušného učiva daného ročníka, si museli  naštudovať aj históriu hradov a zámkov na monotematickú časť testu a napokon museli svoje vedomosti obohatiť ešte aj o témy z regionálnych dejín.

            Pre žiaka 7. A triedy Olivera Haboráka bolo okresné kolo úspešné a obsadil prvé miesto vo svojej kategórii s postupom na krajské kolo v Prešove.

            Víťazovi gratulujeme a prajeme veľa síl a chuti do ďalšej prípravy na krajské kolo.

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Andrea Haboráková

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

          •  Svoje sympatie a podporu ľuďom s ,,DS“ môžeme vyjadriť aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí.  Rozhodli sme sa  túto myšlienku podporiť kampaňou a propagáciou.

            Milí žiaci,

            obujte si aj VY 21. marca 2024 dve odlišné ponožky a príďte počas desiatovej prestávky do jazykovej učebne 2. pavilónu, kde si niečo povieme o DOWNOVOM SYNDRÓME  a odfotíme sa. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

            ZAPOJ SA DO PONOŽKOVEJ VÝZVY AJ TY!

            ĎAKUJEMe!

          • Riaditeľské voľno (6., 7. a 8. ročník)

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 20.3.2024 (streda) udeľuje so súhlasom zriaďovateľa  žiakom 6.A, 6.B, 7.A, 7.B, 8.A a 8.B riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Testovanie 9 - 2024)Z obedov budú žiaci uvedených tried automaticky odhlásení.

          • POĎAKOVANIE NA SOCIÁLNEJ SIETI FACEBOOK

          • Dobrý skutok  tretiakov a štvrtákov  ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vyzdvihli aj na sociálnej sieti Facebook / Svetielko nádeje. Poslali nám fotografie pacientov a poďakovali nám za krásnu poštu, ktorú sme im poslali. Už druhý rok sme nezabudli na detských onkologických pacientov na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie ŠZÚ v Banskej Bystrici. Veľmi sa potešili tomu, že sa naši žiaci opäť rozhodli povzbudiť a potešiť ich detských pacientov a vyčariť im úsmev na tvári napriek ich ťažkému osudu. Náš príspevok si pozrelo vyše 1020 ľudí. Sme radi, že aj takýmto spôsobom môžeme zviditeľniť meno našej školy. 

            Organizátori podujatia: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.,  žiaci 3.A a 4.A  ZŠ s MŠ

            Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

          • Pozvánka na Deň ľudovej rozprávky

          • Milí žiaci I. stupňa,
            pripomeňte si s nami výročie narodenia slovenského rozprávkara
            Pavla Dobšinského
            projektovým vyučovaním
            v školskej knižnici dňa 15.03.2024.

            Tešia sa na vás pani učiteľky I. stupňa!

             

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jarné prázdniny sa v školskom roku 2023/2024 uskutočnia v termíne od 26. februára 2024 do 1. marca 2024.

            V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa zároveň prerušená prevádzka materskej školy

            Vyučovanie žiakov v základnej škole a prevádzka materskej školy budú obnovené 4. marca 2024.

          • POZVÁNKA

          • Milí recitátori!
            Srdečne Vás pozývame
            na „Návštevu u pána Hviezdoslava“, ktorá sa
            uskutoční 22.2.2024 o 10.25 hodine
            v školskej knižnici.
            Tešíme sa na širokú paletu poézie a prózy
            vo Vašom umeleckom prevedení!

          • Okresné kolo Šaliansky Maťko

          • Je zrejme, že každá skúsenosť nás posúva ďalej. Učí nás, že ak chceme niečo dosiahnuť, je potrebné aj naše úsilie. Žiaci na svoj rast a zdokonaľovanie seba majú rôzne aktivity, súťaže či podujatia. A jedným takým podujatím je aj súťaž Šaliansky Maťko. Je to  recitačná súťaž v prednese slovenskej povesti.

            Po úspešnom zvládnutí školského kola sa  okresného kola zúčastnili a svoj talent naplno využili žiačky Lenka Knutová z 5.A a Júlia Rita Novysedláková zo 7.B triedy.

            Tešíme sa, že opäť posunuli seba aj našu školu o level vyššie. Ďakujeme im, že nás úspešne reprezentovali a Lenke blahoželáme k peknému tretiemu miestu.

             

            Organizátorky podujatia: Mgr. Ľubica Matijová, Mgr. Andrea Haboráková

            Autorka príspevku : Mgr. Matijová Ľubica

          • MALÍ ŽIACI ROBIA VEĽKÉ VECI ...

          • Pätnásty február je tak trochu v tieni predchádzajúceho dňa. O láske sa predsa len hovorí ľahšie ako o detskej rakovine. No práve 15. február je Medzinárodným dňom detskej rakoviny. Na znak solidarity s detskými pacientmi si v tento deň ľudia po celom svete pripínajú zlatú stužku. Inak tomu nebolo ani v našej ZŠ s MŠ Šarišské Dravce a opäť sme sa pripojili k celosvetovej kampani na podporu povedomia o detskej onkológii. Nezabudli sme na našich rovesníkov a pripravili sme im pekné obrázky, listy a pozdravy. Žiaci preukázali koľko lásky a dobra dokážu dať druhému a to bez toho, aby za to niečo očakávali.

             

            Organizátori podujatia: PaedDr. Mária Kalinová, PhD. a žiaci 3.A a 4.A  ZŠ s MŠ

            Autorka príspevku: PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

          • Valentínsky deň

          • Na deň sv. Valentína  sme na našej škole organizovali podujatie s názvom ,,Valentínska pošta”. My, deviatačky spolu s pani učiteľkou Matijovou sme chceli vymyslieť nejaký spôsob, ako by sme odovzdávanie valentínskej pošty urobili výnimočnejšie. A...prišli sme na to!

            Odovzdávanie ,,Valentínok“ bolo spojené s malým valentínskym kvízom, ktorý obsahoval niekoľko veselých súťaží, ktorých sa  žiaci 1. až 7. ročníka mohli dobrovoľne zúčastniť. Pripravili sme si pre súťažiacich jazykolamy, názvy romantických filmov, kamarátske filmové dvojice či jedenie sladkých chrumiek, balónový tanec, ako aj  karaoke.

            Pekný valentínsky deň sme ukončili vyhodnotením najkrajšej ,,Valentínky“.

            Žiaci si so sebou odniesli sladké potešenie, veľa dobrej nálady a chuť súťažiť.

            Žiakom 8. až 9. ročníka boli ,,Valentínky“ doručené osobne po triedach. 

            Veríme, že aj vy ste si naplno užili deň plný lásky so svojimi najbližšími.

             Autorky príspevku: Alžbeta Brillová, Katarína Hovančíková, Natália Spodníková, Sofia Bujňáková

            Organizátorky podujatia: Mgr. Matijová Ľubica, Alžbeta Brillová, Katarína Hovančíková, Natália Spodníková, Sofia Bujňáková, Lenka Slaminková, Bianka Mišenčíková, Lívia Krenická

             

          • KARNEVAL

          • Princovia, šašovia, kráľovné, králi, ktorých sa piráti naozaj báli. Čarovné kúzla, nádherné masky, škaredí škriatkovia či úžasné krásky...

             V takejto nádhere a veľkom štýle sa stretli naši chlapci a dievčatá. Aj keď sa spočiatku možno niekto bál, bol z toho nakoniec príjemný a  zábavný karneval. Karnevalu, ktorý sa konal 2. februára 2024 sa zúčastnili žiaci prvého stupňa. Nielen za pomoci kúziel, ale aj za spolupráce šikovných rodičov prišli žiaci v nádherných maskách, a tak vytvorili príjemnú atmosféru celého karnevalu. Každý sa zabavil, vytancoval a domov odchádzal s peknou tombolovou cenou.

             

            Autorka príspevku : Mgr. Alena Čizová

            Organizátorky podujatia : Mgr. Alena Čizová, Mgr. Emília Radačovská, PaedDr. Mária Kalinová, PhD, Mgr. Andrea Mačová

          • Pôstne obdobie

          • Pôstne obdobie sa v rímskokatolíckej cirkvi  začína Popolcovou stredou a končí sa Veľkým piatkom. V kresťanstve má pôst význam pokánia a vnútorného očisťovania, ale aj význam prípravy a očakávania. Z tohto dôvodu sa kresťania postia pred významnými sviatkami. Je to čas zmeny a jedným zo spôsobov, ako ukázať Ježišovi, že si ceníme jeho obetu, je konať skutky lásky a milosrdenstva. Je to aj  čas stíšenia sa a meditácie. Čas, kedy by mal človek pookriať.
            Možno vás na začiatku pôstu povzbudí a nielen  vašim ušiam ulahodí ponúkaná skladba v podaní p. učiteľky Slávky Palkovej.

            Autorka príspevku: Mgr. Matijová Ľubica​​​​​​​

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA – ŠKOLSKÉ A OKRESNÉ KOLO

          • ,,Možno ešte nevieme, čo sme schopní dokázať, ale vieme, čo sme boli schopní prekonať. A už sa nikdy nebudeme podceňovať.“  (Scott Stabile)

            Tento výrok zrealizovali a zúročili žiaci, ktorí sa radi venujú biológii a neboja sa, zmerať si sily so svojou konkurenciou.

            Školské kolo biologickej olympiády v kategórii C sa konalo dňa 11.1.2024 online testom, ktorého sa zúčastnili šikovní mladí biológovia 8. a 9. ročníkov. V teoreticko – praktickej časti postúpili do okresného kola len dvaja najšikovnejší zo šikovných – Adam Troščák z 9.A triedy, ktorý skončil na 1. mieste a Michaela Osifová z 8.A triedy, ktorá obsadila 2. miesto.

            Okresné kolo sa konalo v tejto kategórií prezenčne dňa 13.2.2024 v Lipanoch, odkiaľ si Diplom úspešného riešiteľa1. miesto s postupom na krajské kolo odniesol Adam Troščák z 9.A .

            Úprimná vďaka za snahu ukázať vedomosti, za reprezentáciu našej školy a za šírenie jej dobrého mena patrí všetkým zúčastneným žiakom. Adamovi Troščákovi držíme palce a prajeme veľa úspechov aj na krajskom kole.

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Slavomíra Palková

             

          • Lyžiarsky výcvikový kurz 2024

          • Naši ôsmaci absolvovali lyžiarsky výcvik v termíne od 15. - 19. 1. 2024. „Prechodným domovom“ sa im na päť dní stal penzión San André v Skiparku Vyšné Ružbachy. Okrem toho, že sa žiaci naučili základy lyžovania, prípadne sa niektorí zdokonalili, užili  si aj kopec zábavy. Domov si odniesli aj veľa zážitkov, ktoré boli umocnené vydareným a priaznivým počasím. Už teraz sa tešíme na budúci rok.

            Autor príspevku: Mgr. Ján Stajnča

          • Svätý Valentín a valentínska pošta

          • 14. februára je sviatok všetkých zamilovaných, a tak nám dovoľte, ponúknuť vám pár informácií práve o sv. Valentínovi.

            Sv. Valentín pochádzal z mesta Terni na juhu dnešného talianskeho regiónu Umbria. V roku 197 sa v rodnom meste stal biskupom. Neskôr pôsobil v cisárskom Ríme, kde sa počas jeho života vystriedalo na tróne viacero vladárov. Skutky, vďaka ktorým si naňho všetci zamilovaní na začiatku februára spomínajú, sa spájajú s vládou cisára Claudia II.

            Claudius bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry. Tu možno hľadať pôvod sviatku zamilovaných, ktorí všetci zaľúbenci oslavujú na deň Valentínovej smrti - 14. februára.

            Jeho konanie sa donieslo cisárovi, ktorý dal rebelujúceho kňaza uväzniť. Vo väzení liečil chorých kresťanov. 14. februára 269 kat mečom ukončil jeho život. Pred svojou popravou stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika, do ktorej sa podľa legendy dokonca zamiloval. Jej otca, Asteria, uzdravenie dcéry presvedčilo o moci Ježiša Krista a s celou svojou rodinou sa mu dal pokrstiť. V súvislosti so sudcovou dcérou sa traduje, že pred svojou smrťou poslal dievčaťu lístok s podpisom  - Od Tvojho Valentína.

            Takto vraj vznikla aj prvá tzv. valentínka, ktorú si od tohto času dávajú zamilovaní ľudia s vyznaním lásky.

            Aj nás motivoval sv.Valentín, a preto sme sa rozhodli na našej škole zorganizovať  podujatie s názvom „Valentínska pošta“. Každý sa môže zapojiť tým, že vytvorí valentínsky odkaz (valentínku) v podobe pohľadnice, kresby alebo básničky komu chce a vhodí ju do škatule, ktorá je umiestnená v prvom pavilóne. Valentínska pošta bude včas doručená práve na sviatok sv. Valentína. Stačí napísať na zadnú stranu valentínky meno a triedu, komu máme valentínku doručiť.

            Odovzdávanie pošty bude spojené s malým valentínskym kvízom a vyhodnotením najkrajšej valentínky  v školskej knižnici.

            Príspevok spracovala: Mgr. Ľubica Matijová

          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA - ŠKOLSKÉ KOLO

          • Geografia je dôležitá súčasť nášho každodenného života. Veď napr. plánujeme cesty či dovolenky, zapíname si GPS, zisťujeme posun času na dovolenke, pozorujeme počasie, snažíme sa zorientovať v prírode, chceme porozumieť rôznym krajinám či kultúram, študujeme  dopady klimatických zmien.... To všetko a ešte omnoho viac je vlastne naša bežná skúsenosť s geografiou, aj keď si to možno mnohí ani neuvedomujeme.

            Je zrejme, že geografia je tiež dôležitá pre poznanie a pochopenie sveta, v ktorom žijeme  a pomáha nám kriticky myslieť a chápať globálne procesy, ktoré nás ovplyvňujú.

            Spomínané fakty nás utvrdzujú v tom, že je veľmi potrebné, aby mladá generácia nestrácala záujem o štúdium tejto krásnej vedy.

            Je úžasné, že až 27 696 žiakov z 1130 škôl  sa o geografiu zaujíma podrobnejšie, čo dokázali tým, že  v piatok 19.1.2024 zasadli k počítačom, aby si zmerali svoje sily v geografických vedomostiach a zručnostiach. Do školského kola 52. ročníka geografickej olympiády sa zapojilo aj 14 našich nadšencov pre geografiu, ktorí bojovali v troch kategóriách podľa ročníkov. Žiaci vypracovávali online test s úlohami za 100 bodov, ktorý pozostával z monotematickej, teoretickej i praktickej časti. Stihnúť to museli v časovom limite 90 minút.

            Traja najúspešnejší riešitelia z každej kategórie postúpili do okresného kola, ktoré sa bude konať 12. marca prezenčnou formou.

            A tu sú naši postupujúci ,,geografiˇˇ:

            G kat. (4. a 5. ročník):            Nina Mišenčíková (5.A)

                                                           Katarína Gerší (5.A)

                                                           Klaudia Mihaliková (5.A)

            F kat. (6. a 7. ročník):             Oliver Haborák (7.A)

                                                           Patrik Kelemeca (7.A)

                                                           Jakub Mišenko (6.B)

            E kat. (8. a 9. ročník):            Petronela Čekanová (9.B)

                                                           Svetlana Osifová (9.A)

                                                           Adam Troščák (9.A)

            Súťažiacim blahoželáme a postupujúcim žiakom prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

             

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Anna Kreitlerová

          • Dobrá novina

          • Dobrá novina je kolednícka akcia eRka – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí spojená s finančnou zbierkou pre rozvojové projekty v afrických krajinách.

            Dobrá novina je založená na hlbokej kresťanskej tradícií a je spojená s rozmerom solidarity a pomoci ľuďom v núdzi. Počas Vianoc prechádzajú kolednícke skupiny so svojimi animátormi do rodín a ohlasujú radostnú zvesť. Každoročne koledníci v našej obci prinášajú poslanie nádeje.

            Ďakujeme našim obetavým žiakom a animátorom. Veľké poďakovanie patrí aj starostlivým rodičom, ktorí im s láskou pripravovali kostýmy a rekvizity. Želáme im, aby radosť, ktorú prinášali do rodín, ostala v ich srdciach počas celého roka.

             

            Organizátori podujatia:   duchovný otec Michal Paľovčík, Mgr. Anna Bujňáková, animátorky, rodičia koledníkov.

             

            Autorka príspevku: Mgr. Anna Bujňáková 

          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • ,,Enjoy English!“

            A je to tu!  Výsledky z okresného kola olympiády v anglickom jazyku uzreli svetlo sveta. Naša radosť je obrovská, keďže obidvom našim žiačkam sa podarilo v okresnom kole v Sabinove obstáť v tejto súťaži skvele – obidve sa stali úspešnými riešiteľkami a ich umiestnenie je výborné.

            V mladšej kategórii 1.A našu školu reprezentovala Lenka Adamková zo 7. A triedy, ktorá sa umiestnila na peknom 4.mieste, no a v staršej kategórii 1.B obsadila 6. miesto Aneta Kandráčová z 9.B.

            Našim úspešným riešiteľkám srdečne blahoželáme, ďakujeme im za reprezentáciu školy a zároveň veríme, že ich nadšenie pre angličtinu pretrvá i naďalej v duchu „Enjoy English!“

            We´re looking forward to you next year.

             

            Organizátorka podujatia a autorka príspevku: Mgr. Martina Ignácová

          • Vianočné koledovanie – videozáznam

          • ...len aby sa nezabudlo na spevy a vinše našich koledníkov a pre zachovanie tradícií ponúkame jedno krátke ,,videjko“ zo záznamu nášho ,,kameramana" Petra Haboráka... 

          • Šaliansky Maťko – súťaž v prednese slovenskej povesti

          • Povesť je súčasťou  ľudovej kultúry, ktorá zahŕňa slovesné výtvory ús­tneho podania. Okrem povesti zahŕňa aj rozprávky, básne, piesne, príslovia, porekadlá, pranostiky, hádanky, báje a balady. Spomínané slovesné diela sa rozširovali tradíciou a mali kolektívny charakter. Spájali sa s ročnými obdobiami, prácou na poli, žatvou či kosbou a tiež s rodinným obradovým folklórom na svadbách či krstinách. Povesti sú osobitným druhom ľudovej rozprávky. Rozprávajú o živote hrdinov, o rozličných udalostiach vzťahujúcich sa na určitú osobu, miesto a čas.

            Súťaž Šaliansky Maťko má už 29. pokračovanie a aj ona dáva deťom priestor na rozvoj tvorivých schopností a prezentáciu slovenskej povesti.

            Dvadsať žiakov našej školy vo štvrtok 11.1.2024 ukázalo, že vedia prekonať svoj strach. Predviedli svoje recitačné schopnosti a ulahodili tak uchu všetkých zúčastnených. Predstavili nám povesti o hradoch a zámkoch, o šťastnej či menej šťastnej láske, no aj o významných osobnostiach našich dejín.

            Z troch kategórií máme troch postupujúcich na okresné kolo. Sú nimi – Aneta Mačová (3.A), Lenka Knutová (5.A) a Júlia Rita Novysedláková (7.B). Nuž veľa síl a odvahy pri reprezentovaní našej školy aj vo vyššom leveli tejto súťaže.

            Nech vám, milí žiaci, dlho vydrží radosť zo spoločného objavovania tajomstiev slovenských povestí!

            Organizátorky podujatia: Mgr. Ľubica Matijová, Mgr. Andrea Haboráková, Mgr. Andrea Mačová, Mgr. Barbara Bodnárová a PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

            Autorka príspevku: Mgr. Ľubica Matijová

          • Projekt - Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          •  

            Zabalený kúsok radosti

            Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok – humennesokolej.rimkat.sk

             

            Milí naši seniori,

            pripravili sme pre vás krabičky potešení.

            Našli ste v nich niečo sladké, slané, teplé i voňavé

            od žiakov zo Šarišských Draviec zaslané.

            Všetkých nás to teší a pri srdci zahreje,

            naplní nás láskou, šťastím a vánkom nádeje.

            Pri odovzdávaní váš úsmev prezradil potešenie

            a v našich srdciach iskierku nádeje.

            Nádej, že vás pri srdci zahriali,

            smútok a prázdnotu zahnali.

            Pripravili sme ich s láskou a citom,

            žiaci, rodičia i učitelia boli pri tom.

             

            Srdečné poďakovanie patrí všetkým, ktorí pomohli a zapojili sa do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, vďaka ktorému máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a priniesť veľa lásky a radosti.

            Ďakujeme!

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Emília Radačovská, Nicoleta Hromjaková, učiteľky a žiaci ZŠ s MŠ

            Autorka príspevku: Mgr. Emília Radačovská

          • DECEMBER PLNÝ TÚŽOB, PREKVAPENÍ A OBDAROVANIA

          • Vianočná pošta pre SENIOROV 2023

            Už siedmy rok organizuje nezisková organizácia Pohodovo celoslovenský projekt Vianočná pošta pre seniorov, ktorej cieľom je potešiť seniorov v domovoch sociálnych služieb a spríjemniť im vianočné sviatky. Tento rok sa do projektu zapojili aj žiaci 4.A triedy a pripravili vianočné pozdravy, výzdoby a darčeky, ktoré sme poslali starkým do Domova dôchodcov Lamač v Bratislave. Každému žiakovi bol pridelený jeden senior a kreativite sa medze nekládli. Deti vystrihovali, kreslili, tvorili a písali milé veršíky. Veríme, že sa nám podarilo vyčariť úsmev a spríjemniť vianočný čas nejednému starkému.  Sme veľmi radi, že sme mohli byť súčasťou  tejto krásnej myšlienky a veríme, že všetky naše listy, pozdravy, darčeky a pohľadnice priniesli veľa radosti a úsmevu. Tento rok sme dostali aj milú spätnú väzbu. S radosťou sa zapojíme aj na ďalší školský rok.

            Projektové vyučovanie  ,, Predvianočný čas“

            Ako vždy o takomto čase, všetci - malí i veľkí, sa pripravujeme na Vianoce a to nielen doma, ale aj v škole. Preto sme si so žiakmi štvrtého ročníka pripravili niektoré vyučovacie hodiny v znamení Vianoc.V rámci projektového vyučovania sa každá hodina niesla v duchu vianočných tradícií. Najskôr sme si so žiakmi na hodine slovenského jazyka prečítali článok o Vianociach, kde  mali žiaci k textu pripravené rôzne tvorivé úlohy a naučili sme sa pekné vianočné vinše. Nezabudli sme ani na našich rodičov a spoločne sme vyrábali v rámci krúžku Umeleckej tvorivosti krásne vianočné pozdravy a darčeky. Matematika sa zmenila na vianočný obchod, v ktorom si žiaci rozvíjali finančnú gramotnosť a vyberali darčeky pre svojich blízkych. O zvykoch v jednotlivých rodinách sme sa pri vianočnom punči rozprávali na hodine anglického jazyka, kde sa žiaci aj vzájomne obdarovali na triednej besiedke. Výtvarná výchova v 3.A a 4.A sa zmenila na tvorivú dielňu plnú nádherných snehových vločiek. Veď sa pozrite sami.

            Projekt VIANOČNÁ POŠTA 2023

            Každoročne sa naši žiaci zapájajú do projektu Vianočná pošta. Ani  tento školský rok sme tento projekt nevynechali a žiaci  štvrtého ročníka napísali list JEŽIŠKOVI s detskými želaniami. Deti spoločne s listami poslali Ježiškovi aj kresby.

             Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky.

            Spomínaný projekt je obľúbený najmä u detí, pretože predznamenáva príchod Vianoc, najkrajšieho obdobia v roku. Slovenská pošta organizuje tento unikátny projekt už dvadsaťpäť rokov a jeho hlavným cieľom je motivovať deti k písaniu listov, podporovať v nich fantáziu a kreativitu a samozrejme prinášať im radosť.

            Ani tento rok naša vianočná korešpondencia neostala bez odozvy. Ježiško nám odpísal na naše listy s prekvapením. Našim malým pisateľom to prinieslo radosť a neopakovateľnú atmosféru Vianoc.

            Organizátorka podujatí a autorka príspevku:  PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Šaliansky Maťko

          •                                                   Vážení rodičia, učitelia, milí žiaci!

             

            Hovorí sa, že kniha človeka nikdy nezradí! Samozrejme povznáša myseľ, oslobodzuje ducha, pomáha spoznávať dejiny národa.....

            V tomto duchu sa bude niesť stretnutie

            so slovenskou povesťou  vo štvrtok 11.1. 2024 v školskej knižnici. 

             

            Vybraní žiaci z 2. až 7. ročníka budú môcť predviesť svoje recitačné a čitateľské schopnosti .

             

            Najlepší pôjdu na okresné kolo, kde budú súťažiť s jednou slovenskou povesťou naučenou naspamäť.

             Tešíme sa na spoločné objavovanie !

             

              

             

             

             

          • ... A ZNOVA SA PRIBLÍŽILI KRÁSNE VIANOCE, NAŠA RADOSŤ RASTIE ...

          •  Sviatky Vianoc sú spojené s rozmanitými ľudovými zvykmi a tradíciami.

            V takmer každej rodine máme dnes už vlastné tradície a rituály...

            Nuž aj my v škole sme chceli mať niečo z toho tradičného, a preto sme  piekli medovníky a rozdávali  radostnú zvesť o narodení Ježiška, čo je milé všetkým ľuďom dobrej vôle. Naozaj sme boli naplnení radosťou z toho, že sme vďaka tomuto posolstvu vyčarili úsmev a slzu šťastia... Zaniesli sme radostnú zvesť aj do škôl či obecných úradov z okolitých obcí a nevynechali sme ani stacionáre v Polome a v Šarišských Dravciach...

            Boli sme svedkami toho, ako radosť z dávania rastie.

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Ľubica Matijová, žiaci z krúžku Kultúrne všeličo – v role koledníkov a Mgr. Lenka Kľocová

             

            Autorka príspevku: Mgr. Ľubica Matijová

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Organizácia vyučovania v ZŠ v piatok (22.12.):

            1. až 4. ročník - do 11:10 (podľa pokynov triednych učiteliek),

            5. a 6. ročník - do 11:30, (prvá až tretia hodina podľa rozvrhu, potom s triednou učiteľkou)

            7. až 9. ročník - do 11:50, (prvá až tretia hodina podľa rozvrhu, potom s triednou učiteľkou / triednym učiteľom)

            ŠKD mimo prevádzky.

            Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2023/2024 uskutočnia v termíne od 23. decembra 2023 do 7. januára 2024. V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa zároveň prerušená prevádzka materskej školy. Vyučovanie žiakov v základnej škole a prevádzka materskej školy budú obnovené 8. januára 2024.

             

          • DEŇ SVÄTÉHO MIKULÁŠA

          •  Každý rok 6.decembra si pripomíname sviatok sv. Mikuláša. Mikuláš sa narodil v starovekom gréckom meste Patara (dnes je to územie Turecka) niekedy v rozmedzí rokov 280 – 286. Rodičia boli bohatí, no zomreli, keď bol Mikuláš mladý. Chlapcovi však zanechali taký majetok, ktorý by mu na pohodlné živobytie vystačil do konca života.

            Napriek tomu sa Mikuláš rozhodol so svojím bohatstvom podeliť a začal ľuďom pomáhať. Rodina, do ktorej sa narodil, bola silno veriaca a on sám sa neskôr stal biskupom. Preto sa aj doteraz svätý Mikuláš zobrazuje s biskupskou myrtou na hlave, biskupskou barlou a s červeným rúchom.

            Na Slovensku sa už dávno udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i ,,čertovské" odmeny. Ale...prečo práve do topánok?

            Táto tradícia je spojená s legendou o troch dcérach. Mikuláš vraj hodil mešec s peniazmi do kupcovho domu cez okno a ten náhodou pristál na topánke. Odvtedy sú vyleštené čižmičky neoddeliteľnou súčasťou sviatku Svätého Mikuláša.

             

            Je zrejmé, že aj škola je nositeľkou tradícií, a preto nás teší, keď môžeme deťom ponúknuť niečo, čo sme prevzali od našich predkov. Nuž  a aj preto sme dodržali to známe: ,,Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa...“ A v stredu 6. decembra sa naša škola premenila na tvorivé dielne, kde sa  vyrábalo a tvorilo pod vedením  triednych učiteľov. Žiaci si tak vyzdobili triedy, ale aj priestory chodby. Tí najmenší mali vlastné kino a tí najstarší sa zas zabavili v telocvični školy či v tvorivej dielni pána technika.

            Samozrejme aj našu školu navštívil Mikuláš so svojím sprievodom a deti obdaril sladkými dobrotami. Deti z materskej škôlky a I. stupňa ho privítali spoločne na veľkej chodbe. Stretnutie bolo veselé a nechýbal ani spev, hudba, či veselé básničky. Mikuláš potešil v každej triede zvlášť aj ostatných žiakov druhého stupňa. Pre každého mal milé slovo či nejakú maškrtu.

            Tešilo nás, že celá škola  v tento mikulášsky deň  bola naplnená radosťou!

            Organizátori podujatia: učitelia a asistentky I. a II. stupňa, učiteľky MŠ, p. technik, p. Helena Bujňáková – Rodičovská rada

            Autorka príspevku: Mgr. Ľubica Matijová

          • Mesiac NOVEMBER plný pekných aktivít

          • SPOMIENKA NA NAŠICH BLÍZKYCH

            Každoročná návšteva miestneho cintorína sa stáva už školskou tradíciou aj pre deti z našej základnej školy. V prvý novembrový týždeň si spoločne tretiaci a štvrtáci našej školy vyhradili jednu vyučovaciu hodinu a spolu sme zašli  na toto tiché miesto. Pár dní pred tým sme si v škole osvojili teoretické poznatky a spomínali na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Plamienky kahancov zablikotali aj na hroboch významných rodákov obce, ktorí tu odpočívajú. Milým momentom bola úprimná detská modlitba a krásne spomienky žiakov pri hrobe nášho rodáka a veľkého ČLOVEKA vdp. Jožka Žvandu.

            DETSKÝ ČIN ROKA

            Aj tento rok sa žiaci 3. a 4. ročníka našej ZŠ s MŠ zapojili do nádherného projektu  DETSKÝ ČIN ROKA, ktorý sa už organizuje po 23.krát. Projekt motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách. Dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé. V priebehu hodín čítania sme pracovali s pedagogickým materiálom a cez skutočné príbehy detí sme sa učili pochopiť, čo je dobré, ako pomôcť, ako podporiť iných, ako ochrániť ľudí i prírodu, aká je hodnota ľudského života, naučili sme sa vážiť si zdravie, ako pomáhať v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, oboznámili sme sa s integráciou zdravých a zdravotne postihnutých ľudí. Ďalej sme hovorili o ochrane prírody, zodpovednosti, spolupráci, nezištnosti a  spolupatričnosti.

            Čítali sme listy nominovaných skutkov v týchto kategóriách:

            • Záchrana života
            • Pomoc v rodine
            • Pomoc rovesníkom
            • Pomoc ľuďom
            • Pomoc prírode
            • Dobrý nápad
            • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin
            • Dobrý čin na nete

            Z tretiakov a štvrtákov sa tak na chvíľu stala detská porota a žiaci podporili svojím hlasom skutok, ktorý v danej kategórii považovali za najcennejší. Svoje hlasovanie zaznamenali na hlasovací lístok a ich hlasy som zaslala Občianskemu združeniu Detský čin roka.

            ODKAZ DO NEBA

            Dňa 23.11.2023 sme si s deťmi, ktoré navštevujú Krúžok umeleckej tvorivosti užili večernú atmosféru žiariacich lampiónov, ktorými sme poslali do neba svoje odkazy a želania pre všetkých našich blízkych zosnulých. Naše obavy sa rozplynuli hneď, ako sme poslali prvý lampión. O nezabudnuteľný zážitok sa postarali aj naši žiaci.

            Úprimne ďakujem všetkým, ktorí ste sa zúčastnili tohto podujatia a verím, že “Odkaz do neba“ sa stane na našej škole tradíciou.

            Hovorí sa, že svetlo je nositeľom dobra a lásky. Tak nech nás dobro a láska sprevádzajú po celý rok až do budúceho stretnutia.

            POZNÁVANIE PLANÉT SO SLNEČNOU SÚSTAVOU

            Úlohou prírodovedného vzdelávania na I. stupni ZŠ je vzbudiť u žiakov záujem o prírodu, prírodné javy a naučiť ich ako prírodu spoznávať, pozorovať, skúmať a chrániť. Na hodinách prírodovedy vo 4. ročníku  žiakov zaujal tematický celok Pátrame po neživej prírode a prírodných javoch, kde sa stretli s veľmi zaujímavým učivom o vesmíre, slnečnej sústave, hviezdach a o skúmaní vesmíru. Svoje získané vedomosti z daného učiva využili  pri vypracovaní projektu  s názvom - Vesmír a slnečná sústava. Táto téma žiakov veľmi zaujala a k tomu nám pomohla aj pomôcka od nášho žiaka Daliborka Dobroviča. Žiaci si vyhľadávali aj nové informácie týkajúce sa témy, ktorú si zvolili, aby svojim spolužiakom mohli zaujímavo svoj projekt odprezentovať. Prezentáciou preukázali nielen svoje vedomosti, ale aj zručnosti, ktoré potrebovali na zhotovenie projektu.

            Veď sa pozrite, každý z projektov prepája viacero vyučovacích predmetov a vytvára tak lepšie predpoklady pre porozumenie preberanej témy. Na ukážku vám prikladáme niektoré projekty.

             

            Organizátorka podujatí a autorka príspevku:  PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Určite všetci dobre poznáme výrok: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“ Hovorí o tom, že s každým ďalším cudzím jazykom sa rozširujú naše obzory a pohľad na svet. 

            Na svete existuje viac než 7 000 jazykov. Toto číslo sa neustále vyvíja, jazyky sú v pohybe a my sa o nich učíme každý deň viac a viac.

            Aj na našej škole sú žiaci, ktorým cudzí jazyk prirástol k srdcu, a preto sme sa my učiteľky - angličtinárky rozhodli dňa 23.11.2023 zorganizovať vedomostnú súťaž – Olympiádu v anglickom jazyku.

            Súťaž pozostávala z niekoľkých disciplín z oblasti gramatiky, slovnej zásoby,nevynímajúc čítanie s porozumením, voľný rozhovor a prácu s obrázkom. Cieľom súťaže bolo porovnať získané vedomosti a zručnosti z predmetu anglický jazyk. O prvenstvo v dvoch kategóriách súťažili naši najlepší žiaci, ktorým angličtina prirástla k srdcu.

            Výsledná listina: 

            Kategória 1 A:

            1. miesto - Adamková Lenka 7.A                      

            2. miesto -  Angelovičová Kristína 7.B   

            3. miesto -  Hovancová Karina 7.B       

            Kategória 1 B: 

            1. miesto – Kandráčová Aneta 9.B

            2. miesto - Bednarčíková Stela 9.B

            3. miesto - Jurová Viktória 8.B  

              

            Svoje vedomosti budú naši najlepší angličtinári prezentovať aj na okresnom kole. Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú atmosféru a prajeme im veľa šťastia a úspechov v ich ďalšej práci.

            Organizátorky podujatia:  Mgr. Martina Ignácová, Mgr. Lenka Kľocová

            Autorka príspevku: Mgr. Martina Ignácová

                                                                                

          • Mikulášske dopoludnie

          • Mikulášske dopoludnie sa uskutoční dňa 6.12 2023 (streda) podľa pripraveného programu, ktorý bude predstavený prostredníctvom školského rozhlasu a pokynov triednych učiteľov. Organizácia vyučovania na tento deň bude nasledovná:

            - prvý stupeň  7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník  7:40 – 11:50

          • S ekológiou sme si sadli

          • „Po väčšinu histórie musel človek bojovať s prírodou, aby prežil; v tomto storočí si začína uvedomovať, že aby prežil, musí prírodu chrániť.“ (Jacques-YvesCousteau)

            Každý z nás produkuje odpad, avšak nie každý sa vie správať ekologicky. Nikto by sa nemal vyhovárať, že nevie, ako na to. Začať s triedením odpadu nikdy nie je neskoro...

            Triedenie odpadu je cesta, ako urobiť niečo pozitívne pre naše životné prostredie. Vďaka separovanému zberu odpad nekončí na skládkach, ale je recyklovaný a znova použitý na výrobu nových produktov. Triedením odpadov znížime jeho množstvo, zároveň šetríme prírodné suroviny a prispievame k čistejšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu.

            Žiaci našej školy svojou aktivitou prispeli tiež ku ochrane aspoň malého kúska Matky prírody. O čistotu našej školy a okolia sa pravidelne staráme a to upratovaním, hrabaním lístia, zberaním a separovaním odpadkov, zapájaním sa do zberu tetrapakov, hliníkových viečok, papiera... Stále máme čo zlepšovať, veď prírodu máme len jednu.

            Naša škola sa zapojila do projektu so spoločnosťou - 365.bank. Cieľom projektu je  motivovať žiakov základných škôl ku zbieru a separovaniu odpadu, najmä odpadu z plastov. Zapojené školy súťažia o ekologické lavičky vyrobené z recyklovaných plastov. Jedna lavička je vyrobená až z 50 kg recyklovaných plastov. Vyzbieraný odpad sme potom vyseparovali a natočili sme o tom aj zaujímavé video a nafotili zopár fotografií. Autorom videa je žiak 9.B Tomáš Pokorný, autorkou fotiek je žiačka 9.B Lenka Slaminková, video nahovorila Bianka Mišenčíkova.

            Uvedeným žiakom , ale aj všetkým , ktorí sa na akcii podieľali, ďakujeme za aktívnu  pomoc.

                                                    Organizátorky podujatia a autorky  článku : Ing.Mária Čekanová, Mgr.Slávka Palková

          • Rodičovské združenie

          • Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že 29. novembra 2023 (streda) v čase od 13:30 do 16:30 sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy RZ sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Miestnosť a prípadné termíny konzultačných hodín Vám oznámia triedni učitelia za jednotlivé triedy prostredníctvom správy na Edupage.

          • Súťaž žiakov 5 proti 5

          •       Poznáte zábavnú rodinnú súťaž s moderátorom Andrejom Bičanom, v ktorej súťažiaci hľadajú najčastejšie odpovede  na tie najjednoduchšie otázky? Verím, že áno. Nuž a predstavte si, že aj na našej škole túto súťaž už niekoľko rokov organizujeme, kde  napätie a radosť z tejto  hry zažívajú piataci  na vlastnej koži. Nuž a ani tento rok sme si to nemohli nechať ujsť!

            Poprosili sme triednu učiteľku tohtoročných piatakov, aby vybrala žiakov, ktorí by sa chceli zúčastniť tejto zábavnej  súťaže.

                 Ja a moji kamaráti z  krúžku Kultúrne všeličo  sme si to vzali na starosť a s pomocou pani učiteľky Matijovej sme zaobstarali všetky potrebné veci na súťaž a rozdelili si jednotlivé úlohy. Bolo potrebné zabezpečiť moderátorov, zapisovateľov, zvukárov, fotografku... Samozrejme najdôležitejšie bolo vymyslieť zaujímavé otázky. Nezabudli sme ani na zakúpenie cien a vytlačenie certifikátov. Mali sme pár stretnutí, na ktorých sme sa poctivo pripravovali, aby výsledok stál zato.

                 Súťaž prebiehala v našej školskej knižnici, kde súťažili proti sebe päťčlenné tímy  -  dievčat a  chlapcov. V každom tíme bol aj kapitán. Štartovacie kolo  bolo ,,1 proti 1“.  Spočívalo v tom, že k stolu postupne prichádzali členovia skupiny stojaci proti sebe v poradí od posledného po kapitána. Moderátori kládli jednotlivým súťažiacim otázky, na ktoré museli čo najrýchlejšie odpovedať. Ten rýchlejší hneď získal odmenu.

            Podobným spôsobom prebehlo ďalších päť kôl. Víťazmi sa stali chlapci, a tak postúpili do finále.  Vo finále chalani dokázali svoju bystrosť, nahrali dostatočný počet bodov a domov si odniesli svoju výhru. No naprázdno neodišli ani dievčatá.

                 Počas celej súťaže ostatní žiaci 5.A podporovali a povzbudzovali svojich spolužiakov. Celá súťaž dopadla najlepšie ako mohla. Bolo tam veľa dobrej nálady, smiechu, ale aj napätia a vzrušenia.  Dúfam, že sa to všetkým páčilo a dozvedeli sa niečo  nové alebo zaujímavé.

            Verím, že sa táto ,,tradícia“ súťaže 5 proti 5  bude opakovať čo najdlhšie,

             lebo je to úžasná vec!

             

            Organizátori podujatia: Mgr. Matijová Ľubica, Sofia Bujňáková, Alžbeta Brillová, Katarína Hovančíková, Viktória Bilická, Natália Spodniková, Adam Troščák, Stela Bednarčíková, Lenka Slaminková, Petronela Čekanová, Denisa Genčúrová, Lívia Krenická

             

            Autorka príspevku: Alžbeta Brillová, žiačka 9.A

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          •  

            Vážení rodičia a milí žiaci!

             

            Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do celoslovenského projektu, vďaka ktorému môžeme priniesť veľa radosti a lásky neznámemu seniorovi. Vytvorme spoločne krabičky plné lásky a veďme deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci!

             

            Do zbierky sa môžu zapojiť celé triedy alebo jednotlivci. Môžete vytvoriť celú krabičku alebo prispieť iba malou drobnosťou. Všetky vytvorené krabičky, prípadne iba veci na doplnenie do krabičiek, prineste pani učiteľke Radačovskej a pani asistentke Hromjakovej.

             

            Ďakujeme.

             

          • Majstrovstvá žiakov a žiačok ZŠ a SŠ okresu Sabinov v zrýchlenom šachu

          • Šach je viac než len hra na šachovnici - je to svet plný strategie a nekonečných možností. S každým ťahom vzniká jedinečný príbeh a práve tam, na šesdesiatich štyroch poliach, sa stretávajú šachoví nadšenci, aby ukázali svoje majstrovstvo. V tejto hre, kde sa miešajú rozum, plánovanie a taktika, objavujú sa noví talentovaní hráči, ktorí prinášajú čerstvý dych do starého, no vždy aktuálneho sveta šachu.

            Na Gymnáziu v Lipanoch sa uskutočnili v piatok 3.11. druhé majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu. Naši bojovníci na 64 poliach aj teraz v plnej zbroji vybehli na súperov. Na najvyššie méty dosahoval aj tento rok Oliver Klembara z 9.A. Uskromnil sa 10. miestom v konkurencii 38 žiakov. Chrbát mu krylo ešte 9 našich šachistov a dve šachové dámy Stanka Saxová 7.A a Sofia Sontágová 3.A.

            Za pozvanie ďakujem Jozefovi Sobotovi z Gymnázia v Lipanoch, ktorému som trochu pomáhal s organizáciou aj ja.Celkovo sa turnaja zúčastnilo 61 šachistov a šachistiek z 9 škôl nášho regiónu. Najlepší si vybojovali postup do krajského kola.

            Výsledky turnaja si môžete pozrieť TU:

            chlapci

            dievčatá

            Mgr. Peter Krajčovič, šachový aktivista

          • Deň materských škôl na Slovensku

          •  

            Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.

             

            Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená  prvá detská opatrovňa na území Slovenska v Banskej Bystrici. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch. Povedala: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ony ani nevedia, že sa učia a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrajú.“

             

            Deň materských škôl sme sa rozhodli osláviť inak ako po minulé roky. Oslovili sme susednú MŠ z Polomy a tiež z Krásnej Lúky a spolu s duchovným otcom Michalom Paľovčíkom sme pripravili program pre deti. Deň materských škôl  sme oslavovali 3. novembra 2023 - piatok. Už od samého rána sa škôlkou niesol spev piesne – Hymna Dňa materských škôl. Po desiate sme sa presunuli do kostola svätej Kataríny Alexandrijskej v Šarišských Dravciach na detskú svätú omšu. Po skončení svätej omše nás už vo veľkej sále Obecného úradu v Šarišských Dravciach čakalo bábkové divadlo s rozprávkou „Tri prasiatka“. Poriadne sme sa nasmiali. Naša zábava ešte nekončila, pretože pani riaditeľka z Krásnej Lúky pre nás pripravila rôzne zábavné súťaže. Nakoniec sme si pochutnali na výborných koláčoch a zdravom ovocí. Do materskej školy sme sa vrátili s medailou „Deň  materských škôl“ a množstvom zážitkov.

             

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii tohto krásneho dňa.

             

            Organizátori podujatia: ZŠ s MŠ Šarišské Dravce - Irena Slaminková, ZŠ s MŠ Krásna Lúka - Mgr. Helena Kormošová, ZŠ s MŠ Poloma - Mgr. Miroslava Menšíková, duchovný otec Michal Paľovčík.

             

            Autorka príspevku: Martina Haboráková , učiteľka MŠ

          • OKTÓBER- MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          •           Október, jeden z jesenných mesiacov nám pripomína to, aby sme nezabudl i na starších občanov, na naše babky, dedkov, prababky či pradedkov. Aby sme ukázali to, ako ich máme radi a poďakovali im za všetko. 

            Pri tejto príležitosti si aj deti z MŠ – trieda Včielky, pozvali dňa 26.10.2023 svojich starých rodičov do MŠ na jesenné tvorenie, kde ich privítali básničkami a piesňami,  a potom im spolu s ich pomocou vyrobili srdiečka. Nechýbal ani teplý čaj a občerstvenie. Starí rodičia tak prežili spolu s vnúčatami krásne popoludnie. 

            Organizátorky podujatia: Mgr. Petra Hovančíková a Martina Haboráková

            Autorka príspevku:Mgr. Petra Hovančíková
             

          • Týždeň zdravej výživy: Farebné dni v 3.A a 4.A

          • Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú často zabúdame. Práve preto sme sa v týždni od 16.10. do 20.10.2023 zamerali na podporu zvýšenia spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, na zvýšenie konzumácie ovocia a zeleniny...

            Počas týchto dní sa žiaci aj pedagógovia obliekli do farby dňa. Teoreticky aj prakticky sa oboznámili so zdravými potravinami, ktoré sú nevyhnutné pre ich zdravý rast a vývin.

            • Pondelok 16.10. - „Biely deň“ - mlieko a mliečne výrobky...
            • Utorok 17.10. - „Žlto – oranžový deň“ - citróny, kukurica, žltá paprika, banány, jablká, pomaranče a mandarínky...
            • Streda 18.10. - „Červený deň“ - červené ovocie a zelenina...
            • Štvrtok 19.10. - „Zelený deň“ - zelená zelenina, šaláty a bylinky /liečivé rastliny, čaje.../
            • Piatok 20.10. - „Farebný deň“ – vyvážená strava v živote žiaka a jedálniček
               

            Žiaci sa rozprávali o vitamínoch v ovocí a zelenine, kreslili si obľúbené ovocie, sledovali pyramídu zdravej výživy a DVD: Cesta mlieka s kravičkou Eličkou. Vypĺňali pracovné listy o ovocí. Neostalo však len pri teórii.

            Hneď prvý deň sa odohral pri spoločnej chodbovej ochutnávke a pre nás to bol „Biely deň“ - mlieko a mliečne výrobky...

            Žiaci si každý deň vysvetľovali, ako je ukryté zdravie v našich desiatach. Rozoberali vitamíny obsiahnuté v jabĺčkach, aby si všetci pripomenuli vitamínovú bombu, ktorá rastie v našich záhradách. Žiaci si tiež nosili farebné desiaty tematicky podľa dňa, pozreli si DVD: Cesta mlieka a namaľovali ovocné zátišie. Porozprávali sme sa o zdravej zelenine, vymaľovali zátišie a misy so zeleninou. Odšťavovali ovocie a robili chutné 100 % šťavy.

            Veríme, že aj týmto týždňom sme napomohli k vytvoreniu pozitívneho nasmerovania na zdravú výživu. Rodičom ďakujeme za farebne pestré zdravé desiaty podľa farby dňa.

            Bol to krásny, farebný, poučný a úspešný týždeň, plný vitamínov a radosti z dobre vykonanej akcie.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • JESENNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jesenné prázdniny sa v školskom roku 2023/2024 uskutočnia v termíne 30. a 31. októbra (pondelok a utorok) 2023. Vyučovanie po prázdninách pokračuje 2. novembra (švrtok) 2023.

            Prevádzka materskej školy bude 30. a 31. októbra (pondelok a utorok) 2023 so súhlasom zriaďovateľa prerušená (nedostatočný počet prihlásených detí). Prevádzka materskej školy po prerušení pokračuje 2. novembra (štvrtok) 2023.

          • Milión detí sa modlí ruženec 2023

          • Svätý Ján Pavol II. napísal o ruženci v apoštolskom liste Rosarium Virginis Mariae:

            „Ruženec je zo svojej podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je vlastne rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Zo svojej podstaty – ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.“

            Dňa 18. októbra 2023 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka ZŠ s MŠ Šarišské Dravce zapojili do peknej aktivity s hlbokou myšlienkou s názvom Milión detí sa modlí ruženec 2023.

            Žiaci si do školy priniesli aj ruženec a spoločne sme sa pripojili k deťom na celom svete, ktoré sa modlili ruženec za mier a jednotu vo svete. Iniciatívu organizovala Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Touto celosvetovou ružencovou kampaňou sme si chceli pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Práve prostredníctvom nej môžeme hlbšie pochopiť, aká mocná je modlitba posvätného ruženca, keď sa ho modlia predovšetkým deti, aby vyprosili pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete.

            Veríme, že „keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“ O to ide aj v tejto kampani, o vieru v silu detskej a úprimnej modlitby.
             

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Dejepis inak

          • Žiaci 9.B triedy pod vedením Tomáša Pokorného si pripravili modernú interaktívnu hodinu dejepisu. Rôzne udalosti prvej svetovej vojny natáčané v teréne spracovali do jednotlivých predstavení. A dokonca v nich sami aj  ako herci vystupovali.

            Pripojili k tomu autentické zábery či fotografie, prípadne zvukové efekty a vytvorili skvelé video, ktoré potom prezentovali na hodine dejepisu.

            Bolo to poučné, vtipné, príjemné a zaujímavé.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie video o druhej svetovej vojne!

            Mgr. Roman Pistrák, dejepisár

            ...a režisérska hviezda  - Tomáš "Češko" Pokorný... 

            Link na Tomášovo video je tu: ....zdieľajte, lajkujte, dajte odber a Tomáš vyrobí ďalšie.

          • Deň zdravej výživy

          • „Jesť je nevyhnutnosť, ale jesť rozumne je umenie.“

            (François de la Rochefoucauld)

             

            Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Preto sme si v škole so žiakmi I. stupňa rôznymi aktivitami pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Pracovali sme na projektoch a plagátoch s touto tematikou.

            Základnou myšlienkou tohto dňa bolo pripomenúť si, že zdravá výživa predstavuje symbol pestrosti, oboznámiť sa s množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny, ochutnať jedlá a nápoje pripravené rôznymi spôsobmi. Preto žiaci priniesli ochutnať rôzne výživné jedlá. Spoločne sme pripravili pestrý zdravý stôl s lákavými dobrotami. A tak poučnú atmosféru  doplnila  ochutnávka. Mnohým deťom zachutilo to, čo predtým príliš neobľubovali. Zdôraznili sme aj potrebu pohybu a spánku.

            Veríme, že sme pripravenými aktivitami prispeli k zlepšeniu stravovacích návykov a zdravšiemu zdravotnému štýlu detí.

            Poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí pomohli s prípravou zdravého jedla či nápoja.

            Organizátori podujatia: Mgr. Emília Radačovská, Mgr. Alena Čizová, PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

             

            Autor: Mgr. Emília Radačovská

          • Šarkaniáda 1.stupeň

          • Šarkan letí, šarkan letí,
            za ním chlapci, za ním deti.
            A všetci sa hrnú von,
            vykrikujú, robia zhon!

            Mesiac október je tá pravá príležitosť užiť si pohľad na lietajúce rozprávkové i nerozprávkové bytosti v podobe draka - šarkana. Aj preto panie učiteľky prvého stupňa našej základnej školy spoločne so žiakmi zorganizovali „Šarkaniádu“ – jedno z najobľúbenejších podujatí jesene. Radosť v očiach žiakov dosvedčovala popularitu tohto tradičného jesenného podujatia. Deti predviedli obrovskú paletu rôznych šarkanov od výmyslu sveta: krehké princezničky, ale i naozajstní strašidelní draci. Našim cieľom bolo príjemne stráviť čas a odprezentovať svoje schopnosti a talent v prepojení so zábavou. Rodičom ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa opäť na budúci rok.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Biela pastelka - poďakovanie

          • Bolo krásne pozorovať žiakov -  dobrovoľníkov z 8.A, 9.A a 9.B s akou radosťou a nadšením sa pustili do charitatívnej zbierky a služby pre slabozrakých a nevidiacich.

            Oslovili žiakov, učiteľov, ale aj zamestnancov našej školy. S pokladničkami  zašli aj do okolitých škôl a obcí – Krásna Lúka a Poloma.

             A predstavte si, že vyzberaná suma je krásnych 875,45 €.

            Ďakujeme , že ste sa stali  súčasťou rodiny Bielej pastelky.

            Nech nás všetkých teší, že aj vďaka našej pomoci sa zlepší život  ľudí so zrakovým postihnutím.

             

            Mgr. Matijová Ľubica

          • O radosť sa treba podeliť...

          • Tento výrok nie je len prázdnou frázou. V našej škole  má aj  konkrétne podoby.

            A jednou z nich je aj naše stretnutie s Mons. otcom Plevom, ktorý zozbieral a upravil modlitby do knihy Modlitebník, s členmi poradenstva vydavateľstva Ikar – generálnym riaditeľom Marekom Némom, Gabrielou Belopotockou zakladateľkou a členkou  predstavenstva,  s Martinom  Augustínom, ktorý v jedinečných ilustráciách použil zlatú fóliu, na ktorú aplikoval patinovanie a následne dokresľoval svoje diela v spomínanej knihe.

            Celým podujatím nás sprevádzal Ondrej Kandráč, ktorý kostol sv. Kataríny Alexandrijskej naplnil spevom spolu so svojou mamou Monikou.

            A tak, ako povedala Gabriela Belopotocká, že počas celého podujatia mala zimomriavky, tak nepochybne  aj  z toho, ako spev pani Moniky a Ondreja pri refrénoch dopĺňali  naši žiaci.

            Nebudem preháňať, keď poviem, že modlitby otca Michala Paľovčíka, Olivera, Kvetky a Julky boli tak úprimne vyslovené, že chytili za srdce všetkých zúčastnených.

            A slová Mons. Plevu, že  skutky hovoria za všetko aj dnes našli svoje uplatnenie práve zviditeľnením a zverejnením knihy Modlitebník, a tým aj utvrdenie nás kresťanov v tom, že vieru a svoj vzťah s Bohom netreba skrývať, lež o ňom rozprávať a následne aj praktizovať.

            Vďaka účasti na uvedení tejto knihy do života dostala naša škola od vydavateľstva Ikar viac ako 400 kníh.

             

            ... a nepodeľte sa s tou radosťou...

            Pevne veríme , že to bolo pre  nás všetkých obohacujúce stretnutie.

             

             

            Mgr. Matijová Ľubica

          • Plenárne a triedne zasadnutia rodičovského združenia

          • Vážení rodičia!

            Srdečne Vás pozývame na plenárne zasadnutie rodičovského združenia, ktoré sa uskutoční v stredu 27.9.2023 o 16:00 v 2.pavilóne ZŠ. Po jeho skončení budú nasledovať triedne aktívy v jednotlivých triedach.

            Ďakujeme za Vašu účasť!

          • Biela pastelka

          • Aj vďaka vám dokáže malá pastelka veľké veci!

            Vážení rodičia, milí žiaci a študenti,

            ďakujeme , že sa stávate súčasťou rodiny Bielej pastelky.

            Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002. Vďaka našej pomoci sa zlepšuje život  ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Táto zbierka patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam Slovenska. Ambasádorkou zbierky je obľúbená moderátorka Adela Vinczeová. K nej sa už v minulom roku pridal obľúbený influencer Fero Joke.

            Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky alebo svojou dobrovoľnou pomocou robíte veľkú vec – pomáhate niekomu zmeniť život k lepšiemu. Aj vďaka vášmu príspevku môžu pracovníci únie pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím zlepšiť a skvalitniť ich život.

            Ako bude zbierka prebiehať na našej škole?

            1. 22.9.2023 poverení žiaci prejdú s pokladničkou po triedach ZŠ aj MŠ. Vtedy budú môcť všetci žiaci prispieť ľubovoľným príspevkom.
            2. V dopoludňajších hodinách poverení žiaci navštívia aj okolité obce – Krásnu Lúku aj Polomu.

             

            Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Ďakujeme, že vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!

             

              Mgr. Matijová Ľubica

             

          • Otvorenie školského roka 2023/2024

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje žiakom a zákonným zástupcom, že otvorenie školského roka sa uskutoční 4. septembra 2023 (pondelok) o 7:40 hod. na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia sa otvorenie školského roka uskutoční na hlavnej chodbe 2. pavilónu.

            Harmonogram:

            • 7:40 – otvorenie školského roka
            • 8:10 – triednické hodiny (oboznámenie sa s vnútorným režimom školy)
            • 9:15 – svätá omša v kostole
            • 10:05 – ukončenie a rozchod žiakov

            Žiaci si od prvého dňa donesú prezuvky.

            V pondelok 4. septembra 2023 začína aj prevádzka Materskej školy.

            Prevádzka Školského klubu detí začne od 5. septembra 2023 (utorok).

            Školská jedáleň bude pre žiakov ZŠ v prevádzke od utorka 5. septembra 2023.

            Prihlásiť dieťa na stravu v školskom roku 2023/2024 je možné v pondelok 4. septembra 2023 osobne u triednych učiteľov alebo telefonicky u vedúcej ŠJ na t. č. 0915 595176. Zároveň je potrebné odovzdať  ZÁPISNÝ LÍSTOK pre príslušnú kategóriu, ktorý je k dispozícii na stiahnutie pod týmto oznamom, alebo k vyzdvihnutiu u triedneho učiteľa v škole v pondelok. Bližšie informácie sú uvedené v zápisnom lístku.

            UPOZORNRNIE: K úhrade poplatkov budete vyzývaní prostredníctvom EDUPAGE / záložka Platby. Preto vás žiadame, aby ste platby uhrádzali iba na základe pokynov v EDUPAGE.

            Zapisny_listok_stravnika_ziak_ZS

            Zapisny_listok_stravnika_dieta_MS

          • Súťaž s firmou  Milk Agro

          • ,Tento rok  sa konal už 20.ročník súťaže s firmou Milk Agro  pod názvom Recykluj a vyhraj. Zapojili sme sa dvoch kategórií – zber hliníkových viečok a zber tetrapaku z čerstvého mlieka.

            V zbere viečok sme sa umiestnili na 14.mieste  v kategórii A3 a vyzbierali sme 16,9 kg hliníkových viečok.

            V kategórii  B3 – zber tetrapakov z čerstvého mlieka sme skončili na 4.mieste  a vyzbierali sme skoro 173 kg.

            Do súťaže sa zapojilo 16 žiakov MŠ a 19 žiakov ZŠ, niektorí z nich sa zapojili do oboch kategórií.

            Keďže v kategórii tetrapakov  sme skončili do 10.miesta, hlavnou výhrou  bol tablet.  

            Poradie na prvých troch miestach :

            Tetrapaky:
            1.Bibiana Janičová      9.A    4400 ks
            2.Samuel Kaša            MŠ     480 ks
            3.Natália Jurová          3.A      285 ks

            Viečka:
            1.Tomáš Hajzuš              8.A      4020 ks
            2. Petra Haboráková     8.A        2443 ks
            3.Stela  Andraščíková    MŠ        2420 ks

            Žiaci  dostali za účasť v súťaži pred koncom  roka pekné odmeny.                          

          • Zábavno-spoznávací deň so žiakmi a učiteľmi okolitých obcí

          • Hovorí sa, že lepšie je raz zažiť ako stokrát počuť.

            Tieto slová sme si zobrali  k srdcu a v mesiaci jún sme sa rozhodli zorganizovať  zábavno-spoznávacie dopoludnie pre žiakov a učiteľov okolitých škôl.

            Žiaci cez tvorivé dielne – Dopravná výchova, Maľovanie na tvár, Tvorivá činnosť, Nebojte sa fyziky, Zaujímavosti z biológie, Hokus pokus, Svet robotov, Tancujte s nami – mali možnosť jednak spoznať areál a priestory školy, ale aj prísť na chuť niektorým vyučovacím predmetom a čo je najdôležitejšie, vytvoriť jedno veľké spoločenstvo.

            Sprievodnou akciou tohto podujatia bol aj futbalový turnaj o PUTOVNÝ POHÁR  RIADITEĽOV ŠKÔL HORNEJ TORYSY.

            Našich hostí sme nenechali ani hladných, ani smädných. Bola pre nich pripravená chutná desiata a samozrejme aj obedík. Pitný režim sme tiež nepodcenili. Čapovaná kofola bola “topka“ dňa a naozaj každého sme ňou “počastovali“.

            Veríme, že misia tohto  dňa bola splnená. My sme urobili, čo sme vedeli.

            Aj fotili, aj natáčali. A kúsok z toho máte k nahliadnutiu od p. učiteľa Kožára aj v tomto príspevku.

            Dúfame, že naši hostia ešte dlho budú žiť zo zážitkov zábavno-spoznávacieho dopoludnia stráveného “v draveckej“ škole.

            Mgr. Matijová Ľubica

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Šarišské Dravce 20
            Adresa: Šarišské Dravce 20, 082 73 Šarišské Dravce
            Kontakt: sardravce.zs@gmail.com, 0908 030931
            Kategória zamestnanca: pedagogický asistent

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov, čestné vyhlásenie o bezúhonnosti (k dispozícii na stiahnutie v prílohe)

            Iné súvisiace informácie: nástup od 1.9.2023 na dobu určitú do 31.8.2024, 100 % úväzok

            Platové podmienky: od 938 €

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 21.8.2023, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

            RNDr. Pavol Haborák, riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            Príloha: CESTNE_VYHLASENIE

          • Šach pod draveckou vŕbou

          • (tradičný šachový turnaj detí z okolice, konkrétne jeho nultý ročník)

            Jednej peknej noci sa mi prisnilo, čo tak si zahrať šach vonku. Nápad by bol. Počasie som „zabezpečil“. Ešte pár šikovných pomocníkov by to chcelo.

            „Dejte mi lidi, Já to udělám“

            Paľo dovolil, Jano ukázal KDE, Peťo pokosil, dievčatá vyumývali, chlapci nanosili lavice a z nevyužitého priestoru za školou sa doslova v priebehu minút stal na 4 hodiny raj pre šachových nadšencov.

            Všade horúčava, ale my sme hrali pekne v chládku pod veselou vŕbou a dvoma slnečníkmi. Medzi hráčmi a ich trénermi sa celý čas prechádzalo a povzbudzovalo na šach nezvyčajne veľké publikum. Napočudovanie vôbec to nepôsobilo rušivo.

             

            Zopár faktov uprostred článku:

            V turnaji zabojovalo 64 žiakov zo základných aj stredných škôl. Okrem našich rytierov prišli aj Pešiaci zo Sabinova, Lipian, Krásnej Lúky, Brezovice, Orlova, Plavča, Plavnice, Starej aj Novej Ľubovne.

            Kto má rád výsledky, tak sú TU:

            Z našich opäť najvyššie skončil Oliver Klembara z 8.A na deviatom mieste.

            Celkovým víťazom sa stal Matej Čabák z družstva Šachová akadémia Pešiaci Sabinov a medzi dievčatami triumfovala Lucia Magdová z Gymnázia Lipany.

             

             

            Všetkým účastníkom sa u nás veľmi veľmi páčilo a že ešte nikdy nehrali turnaj takto vonku pod vŕbou.

            Okrem víťazov, ktorí dostali exkluzívne trofeje vytlačené na 3D tlačiarni, dostal každý účastník aj medailu. Všetci sľúbili, že sa určite vrátia... aj dvakrát do týždňa.

            Krásnu referenciu vytvoril Martin Čabák, vedúci družstva Šachová akadémia Pešiaci Sabinov, ktorý o nás zverejnil post na FB.

            A dokonca natočil aj video na youtube. Vrelá vďaka.

            V neposlednom rade nesmiem zabudnúť poďakovať môjmu kamarátovi, trénerovi, rozhodcovi a veľkému propagátorovi šachu, Jankovi Chovancovi.

            PS: Ďakujem šarmantným asistentkám Bianke, Deniske a všetkým šikovníkom. Keď som na niekoho zabudol, tak doďakujem neskôr.

            Mgr. Peter Krajčovič, šach

          • Obedy zadarmo od 1. septembra 2023 – aktualizácia záujmu

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia!

            Ak Vaše dieťa bude v budúcom školskom roku navštevovať ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.09.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné ZNOVA požiadať o dotáciu na stravu. O dotáciu môže rodič požiadať elektronicky cez aplikáciu EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Vyhlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie – Žiadosť o dotáciu na stravu - NÁVRATKA , najneskôr v termíne do 10. júla 2023.

            Dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov.

            Upozornenie: V prípade, ak nepožiadate o dotáciu na stravu v stanovenom termínena  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.
            ___________________________________________

            Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.09.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

          • Medzinárodný deň detí

          • Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku (a v niektorých ďalších krajinách bývalého sovietskeho bloku) sa slávi od roku 1952.
            Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo bol ako MDD vybraný práve 1. jún. No tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.
            Prvý jún sa uchytil obzvlášť v komunistických krajinách, kvôli čomu vznikla mylná domnienka, že MDD bol komunistický vynález. Avšak Deň detí sa napríklad v USA oslavoval prvýkrát už v roku 1925, a to v San Franciscu.
            Aj na našej škole sme si ako každý rok pripomenuli tento deň  9.6.2023 a pripravili sme pre našich žiakov bohatý program  plný hier a súťaží, kde žiaci za jednotlivé disciplíny zbierali body, za ktoré si mohli nakúpiť odmeny v bufete. Veríme, že sa žiakom  tento deň páčil a že tradícia nezanikne a pripravíme si pre nich opäť niečo nové.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Plavecký výcvikový kurz 5. a 6. ročník

          • Plávanie je druh lokomócie a šport vo vodnom  prostredí. Prudký rozmach zaznamenáva plávanie detí, ktoré si pre svoj zdravotný a hydroterapeutický význam  získava stále viac priaznivcov.

            Aj naši žiaci 5. a 6. ročníka tento školský rok absolvovali plavecký výcvikový kurz v termínoch  29.5. – 2.6. a 12.6. – 16.6.2023 na plavárni v rekreačnom stredisku na Drienici. Naučili sa základy plaveckých štýlov prsia, kraul a motýlik, pričom žiaci, ktorí už plávať vedeli sa postupne ešte viac zdokonaľovali.  Veríme, že s pomocou našich inštruktorov sa plávať naučili a zdokonalili sa vo svojich schopnostiach plávať o čom svedčia aj ich výsledky počas záverečného dňa plaveckého výsledky, kde si svoje sily zmerali  v pretekoch a ukázali nám, čo sa za týždeň naučili.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Rozlúčka predškolákov

          • Dňa 28. júna 2023 sa v popoludňajších hodinách uskutočnila rozlúčková slávnosť predškolákov s materskou školou. Spoločne sme zaspomínali na krásne strávené chvíle v milovanej škôlke. Deti sa piesňami, básničkami a tancom poďakovali svojím rodičom, pani zástupkyni Irenke, pani učiteľkám Martinke, Peťke, Miške, Renátke a aj našej tete Alenke za pomoc a milé slová. Pani zástupkyňa Irenka v závere slávnosti „pasovala“ predškolákov za prvákov. Slávnosť bola ukončená ochutnávaním dobrôt, ktoré pripravili rodičia.

            Všetkým ďakujeme a našim prvákom prajeme, aby sa im vo veľkej škole darilo.

            uč. Martina Haboráková 

          • Noc v škole

          • My, žiaci z krúžku p. uč. Matijovej, sme sa rozhodli zorganizovať si veľkú prespávačku v našej základnej škole.

            Vybrali sme si termín 19. – 20. 6. Dohodli sme si stretnutie o 18:00 pred školou. Každý z nás prišiel so spacákom v ruke, s taškou plnou dreva a špekačkami či slaninou v batohu. Veľmi sme sa tešili aj na chutné marshmallows opečené nad ohňom. Keď už prišiel naozaj každý jeden, nesmieme zabudnúť ani na pani učiteľku Matijovú, presunuli sme sa k telocvični. Založili sme si oheň a dali sa do opekania.

            Od začiatku nám bolo do reči. Spomínali sme na roky prežité na tejto škole, na vtipné zážitky, aj na tie menej vtipné. Znova sme prečesali spomienky na exkurziu vo Viedni a spoločne sme sa tešili aj na náš koncoročný výlet, ktorý sa mal konať v stredu. Niektorí z nás si zahrali spoločenské hry, ďalší sa podujali objednať pizzu, iní riešili, čo budú robiť počas prázdnin. Každý z nás mal skvelú náladu, večer sme si užívali naplno.

             Keď začalo byť chladno, rozhodli sme sa presunúť do školy. Zložili sme sa v jazykovej učebni, a keď sme znovu vyhladli, zjedli sme aj pizzu. Podaktorí si k nej vypili kávičku alebo čaj, iným stačil ovocný džús.  Potom sme si na chodbe zatancovali. Vybláznili sme sa dosýta. Keď sme zjedli naozaj všetko, čo sa dalo a mali sme za sebou celé hodiny rozprávania a aj pár tanečných kôl, rozhodli sme sa zahrať si v našej škole schovávačky. Bola to naozaj sranda. A zistili sme, že nájsť vskutku neodhaliteľnú skrýšu je v našej škole umenie. Všetci sme sa snažili ukryť čo najlepšie, ale nie vždy sa nám to podarilo. A čo bolo top, navzájom sme sa strašili. Niekedy stačila zasvietená baterka hneď pred nosom, inokedy sme museli vymyslieť dokonalý plán. Užili sme si každú sekundu.

            Keď sme už boli naozaj unavení, išli sme spať do našich spacákov. A ani keď sme sa snažili zaspať, nedarilo sa nám to. Rozprávali sme sa ešte naozaj dlho, kým sme si povedali, že už fakt musíme ísť spať.

            Ani tých pár hodín spánku nám veľmi nepomohlo pri rannom vstávaní. Všetci sme boli totálne rozbití a každý jeden túžil znova zatvoriť oči a spať. No zároveň sme boli plní zážitkov a nadšenia. Sme radi, že sme mohli zažiť takú skvelú noc na našej škole.

            Katarína Goliášová 9.A

          • Vyhodnotenie matematickej súťaže MAKSÍK

          • MAKSÍK je veľká matematická súťaž pre všetky bystré hlavy z radov druhákov, tretiakov a štvrtákov na základnej škole. V školskom roku 2022/2023 sa do súťaže prihlásilo sedem žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Žiaci počas celého školského roka riešili rôzne zábavné matematické úlohy v rámci piatich súťažných kôl. Hlavným cieľom súťaže bolo rozvíjať myslenie a kreativitu žiakov. Úlohy boli zakomponované do rozprávok a napínavých príbehov na pokračovanie. Úlohy neboli jednoduché, ale naši žiaci sa statočne popasovali s príkladmi a na základe pridelených bodov získali diplomy NAJMÚDREJŠIEHO MAKSÁČIKA a diplomy MÚDREHO MAKSÁČIKA a ceny . V jednotlivých kategóriách to boli nasledovní žiaci:

             

            MAKSÍK 3

            Kozmová Katarína - 3.A

            1. - 278

            Diplom veľký NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK, hra Clash + ceruzka

            MAKSÍK 4

            Mišenko Damián - 4.A

            1157. - 1264.

            Diplom malý   MÚDRY MAKSÁČIK+ceruzka

            MAKSÍK 4

            Kašová Ela - 4.A

            1073. - 1156.

            Diplom veľký NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK, fľaša + ceruzka

            MAKSÍK 4

            Cicoňová Kvetka - 4.A

            2800. - 2820.

            Diplom malý  MÚDRY MAKSÁČIK+ceruzka

            MAKSÍK 4

            Saxa Ľubomír - 4.A

            2996. - 3010.

            Diplom malý  MÚDRY MAKSÁČIK+ceruzka

            MAKSÍK 4

            Goliašová Michaela - 4.A

            1981. - 2029.

            Diplom malý  MÚDRY MAKSÁČIK+ceruzka

            MAKSÍK 4

            Kelemeca Sebastián - 4.A

            472 .- 664.

            Diplom veľký NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK, fľaša + ceruzka

             

            Všetkým súťažiacim gratulujeme a tešíme sa na stretnutie pri súťaži MAKSÍK opäť v septembri.

             

             PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Organizácia vyučovania od 26.6.2023 do 30.6.2023

          • 26.06.2023 (pondelok)

            Ochrana človeka a prírody podľa pokynov triednych učiteľov

            - prvý stupeň  7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník  7:40 – 11:50

             

            27.06.2023 (utorok)

            Odovzdávanie učebníc, triednické práce

            - prvý stupeň  7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník   7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník  7:40 – 11:50

             

            28.06.2023 (streda)

            Zábavno-spoznávací deň školského obvodu Šarišské Dravce (Šarišské Dravce, Poloma, Krásna Lúka, Oľšov)

            Futbalový turnaj o Putovný pohár riaditeľov škôl HornejTorysy (Šarišské Dravce, Torysa, Brezovica, Krivany)

            - prvý stupeň a deviaty ročník  7:40 – 13:00

            - piaty, šiesty, siedmy a ôsmy ročník - RIADITEĽSKÉ VOĽNO (žiaci budú z obedov odhlásení vedúcou ŠJ)

             

            29.06.2023 (štvrtok)

            Triednické práce, hry, súťaže, vychádzky

            - prvý stupeň 7:40 – 11:10

            - piaty a šiesty ročník  7:40 – 11:30

            - siedmy, ôsmy a deviaty ročník 7:40 – 11:50

             

            30.06.2023 (piatok)

            7:40 - Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

            (rozlúčka s deviatakmi, zhodnotenie práce triednymi učiteľmi, odovzdávanie vysvedčení)

            9:15 - Slávnostná svätá omša

            10:05 - ukončenie vyučovania

            ŠKD mimo prevádzky

          • ODKAZ FATIMSKÝCH ZJAVENÍ PRE NÁS

          • Dňa 31.05.2023 žiaci tretieho a štvrtého ročníka Základnej školy s materskou školou v Šarišských Dravciach ukončili s úctou mariánsky mesiac máj. Po svätej omši vystúpili v rámci mariánskej akadémie so scénkou FATIMA, v ktorej priblížili príbeh zjavenia Panny Márie trom deťom vo Fatime. Ako dar vďaky za Božiu Matku sa žiaci pokúsili pripomenúť priebeh zjavenia a vzbudiť v srdciach všetkých prítomných hlbokú úctu a lásku k Nebeskej Matke. Akadémiu dopĺňali rôzne mariánske piesne za hudobného doprovodu žiakov druhého stupňa. Akadémia bola ukončená spoločnou Modlitbou zasvätenia sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie a piesňou Keď žiaril a rozkvital 13. máj. Žiakom ďakujeme za ich snahu a výkon.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD., Mgr. Alena Čizová

          • Šachový turnaj na Gymnáziu DSA v Sabinove

          • Pán učiteľ Pistrák nás pozval na šachový turnaj, ktorý zorganizoval na svojej škole. Pozvanie sme prijali a dôstojne sme reprezentovali našu školu. Medzi 62 šachistami zo základných a stredných škôl obsadil Oliver Klembara 9. miesto aj keď po 4 kolách bol na čele a v poslednom zápase bojoval o víťazstvo proti celkovému víťazovi. Alex Novýsedlák, aj napriek horšiemu začiatku, mohutným finišom skončil na 11. mieste.

            Všetkých 7 statočných odišlo z turnaja s medailou na krku.

            Ďakujeme, prídeme zas. A nabudúce berieme prvé miesto :)

          • Návšteva úpravne vody v Brezovici

          • „Vodu neoceníme, až kým nám nevyschne v studni a platí to o všetkom v živote.“

            Benjamin Franklin

                    Dňa 12. mája 2023 sa žiaci siedmych ročníkov našej školy zúčastnili exkurzie v úpravni vody v Brezovici, ktorá zásobuje pitnou vodou mesto Prešov.

                   Tu mohli na vlastné oči vidieť ako prebieha proces úpravy povrchovej a podzemnej vody na pitnú , prešli si celý objekt prevádzky vodárne  a vypočuli si zaujímavý a poučný výklad vedúceho prevádzky, pána Kopnického.

                    Slovenská republika je množstvom zásob podzemných vôd na druhom mieste v Európe, na prvom je náš sused, Rakúsko. Pitnú vodu získavame  z povrchovej  a  podzemnej vody.

            Na úpravu vody slúžia úpravne vody, v ktorých sa voda upravuje viacerými vhodnými metódami – usadzovanie, čírenie, filtrácia, dezinfekcia , potom  je  voda dopravovaná k spotrebiteľom potrubím. O to sa starajú pracovníci vodárne .

                  O tom že pitná voda je vzácna sme sa presvedčili minulý rok počas leta, keď mnohé domácnosti zásobované vodou z vlastných studní pocítili jej nedostatok a aj poľnohospodári mali problém so zavlažovaním polí.

            „ Hodnota vody je oveľa väčšia ako jej cena – voda má obrovskú a komplexnú hodnotu pre naše domácnosti, potraviny, kultúru, zdravie, vzdelanie, ekonomiku a integritu nášho prírodného prostredia. Ak prehliadneme niektorú z týchto hodnôt, riskujeme nesprávne riadenie tohto obmedzeného, ​​nenahraditeľného zdroja. “

            p.uč.M.Čekanová, L.Kľocová

          • ĎAKOVNÁ PÚŤ TRETIAKOV

          • Dňa 25.05.2023 sa tretiaci z farnosti Šarišské Dravce vybrali na ďakovnú púť do baziliky minor - Baziliky Navštívenia Panny Márie na Levočskej hore. Spoločne s triednymi pani učiteľkami a duchovným otcom, vdp. Michalom Paľovčíkom, sa išli poďakovať za dar prijatia sviatosti prvého svätého prijímania. V Bazilike Navštívenia Panny Márie sa spoločne pomodlili svätý ruženec, po ktorom nasledovala sv. omša. Prvoprijímajúce deti počas omše ďakovali za dar Eucharistie a vyprosovali pomoc a milosti pre celú farnosť a svojich blízkych. V homílii sa všetkým prítomným prihovoril duchovný otec, ktorý zdôraznil Kristove slová z evanjelia. Súčasťou púte bola aj návšteva mesta Levoča, kde sa tretiaci posilnili zmrzlinou, videli krásy mesta a plní zážitkov sa pobrali domov. Prvoprijímajúcim deťom prajeme nech je pre nich biela farba rovnošaty symbolom čistoty v myslení a konaní, o ktorú sa máme všetci usilovať.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • OKRESNÉ PRETEKY VO VIACBOJI VŠESTRANNOSTI DETÍ PREDŠKOLSKÉHO VEKU

          •     Dňa 23.5.2023 sa v Lipanoch, v športovej hale s umelou trávou konal 22. ročník OKRESNÝCH PRETEKOV VO VIACBOJI VŠESTRANNOSTI DETÍ. Nechýbali tam ani deti z našej materskej školy. Našu MŠ reprezentovali 4 deti - Zuzka Blaščáková, Ninka Sekeráková, Lukáško Goliáš a Filipko Blaščák.

                 Malí športovci boli rozdelení do štyroch kategórií a súťažili v troch disciplínach,             v ktorých si overili svoju rýchlosť, vytrvalosť a obratnosť. Konkurencia bola silná, v každej kategórii si zmeralo sily 21 detí.

            Všetci zúčastnení vďaka ich snahe vydať zo seba čo najlepšie výkony boli odmenení. Tí najlepší boli ocenení medajlami.

                   Deti si športové dopoludnie užili a odchádzali spokojné a my im ďakujeme za reprezentáciu našej materskej školy.

             

            Mgr. Petra Hovančíková

          • KRAJSKÉ KOLO SÚŤAŽE SLÁVIKA 2023

          • Krajské kolo Slávika 2023 sa konalo 19.5.2023 (piatok) v Prešove. Súťaž sa konala pod záštitou Ing. Františka Oľhu, primátora mesta Prešov. O 9h kultúrny program dňa otvorila skvelá ľudová skupina Rozmarija z Prešova a po ich vstupe sa začalo súťažiť v jednotlivých kategóriach. Stretlo sa 12 okresov a 12 víťazov v každej kategórii. Výkony všetkých súťažiacich boli vyrovnané a porotcovia to mali naozaj veľmi náročné vybrať toho najlepšieho.

            Sofii blahoželáme k Diplomu, ktorý obdržala za udžiavanie kultúrnych tradícii a ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy. Obrovská vďaka patrí aj nášmu korepetítorovi Mgr. Patrikovi Bačovi, ktorý ju profesionálne doprevádzal na akordeóne.

             Mgr. Slavomíra Palková

          • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE SLÁVIK 2023

          • Aj tento školský rok sa naše víťazky školského kola zúčastnili okresného kola Slávika 2023. Tohtoročným organizátorom súťaže bola ZUŠ Sabinov. Súťaž sa konala 12.5.2023 a opäť sa súťažilo v 3.kategóriach. Našu školu reprezentovali žiačky:

             II.kategória – Salome Genčúrová (5.B)

            III.kategória – Sofia Bujňáková (8.B)

            Dievčatá svojim krásnym spevom a čistou intonáciou ulahodili nejednému uchu. Vzácnym porotcom bol Stano Baláž. Víťazkou sa stala Sofia Bujňáková, ktorá svojim prejavom v speve porazila svoju konkurenciu. Sofii srdečne blahoželáme a želáme úspešné pokračovanie v krajskom kole v Prešove.

            Uč. Mgr. Slavomíra Palková

          • Moje NIE zlu

          • Veľký úspech dosiahla naša škola aj na poli výtvarného umenia. Postarala sa o to žiačka 8.A NATÁLIA KAŠČÁKOVÁ, ktorá sa svojou prácou zapojila do súťaže  „Moje NIE zlu“, v tvorbe komiksových príbehov,  tematicky zameraných na prevenciu patologických spoločenských javov.

            Natália sa v krajskom kole v II. kategórii (starší žiaci) umiestnila na nádhernom 3. mieste. Svoje ocenenie si prevzala  11. mája  v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, kde sa konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov, ktorého súčasťou  bola aj tvorivá dielňa pre účastníkov.

            Natálii blahoželáme, prajeme jej veľa nápadov a úspechov v ďalšej tvorbe a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Anna Kreitlerová

          • Viacboj všestrannosti 2023

          • Viacboj všestrannosti 2023

            Dňa 10.5.2023 sa v telocvični našej školy uskutočnilo školské kolo Viacboja všestrannosti
            detí predškolského veku.

            Deti boli rozdelené do kategórií

            • D1, CH1: mladšie deti (narodené 01.09.2017 – 31.08.2018),
            • D2, CH2: staršie deti (narodené 01.09.2016 – 31.08.2017).

            Sily si zmerali v troch športových disciplínach: rýchlostný beh na 20m, skok do diaľky
            z miesta, hod loptou z miesta – horným oblúkom.

            Víťazmi nášho školského kola sa stali:

            • Filip Blaščák (Ch1)
            • Nina Sekeráková (D1)
            • Lukáš Goliáš (Ch2)
            • Zuzana Blaščáková (D2)

            Tí postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 23.05.2023, v Materskej škole kpt. Nálepku 7, v Lipanoch.

            Tento športový deň a našu „Škôlkarsku olympiádu” sme si naplno vychutnali. Výhercom
            nášho školského kola gratulujeme a držíme im palce na okresnom kole.

            Mgr. Renáta Majerničková

          • Deň Zeme na našej škole

          • Deň Zeme oslavujeme 22.apríla, avšak naša Zem si zaslúži našu pozornosť počas celého roka.

            Prostredie, ktoré nás obklopuje, ovplyvňuje naše pocity a nálady. Chráňme si naše okolie a zveľaďujme ho... Naša príroda je náš domov, v ktorom sa všetci chceme cítiť dobre.

            Tento školský rok sme aktivity venované Dňu Zeme realizovali prakticky na hodinách Technickej výchovy,  Environmentálnej výchovy a teoreticky na hodinách Biológie, Chémie a triednických hodinách.

            Žiaci 1.stupňa  v rámci projektového vyučovania  sa venovali téme triedenie odpadu a recyklácie. Následne svoje vedomosti prepojili v tvorbe projektov a prakticky v čistení lesoparku Kerta a jeho okolia, čistote vodných zdrojov a ochrane našej planéty. Vysadili aj malé záhradky s bylinkou žeruchou, ktorú si potom zoberú domov do svojich záhrad.

            Žiaci 2.stupňa tiež ukázali svoje vedomosti v teoretických Ekokvízoch zameraných na vodu, klímu a odpad. Teoretické vedomosti aplikovali aj do praxe, kde žiaci 8.ročníkov okopávali skalku v areáli školy, sadili lipy vo svojom okolí a postarali sa aj o čistotu na chodníkoch.

            Aj tento rok sme sa zapojili do zberu sabi viečok a tetrapakov. Vyzbierali sme 16 kg viečok a 172 kg tetrapakov.

            Všetkým patrí úprimná vďaka za priloženie rúk k dielu, v ktorom stále pokračujeme...

            „Deň Zeme by nás mal povzbudiť, aby sme sa zamysleli nad tým, čo robíme, aby sa naša planéta stala udržateľnejším a obývateľnejším miestom.“ Scott Peters

            Tím pedagógov a žiakov ZŠ

          • Zápis do MŠ 2023/2024

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce v súlade s § 59 a 59a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2023/2024 sa budú prijímať dňa 17. mája 2023 (streda) v čase od 12:30 do 16:00 hod. v triede ŽABKY (1.poschodie).

            Po dohode s vedením materskej školy (t. č.: 0911 348 727) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť nasledovne:

            1. vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ ŽIADOSŤ ,následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu,
            2. vytlačiť a vypísať Ziadost_do_MS, následne ju podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu.

            Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou do materskej školy predkladá aj lekárske potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní Lekarske_potvrdenie_o_zdravotnom_stave_dietata.

            Tlačivá sú zároveň k dispozícii aj na vyzdvihnutie v materskej škole.

            Prednostne sa prijímajú (podľa miesta trvalého bydliska):

            1. deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, teda deti, ktoré do 31.8.2023 (vrátane) dosiahnu 5 rokov veku,

            2. deti od troch rokov veku (podľa veku od najstaršieho po najmladšie),

            3. deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita a podmienky MŠ (podľa veku od najstaršieho po najmladšie).

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka.

            V prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vydá rozhodnutie o prijatí / neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 30. júna 2023.

          • PRIHLÁŠKA do 5. ročníka ZŠ (2023/2024)

          • Prihlásiť žiaka / žiačku do piateho ročníka našej školy je možné nasledovne:

            Vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU, následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doručiť do školy osobne alebo poštou na adresu školy alebo vhodením do poštovej schránky školy (vchodové dvere 2. pavilónu).

            V prípade akýchkoľvek problémov s vyplnením, odoslaním alebo tlačou prihlášky nás bezodkladne kontaktujte na t.č.:  0908 030931 a problém individuálne vyriešime.

            Pozn.: Žiakov štvrtého ročníka našej ZŠ nie je potrebné prihlasovať.

          • Futbalový turnaj žiakov a žiačok o pohár SFZ

          • 21. a 22.4.2023 sa na základnej škole Komenského 113 v Lipanoch konali okresné futbalové turnaje  žiakov  a žiačok o pohár SFZ. Chlapci aj dievčatá našej školy odohrali výborné turnaje a obidve naše družstvá obsadili zhodne 3. miesto. Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ďalšie úspechy v nasledujúcich turnajoch a v reprezentovaní školy.

            Mgr. Ján Stajanča

          • Exkurzia do Viedne

          • Počas ôsmeho ročníka nám pani učiteľka Schumacher párkrát rozprávala o Viedni a spomenula nám aj to, že by nás tam chcela vziať na výlet. Od začiatku sme si mysleli, že to nebude možné a reálne, lebo stále boli vo svete opatrenia spojené s koronavírusom.  Ale ako sa hovorí, nádej zomiera posledná.

            Tesne po vianočných prázdninách v škole zasvietilo svetielko nádeje, že by sa niečo mohlo zrealizovať. Pani učiteľka nám oznámila ceny rôznych atrakcií a ubytovaní, ktoré boli v centre Viedne. Keď bolo všetko vyriešené a dohodnuté, doťukli sme už len pár detailov. Dozvedeli sme sa presný dátum exkurzie a ostalo nám už len čakať a tešiť sa. Nastal čas, na ktorý sme sa veľmi tešili. V nedeľu ráno sme už o pol šiestej stáli a čakali pani učiteľky na vlakovej stanici, aby sme mohli nastúpiť do vlaku. Bola to dlhá, náročná a únavná cesta s dvomi prestupmi. Keď sme vystúpili vo Viedni na stanici, tešili sme sa, ale nevedeli sme zohnať lístky na metro, lebo bola nedeľa. Našťastie sa nám ich zohnať podarilo, a my sme mohli vojsť do metra a užívať si prvú cestu. Keď sme vošli do hotelovej izby, unavení z cesty sme sa vybalili a išli sme na svätú omšu do Katedrály svätého Štefana. Následne sme sa vrátili do hotela na večeru. Čerstvo upečený koláč bol vynikajúci. Po večeri sme sa ešte vybrali na nočnú prechádzku po Viedni. V pondelok to bolo o čosi pestrejšie. Ráno sme sa naraňajkovali a cez deň sme navštívili Haus des Meeres, čo znamená Dom Mora. Taktiež sme si boli pozrieť zvonku zámok Schönbrunn. Najedli sme sa a poobede sme boli nakupovať na ulici Kärtnerstraße. Večer sme sa išli zabaviť do zábavného parku Prater. Po celom dni sme boli unavení, navečerali sme sa a rozprávali sme sa na izbách o svojich zážitkoch. Ráno sme vstali so smutným pocitom, lebo sme vedeli, že nastáva deň odchodu, ale aj s úžasnými zážitkami a spomienkami.

            Nedá sa slovami ani číslami opísať ako krásne a príjemne tam bolo. Za krásny výlet s nádhernými spomienkami vďačíme pani učiteľke Schumacher a pani učiteľke Cicoňovej. Nikdy im to nezabudneme. Ďakujeme!

          • Tešíme sa na prvákov

          • Dňa 3. apríla 2023 sa konal zápis do prvého ročníka. Deti predviedli svoju šikovnosť a vedomosti. Mali sme pre nich pripravené rôzne úlohy, kde nám ukázali, že už poznajú geometrické tvary, farby, dokonca aj niektoré písmená. Vedia sa už podpísať, či určiť počet predmetov.

            Všetci odišli  aj s malou odmenou a pamätným listom, ktorý im bude pripomínať ich veľký deň. Všetci sa už veľmi tešia, kedy prídu opäť. No tentokrát to bude s aktovkou a plní elánu plniť si svoje školské povinnosti.

             

            Mgr. Alena Čizová

          • Medzinárodný deň detskej knihy

          • Dňa 2. apríla 2023 bol v kalendári Medzinárodný deň detskej knihy. My sme si ho so žiakmi 1., 2., a 4. ročníka pripomenuli návštevou obecnej knižnice. Knižnica sa nachádza v priestoroch kaštieľa. S jeho históriou nás oboznámila aj pani knihovníčka Mgr. Katarína Skurková, ktorá nám priestory kaštieľa aj ukázala. Keď sme prešli priestormi kaštieľa a samotnej knižnice, žiaci si mohli prezrieť zaujímavé knihy uložené na presne určenom mieste. Počas našej návštevy si mohli založiť knižné preukazy a hneď si aj knihu vypožičať. V závere našej návštevy nám ukážku jednej zo zaujímavých kníh prečítala Kvetka, žiačka štvrtého ročníka.

            Pani knihovníčke ďakujeme za príjemne strávené chvíle a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

            Mgr. Alena Čizová a Mgr. Emília Radačovská