• MEDUŠKA 2022

          • Meduška. Pod tým slovom si možno každý z nás predstaví krásnu knihu od spisovateľky Eleny Čepčekovej. V našej materskej škole všetci už dobre vieme, že tento názov „Meduška“, patrí prehliadke v prednese poézie a prózy detí predškolského veku. Dňa 11.3.2022 sa v našej triede v rámci školského kola v prednese všetky „Včielky“ rozozvučali a z ich úst zneli krásne veršíky. Za snahu a usilovnosť si ako darček odniesli zdravý medík, ktorý veríme, že vyliečil nie jednu chorobu.

            Dňa 19.5.2022sa regionálnej súťaže v prednese poézie a prózy zúčastnilo veľa šikovných detí. Recitačná prehliadka sa konala v mestskej galérií v Lipanoch. Na úvod sa deti prostredníctvom krásnej dramatizácie o Špinke a Špinkovi oboznámili s tým, aké je dôležité udržiavať čistotu a poriadok v lese. S malými, ale odvážnymi recitátormi sme strávili krásne dopoludnie. Našu materskú školu reprezentovala Kiarka Filipová, ktorá predniesla krásnu báseň s názvom „Choroba“. Za odvážny a krásny prednes bola odmenenápeknou knihou „Danka a Janka“, diplomom a tiež dobrotkami. Už teraz sa tešíme opäť o rok na bohatý kultúrny program v ďalšom ročníku tejto prehliadky.

             Mgr. Mária Ištoňová

          • ZDRAVÁ SLADKOSŤ

          • Vedeli ste, že aj sladkosti môžu byť zdravé? Chceli by ste vedieť, kto ich vyrába? No predsa naše včielky. Na to, aké boli celý mesiac usilovné sme sa dňa 27.5.2022 boli pozrieť u nášho kamaráta uja včelára. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o tom, kde bývajú včielky, čím sa živia, čo sa stane s úľom ak stratí kráľovnú a mnoho ďalších zaujímavých vecí. Ujo Braňo nám ukázal okienka, do ktorých včielky nosia med. Najväčším zážitkom pre nás bolo samotné stáčanie medu, ktoré sme si aj my mohli vyskúšať. Samozrejme, že nemohla chýbať ochutnávka. Ujov med bol naozaj vynikajúci a sladší ako tá najsladšia sladkosť. V závere návštevy nás čakalo krásne prekvapenie od uja včelára. Ten nás odmenil sladkým medom, ktorý sme si odniesli domov. Ujovi Braňovi ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšiu sladkú návštevu.

            Mgr. Mária Ištoňová

             

          • Okresné preteky vo viacboji všestrannosti detí predškolského veku

          • Dňa 18.05.2022 sa v športovej hale pri futbalovom štadióne v Lipanoch konal 21.ročník okresných  pretekov vo viacboji všestrannosti detí predškolského veku. Preteky organizovala Materská škola kpt. Nálepku 7 v spolupráci TJ Mladosť a ŠK Odeva Lipany. Štvorčlenné družstvá súťažili v troch disciplínach – rýchlostný beh na 20 m, skok do diaľky z miesta, hod loptou z miesta.

            Našu materskú školu reprezentovali tieto deti:

            Zuzana Blaščáková - v kategórii mladšie dievčatá

            Zuzana Haboráková - v kategórii staršie dievčatá (z dôvodu choroby nahradila Ninu Kolačkovskú)

            Ondrej Knut - v kategórii mladší chlapci  (z dôvodu choroby nahradil Miroslava Hurajta)

            Matúš Filip - v kategórii starší chlapci  (z dôvodu choroby nahradil Tomáša Skurku).

            Naši športovci si z pretekov okrem medaily za účasť odniesli aj mnoho športových zážitkov.

          • MC DONALD'S CUP a Malý futbal mladších žiakov a žiačok

          • 27. – 29. 4. 2022 boli dni keď sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili futbalových turnajov v rámci okresných kôl vo futbale.

            27. 4. 2022 MC Donald's cup žiakov 3. a 4. ročníka – 4. miesto

            28. 4. 2022 Malý futbal mladších žiakov – 2. miesto

            29. 4. 2022 Malý futbal mladších žiačok – 3. miesto

            Žiaci dosiahli pekné úspechy, za ktoré im ďakujeme  a prajeme im v budúcnosti ďalšie úspechy.

             Mgr. Ján Stajanča

          • Škôlkarská olympiáda

          • Dňa 9.5.2022 sa v materskej škole konala pod vedením zástupkyne Irenky Slaminkovej „Škôlkarská olympiáda“. Olympiáda bola predprípravou na 21.ročník okresných pretekov vo viacboji všestrannosti detí predškolského veku. Deti boli rozdelené do štyroch družstiev a zasúťažili si v týchto disciplínach : skok z miesta do diaľky, hod loptou z miesta, rýchlostný beh na 20 metrov. Všetky výkony sme poctivo zaznamenávali do tabuliek. Deti, ktoré získali najväčší počet bodov, reprezentovali našu materskú školu na viacboji všestrannosti v Lipanoch. 

            Bolo skvelé vidieť šťastné očká detí a ich nadšenie pre súťaženie. Deťom bude túto akciu pripomínať medaila.

            Mgr. Petra Hovančíková

          • Okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2022

          • Organizátorom okresného kola celoštátnej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022 bola ZUŠ v Lipanoch.

            Súťaže sa zúčastnili naši šikovní žiaci dňa 10. 5. 2022.

            Súťažilo sa v 3.kategóriach:

            V 1.kategórii súťažila žiačka 3.A – Kvetoslava Cícoňová. Získala Čestné uznanie.

            V 2.kategórii súťažil žiak 6.A – Maroš Haborák. Diplom si odniesol za účasť.

            V 3.kategórii súťažila a zvíťazila žiačka 7.B – Sofia Bujňáková.

            V silnej konkurencii sa umiestnila na úžasnom 1.mieste a okrem diplomu si odniesla skvelý zážitok, spontánne slzy šťastia a postup do krajského kola.

            Oceneným zo srdca ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy a víťazke Sofii Bujňákovej želáme úspešné pokračovanie v súťaži

          • DEŇ ZEME na I. stupni

          • Dňa 22. apríla 2022 sme oslavovali DEŇ ZEME, keďže naša planéta mala sviatok. Čo jej môžeme my ľudia darovať? Najviac ju potešíme tým, že sa budeme o ňu starať a chrániť si ju. Ako na to? To všetko sme si vysvetlili projektovým vyučovaním prostredníctvom rôznych aktivít, kde sa žiaci zábavne učili, ako chrániť našu planétu napríklad tým, že budeme šetriť elektrickou energiou, triediť odpad, šetriť vodou, na nákupy si vezmeme so sebou vlastnú tašku, budeme menej jazdiť autom, viac sa bicyklovať a prechádzať sa, ale aj neplytvať jedlom. Mali by sme si pamätať, že máme svoj jediný domov chrániť nielen pre seba, ale aj pre budúce generácie, a to nielen v tento deň. Žiaci Základnej školy v Šarišských Dravciach sú vedení k tomu, aby chránili životné prostredie a vážili si našu planétu ZEM. Vďaka rôznym aktivitám si aj v tento deň opäť pripomenuli, aká je naša ZEM krásna a prečo by sme si ju mali vážiť.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Poďakovanie...

          • Páčilo sa mi s akým nasadením a nadšením sa naši deviataci pustili do organizácie a následne aj realizácie pomoci onkologicky chorým pacientom na Deň narcisov.

            Oslovili žiakov v triedach, zamestnancov školy, známych či menej známych v obciach Šarišské Dravce a Oľšov.

            A tak si môžeme všetci navzájom  pogratulovať, že opäť sme sa ukázali v tom najlepšom svetle...

            Ukázali sme, že máme srdce na správnom mieste.

            Výnos zbierky sme poukázali na účet Dňa narcisov.

             

            uč. Matijová Ľubica

          • Zápis do MŠ 2022/2023

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Šarišské Dravce v súlade s § 59 a 59a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2022/2023 sa budú prijímať dňa 12. mája 2022 (štvrtok) v čase od 12:00 do 15:00 hod.

            Po dohode s vedením materskej školy (t. č.: 0911 348 727) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť nasledovne:

            1. vyplniť a odoslať ELEKTRONICKÚ ŽIADOSŤ ,následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu,
            2. vytlačiť a vypísať Ziadost_do_MS ,následne ju podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doniesť  v deň zápisu.

            Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou do materskej školy predkladá aj lekárske potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní Lekarske_potvrdenie_o_zdravotnom_stave_dietata.

            Tlačivá sú zároveň k dispozícii aj na vyzdvihnutie v materskej škole.

            Prednostne sa prijímajú (podľa miesta trvalého bydliska):

            1. deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, teda deti, ktoré do 31.8.2022 (vrátane) dosiahnu 5 rokov veku,

            2. deti od troch rokov veku,

            3. deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita a podmienky MŠ.

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka.

            V prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce vydá rozhodnutie o prijatí / neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 30. júna 2022.