• Obedy zadarmo (od 1. mája 2023)

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo obed,

            2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,

            2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni, 

            dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu. O dotáciu môže rodič požiadať elektronicky cez aplikáciu EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Vyhlásenia – Pridať žiadosť / vyhlásenie – Žiadosť o dotáciu na stravu - NÁVRATKA , najneskôr v termíne do 5. apríla 2023. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni momentálne nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov na základe zápisného lístka stravníka, ktorý mu zašle (po aktualizácii) zariadenie školského stravovania dodatočne.

            Upozornenie: V prípade, ak nepožiadate o dotáciu na stravu v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            ___________________________________________

            Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

          • MEDUŠKA 2023

          • Dňa 22.3.2023 sa konala v priestoroch mestskej galérie v Lipanoch regionálna prehliadka v prednese  poézie a prózy detí predškolského veku MEDUŠKA. Našu materskú školu reprezentovala Zuzka Blaščáková s básničkou Jar od spisovateľky Márie Rázusovej – Martákovej.  Recitačnú atmosféru umocnil rozprávkový drak, ktorý spolu s deťmi hádal rozprávku z hlasovej nahrávky. Bolo to veľmi krásne a zaujímavé dopoludnie. 

                                                                                                                                  uč. Martina Haboráková

          • POD HVIEZDNOU OBLOHOU

          • Vesmír je pre nás všetkých veľkou záhadou. Veľa sme sa o ňom učili, veľa čítali, no vidieť všetko to čarovné zblízka je pre nás bežných ľudí zatiaľ nemožné.

            Naši žiaci z I. stupňa mali možnosť pozrieť sa na tajomstvá vesmíru dňa 23.3.2023 vo hvezdárni a planetáriu v Prešove. Spolu s dievčatkom Alžbetkou sa dozvedeli, prečo je nebo modré, prečo je vo vesmíre ticho, aké súhvezdia môžeme na nebi sledovať a tiež prečo mesiac nie je stále vidno na nočnej oblohe.

            O tom, že stať sa kozmonautom, nie je vôbec ľahké, nám ukázal chlapec Miloš so svojim kamarátom kozmonautom. Spolu nás previedli výcvikovým strediskom kozmonautov, na pomyselnej rakete sa preniesli na orbitálnu stanicu a zažili pritom veľa príhod.

             

            Z vesmíru sa naši žiaci preniesli do starovekého Egypta. V kine Torysa v Sabinove si pozreli animovaný film o troch múmiach, ktoré žili v podzemnom tajnom meste ukrytom pod starovekým Egyptom. Sériou nešťastných udalostí sa múmie dostali do dnešného Londýna a vydali sa na bláznivú a veselú cestu pri hľadaní starého prsteňa kráľovskej rodiny.

            Žiaci na tejto exkurzíí obohatili svoje vedomosti o vesmíre a zažili kopec zábavy.

            Mgr. Andrea Mačová

          • Súťaž - KARNEVAL NA ŠKOLE 6

          • Školský rok je v plnom prúde, a preto sa tretiaci spolu s pani učiteľkou rozhodli zapojiť do súťaže, ktorá prebiehala cez stránku "talent agent" KARNEVAL NA ŠKOLE 6. Jej cieľom bolo poslať fotografiu triedy z karnevalu, ktorý sa konal v škole, prezentovať sa ňou na verejnosti a môcť tak vyhrať rôzne vecné ceny. Do tejto súťaže sa zapojilo množstvo základných a materských škôl. Potešila nás nedávna pošta a umiestnenie sa na 4. MIESTE s počtom 312 905 bodov. Každý žiak z triedy bol odmenený USB kľúčom. Aj touto cestou Vám ĎAKUJEME za každý hlas, podporu a prezentovanie našej základnej školy.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 31.3.2023 (piatok) udeľuje v zmysle §150 ods.5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a so súhlasom zriaďovateľa  deťom MŠ a žiakom  riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Deň učiteľov).

            Z obedov budú deti a žiaci automaticky odhlásení.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • ​​​​​​​Vážení rodičia, milí budúci prváci!

            Srdečne Vás pozývame na zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2023/2024, ktorý sa uskutoční  v základnej škole dňa 3. apríla 2023 (pondelok) v čase od 12:00 do 16:30 v 1.A triede.

            Ponúkame aj možnosť vopred si rezervovať presný čas zápisu na tel. č.: 0907 940856 (Mgr. Alena Čizová – učiteľka poverená vykonaním zápisu).

            Zápis sa uskutoční za prítomnosti detí.

            Po dohode s vedením školy (t. č.: 0908 030931) je možné zapísať dieťa aj v inom termíne.

            V deň zápisu je potrebné doniesť vyplnenú prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami), rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Vyplnenú a odoslanú ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU vytlačte a podpísanú doneste v deň zápisu.

            Ak nemáte možnosť prihlášku vytlačiť, tak ju len vyplňte a odošlite. Zároveň nám túto skutočnosť oznámte na t.č.:  0908 030931.

            Rodičia, ktorých deti budú pokračovať v plnení  povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole, oznámia túto skutočnosť  v závere prihlášky prostredníctvom poznámky.

          • Futbalový turnaj žiakov 1. stupňa o putovný pohár riaditeľov škôl hornotoryského regiónu.

          • 17. 3. 2023 sa žiaci 1. stupňa našej školy zúčastnili futbalového turnaja o pohár riaditeľov škôl hornotoryského regiónu na ZŠ v Toryse.  Bol to prvý turnaj v rámci štyroch kôl turnajov, ktoré sa postupne uskutočnia v jednotlivých školách a to konkrétne v Toryse, Krivanoch, Brezovici a nás v Šarišských Dravciach. V prvom kole turnajov naši žiaci obsadili 2. miesto po skvelom  výkone v poslednom  zápase. Držte nám palce aj v ďalších kolách.

                                                                                                                                  Mgr. Ján Stajanča

          • Riaditeľské voľno (6. až 8. ročník)

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Šarišské Dravce oznamuje, že dňa 22.3.2023 (streda) udeľuje so súhlasom zriaďovateľa  žiakom 6.A, 6.B, 7.A, 7.B, 8.A a 8.B riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Testovanie 9 - 2023).
            Z obedov budú žiaci uvedených tried automaticky odhlásení.

          • Lego výzva

          • Tretiaci využívajú vyučovanie aj na to, aby si trénovali priestorovú orientáciu, predstavivosť, matematické a technické myslenie, rozvíjali kreativitu, schopnosť riešiť problémy, učili sa byť trpezliví a vytrvalí. Zapojili sme sa do lego výzvy, v ktorej mali deti postupne zložiť stavby z lego kociek. Dostali kartičku s nákresmi stavieb a mali ich poskladať. Na kartičke bol pohľad z prednej časti, z bočnej časti lla zhora. Zaujímavosťou je, že deti skladali stavby počas hodín pracovného vyučovania. Stavbu by mal každý žiak postaviť úplne sám. Spočiatku sa to aj takmer každému darilo. Keďže obtiažnosť stavieb na kartičkách postupne narastala, niektoré deti ich mali problém zložiť bez pomoci iného. Práve vtedy mohli poprosiť spolužiaka, aby im pri stavaní pomohol. Hravou formou sme tak rozvíjali aj spoluprácu a komunikačné schopnosti detí. Diela žiakov sme odfotili a poslali do súťaže. Na oblátku nás potešili malou pozornosťou pre každého žiaka. Ako sa im darilo, môžete vidieť na fotografiách.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Školské kolo súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Pavol Országh Hviezdoslav  tvrdil:

              ,,Lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“

            Naša škola si 14.03.2023 pripomenula spomínaného velikána slovenskej literatúry a to vo forme recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN.

            Súťaže sa zúčastnilo 36 žiakov z 2.-9. ročníka. Všetkým ďakujeme za snahu vytvoriť šálku umeleckého prednesu.

            Víťazi jednotlivých kategórií sú:

            I. kategória

            Poézia

            1. Dalibor Dobrovič
            2. Katarína Gerší
            3. Kristína Skurková

            II. kategória

            Poézia

            1. Oliver Haborák
            2. Júlia Rita Novysedláková
            3. Alexandra Kravcová, Salome Genčúrová

            Próza

            1. Magdaléna Sabolová
            2. Alexandra Jaššová
            3. Alexandra Hajzušínová

            III. kategória

            Poézia

            1. Martin Matija

            Próza

            1. Katarína Goliašová
            2. Alžbeta Brillová
            3. Slávka Čízová

            Cenu sympatie v umeleckom prednese získali:

            Kvetoslava Cicoňová

            Michaele Osifová

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa odvahy a úspechov na okresnom kole, ktoré sa bude konať  30. marca 2023  v Sabinove.

            uč. Mgr. Matijová Ľubica

          • TRETIACI na návšteve obecnej knižnice

          • Deti majú ku knihám veľmi blízko každý deň, a preto sme sa rozhodli navštíviť so žiakmi tretieho ročníka Obecnú knižnicu v našej malebnej obci Šarišské Dravce pri príležitosti každoročnej aktivity "Marec - mesiac knihy" počas prvého marcového dňa. Pani knihovníčka, Mgr. Katarína Skurková, nás previedla nádhernými priestormi zrekonštruovaného kaštieľa, a to samotnou knižnicou; priestormi, kde sa organizujú a uskutočňujú kultúrno-vzdelávacie, informačné, spoločenské a športové aktivity a rovnako aj poznávacie i prezentačné aktivity smerujúce k uchovaniu kultúrneho dedičstva obce. V knižnici sme sa dozvedeli mnoho cenných informácií, prečítali a prelistovali sme si rôzne zaujímavé knihy a knižné novinky. Naučili sme sa, ako sa máme správne orientovať pri výbere kníh. Počas vychutnávania si čaju a pripraveného pohostenia pani knihovníčka žiakom vytvorila knižné preukazy a žiaci si ihneď vypožičali knihy. Nechýbala ani sladká odmena. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

            PaedDr. Mária Kalinová, PhD.

          • Rodičovské združenie

          • Oznamujeme rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že vo štvrtok 16. marca 2023 popoludní (13:30 - 16:30) sa uskutočnia v škole triedne aktívy rodičovského združenia. Triedne aktívy sa uskutočnia formou konzultačných hodín. Miestnosť a časové rozpätie konzultačných hodín Vám oznámia triedni učitelia za jednotlivé triedy prostrednícvom správy na Edupage.

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jarné prázdniny sa v školskom roku 2022/2023 uskutočnia v termíne od 6. marca 2023 do 10. marca 2023.

            V tomto termíne bude so súhlasom zriaďovateľa obmedzená prevádzka materskej školy (iba pre deti, ktoré rodičia prihlásili)

            Vyučovanie žiakov v základnej škole a riadna prevádzka materskej školy budú obnovené 13. marca 2023.

          • Prednes v podaní prvákov

          • Knihy - rozprávky, príbehy, romány, básne - otvárajú nám myseľ, prebúdzajú v nás tvorivosť, učia nás premýšľať…

            Čitateľ knihu číta, recitátor ju odovzdáva ďalej, interpretuje, “rozvíja po novom”… Nestačí naučiť sa báseň naspamäť a pekne ju povedať. V tom nie je žiadna tvorivosť, je to len reprodukcia. Cieľom umeleckého snaženia je, aby bol každý originálom, neopakovateľným a nezabudnuteľným.

            A o to sa snažili naši šikovní prváci – recitátori, ktorí mali možnosť svoj talent prejaviť v triednej súťaži Mám básničku na jazýčku. Recitátori sa na ňu výborne pripravili. Niektorí zvládli aj boj s trémou, vyskúšali si prednes pred publikom ale hlavne sme sa  potešili krásou umeleckého slova.

            Mgr. Emília Radačovská

          • ŠKOLSKÁ VKLADNÁ KNIŽKA

          • V tomto školskom roku sa žiaci prvého stupňa zapojili do projektu Školská vkladná knižka. Cieľom je u žiakov podporiť a rozvíjať finančnú a čitateľskú gramotnosť i jazykové zručnosti.

             

            Počas prvého polroka žiaci pracovali na zadaných úlohách, za ktoré boli odmeňovaní dukátmi. Fiktívna mena sa zbierala do školskej vkladnej knižky. No a to, čo si každý zarobil, mohol minúť na školských trhoch.

            Touto cestou sa chceme poďakovať aj sponzorom a všetkým, ktorí pomáhali pri organizácií školských trhov.

            Veríme, že motivácia pokračovať v zbieraní dukátov je veľká. Veď na konci školského roka na žiakov čakajú ďalšie školské trhy.

             

                                                                                                          učiteľky I. stupňa