• BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA – ŠKOLSKÉ A OKRESNÉ KOLO V KATEGÓRIÍ D

          • Školské kolo biologickej olympiády v kategórii D sa  konalo dňa 25.3.2024 online testom, ktorého sa zúčastnili šikovní biológovia 6. a 7. ročníkov. V teoreticko – praktickej časti postúpili do okresného kola dvaja najšikovnejší zo šikovných – Jakub Mišenko zo 6.B triedy, ktorý sa umiestnil na 1. mieste a Benjamín Kukučka zo 7.A triedy, ktorý skončil na 2. mieste.

            Okresné kolo v tejto kategórií sa konalo prezenčne dňa 25.4.2024 v Lipanoch, odkiaľ si Diplom úspešného riešiteľa 3. miesto odniesol Jakub Mišenko.

            Chlapcom ďakujeme za preukázané vedomosti, lásku k biológii a peknú reprezentáciu našej školy.

            Autorka príspevku a organizátorka podujatia: Mgr. Slavomíra Palková

          • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE SLÁVIK SLOVENSKA 2024

          • ,,Zaspievaj Slávičku v zelenom hájičku a ja ti zaspievam cestou po chodníčku...“

            Aj tento školský rok sa naši víťazí školského kola zúčastnili okresného kola v speve ľudových piesní. Organizátorom okresného kola celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2024 bola ZUŠ v Lipanoch.

            Súťaž sa konala dňa 14.mája 2024 a súťažilo sa v troch kategóriách:

            V 1. kategórii súťažila žiačka 2.A triedy – Zuzana Haboráková.

            V 2. kategórii súťažila žiačka 6.B triedy – Salome Genčúrová.

            V 3. kategórii súťažila žiačka 9.B triedy – Sofia Bujňáková, ktorá získala pekné 3. miesto.

            Vzácnou členkou poroty bola p. Monika Kandráčová, ktorá súťaž zakončila krásnym spevom a povzbudzujúcimi slovami: „Nie je dôležité vyhrať, ale spievať zo srdca, lebo spev je pre každého speváka jeho život.“

            Dievčatám ďakujeme za ich nádherný spev, lásku k hudbe a krásnu reprezentáciu našej školy. Veľká vďaka patrí aj nášmu korepetitórovi Mgr. Patrikovi Bačovi, ktorý žiačky doprevádzal na akordeóne.

            Organizátorka podujatia a autorka textu: Mrg. Slavomíra Palková

          • Čitateľský oriešok

          • „Kde bolo, tam bolo...“ Aj takouto vetou sa začínajú niektoré rozprávky.

            Častokrát počúvame, že deti už nechcú čítať. Toto však o žiakoch našej školy neplatí. Aj tento rok sa žiaci prvého stupňa zapojili už do 10. ročníka celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže pod názvom „Čitateľský oriešok“.

            Presne 333 kresieb z každého ročníka postúpilo do ďalšieho kola. Spolu 1332 detských výtvorov sa teraz okrem hodnotenia odbornej poroty bude uchádzať aj ,,o lajky“ na facebookovom profile vyhlasovateľa súťaže odborného nakladateľstva RAABE Slovensko.

            Podporte ich obrázky svojím hlasom.
            Stačí dať „lajk“ priamo na FB stránke organizátora súťaže. Hlasovanie verejnosti je možné do 15. mája 2024 do 12:00.

            Ďakujeme za vašu podporu !

            Tu sú finalisti našej školy :

             

            1.A

            2.A

            3.A

            4.A

             

            Organizátorky podujatia: učiteľky I. stupňa

            Autorka príspevku: Mgr. Alena Čízová

             

          • „Deň Zeme 2024 – Upracme Slovensko“

          • Moja hrdá Zem

            Oj, hrdá Zem moja,
            veľmi mi ťa ľúto.
            Znečistená si, že voláš do boja.
            Medzi mnou a tebou je veľké puto.

            Odpadky všade, kam sa pozriem,
            ľadovce sa topia.
            Keď to vidím, skoro zomriem,
            ako zvieratá o záchranu prosia.

            Preto sa všetci pozbierajme,
            aby to nebol iba sen
            a našu planétu upracme,
            veď je to naša matička Zem!

            Pri príležitosti Dňa Zeme 2024, ktorý sa každoročne slávi 22. apríla, a ktorý poukazuje na celosvetový problém s plastovým odpadom, sa konajú rôzne akcie po celom Slovensku.Tento rok chcú organizátori poukázať na škodlivosť plastov a zvýšiť povedomie o ich negatívnom vplyve na životné prostredie, preto je aj mottom kampane práve „Zem verzus plasty“. Kampaň vyzýva k vyradeniu jednorazových plastov do roku 2030 a podporuje navýšenie investícií do výskumu, aby mohli plasty v budúcnosti nahradiť menej škodlivé materiály. Ďalším dlhodobým cieľom kampane je zníženie produkcie plastov o 60 percent do roku 2040.

            Aj naša škola sa rozhodla tento rok zapojiť do projektu – Upracme Slovensko 2024, kde sme si na upratovanie vybrali obec Šarišské Dravce a vyčistili sme ju od odpadu. Akcia „upratovanie“ sa konala 30. apríla v utorok a počasie nám naozaj prialo. Všetci žiaci školy spolu s triednymi učiteľmi sa rozdelili do jednotlivých skupiniek a vrhli sa do spoločného upratovania od začiatku po koniec dediny s jednotným cieľom – vyzberať čo najviac odpadu a vyčistiť obec a jej okolie od všetkého, čo do prírody nepatrí. A boli sme úspešní. Okrem plastových fliaš, rôznych obalov, vrecúšok, použitých jednorázových rukavíc, rúšok a iných vyhodených vecí sme našli aj pneumatiku od auta, ktorá nás tam naozaj prekvapila.

            Každá lokálna aktivita v prospech životného prostredia zaváži a my sme hrdí na to, že sme sa stali jej súčasťou, lebo aj malými skutkami sa môžeme podieľať na veľkých veciach. Dôležité je uvedomiť si potrebu zmeny a správať sa ohľaduplne k životnému prostrediu okolo nás. Environmentálna aktivita pod názvom „Upracme si našu obec“ bola mimoriadne úspešná a dôkazom toho sú aj pripojené fotografie. Všetkým zúčastneným a zapojeným do tejto aktivity patrí veľká vďaka.

            Pripomeňme si však, že nejde len o jeden upratovací deň, ale pre našu Zem je dôležitý každý jeden deň, v ktorom zachováme poriadok.


            Organizátorka podujatia a autorka textu: Mgr. Slavomíra Palková
            Fotodokumentácia: kolektív učiteľov
            Autori básne: žiaci environmentálnej výchovy